...preporučenih knjiga do obvezne opreme za putovanje, ali kada preporuku radi knjižnica one su ipak malo drugačije. Prije svega, odaju širinu interesa i različitost ukusa, a još važnije na površinu ne iznose samo hit naslove provučene kroz medije kao udarnice ovoga ljeta već se probire po policama, traži i nevidljivo, manje poznato, a zanimljivo i vrijedno čitanja...

Razmišljajući o kriteriju ovogodišnjeg izbora usmjerili smo se na mjesta čitanja - možete čitati u autobusu Autotroleja, na balkonu, u vikendici, na plaži, u WC-u, u uredu, na terasi... Naravno, svaki naslov pogodan je za bilo koju lokaciju, a ovdje je samo da vas podsjeti da u dobri priču vrijedi zaroniti u bilo kojem kontekstu. Ima ovdje trilera, ljubića, publicistike, znanosti, "domaćice", stripova (...) vjerujemo za svakoga ponešto i ponegdje.

Preko 100 naslova za vas je izabrala posada Gradske knjižnice Rijeka u sastavu: Ana Ribarić, Ana Širola, Kristina Đoja, Jelena Stipetić Šušak, Donatella Gasparini, Milka Šupraha-Perišić, Gorana Tuškan, Andreja Silić-Švonja, Kristian Benić, Verena Tibljaš, Jasenka Alić-Tadić, Linda Tomić, Anja Babić, Ružica Kevešević. Lektura je kao i uvijek zasluga Sanje Alijević. 

...provreli autobus Autotroleja...

Johanna Holmstrom: Anđeli s asfalta

Vrlo aktualna tema današnjice – asimilacija imigranata u zapadnjačkim demokratskim zemljama - opisana je u ovoj knjizi prikazom života dviju mladih djevojaka Leile i Samire. Potonje su dvije sestre koje žive u Helsinkiju, a čija je majka Finkinja udajom za njihova oca prihvatila islam te očekuje da Leila i Samira žive u skladu s tradicionalnim vrijednostima islama. Autorica opisuje sukob mladih djevojaka na više razina – s vlastitom majkom koja ne razumije da bi one prvenstveno htjele biti tinejdžerice i izlaziti, imati dečke te oblačiti se poput ostalih djevojaka u Finskoj, zatim sukob s društvom koje ih odbacuje, a naposljetku i sukob sa samim sobom jer ne znaju koji put vodi njihovoj vlastitoj sreći. Radi se dakle o moćnoj i potresnoj priči koja problematizira brojna aktualna pitanja, a posebice položaj žena u suvremenom svijetu.

Miroslav Edvin Habek: Pad kuće Vjesnik

Bizarnosti suvremene hrvatske medijske scene, kao i mnogi drugi fenomeni, svoje korijene imaju u privatizacijskim procesima ranih devedesetih. Jedan od onih s najdugoročnijim posljedicama bio je proces u “Vjesniku”, legendarnoj medijskoj kući koja jednostavno nestala. Kako je moguće da nestane poduzeće u čijoj slavnoj povijesti nalazimo desetke časopisa i magazina, dnevne novine, stripove, romane koje je čitalo stotine tisuća ljudi…? Što se i kako događalo, otkriva Miroslav Edvin Habek u dobrom pregledu svih bizarnosti koje su se isplele oko “Vjesnika”.

Ljubinka Toševa Karpowicz: Masonerija, politika i Rijeka

Pogledate li listu najčitanijih naslova, često među njih zalutaju i oni o teorijama urote, skrivenoj strani stvarnosti, alternativnoj “znanosti”... Sve one koje ne zanima jesmo li ljudi-gmazovi, već realnija strana povijesti, može zaintrigirati i ovaj naslov koji priču o masonima stavlja u kontekst Rijeke otkrivajući uz to i pojedine neobične detalje iz riječke prošlosti.

Ófeigur Sigurdsson: Pripovijest o Jónu & njegovim pismima svojoj nosećoj ženi dok je zimovao u pećini & pripremao njezin dolazak & dolazak novih vremena

Još jednom, vrhunska islandska književnost. Glavni lik opisan u ovom romanu stvarna je osoba iz islandske povijesti, poznat kao "vatreni svećenik". Krećući s njim na putovanje surovim krajevima, zaustavljajući se u podnožju hirovitog vulkana Katla da bismo zajedno čekali dolazak novih vremena, otkrivamo koliko je ljudska sudbina malena i trošna u odnosu na silu i trajnost prirode.

Forrest Carter: Malo drvo

Teško da ćete pročitati knjigu koja će vas snažnije dirnuti, jače rasplakati, više vam otvoriti srce od ove. Toplina i humanost, vrijednosti kojima je prožeta, beskrajna ljepota neiskvarene duše Cherokee dječaka, ono je što ovu knjigu čini jedinstvenom terapijom za dušu.

Victor Alamo de la Rosa: Godina suše

Svjetski mediji opisali su ga kao roman o žedi. Žedi napuštenih duša i isušenih tijela. Ljubavi koje se tijekom godine suše rađaju, uznemirujuće su poput nesigurna iščekivanja kiše i duboke poput korijenja biljaka u potrazi za vodom. Ponegdje šokantan, ponegdje dirljiv roman u stilu magijskog realizma Lorce i Marqueza.

Valter Hugo Mae: Dehumanizacija

Fascinantan roman koji ukazuje na istančano razumijevanje ljudskih emocija od strane autora. Pripovijest o boli i nedostatku, suprotstavljeni stilu koji je toliko sugestivan da vas od ljepote kontrasta ne izdaju oči, već srce.

