...u pozadini svega kriju pravu ljubav: ljubav prema čitanju. Čitanje potiče interese, pomaže u razvijanju dara s kojim možemo činiti čuda.

Ali evo što smo izdvojili:

Jednom riječju genijalka

Matilda / Roald Dahl 

Matilda je neobično nadarena djevojčica, jednom riječju genijalka, koja je do šeste godine u mjesnoj knjižnici pročitala gotovo sve knjige. To uopće ne primjećuju njeni ograničeni roditelji: majka, čiji se život vrti oko partija karata i TV-sapunica, te otac, umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Na sreću, Matilda u školi pronalazi razumijevanje i srodnu dušu u učiteljici Slatkić. Međutim, ovdje priči nije kraj, jer strašna ravnateljica Grozobradić tiranizira cijelu školu...

Dodirom saznaje sadržaj priče

Ružan san / Anne Fine

Melanie je povučena djevojčica, knjiški moljac. Ne druži se puno s ostalima jer radije čita. Tijekom cijelog školovanja to je smetalo svim njenim nastavnicima. Jedan za drugim pokušavali su joj oteti knjigu iz ruke u nadi da će je tako natjerati da se u većoj mjeri uključi u razredni život. Dolaskom nove, vrlo čudne učenice s kojom se po zadatku počinje družiti, gutačici knjiga u stvarnom životu počinje se događati nešto kao u priči. Odlučuje se riješiti misteriju pred kojom se našla i tako pomoći novoj prijateljici.

Čarobnjakinja riječi

Srce od tinte / Cornelia Funke

Meggie je voljela čitati, zapravo, obožavala je čitati. Tu ljubav za knjigama usadio joj je otac. Kako i ne bi kad su po cijeloj kući ležale hrpe knjiga koje su čekale nove "haljine". Njezin je otac naime bio knjigovezac ili " liječnik za knjige" kako je Meggie znala reći. On vlada riječju toliko da postaje čarobnjakom riječi. U stanju je priču pretvoriti u stvarnost, likove oživjeti i preseliti u naš svijet. I Meggie postaje svjesna da ima istu sposobnost. Netko se želi time okoristiti. Kada izgleda da mu nitko ne može stati na put, umiješa se pisac "Srca od tinte" i mijenja kraj. U pravi trenutak, jer neki likovi iz priča toliko su okrutni, da bi bilo strašno pustiti ih u svijet.

Proslavljeni šaptač zmajevima

Kako izdresirati zmaja / Štucavac Strašni Sleđević III.

Štucavac Strašni Sleđević III izniman je vikinški junak, poglavica ratnika i prirodoslovac amater. On je i proslavljen šaptač zmajevima - osoba koja ima veliku moć nad tim zastrašujućim zvijerima. Ali nije oduvijek bilo tako. Bio je on omanji, štrkljavi dječačić u vrijeme kad je zmajeva na Zemlji još bilo u izobilju, a junaštvo se dokazivalo sposobnošću da ih se nadmudri ili izdresira. O tome govori ova zanimljiva priča, a i o tome kako se postaje junakom na teži način.

Istraživačica prirodnjakinja. Buduća znanstvenica

Evolucija Calpurnije Tate / Jacqueline Kelly

Calpurnija je vesela, znatiželjna i pametna jedanaestogodišnja djevojčica iz dobrostojeće teksaške obitelji. Voljela je promatrati prirodu i zapisivati svoja opažanja. Od brojne obitelji, najradije i najčešće se družila s djedom koji je poticao njene interese. NoCalpurnija živi u vremenu (kraj 19/20 st.) kada društvo ne prihvaća žene znanstvenice, već se od nje očekuje da preuzme tradicionalnu ulogu žene u južnjačkom kućanstvu. Rastrzana između očekivanja okoline i svojih nada i želja, osjeti se autsajderom. Kako prevladati jaz? Treba li slijediti svoje snove ili se prepustiti pritisku okoline?

Mala kemičarka, mala detektivka

Slast na dnu pite / Alan Bradley 

Flavia de Luce je neobično inteligentna i zrela jedanaestogodišnjakinja koja dosadnu svakodnevicu života u malom britanskom selu početkom 1950-ih razbija proučavanjem otrova i kemijskih spojeva. Sve se mijenja nakon što Flavia u gredici krastavaca pronađe tijelo starog očevog znanca. Kad joj otac bude osumnjičen za ubojstvo, Flavia kreće u seosku knjižnicu u potragu za podacima koji bi rasvijetlili slučaj. Ovaj prvi u nizu romana o pustolovinama nesvakidašnje Flavije de Luce osvojio je 2007. nagradu Dagger za najbolji kriminalistički roman.

