Fukuoka, Masanobu: Revolucija jedne slamke: uvod u prirodno poljodjelstvo

Poljodjelac, znanstvenik i filozof – japanski revolucionar Masanobu Fukuoka razradio je metodu prirodnog poljodjelstva koja bi mogla značiti preokret u suvremenoj agrikulturi. Prirodno poljodjelstvo ne zahtijeva mehanizaciju, kemikalije i naporan rad, već traži malo više plijevljenja. Osim o poljodjelstvu, u knjizi se govori o zdravlju, prehrani, kulturnim vrijednostima i granicama ljudskog znanja.

Kisić, Ivica: Uvod u ekološku poljoprivredu

Objašnjavajući ekološku poljoprivredu kroz načela te njezinu misiju i viziju u budućnosti, sveučilišni
udžbenik sadrži načine zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena kroz ekološke načine uzgoja poljoprivrednih kultura, a uz istovremeno ostvarivanje ekonomski isplativih prinosa.

Thun, Maria: Praktično vrtlarenje: biološko - dinamička metoda: dani za sjetvu, dani za presađivanje, dani za berbu

Priručnik u kojem je opisan biološkodinamički način uzgoja biljaka.

Autorica daje savjete kada sijati, saditi, njegovati, brati biljke i konzervirati ih (kada su kozmički uvjeti najpovoljniji). Priručnik se može smatrati dijelom Mjesečevog sjetvenog kalendara. Dani su i praktični savjeti kako napraviti kompost, kako uništiti korov, koje gljivične bolesti napadaju biljke.

Benyovsky Šoštarić, Kornelija: Zeleni kvadrat

Jednostavno i stručno pisan priručnik za ekološko vrtlarstvo, namijenjen prvenstveno početnicima, posebice zaposlenim ljudima koji se vrtlarstvom mogu baviti samo neradnim danima. Uz kratka uvodna teoretska objašnjenja pojedinih vidova vrtlarstva, priručnik kroz niz praktičnih savjeta i postupaka prikazuje kako vrtlariti na ekološki način u obiteljskim vrtovima, a pritom autorica vješto isprepliće brigu za zdravlje bližnjih i brigu za zdravlje prirode i okoliša. Priručnik je bogato ilustriran stotinama fotografija u boji.

Ruth Stout i Richard Clemence: Vrt bez motike: tajne organskog uzgoja povrća i cvijeća metodom malčiranja

Autorica Ruth Stout strastveno zagovara držanje debele naslage zaštitnog prekrivača od bilo ega što č trune na cvjetnjacima i povrtnjacima. Sijeno čuva tlo tako vlažnim pa ona nije morala zalijevati svoj vrt 35 godina.

Steiner, Rudolf: Poljoprivredni tečaj - duhovnoznanstvene osnove za napredak poljoprivrede : osam predavanja, uvodni govor i razgovori održani u Koberwitzu kraj Breslaua od 7. do 16. lipnja 1924. i predavanje u Dornachu održano 20. lipnja 1924. 

Kreuter, Marie – Louise: Bio vrt

Priručnik za biološki uzgoj povrća, voća i cvijeća. Uz osnove detaljno je prikazana i praksa: kompost, malčiranje i kompostiranje površine, gnojidba, plodored i mješovite kulture, gredice na humcima. Knjiga je dobila nagradu Njemačkog vrtlarskog udruženja. 

Bruno Motik, Dražen: Zeleni alati za održivu revoluciju

Praktični priručnik nastao na temelju vlastitog iskustva i znanja stečenog bavljenjem permakulturom i ostali 
praksama vezanim za održivi život na "Recikliranom imanju" nedaleko Zagreba.

Osnovni pojmovi o kojima autori raspravljaju jesu ekološki otisak (koliko je zemljine površine potrebno za zadovoljenje životnih potreba) te permakultura kao sustav dizajniranja okoliša učenjem od prirode.