Philippe Claudel: Stablo u zemlji Toraja

Ova je knjiga prvenstveno razmišljanje o smrti, no nije nimalo zamorno ili sumorno štivo. Ništa se revolucionarno u njoj ne događa, tek – život. Priča o čovjeku i okolnostima jednoga jedinstvenog života koji ipak toliko nalikuje mnogim drugim…

Ulli Lust: Danas je posljednji dan ostatka tvog života

Pankerski dnevnik u obliku golemog stripa. Smiješno i očajno dvomjesečno putovanje sedamnaestogodišnje Ulli i njezine prijateljice, nimfomanke Edi, bez novca i dokumenata, samo s jednom vrećom za spavanje i jednom rezervnom majicom, vodi ih iz Beča sve do Sicilije, cijelim putem boreći se kao mlade žene s društvom bezbrojnih ograničenja. Odličan prikaz odrastanja s one strane konformizma.

Louise Penny: Razorna riječ, Pokopajte svoje mrtve, Igra svjetla i tame, Kako ulazi svjetlost i Dugo putovanje kući

Da, baš ovim redom čitajte romane ove kanadske spisateljice. Upoznat ćete i pratiti inspektora Armanda Gamachea i njegove kolege u Odjelu za umorstva u Surete du Quebecu, njegove prijatelje u selu Three Pines u kojem nema pristupa internetu i ne postoji ucrtanih puteva do njega. Odličan stil, prekrasni opisi i, da, Kanada -25 celzijusa, usput se i rashladite. Za dugi godišnji prava poslastica.

...klupica ispred portuna zaklonjena divljim kestenom... 

Rachel Kushner: Bacači plamena

Izvrstan roman mlade američke autorice vodi nas u užareni New York 1975. godine, središte eksplozije aktivnosti u svijetu umjetnosti. Glavna junakinja mlada je djevojka koja u Veliku Jabuku dolazi puna snova o umjetničkoj karijeri, a najvrednija stvar koju posjeduje jest njezin motor. Roman koji će vas posve obuzeti svojim prekrasnim jezikom, užarenom atmosferom I radnjom koja se kreće od New Yorka preko Italije do Nevade, nudeći očaravajuću mješavinu umjetnosti, motoutrka, talijanskog visokog društva, radničkih prosvjeda i radikalnih pokreta kao i paletu zanimljivih likova.

Sjön: Plava lisica

Istodobno poetičan i surov - Island... i ovaj roman. Remek-djelo autora Björkinih stihova, atmosferična knjiga koja se ureže i pamti. Pravo literarno čudo. 

Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka

Glavni lik romana, Božo Belamarić, isfrustrirani je srednjovječni intelektualac koji jednoga dana odluči napustiti ženu i preseliti se iz jednog dalmatinskog mjesta u Zagreb, gdje je živio kao student, uzevši sa sobom jedino naslijeđeni obiteljski novac za koji vjeruje da će mu biti dovoljan za novi početak. Božo je sklon pretjeranoj samoanalizi i propitkivanju svega oko sebe, do te mjere da mu obavljanje svakodnevnih stvari, poput kupovine u trgovini, predstavlja veliku aktivnost za koju je potrebna višednevna priprema. Autorica je cijeli roman koncipirala iz perspektive glavnoga lika, tako da je njegova ličnost secirana do najsitnijih detalja i na taj način postiže iznimnu uvjerljivost te potiče čitatelja na poistovjećivanje s njim. Roman obiluje brojnim filozofskim citatima koji dodatno naglašavaju autoričin vrlo bogati leksik, a čitatelja naposljetku ostavlja s bezbroj pitanja, poput onog najočitijeg – unatoč promjeni sredine koja nas okružuje i eliminiranju uobičajenih ljude iz nje, možemo li ikada zapravo pobjeći od samih sebe?

Vjekoslav Perica: Pax Americana na Jadranu i Balkanu 

Moć SAD-a nije nastala preko noći, a njen zametak na Jadranu možemo pronaći poslije Prvog svjetskog rata kada u Jadran stižu američki brodovi i vojnici, a sve u svrhu mirovne misije razdvajanja Talijana i Hrvata. No ova knjiga više je od toga - ona je priča o doticaju više kultura, prožimanju, stvaranju mitova…. Volite li Smojino “Velo misto”, svidjet će vam se i ovaj naslov koji približava dio Splita toga vremena na povjesniji način. A saznat ćete i koja je bila snaga američkih bombona i cigareta.

Robert Harris: Domovina

Nacisti su pobijedili, a kako izgleda svijet? Ne baš “cool”... Uz sve to ovo je i napet krimić u kojem se prožimaju fikcija i činjenice. Klasik alternativne povijesti prema kojem je snimljen i dobar film, a koji i dalje vrijedi čitati.

Marrisha Pessl: Noćni film

Misteriozni kultni autor horor-filmova, opsesija jednog propalog novinara, tajne, psihičke bolesti, kultovi, štovanje demona, strogo čuvani posjed, surfanje po stranicama “dark weba”?… Prodano?

Fernando Trias De Bes, Philip Kotler: Inovacijom do pobjede

Klišej je reći da dinamičan svijet ne trpi uspavljivanje i stajanje, ali je tako. Problem u poslovanju, posebno u Hrvatskoj, jest što se često ne prate ozbiljnije projektne metodologije, a upravo su takve, kada je riječ o inovacijama, ključne. Stvaranje nije čin trenutka inspiracije i nečije genijalnosti, već zeznutog timskog rada. Ova knjiga puni baterije tijekom ljeta za jedan nadahnutiji jesenski početak, ali nije poduzetnički jeftini “self-help”, nego prava solidna znanost koja daje rezultate. 

