Stara narodna kaže da nema džabe ni u stare babe. To vjerovanje duboko je ukorijenjeno u naš mentalitet. Toliko duboko da onog trenutka kada nam netko nešto pokloni/ponudi i ne traži ništa zauzvrat, u nama se odmah pojavljuje neka sumnja, nepovjerenje. No, zašto je to tako? Zašto ne možemo prihvatiti ništa što je za "džabe"?

Centar tehničke kulture Rijeka već dvadeset godina nudi različite tečajeve iz područja tehnike i informatike za sve životne dobi. Djeci i mladima nudi mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, a starijima mogućnost cjeloživotnog učenja. Iako postoje tečajevi i edukacije koji se plaćaju, u Centru se stalno nude i besplatne radionice – od škole informatike, ECDL tečajeva, programiranja, fotoradionica i videoradionica, pisanja životopisa, radionice izrade internetskih stranica, robotike, škole novinarstva, pa sve do škole glume. No, u gradu u kojem živi nešto manje od 130.000 stanovnika na besplatne tečajeve i radionice prijavljuje se njih jedva desetak!

Pitanje koje se postavlja jest: je li razlog neinformiranost, nezainteresiranost ili nepovjerenje?

Prati Centar tehničke kulture Rijeka: 

http://www.ctk-rijeka.hr

http://on.fb.me/15hmCk9

Djeca i mladi danas se internetom koriste prvenstveno preko društvenih mreža, koje u Hrvatskoj svakako predvodi Facebook. Najvjerojatnije cijeli web poistovjećuju s tom društvenom mrežom. Možda bi se Centar trebao okrenuti isključivo društvenim mrežama kada se radi o obavještavanju te ciljane skupine? Zanimljivo je da mladi, čija je pozicija na tržištu rada lošija iz dana u dan (riječ je uglavnom o radnicima bez ikakva radnog iskustva), ne dolaze na besplatne tečajeve i radionice u hordama. Bit će da imaju pametnijeg posla!

Pozitivniji su primjer umirovljenici, koji očito jedini cijene stvari koje im se nude besplatno. Ipak se radi o najiskusnijoj, pa vjerojatno samim time i najmudrijoj dobnoj skupini. Oni u kojima postoji nepovjerenje, neka se ne boje – sve te tečajeve i radionice netko plaća. Centar tehničke kulture neprofitna je nevladina organizacija koja se financira prvenstveno kroz projektni menadžment. A u Centru rade ili volontiraju stručnjaci za sva područja potrebna za funkcioniranje uspješne neprofitne organizacije, pa tako i za pisanje projekata. No, kada malo bolje razmislimo, iako je situacija što se civilnog sektora tiče iz godine u godinu sve bolja, a organizacije i udruge koje u njega spadaju s godinama su brojnije, možda njihova vidljivost, kao i njihove aktivnosti, još uvijek ne dopiru do šire javnosti koja još uvijek nije osvijestila postojanje i potrebu za aktivnim civilnim društvom.

S druge strane, još jedna stara kaže da su najbolje stvari u životu besplatne. Pa vi vidite!

Fotografije: Free Digital Photos