Dana 4. listopada 2012. godine vrata Zemaljskog muzeja u Sarajevu zatvorila su se za sve posjetitelje. Zgrada koja je još 1913. godine po ideji arhitekta Karela Parika proširena i tada zadobila današnji izgled još je davno prije ostala bez grijanja, a eksponati bez adekvatne zaštite. Čak ni čuvena Hagada čuvana u prostorima Muzeja nije mogla svojom poviješću i reputacijom skrenuti pažnju na svoju ugroženost. Već više od godinu dana daske zakovane na vrata Muzeja potamnile su od smoga i kiše, a povijesno blago skuplja prašinu.

Stidite se 5

Zemaljski muzej nije jedina kulturna ustanova u Bosni i Hercegovini kojoj prijeti slična sudbina. Još je njih šest: Historijski muzej, Umjetnička galerija, Kinoteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti te Nacionalna i univerzitetska biblioteka.
Sve one rade smanjenim kapacitetom i u katastrofalnim uvjetima, a mnogi zaposlenici bez plaće već godinama.

CultureShutdown nastao je početkom 2012. g. kao platforma koja bi okupljala kulturne djelatnike iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja koji rade u inozemstvu, a žele riješiti taj problem.
 
U početku je bilo jako teško procijeniti situaciju i odlučiti kojim putem krenuti da bi se na kraju odlučilo za ono što nam je u tom trenutku izgledalo kao najbolje rješenje, a to je dizanje svijesti o ovom problemu po državama u kojima živimo. Najbolji nam je korak ka tom putu bilo organiziranje Dana solidarnosti za ustanove o kojima je riječ. Dana 4. ožujka 2012. godine više od 250 ustanova, mnogi od njih nacionalnih predstavnika svojih država, iz više od 50 zemalja sa četiri kontinenta na jedan su dan zatvorile pristup svojim najvrjednijim eksponatima simbolično ih pakirajući u žute trake CultureShutdowna.

Stidite se 6

Taj je dan odjeknuo u mnogobrojnim svjetskim medijima, čak i u državama iz kojih nismo imali institucionalnu podršku. Svijet je opet osjetio solidarnost s Bosnom i Hercegovinom pokazujući joj da ima podršku onih koji žele pomoći. Međutim stanje se ubrzo vratilo na početak.
 Našoj su se inicijativi priključili mnogobrojni novi članovi iz svih kulturoloških sfera pružajući podršku, davajući nove ideje te nudeći bilo kakvu pomoć. Aktivno se djelovalo da bi se taj problem na bilo koji način razriješio, barem na kratki vremenski period, da kultura jedne europske države ne bi trajno bila uništena što se pokušavalo već dvadeset godina.

CultureShutdown intezivno je nastavio ogranizirati diskusije, panele, radionice, prezentacije gdjegod je imao priliku, nastojeći prikupiti što više slušatelja kojima bi ukazao na postojanje problema te koji bi zajedničkim snagama stvorili pritisak na osobe koje bi svojim djelovanjem trebale razriješiti nastali problem.

Stidite se 3

Daljnji ciljevi CultureShutdowna su:

pružanje informacija lokalnoj i svjetskoj publici o statusima ustanova o kojima je riječ,
podići svijest o strukturalnim, političkim i ekonomskim problemima koji se nalaze u pozadini gašenja kulture,
protestirati protiv retardacije izazvane etnopolitikom,
pružiti resurse koji mogu biti korisni kulturnim djelatnicima u Bosni i Hercegovini i inozemstvu,
spojiti ljude bez obzira na njihovu vjersku, etničku i vjerski različitost kako bi svi zajedno težili i činili sve za stvaranje zdravijeg civilnog društva u Bosni i Hercegovini i regiji,
inspirirati nove vizije za buduću koegzistenciju u Bosni i Hercegovini kroz aktivne ideje i projekte.

Svi koji žele na bilo koji način dati podršku našoj ideji, barem svojim glasom jer je mnoštvo ono koje može donijeti promjene, uvijek su dobrodošli u našoj zajednici. Vaš glas, vaše ideje i vaš trud uvijek su poželjni te se i sami nadamo da ih sve možemo provesti.

Kultura nam je dana u ruke nakon stoljeća stvaranja i mi smo tu kako bismo je sigurnu i zaštićenu predali našim budućim pokoljenjima. Stoga sprečavanje gašenja kulture jedne male zemlje bio bi mali korak za čovječanstvo, ali itekako važan za tu zemlju.

Stidite se 7