Željko Krušelj: Polet

Omladinski tisak - nije “Polet”! “Polet” je samo jedan od desetaka omladinskih tiskovina koji su izlazile u Jugoslaviji te bili platforma za cijele generacije novih kreativaca. Pročitajte tekst Bojana Muščeta o tome i sve saznajte! No eto, kako istraživači ne vole jednako i sve druge omladinske tiskovine, u ovom slučaju imamo vrlo detaljno ispričanu i precizno istraženu avanturu omladinsko lista zvanog “Polet”. Nismo sretni što je samo o “Poletu”, ali to je dobra knjiga i priča...

Antonija Maričić: Ja nisam gej mama, ja sam mama : roditeljstvo LGB osoba u Hrvatskoj

U knjizi je opisano prvo istraživanje roditeljstva LGB osoba u Hrvatskoj koje je provedeno nakon građanske inicijative U ime obitelji i referenduma o ustavnoj definiciji braka. Za sve koji žele bolji uvid u razumijevanje potreba i problema LGBT obitelji u Hrvatskoj.

Stephen King: Dolores Claiborne

Emancipacija kakvu samo King može percipirati. Napeto, sjajno prihološki isprofilirani likovi, vruće i beskompromisno. Navijamo i ne ispuštamo iz ruku. Fantastika je ovoga puta izostala, ali zbog toga ne manje fantastičan.


...osamljena kamena plaža u hladu borova... 

Tom Standage: Povijest svijeta u 6 čaša

Dok ispijate hladno pivo na plaži, čašu vina uz večeru, mojito kad padne mrak, pa onda kavu za razbuđivanje sljedeće jutro, čaj poslijepodne, coca-colu uz pizzu, znate li koliko su zapravo ta pića bila važna za oblikovanje svijeta kakvog poznajemo? Ako ne znate a željeli biste znati, pročitajte ovu iznimno informativnu knjigu koja nas vodi kroz povijest od samih početaka civilizacije do 20. stoljeća i ubuduće ćete svoju čašu/šalicu gledati posve drugim očima.

Eka Kurniawan: Ljepota je njezina rana 

Neobičan roman koji bismo mogli opisati kao kombinaciju povijesti, satire, obiteljske sage, tragedije i magičnog realizma. Prati živote nekoliko generacija indonezijskih žena i obiluje brutalnim scenama ubojstava i silovanja, pa ako tražite laganu ljetnu literaturu, ova knjiga možda ipak nije za vas. Ako ipak niste toliko plašljivi, mogla bi vam se svidjeti ova groteskna, hiperbolička kritika indonezijske teške kolonijalističke povijesti. Kao nasilnih "Sto godina samoće" u Indoneziji.

Zoran Žmirić: Putovanje desnom hemisferom

Čitanje Žmirićeva najnovijeg romana slično je čitanju Corta Maltesea – u njemu se prožimaju putovanje vanjskim svijetom, ali i unutarnjim, metafizičkim, te želja za odgovorima na velika pitanja koja si čovjek ponekad boji postaviti. "Ako ne znaš kamo ideš, svaki će te put tamo dovesti" nije poruka s boce Jane, već ideja koja pripovjedača odvodi do neobičnih lokacija i neobičnih ljudi koji, svaki na svoj način, pomažu da se poslože dijelovi velike slagalice koja će nam postajati istovremeno sve jasnija i sve dalja. Ljubav prema Cortu Malteseu nije uvjet za ljubav prema ovom romanu, a ako ona postoji, užitak će biti još veći. 

Jo Nesbo: Žeđ

Ovdje nije potrebno mnogo objašnjavanja: Harry Hole uvijek je zanimljiv i nepredvidiv lik. Iako je njegov privatni život ušao u neočekivano mirne vode uobičajenog građanskog života, sve će uzdrmati niz izrazito brutalnih ubojstava neuhvatljiva počinitelja... Upozorenje: ako čitate ovu knjigu na plaži, velike su šanse da ćete, dok je ispustite iz ruku, biti isprženi kao ribice. Stoga, pamet u glavu i čitajte u hladu!

Hyeonseo Lee & David John: Djevojka sa sedam imena: priča sjevernokorejske bjegunke

Istinita priča o djevojci koju su hrabrost, lukavost i upornost vodile kroz život pun opasnosti. Hyeonseo Lee rođena je u Sjevernoj Koreji, a s nepunih osamnaest godina odvažila se na bijeg preko Kine. Ovom autobiografskom knjigom, autorica je prikazala način života u Sjevernoj Koreji, kao i svoj nevjerojatan, uzbudljiv put do Južne Koreje. Hyeonseo Lee danas je svjetski poznata aktivistica čiji je govor na TED talku gledalo preko 8 milijuna ljudi. Njena priča inspiracija je za svakoga u borbi za boljim životom, u potrazi za razumijevanjem, svakoga tko sam bira svoj put, a ne onaj koji su mu drugi odredili. Ovakve knjige uvijek preporučujem – da, zanimljiva je i napeta, no mnogo je više od toga, to je onaj tip knjige koja vas inspirira, izgrađuje, koja ostaje u vama… nemojte propustiti priliku. 