Mali kartograf-genijalac, opsesivni detaljist

Odabrana djela T. V. Spiveta / Reif Larsen 

T. (Tecumseh) V. (Vrabac) Spivet je dvanaestogodišnji dječak-genijalac opsjednut kartografijom. T.V. izrađuje precizne karte za doslovno sve u svom životu: od svoje sobe, anatomije kukaca, pa do raznih situacija kao što su pravilni razmaci u kojima njegov otac ispija viski. Živi s obitelji na ranču u Montani s ocem kojeg zanima Divlji zapad, a nimalo svijet znanosti, majkom znanstvenicom, koju oslovljava isključivo s Dr. Clair, i sestrom Gracie. Jednoga dana prima neočekivani telefonski poziv iz muzeja Smithsonian zbog kojeg započinje avanturu po bespućima Amerike, te otkriva tajnu povijest svoje obitelji. Kroz toplu, uzbudljivu i nadasve duhovitu priču upoznajemo neobičnu obitelj i život ovog darovitog dječaka, koji je s jedne strane obilježen opsesijom za detalje, a s druge nesretnim gubitkom mlađeg brata. Knjiga je prvijenac Reifa Larsena, bogato je opremljena T.V.-ijevim crtežima i kartama (koje su izradili autor i Ben Gibson), a vode kroz tekst poput detaljne karte njegovog života.

Rastavljač i sastavljač satova

Izum Hugoa Cabreta : roman u riječima i slikama / Brian Selznick

Urar pogiba u požaru a njegov dvanaestogodišnji sin Hugo odveden je stricu koji na pariškom kolodvoru brine za satove. Stric je pijanac koji vodi neuredan život, ne brine za Huga i nakon kratkog vremena nestaje. Hugo ostaje prepušten sebi s kolodvorskim satovima na brizi. Njegovu pustolovinu inspiriralo je djelo Georgesa Meliesa, francuskog redatelja i producenta poznatog najviše po tome što je prvi koji sustavno primjenjuje specijalne efekte (Put na mjesec, 1902.). Brian Selznick, pisac i ilustrator dječjih knjiga za ovo je djelo 2008. dobio Caldecott Medal, nagradu ALA - ine Udruge za dječju knjigu.

Tenisačica

Gem, set, meč / Donna King

Dvanaestogodišnja Carrie nadarena je tenisačica koju roditelji potiču da bude još bolja. Zbog stalnog roditeljskog pritiska Carrie gubi volju za treniranjem te stalno smišlja načine kako izbjeći natjecanja. Pravu strast za tenisom pobudit će boravak u poznatoj školi tenisa na Floridi, gdje će pokušaji njezinih suparnica da ju udalje s teniskih terena samo učvrstiti Carrienu volju za uspjehom.

Košarkašica

Ispod koša / Donna King 

Trinaestogodišnja Ashlee uživa igrajući košarku. I ne samo to, ona je najbolja igračica u svojoj ekipi. No, Ashleena majka ima druge planove za nju - učenje, učenje i samo učenje. Ashlee ne razumije majčin otpor prema košarci i potajno odlazi na treninge, a uz očevu podršku odlazi na natjecanje za državnu košarkašku ekipu. Nesporazum između majke i kćeri razriješit će ne baš ugodan razgovor svih članova obitelji.

Gimnastičarka

Na gredi / Donna King

Još jedan roman sportske tematike spisateljice Donne King. Ovaj put mlada gimnastičarka Karla sanja o svjetskoj slavi. No za svjetsku slavu, potrebna su bezbrojna odricanja i naporni treninzi. Karla je razapeta između škole, obitelji i treninga. Kako to sve uskladiti i hoće li uspjeti još jedan izgubljeni talent? Roman za mlade o zahtjevnom svijetu sporta gdje sama darovitost nije dovoljna za pobjede.

Višestruko darovita mudrica kritičkog uma

Bilješke jedne gimnazijalke / Nada Mihelčić

Roman u kojem je ispričana sudbina darovite djevojčice čiji su roditelji nastradali u prometnoj nesreći. Uz podršku brata Luke ona traži mogućnosti za smisleni život. Tako mlada junakinja sportom pobjeđuje tugu, te snagom volje i vedrinom uspijeva držati korak s vršnjacima koji žive u cjelovitim obiteljima, ostavljajući dojam da se prilagodila društvenim konvencijama. Djevojčin intenzivni unutrašnji svijet, kao i njezine asocijativno-intelektualističke digresije razobličuju malograđanštinu, plitkost duha, egoizam, narcisoidnost i mediokraciju.