Karmela i Miroslav Kiš: Permakultura: održivi vrt, zbrinuta zemlja, sretni ljudi

Autori knjige Karmela i Miroslav Kiš svoje su petnaestgodišnje iskustvo prenijeli u ovaj priručnik o permakulturi. Priručnik nam daje vrlo detaljan uvid u tematiku permakulture, od teorijske analize samog pojma do osnovnih načela i konkretnih prijedloga izgradnje kompostnih zahoda, akvakulture i održavanje polikulture.

Vrtovi u književnosti...

Karel Čapek: Vrtlarova godina

Ovo prozno djelo Karela Čapeka duhovita je i zabavna pripovijest o vrtlarovoj strasti prema uređivanju vrta - opisuje se ciklus od godinu dana unutar kojih vrtlar obavlja različite poslove na njegovu uređenju. Čapekov privlačan stil, neposrednost i smisao za detalje ovu priču čine metaforom jednostavnosti življenja i svojevrsnom apologijom ljubavi prema prirodi. S obzirom da u vrtlarstvu Čapek prepoznaje temeljnu ljudsku vrlinu ljubavi prema životu, knjiga je i svojevrsni etički priručnik koji se iskreno zalaže za život u skladu s takvim vrednotama i vrlinama.

Alice Hoffman: Čarolije za svakodnevnu upotrebu

U jednom od najljepših novih tekstova magijskog realizma američka nam je spisateljica ponudila čarobni napitak spravljen od ljubavi, prijateljstva i razumijevanja, začinjen s malom dozom ljubomore, puno nepromišljenosti i ponešto egoizma, uz neizbježni dodatak tuge, boli i žalosti te blagim okusom smrti. Duhovit, šarmantan i lepršav ali ujedno i dovoljno ozbiljan i stvaran, ovaj tekst širi oko sebe bezbroj dobrih vibracija koje vraćaju sjećanje na djetinjstvo, odrastanje i zrelo doba.

Kate Morton: Zaboravljeni vrt

Nakon rado čitanoga proznog prvijenca "Magle se dižu", objavljenog u Velikoj Britaniji i SAD-u kao "Kuća u Rivertonu", australska spisateljica podaruje novu uspješnicu. Opsežan roman od petstotinjak stranica složena je obiteljska saga s mnoštvo zamršenih sudbina likova (tri naraštaja žena!) i s intrigantnom fabulom koja se odvija na relaciji Engleska - Australija. Napuštena četverogodišnja djevojčica pronađena je sama na brodu za Australiju. Desetljećima kasnije, tragajući za svojim identitetom, otkriva strašnu obiteljsku tajnu, a tek će njezina unuka, naslijedivši tajanstvenu kolibu i zaboravljeni vrt, saznati istinu o prokletstvu obitelji i njezinoj štićenici, autorici mračnih viktorijanskih romana.

Prue Leith: Vrtlarica

Nakon dvadesetogodišnje karijere uspješne arhitektice, Charlotte Warren otkriva da ju njen savršeni muž Sam zadnje dvije godine vara sa mlađom vježbenicom. Odlučuje promijeniti život: razvodi se i upisuje studij hortikulture i povijest vrtne arhitekture, istodobno odgajajući troje male djece. Priliku za bijeg iz Londona i novi život dobiva kada ju bogataš Brody Keegan zaposli kao glavnu vrtlaricu Maddon Parka u Oxfordshireu...

Sarah Addison Allen: Čaroban vrt

Žene iz obitelji Waverly posjeduju vrt u kojem se stablo jabuke, čiji plod ima opasna magična svojstva, nadvija nad bogatstvom ljekovitih biljaka i jestivog cvijeća koji imaju zanimljiv učinak na onog koji ih pojede. Claire je od toga napravila mali obrt za pripravu i dostavu mistične hrane te pomirena s čudnim obiteljskim nasljeđem, živi mirnim životom. Svakodnevicu će joj izokrenuti povratak Clairene sestre Sydney s kojom će morati pomiriti prošlost i ponovo uspostaviti odnos, a svaka će naći ljubav tamo gdje je najmanje očekuje.