Péter Gárdos: Groznica u zoru

Prekrasna istinita priča o ljubavi, o snazi volje i nepokolebljivom optimizmu mladića Miklosa koji je preživio koncentracijski logor i na oporavku u bolnici odlučio zaljubiti se. Liječnici mu prognoziraju skoru smrt, a on šalje ljubavna pisma. Šalje i mutne slike, na kojima se ne vidi da nema ni jednog zuba i tek tridesetak kilograma. Miklos doista pronađe svoju ljubav, no tek slijedi borba s brojnim preprekama. Čitajući ovu knjigu, svom silinom priželjkujemo sretan kraj i pobjedu optimizma, nevinosti i ljubavi u okrutnosti ovoga svijeta, a kada završimo, priča i emocija ostat će u nama još dugo vremena. Zanimljivost romana jest i činjenica da je kao predložak za roman autoru poslužila istinita ljubavna priča njegovih roditelja.

R. J. Palacio: Čudo

Topla priča o dječaku Augustu rođenom s teškom deformacijom lica zbog koje se svakodnevno suočava s neprihvaćanjem i gađenjem na licima ljudi koji ga upoznaju.  August izgleda drugačije od svojih vršnjaka, no on je i dalje običan desetogodišnjak koji obožava sladoled, voli se igrati s loptom i najviše želi steći nove prijatelje. August je mnogo više od čudnog lica, on je hrabar, veseo i pametan – i ne boji se života. Čini se da, kada upoznamo Augusta, on više nije toliko čudan, a pravo se čudo dogodi kada shvatimo da jedino što se promijenilo jesmo mi sami.

Louisa Thomsen Brits: Hygge: sretan život na danski način

Danci su najsretniji narod u Europi, a za taj poseban osjećaj sreće, blagostanja, sigurnosti, zajedništva, povezanosti, zadovoljstva u sitnim stvarima, u svakodnevici, obitelji i miru imaju poseban izraz – “hygge”. Od Danaca možemo naučiti cijeniti male stvari u životu, usmjereni na bivanje, a ne na posjedovanje. Hygge je način života koji utječe na sve aspekte življenja, od arhitekture, unutarnjeg uređenja prostora, odnosa prema stvarima, kulinarstva, načina objedovanja, odnosa prema obitelji i prijateljima te prema prirodi koja nas okružuje. Vrijednost ove knjige jest u promjeni načina razmišljanja kako bismo pronašli sreću, jer ona je već ovdje.

John Sweeney: Slonovi na mjesečini

Ako ste željni priče koja će vas taknuti u srce, priče o hrabrosti, požrtvovnosti, osjećajnosti i dobroti, ali i strahotama rata, pročitajte ovu knjigu. Ljubitelji istinitih priča oduševit će se čitajući o putovanju šezdesetak djece siročadi i njihove učiteljice prema Indiji nakon japanskog napada na Burmu. Knjiga uz koju ćete se smijati i plakati.

Stripovi "Fibra" po raspoloženju

Postoji jedan izdavač od kojeg ne vrijedi izdvajati naslove - gotovo su svi dobri. Ono što je sigurno je da su prepoznatljivi - debelih naslovnica, lijepih grafika… Stripovi i grafički romani koje izdaje Fibra su za sve one koji su prerasli Alan Forda. 


...terasa pred sumrak...

Rosa Montero: Luđakinja u nama

Mnogo ćete zanimljivosti saznati o velikim piscima kao i o mnogobrojnim aspektima pisanja. Ova knjiga ujedno je ispovijest autorice o tome kako sagledava vlastito pisanje. Mašta, prepuštanje diktatu priče, ambicija i nirvana, taština, veličina autora i ljudske slabosti na koje nisu imuni – dio je tema koje Rosa ispisuje na dinamičan, žustar, vatren, poticajan način koji vuče na još, još i dalje, dalje.

Dave Eggers: Circle 

Knjiga po kojoj je nedavno snimljen i istoimeni film prikazuje nam ne tako nezamislivu sliku distopijskog svijeta u kojemu je privatnost svedena na minimum. Dvadesetogodišnja Mae dobiva priliku za rad u najmoćnijoj svjetskoj internetskoj kompaniji Circle, u kojoj je sve naizgled savršeno - radnici su iznimno sretni i pristupačni, u sklopu tvrtke omogućen je smještaj za radnike sa svime što bi im moglo zatrebati, konstantno se organiziraju raznolike aktivnosti te nude zabavni sadržaji… Mae se pita kako je moguće da je sve tako idilično, sve do trenutka dok ne shvati da sve što radi, misli i planira ima obvezu ''prijaviti'' na društvenim mrežama jer privatnost je apsolutno nepoželjna. Roman se bavi zapravo vrlo suvremenom tematikom, uzimajući u obzir činjenicu da društvene mreže danas imaju iznimno veliku raširenost i utjecaj, pa ovaj distopijski svijet koji Eggers opisuje nije uopće nezamisliv scenarij. Poznata izjava: ''Ako nije na fejsu, nije se ni desilo'', možda će nekima nakon čitanja ove knjige prestati biti simpatična…

Philippe Claudel: Mirisi

Ponekad nas, eto tako, iz čista mira, nešto podsjeti na neke lijepe trenutke iz života, na roditelje, baku, prijatelja, nezaboravno ljeto...U ovim kratkim, poetskim pričama sjećanja naviru putem mirisa svježe pečenog kruha, mirisa bagrema, jorgovana, jesenjeg lišća, kiše....Šezdesetak crtica pružit će vam osjećaj sjete, veselja, izmamiti pokoji osmijeh ...

