Kako i kada je došlo do promjene percepcije nije poznato. Smatra se da su koncentracijski logori tijekom II. svjetskog rata odigrali važnu ulogu u tome. Rozim trokutima označavani su muškarci homoseksualne orijentacije, što nam daje naslutiti da je u to vrijeme roza boja povezivana sa ženstvenošću.

Danas teško možemo pronaći djevojčicu koja ne „obožava“ ružičasto. Ta boja joj se sugerira sa svih strana: vrišti s polica trgovina odjeće, igračaka, pa čak i iz izloga knjižara. Zatrpani smo ružičastim knjigicama u kojima su glavne junakinje slatke, naivne i ovisne o drugima, dok su muški likovi snažni, sposobni i uporni. Djevojčice mogu birati između princeza, vila ili balerina, naravno, ružičastih, koje brinu kako se našminkati, urediti kosu ili što obući. Kakvu poruku takve slikovnice šalju našim budućim ženama i muškarcima? Rodni stereotipi i uloge duboko su ukorijenjene u našem društvu. Kao roditelji moramo se potruditi pružiti im otpor ako želimo da nam se djeca razvijaju u osobe s vlastitim stavovima, a ne u unaprijed obojane kalupe.

Kao mama djevojčice i dječaka nastojim svoju djecu upoznati s različitim primjerima, pružiti im snažnu osnovu uz koju će odrastati. Između ostalih, upoznajem ih i s jakim ženskim likovima koji su u stanju mijenjati svijet i nositi ga na dlanu. Vjerujem da će i moja djevojčica jednog dana ući u ružičastu fazu i ne namjeravam je u tome sprečavati ili još gore, nametati joj nešto što joj se možda ne sviđa. Mora istraživati, ali jednako tako mora znati da postoji izbor. Da nisu sve djevojčice ružičaste princeze koje čekaju viteza na bijelom konju da ih spasi i osigura bolji život. Zato sam si zadala zadatak: svojoj ću djeci ukazati na dovoljan broj primjera jakih ženskih likova – koje imaju glas, koje ne odustaju jer je netko rekao da „djevojčice to ne mogu“, koje su hrabre i osviještene.

Na hrvatskim policama knjiga nećete pronaći puno takvih slikovnica, pa sam odlučila malo obići svijet. Donosim nekolicinu primjera onih koje još nisu našle put do nas, ali nadamo se da hoće. Ove priče šalju snažnu i pozitivnu poruku djevojčicama i dječacima . Da, da i dječacima!! Bitno je da i oni znaju kako su svi ravnopravni, jednako važni, sposobni, te da ne moraju ići svijetom i „spašavati“ svaku princezu na koju naiđu.

THE PAPER BAG PRINCESS – Robert Munsch

Princeza Elizabeth planira se udati za princa Ronalda koji gotovo da je savršen. No jednoga dana zmaj uništi njeno kraljevstvo, otme princa i spali svu njenu odjeću. Jedino što joj je ostalo za obući je papirnata vreća. Princeza slijedi zmaja u nadi da će spasiti svog zaručnika i izaziva ga zadacima. Nadmudri ga i spasi Ronalda. No kada ju princ ugleda, onako raščupanu i u papirnatoj vreći, reagira vrlo nezahvalno i zahtjeva od nje da se vrati po njega kada se uredi i bude izgledala kao prava princeza. Tada Elizabeth shvaća da joj je bolje bez njega i odlazi u suton živjeti po svom.

PRINCESS PIGSTY – Cornelia Funke

Još jedna fantastična slikovnica o drugačijoj princezi. Jednog jutra Princeza Izabela baci svoju krunu kroz prozor i kaže: „Kako je dosadno biti princeza!“. Kada odbije očevu naredbu da donese krunu, kralj ju kažnjava tako da ju pošalje u svinjac. No nitko sretniji od Izabele jer ga voli kao svoj dom i tamo se osjeća sretno i zadovoljno. I dok prave princeze provode svoje vrijeme smiješeći se i lickajući, prave djevojčice gule luk, skupljaju kupine, a ponekad čak i spavaju sa svinjama.

MISS RUMPHIUS - Barbara Cooney

Ovo je knjiga o gospođici Rumphius koja putuje svijetom, slijedi svoje srce i živi uz more. „Glavni zadatak života je učiniti svijet ljepšim“, rekao je njezin djed. Učiniti ga ljepšim nije imati lijepu kuću ili imati lijepu obitelj, djed je naglasio da će to spoznati jedino ako proputuje i upozna svijet. Kako je gospođica Rumphius proputovala svijet i čime ga je uljepšala pročitajte u ovoj predivnoj slikovnici.