Umjetnička duša, crtač

Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme / Sherman Alexie

Četrnaestogodišnji Arnold živi s roditeljima i sestrom u indijanskom rezervatu. Razlikuje se od vršnjaka i zbog toga je često predmet poruge i žrtva nasilja. Na poticaj nastavnika Arnold se odlučuje težak i bezizgledan život u rezervatu zamijeniti školovanjem u bijelačkom okruženju gdje nailazi na mnoge prepreke. Često ga prati osjećaj kako ne pripada niti jednom svijetu, jer za Indijance je izdajica, a za bijelce ponekad vrlo čudno biće, no ustrajan je u svojem naumu – biti uspješan u školi i sportu. Kroz roman se provlače autorova razmišljanja o rasizmu, identitetu, siromaštvu i životu američkih Indijanaca. "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" osvojio je mnoge nagrade, a bio je uvršten i među najbolje knjige objavljene 2007. godine.

Gutačica knjiga, prakticira magiju

Među strancima / Jo Walton

Život Morwenne Phelps mijenja se iz temelja kada mora pobjeći iz rodnog Walesa u Englesku ocu kojeg jedva poznaje. Bježi od poremećene majke koja se bavi magijom, a zbog koje je izgubila svoju voljenu sestru blizanku, a sama ostala osakaćena. Šalju je na školovanje u internat u kojem se osjeća neprihvaćeno i usamljeno pa utjehu nalazi u brojnim SF knjigama koje obožava čitati. Iako je iz Walesa pobjegla zbog magije i vila, s njima se susreće i u Engleskoj. Problem je u tome što bavljenje magijom privlači pozornost njezine majke koja ju uporno traži. Ovaj roman za mlade pisan je u formi dnevnika, a autorica uspješno miješa žanr fantastike s romanom o odrastanju.

Lebdenje, nevidljivost, upravljanje vremenom

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu / Ransom Riggs

Iznenadna smrt djeda Abrahama pod zastrašujućim okolnostima snažnim udarcem podijeli život unuka Jacoba na Prije i Poslije te će se on, nakon što otkrije tajanstveno pismo, vođen neshvatljivim posljednjim djedovim riječima otputiti na velški otok. Ondje će, na ruševinama doma gospođice Peregrine, otkriti da su čudne djedove riječi itekako povezane s uznemirujućim saznanjem da je njegov život sve samo ne običan...

Čitačica misli i osjećaja

Dar kao nijedan drugi / Ingrid Law

Mibs s roditeljima i braćom živi uz autocestu između Kanzasa i Nebraske. Kao i svaka djevojčica, uzbuđena je jer uskoro slavi trinaesti rođendan. No njezin trinaesti rođendan ne znači samo ulazak u uzbudljiv i ne baš uvijek pitom svijet tinejdžera. Naime, u njezinoj obitelji taj rođendan znači nešto mnogo više! Upravo na taj dan, svaki član obitelji otkriva u sebi jedan posebni dar, nadnaravnu moć koju samo on posjeduje, a koja, ako se ne zna kontrolirati, može biti i opasna za okolinu! Kakav dar očekuje Mibs i kako će se snaći u nimalo lakim okolnostima - naime tata upravo na dan prije njezina rođendana doživljava tešku prometnu nesreću, a okolina na njezinu obitelj gleda kao na čudake - saznajemo u ovoj priči o odrastanju punoj fantastike, ljubavi i problema s kojima se može susresti samo onaj tko ima upravo trinaest godina!

Opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Jednostavno nezaobilazna, svestrana i jedinstvena

Pipi Duga Čarapa / Astrid Lindgren 

Ovaj dugi popis darovite djece među redcima završavamo jednom i nezaobilaznom: Pipi Dugom Čarapom. Pipi je nesputana, neobuzdana, istraživačica koja pomiče granice i ne pristaje na okove, šablone i besmislena pravila. Dijete koje se ne da ukrotiti, koje se ne da staviti u kalupe i koje stalno postavlja provokativna pitanja! I dovodi vas u nezgodne situacije! Ali s njom je beskrajno zabavno jer vas stalno iznenađuje! Može li darovitije?

 

Fotografije: Leigh on Sea Forum