Afonso Cruz: Knjiga godine

Forma dnevnika nije baš omiljena za čitanje, ali OVA knjiga sigurno će vas uvjeriti u suprotno. Djevojčica piše dnevnik tijekom četiri godišnja doba. I ne, nije to suhoparan, dosadan dnevnik. U stranicama će uživati ponajprije odrasli, a naravno i djeca.

"Na plaži, obzor je ravna crta mora."

Michael Foley: Doba apsurdnosti: zašto nam moderan život ne dopušta da budemo sretni

 Slaviti ili prezirati apsurdnost kao posljedicu konzumerizma, površnosti i intelektualne degradacije modernog doba ili je shvatiti kao novu uzvišenost? Popularna filozofija davno nije bila tako zabavna, direktna, cinična, okrutna...

Pascal Bruckner: Tiranija kajanja : esej o zapadnjačkom mazohizmu

Dok s jedne strane postoji vjerovanje o dugogodišnjoj zapadnjačkoj dominaciji koja nije spremna snositi posljedice svoje arogancije, Bruckner naglašava upravo suprotno, ističući kako je Zapad jedina civilizacija sklona samokritičnosti koja se nikako ne može osloboditi mazohizma i prekinuti kolektivno moralno srozavanje. 

Jaron Lanier: Vi niste gadget: manifest

Kada utemeljitelj koncepta virtualne stvarnosti smatra da računala korisnike sve više pretvaraju u gomilu otuđenih, anonimnih jedinki koji počinju zanemarivati sebe u realnoj verziji, možemo se složiti da je došlo vrijeme za ozbiljno preispitivanje utjecaja tehnologije na ljudske živote.

Antonino Saggio: Tajni van Gogh : motiv i razlozi

 "Možda sam poludio, možda sam ponekad lud, ali u svoj rad, u svoju apsolutnu strast za svoj rad ulažem uvijek cijeloga sebe." Van Gogh

Daniel Quinn: Ishmael: pustolovina uma i duha

Preko Ishmaela, Quinn preispituje povijest naše civilizacije, rasvjetljuje pretpostavke i filozofije koje su bit mnogih globalnih problema. Piščev stil i intrigantni dijalozi o razvoju planeta i čovjeka zaokupljaju pažnju čitatelja i navode ga na razmišljanje.

Desmond Morris: I čovjek je životinja: moje gledanje na ljudsku vrstu 

Život u modernim gradovima, kako ga definira autor, nalikuje na ljudski zoo. U takvom okruženju, ljudi postaju apatični, autodestruktivni i asocijalni te sve više nalikuju na životinje zatvorene u kavezima...


...balkon kad ne možeš spavati od vrućine...

Aleš Čar: O podnošljivosti

Saga slovenskog autora Aleša Čara iskreno zadire ispod površine i ne tako bezazlenih obiteljskih tajni. Kroz povijest obitelji iščitava se ponavljanje tipova osobnosti zapisanih u obiteljskom genetskom kodu. Osobnosti se vješto razotkrivaju sve do mračnih dubina. Zaista, jesmo li svi mi samo tipovi karaktera koji se više ili manje ponavljaju? Ima tu nečega, kad bolje razmislimo o svojim slavenskim, slovenskim i drugim predcima…

Virginia Morell: Unutarnji svijet životinja. Misli i emocije bića s kojima dijelimo ovaj planet

Novinarka i spisateljica Virginia Morell u ovoj knjizi daje uvid u unutarnji svijet i emocije životinja, uz mnoštvo primjera istraživanja životinjskog ponašanja. Ljudi su skloni misliti da su jedina misaona bića na planetu i životinje uzimati zdravo za gotovo po pitanju njihovih kognitivnih sposobnosti, a ova knjiga navodi brojna višegodišnja istraživanja životinjske kognicije koja dokazuju da životinje itekako misle i osjećaju. Knjiga će vas oduševiti primjerima papiga svađalica, zaljubljenih dupina, škakljivih štakora i mnogih drugih bića koja dokazuju da nismo jedina misaona stvorenja te da samo treba obratiti pozornost na ono što životinje umiju i žele ''reći''.

Jose Eduardo Agualusa: Opća teorija zaborava

Agualusin roman možda nije baš najlakše ljetno štivo, ali može se podičiti ulaskom među finaliste Man Booker književne nagrade 2016. g. te pruža svu posebnost Angole i Luande: sulude političke okolnosti, nevjerojatne poteze običnih ljudi, čudesna ispreplitanja sudbina, sve začinjeno Africi svojstvenom magijom. Možete li zamisliti ženu koja se u strahu od građanskog rata zazidala u stan na vrhu nebodera i tako proživjela 28 godina? Ta žena itekako je živa i uvjerljiva na stranicama Opće teorije zaborava.

Richard Klein: Cigarete su veličanstvene

U društvu koje je neprijateljski nastrojeno prema pušačima, autor naglašava kako ni jedna striktna antipušačka kampanja u povijesti nije završila smanjenjem broja pušača, već naprotiv njihovim povećanjem. Uz mnogobrojne naslove koji daju savjete o prestanku pušenja ovaj naslov predstavlja osvježenje i uvid u literaturnu i kulturnu povijest pušenja, a poticajno je i što je i sam autor prestao pušiti tijekom pisanja ove knjige.

Danijel Dragojević: Bajka o vratima

Koliko vrata mogu biti bajkovita? E pa, mogu, i to mnogo. Ovo je divna bajka koju možete čitati (a možda, još bolje, ispričati) svome djetetu kada mu želite poručiti da bude otvoreno za istraživanja života i ispisivanje vlastitih stranica.