Nora Roberts: Trilogija U vrtu (Plava Dalija, Crna ruža, Crveni ljiljan)

Nakon što se pribrala od šoka zbog nagle smrti supruga Kevina, Stella Rotchild je morala osmisliti kako i gdje nastaviti život. Zbog dvojice razigranih mališana, sinova Gavina i Lukea, odlučila je preseliti kod oca i maćehe na jug, u Tennessee. Baviti se hortikulturom za nju je bilo i više od posla, a priliku da se dokaže dobila je na raskošnom imanju bogate udovice Rosalind Harper. Trebala je poraditi na organizaciji poslovanja njezine vrtlarije i odnosa s kupcima. Ubrzo se uspostavilo da će njezin najveći problem biti Rosalindin dizajner okoliša Logan Kitridge, izuzetno privlačan, ali i izuzetno svojeglav muškarac. No, kao pomoć joj iznenada dolazi i daljnja Rosalindina rođakinja Hayley... Ovo je prvi roman trilogije "U vrtu".

S vrtom se živi od malih nogu:

Kornelija Benyovsky Šoštarić: Mala vrtlarica

Autorica knjige, također i autorica televizijske emisije o vrtlarenju, ovaj je dječji vodič za vrtlarenje osmislila kao niz priča male vrtlarice, djevojčice Sanje, koja po detaljnim uputama iz bakinih pisama, s puno volje, zanimanja i ljubavi, stvara i njeguje svoj vrt. Sanja uzgaja povrće (grašak, krumpir, mrkvu, papriku, rajčicu, tikvice, bundeve, krastavce, salatu, blitvu i češnjak), voće (jagodu, malinu), cvijeće (dragoljub, ciniju) i začinsku biljku metvicu. Svaka biljka ima svoju priču koja sadrži (bakine) upute o sadnji i uzgoju te Sanjine opise onoga što radi u vrtu i razmišljanja iz kojih se vidi kako voli i čuva prirodu. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama i crtežima i atraktivno dizajnirana s prozorčićima na podizanje, stranicama na preklapanje i umetcima.

Susanne Tommes & Thea Ross: Velika knjiga vrtlarstva

Knjiga upućuje u znanja potrebna za uzgoj bilja u vrtu, na balkonu, na prozorskoj dasci. Djeca se kroz tekst i ilustracije upoznaju sa vrtlarskim priborom i alatima, te raznim vrstama ukrasnih i jestivih biljaka koje mogu sama uzgajati. Saznaju kako i kada biljke posaditi ili posijati, te kako im omogućiti uvjete za uspješan rast i razvoj. Postoji i kalendar vrtlarskih radova.

Kestutis Kasparavičius: Vrtlar Florijan

Bajkovita priča litvanskog autora, peta prevedena na hrvatski jezik, odvija se u Medvjedgradu u kojem živi i Florijan, najbolji uzgajivač ruža u Kraljevstvu. Kraljičina želja za crnim ružama u njemu pobuđuje profesionalnu radoznalost, međutim ispostavlja se da su upravo one odgovorne za neobjašnjivo uvlačenje nemira, tuge i boli među ostale stanovnike. Knjizi, koja naglašava važnost prevladavanja pozitivnih emocija i raspoloženja nad onim mračnim, dodijeljena je nagrada za najbolju litvansku dječju knjigu 2008. godine. Nenametljive ilustracije svojim retro izričajem naglašavaju bajkovitost teksta.

Lars Klinting: Kastor vrtlari

Simpatični i svjetski poznati dabrovi Kastor i Frippe u ovoj slikovnici sadeći grah uče o procesu rasta i razvoja biljaka, ali i strpljenju neophodnom svakome pravom vrtlaru. Sam proces sadnje detaljno je dočaran tekstom i izdvojenim ilustracijama potrebnih stvari, pa se i najmlađi mogu okušati u uzgajanju biljaka u svome domu te promatranju etapa životnoga ciklusa biljaka. Švedski autor, koji je radio i kao učitelj u školi, u još jednoj poučnoj priči o Kastoru na topao i neposredan način približava prirodu i njezine pojave suvremenoj djeci koja se polako otuđuju od nje.