SHEILA RAE, THE BRAVE - Kevin Henkes

Ovo je priča o mišici Sheila Rae koja je bila toliko hrabra da se nije bojala munja, čudovišta u ormaru, čak je i mačkama pokazivala zube. Ismijavala je mlađu sestricu Louise koja nije bila neustrašiva kako ona. No mišica se jednoga dana toliko pravila važna da se izgubila, a njeni strahovi su postajali sve veći i strašniji. Čitatelji će moći vidjeti da spas stiže iz smjera iz kojeg se najmanje nadamo i da je u redu potražiti pomoć kada ju trebaš.

I WANT TO BE A COWGIRL - Jeanne Willis

Priča govori o djevojčici iz grada koja ne želi odrastati uz čajanke, kuhanje i spremanje, uobičajene stvari koje rade djevojčice. Želi biti drugačija od drugih i slijediti svoj san: postati kaubojka. Slikovnica odiše pozitivnom i ugodnom atmosferom. Sviđa mi se njezina odlučnost i ustrajnost, te poruka da treba slijediti svoje snove, a ne ono što nam društvo nameće. Tekst u rimi je pun pogodak u ovoj priči:

"I don't want to be a good girl-
Good girls have no fun.
I can't play quiet games indoors,
I love the rain and sun.
I don't want to be a girly girl
Who likes to sit and chat.
I just want to be a cowgirl, Daddy,

HILDA MUST BE DANCING - Karma Wilson

Ovo je lijepa priča o Hildi, ženki nilskog konja. Ona obožava plesati, no njeni prijatelji ne dijele njezin entuzijazam. Hilda je velika i jaka i kad pleše sve se trese i zvoni. Njezin ples je toliko bučan i remeti sve oko sebe što ljuti njene prijatelje. Sugeriraju joj nove hobije, ali pletenje i pjevanje ju ne veseli, Hildi trebaju ritam i pokret. Pročitajte kako se Hilda nije odrekla svoje strasti za plesom, a ipak usrećila sve oko sebe. Velika i lijepa Hilda je odličan uzor za sve male djevojčice.

NOT ALL PRINCESSES DRESS IN PINK - Jane Yolen

Ova knjiga ne govori toliko o tome kako se suočiti s nedaćama i kako je to biti drugačiji, već biti svoj iako društvo za tebe ima savršen kalup. Kada razmišljamo o princezama zamišljamo ih ružičaste, svjetlucave, čiste i uredne. Naše princeze se ne mogu ukalupiti, čine ono što im je na srcu, a ne ono što se od njih očekuje – skaču po blatnim lokvicama, penju se na drveće, bave se sportom i rade nered, naravno, sve to s krunom na glavi. Imaju različite interese i sve su potpuno drugačije (neke čak imaju naočale!!). Sve djevojčice nemaju istu strast za ružičastim, ali sve će voljeti ovu afirmativnu slikovnicu koja ih osnažuje, potiče da budu ono što jesu i rade ono što vole i žele.

Snažne djevojčice koje furaju svoj film naizgled nisu nešto posebno, ali kada znamo da je riječ o princezama, puno je poticajnije za um od ustaljenih ružičastih priča.

„Not all princesses dress in pink.
Some play in bright red socks that stink.“

PRINCESS SMARTYPANTS - Brenda Cole

Glavna junakinja ove slikovnice je jedna vrlo samopouzdana princeza koja ne razumije zašto roditelji inzistiraju na njenoj udaji kada joj je i ovako dobro u životu. Provodi vrijeme sa svojim kućnim ljubimcima zmajevima i divovskim puževima, te radi ono što ju je volja. Ipak odluči udovoljiti roditeljima i svojim proscima obeća ruku smo ako ispune sve njene zahtjeve. I tako slijedi: maraton u disco rolanju, vađenje prstena iz ribnjaka u kojem živi velika zvijer, šopingiranje s njenom mamom ili nasjeći drva u čarobnoj šumi. Samo princ Swashbuckl uspijeva izvršiti sve zadatke i kao nagradu prima njen čaroban poljubac koji ga pretvara u žabu. Kada ostali prosci čuju što mu se dogodilo, nitko više ne želi zaprositi Princess Smartypants. Ona voli biti svoja i živjeti na svoj način, nije joj potreban zaručnik ili muž da se osjeća ispunjeno i sretno.

Ovo je samo kap u oceanu slikovnica i knjiga sa snažnim ženskim likovima. Ne može se reći da ih nema na tržištu, ali na hrvatskom jeziku baš nedostaju. „Zašto ih nema na našim policama?“ pitanje je koje postavljam i nakladnicima i spisateljima. Koji je stvarni razlog? Baš pomalo čudi što još nisu prepoznate kao važan i vrijedan alat u osnaživanju naših djevojčica i dječaka.

Dok čekamo da netko prevede ili napiše ovakvu slikovnicu na hrvatskom jeziku, posjetite web stranicu A Mighty Girl na kojoj možete pronaći sve snažne i hrabre ženske likove na jednome mjestu - http://www.amightygirl.com/ .