Utjeha kaosa (antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva)

 Riječi imaju svoju moć i u sadašnjem trenutku sveopćeg kaosa mogu pružiti utjehu svojom ljepotom i prodiranjem u suštinu stvari. S tako malo riječi reći tako mnogo, to može poezija. Prije dobrih romana dobri autori svladali su poeziju. Čitajte suvremene hrvatske pjesnike!

Emma Straub: Na odmoru

Obiteljski odmor pretvori se u razrješavanje dugo čuvanih tajni i otkrivanje osjećaja, u ljutnju, svađu, pa i prekid odnosa. Ni čitatelj, a ni likovi iz romana ne žale što su se, unatoč svemu, našli na ovom odmoru. Nakon čitanja, okupani smo kako kontemplacijama o našim životima i ljudima oko nas tako i suncem, morem i ljepotom Mallorce.

Niccolo Ammaniti: Ja se ne bojim

Dječak koji se stavlja ukoštac sa svijetom odraslih, a ono što u njemu nalazi šokira ga i mijenja njegov život zauvijek. Napeto, duboko i potresno. Ako se odlučite krenuti s dječakom na ovaj put, do samoga ćete ga kraja čvrsto držati za ručicu.

Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

Teško štivo za ljetne vrućine, ali istovremeno savršen analgetik za one koji boluju od "lakoštivofobije". Autentično (proučite međimurski govor prije čitanja), višeslojno, neponovljivo, kvalitetno. Nećete ga čitati dvaput, ali ćete ga čitati dvaput sporije nego mnoga druga štiva. Za književne sladokusce "na kvadrat".

(i još jedna preporuka iste knjige jer je toliko dobra...)

Novi domaći naslov izvrsnog Kristiana Novaka nije baš ono što bismo nazvali "ljetnom literaturom", no za one koji ni pod žarkim suncem ne bježe od malo težih, mračnijih i ozbiljnijih tema, ovo je prava književna poslastica. Nakon "Črne mati zemle" vraćamo se opet u Međimurje, ovaj put kroz ispovijesti četiriju pripovjedača koje tvore priču o međimurskim Romima i Hrvatima te njihovim međusobnim trvenjima, valu izbjeglica iz Sirije, na čijoj nesreći zarađuju snalažljivi pojedinci, ksenofobiji, nasilju, patnji i nesreći, ali i o ljubavi i nadi. Mračna knjiga prekrasna jezika i komplicirane strukture.

Alessandro Baricco:  Mr. Gwyn

Je li moguće pisati portrete ljudi? Ne biografije, nego baš portrete, poput slika? Malo majstora pera to može, ali Baricco nesumnjivo posjeduje potreban talent. Jedno malo zanimljivo umjetničko djelo, za one koji vole misaonu literaturu, a istovremeno blisku. Dubina približena čitatelju na jednostavan način. Barikoljupci neće ostati razočarani. Preporučljivo svima koji traže LIJEPU književnost u lijepoj književnosti.

 


...klimatizirani ured...

Colum MacCann: Neka se veliki svijet vrti

Ljeto je 1974., a na užarenom asfaltu Manhattana ljudi zastaju na ulici i promatraju čovjeka koji hoda na žici između dva tornja Svjetskog trgovačkog centra. To je stvaran događaj oko kojeg autor vrsno plete klupko fikcionalnih i naoko međusobno nepovezanih događaja i likova, bogatu, dirljivu priču koja vjerno ocrtava New York 70-ih godina prošlog stoljeća i duh Amerike u doba tranzicije, neispunjenih obećanja i ugaslih nada iz 60-ih.

Tomislav Birtić:  Šetnje s Bogom u gojzericama

Pravi dragulj među planinarskim/putopisnim štivom. Probuđena svjesnost, doživljaj, pronalazak sebe i spoznaja ono je što autor traži na vrhovima planina, gdje pogled seže u nedogled, a čovjek postaje ponovno malen ispod zvijezda.

Berislav Valušek: Strategije promjena

Povjesničar umjetnosti Berislav Valušek u riječkoj je kulturi često imao ulogu koju bi mnogi okarakterizirali kao spornu. Ipak, zanimljiv i kao kulturni djelatnik i kao autor, Valušek je svoje zapise kroz godine sabrao u jednu zbirku, pa je fora što imamo jedno dobro putovanje kroz razlilčite generacije, problema i stvaranja, riječke kulture… Niti je sve počelo jučer, niti sve završava s nama.

Aude Lancelin, Marie Lemonnier: Filozofi i ljubav: ljubav od Sokrata do Simone de Beauvoir 

Sokrat, Lukrecije, Epikur, Montaigne, Jean-Jacques Rousseau, Kant, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger i Arendt te Sartre i de Beauvoir, dovoljan su motivator za sve sklone ljubavnim raspravama i blago ironičnim ljubavnim opažanjima. Brojne biografske, povijesne i filozofske reference te različiti aspekti gledanja na ljubavne odnose ovisno o rodu, vremenskom razdoblju djelovanja filozofa te proživljenim iskustvima jedinstvena su prilika kako za njihovo bolje upoznavanje tako i za vlastito podučavanje o jednom tako kompleksnom području.

John Bridges: Kako biti gospodin: suvremeni vodič ka svakodnevnoj uljudnosti

Suvremeno društvo pogoduje atmosferi u kojoj je sve zahtjevnije biti gospodin, a činiti to na način da ne izgleda snobovski, dosadno ili zastrašujuće izgleda gotovo nemoguće. Potrebne smjernice navedenog ponašanja objedinjene su i zapisane u ovoj korisnoj, a za one sarkastične nadasve zabavnoj knjizi. Idealno za hipstere.

Oliver Burkeman: Protuotrov: sreća za ljude koji ne mogu pozitivno razmišljati

Uz pozitivno razmišljanje stvorite uspješnu karijeru, budite zadovoljni životom, ostvarite svoje snove, pronađite idealnog partnera, živite u sadašnjem trenutku, vjerujte da možete ostvariti sve što zamislite itd. Ako vam sve to djeluje utopijski, Protuotrov će vas uvjeriti da niste sami u svojim razmišljanjima...

Haruki Murakami: Norveška šuma

Ljubavna priča Toru i Naoko koja to i nije. Životno, stvarno. Problemi s kojima se susreće suvremeni čovjek, svakodnevno, posvuda. Murakami plete radnju tako da i ne osjećamo da smo došli do kraja, ali kad shvatimo da je tome tako, redovito žalimo.

John Shors: Pod mramornim nebom : roman o Taj Mahalu

Kći bivšeg indijskog šaha i sestra sadašnjega pripovijeda svojim unukama priču o tome kako je ostala bez nasljedstva i priznaje im da su potomke šaha. Okvir za priču i nije najoriginalniji (pa ni najprivlačniji) na svijetu, ali način pripovijedanja, doživljaj Indije u 17. stoljeću, odnosi među narodima i vjerama, opisi harema, krajolika, odnos prema ženama, egoizam, borba za nasljeđe, dobro i zlo u čovjeku opisani su i ispričani tako da imamo osjećaj da smo se našli upravo tamo, upravo tada. Poražavajuća je činjenica da je toliko lošega preživjelo tolika stoljeća.

Jane Fallon: Kako se riješiti Matthewa

Što učiniti kad vječni ljubavnik odluči ostaviti svoju suprugu i useliti u samo njezin svijet? Pokušati ga se riješiti uz vreću smijeha koji čini slatkim i ne tako divne životne situacije... Lagano, duhovito, britko i pitko.

Sophie Kinsella: Božanstvena kućanica

Kako znamo da je netko upravo čitao Kinsellu? Tako što se glasni smijeh čuje još dugo, dugo. Je li moguće da se netko zabunom nađe u ulozi kućne pomoćnice, a da čitatelj pritom nema vremena sumnjati u nevjerojatnost priče, jer se cijelo vrijeme smije?


...brodska paluba na putu za otok...

Frode Grytten: Sobe uz more, sobe u gradu

Deset pripovjedaka u kojima se nalaze ljudi u općepoznatim životnim situacijama. Prepoznajemo se u nekim situacijama, u drugima se ne želimo prepoznati, u trećima se želimo naći, a o četvrtima ne želimo ni misliti. Naracija koja teče, britko suvremeno štivo, urbano, psihološki isprofilirano, pitko.

Vesna Parun: Noć za pakost: moj život u 40 vreća

Vesna Parun ispričana iz prvog lica, njezine ljubavi, razočaranja, cijeli jedan puteni Mediteran u njenim zapisima... i 40-ak vreća.

Rawi Hage: Karneval

Taksist s nevjerojatnom knjižnicom s lakoćom čita i nevjerojatne ljudske sudbine podijeljene na zajedničkim proputovanjima šarolikom urbanom džunglom, cirkusom, karnevalom…

Diana Gabaldon: Voyager

Ako želite na godišnji odmor umjesto naramka knjiga ponijeti samo jednu, predlažemo ovih nešto više od 1000 stranica avanturističkih poduhvata, vruće ljubavi, oštre borbe i fantastičnog putovanja kroz vrijeme. Voyager je treći roman u seriji Outlander i, kao i većina serijala, osim prvog nastavka, nije preveden na hrvatski jezik te je dostupan u American Corneru Rijeka. Zašto biste počeli čitati od trećeg nastavka? Jer su prve dvije knjige pretočene u dvije sezone TV serije Outlander sa zanimljivom Caitrionom Balfe i  nevjerojatno seksi Samom Heughanom u glavnim ulogama. Ima li bolje kombinacije za godišnji odmor: TV i knjiga?

Junot Diaz: Kratak i čudnovat život Oscara Waoa

Ovaj se roman nalazi na popisu najdražih knjiga Davida Bowieja, što je za mene bio sasvim dovoljan razlog da ga uzmem u ruke. Priča je to o dominikanskom dječaku Oscaru, pretilom geeku iz geta u New Jerseyju kojemu su dvije najveće želje postati novi J. R. R. Tolkien i pronaći ljubav svog života. No, njegovu obitelj već generacijama prati stara dominikanska kletva, a Oscar je njezina najnovija žrtva. Ova neobična obiteljska saga obiluje SF i fantasy referencama, na radost svih geekova, a naučit ćete i ponešto o povijesti Dominikanske republike.

(toliko dobra da ju više ljudi preporučuje):

Agualusa, J. E.: Opća teorija zaborava

Priča o Ludo koja je samu sebe zazidala u vlastitu stanu na vrhu zgrade u Luandi i ostala zatočena dvadeset i osam godina dok se vani odvijala revolucija povodom proglašenja angolske neovisnosti. Inače knjiga s pravom nominirana za Bookera 2016. i Dublin Literary Award 2017. 

Naposljetku, i dobitnik Dublin Literary Awarda na kojem smo i mi bili! :

Philip K. Dick: Ubik

Jedan od najpoznatijih romana ovog slavnog pisca znanstvene fantastike napisan davne 1969. godine vodi nas u budućnost koja nama to više nije – u 1992. Njegova 1992. ipak izgleda ponešto drugačije od one koju pamtimo – civili redovito lete na Mjesec, a paranormalni fenomeni uobičajena su pojava. Svaki pokušaj objašnjavanja radnje ovog potpuno uvrnutog romana beskoristan je, pa neću ni pokušavati. Samo ću reći, pročitajte ga!

Antonio Pennacchi: Mussolinijev kanal

Tema fašističke Italije fascinantna je jer je neko vrijeme fašistički sustav i zapadnim političarima bio uzor dobrog načina razvoja u modernom svijetu. Italija, zemlja puna kontradikcija, upustila se tada u cijeli niz projekata koji su suštinski mijenjali Apenine, a sve pod geslom moći tehnologije. Kroz priču o generacijama jedne obične seljačke obitelji ulazite u autentičan svijet utjecaja totalitarizama na jedan običan, seljački život, u jednoj, ne tako običnoj zemlji… Ah, Italija…

Neven Orhel: Iskra

Kada je Jurica Pavičić objavio preporuku “Iskre”, u jednom izboru javila se skepsa. Dobar hrvatski krimić koji nije Tribuson i Pavličić? “Iskra” vas, ako ste odrastali ranih devedesetih, vraća u te dane vukovarske drame s kojim je ispleten intrigantan kriminalistički slučaj na zagrebačkim ulicama… Ovo nije domoljubna naricaljka, nego autentičan upliv u atmosferu razdoblja. Rane devedesete baš su bile gadne godine.

Daniel J. Levitin: Mozak i muzika: znanost o jednoj ljudskoj opsesiji  

Autor, ujedno i glazbenik, daje odgovore na brojna pitanja iz područja neuroznanosti, približava različite aspekte percepcije glazbe te prikazuje glazbu kao najljepšu ljudsku opsesiju. Knjiga je zanimljiva i razumljiva za glazbenike, stručnjake, laike i sve koji žele spoznati što i kako radi naš mozak dok slušamo, izvodimo ili stvaramo glazbu.

Eckhart Tolle: Nova zemlja

Autor knjige "Moć sadašnjeg trenutka" pomaže nam pronaći unutarnji mir. Put ka unutarnjem miru počinje transcendiranjem stanja svijesti utemeljenog u egu. Tolle nam pomaže prepoznati kolektivno uvjetovane misaone procese koji su razlozi sukoba na svim razinama.

Frédéric Beigbeder: Francuski roman

Francuz Beigbeder, jedan od najpoznatijih svjetskih suvremenih pisaca, svojim ciničnim britkim stilom piše francuski roman. Autobiografski. O svojim korijenima. O složenim obiteljskim odnosima. O raspadu obitelji. Roman o Francuskoj kakva misli da je, a nije, te o svijetu izokrenutih vrijednosti.


...tamo kamo svi moramo svaki dan... 

Glen Cooper: Biblioteka mrtvih

Biblioteka mrtvih, Knjiga mrtvih duša, Čuvari knjižnice tri su knjige o ludo dobroj ideji - postoje knjige u kojima su zapisana imena svih ikada rođenih i ikada umrlih na Zemlji, i to s datumom njihovog početka i kraja. Sve je pak zasluga bizarnih autističnih albino pisara čiji posao traje od srednjeg vijeka. No s jednim datumom lista staje!? Što sve to znači i što će se dogoditi? Je li to doista kraj svijeta? Neki se prepuštaju depresiji, drugi zabavi i lakrdijanju... Ubrzano, napeto, misteriozno, taman brza ljetna zabava…

Stephen Glass: Fabulist

Knjige o novinarima često su napete, a ovo je jedna takva, a još je bolja jer se roman temelji na istinitoj priči. Štoviše, ispisuje ju tip koji je sve i zakuhao. Naime, Stephen Glass bio je novinar koji je lagao kada je stigao - izmišljao je svoje priče, činjenice u tekstovima, sve kamuflirao kao uvjerljivo i živopisno štivo dok jedan dan stvar nije pukla… Fabulista u Hrvatskoj ima dosta, a ovo vam možda pomogne da otkrijete tko je to.  

Margaret Atwood: Modrobrada

Tri žene zauvijek su povezane Zeniom, tajanstvenom ženom koja im je, jednoj po jednoj, uništila živote i oduzela im njihove muškarce, novac i duh. Ona je prekrasna, zanosna i šarmantna, no istovremeno manipulativna patološka lažljivica koja omađija svakog muškarca kojeg poželi, a crno se piše svakoj ženi koja joj se nađe na putu. Zenia je toliko misteriozna, prepredena i nepredvidljiva da nismo sigurni je li uopće ljudsko biće ili demon. Želite li saznati više, pročitajte ovaj izvrstan roman slavne kanadske autorice.

Sarah Waters: Varalice

Roman koji će vas neodoljivo podsjetiti na Dickensa – viktorijanska Engleska, London, siročad koju njihovi staratelji obučavaju za krađu. Glavna junakinja Sue odrasta poput malog Olivera Twista, no jednoga se dana pojavljuje Gospodin, kralj svih varalica, i nudi joj posao – glumit će sluškinju mladoj, neiskusnoj i naivnoj Maud Lily i pritom je nagovoriti da se uda za Gospodina, koji će potom pobjeći s njenim novcem, a nju strpati u ludnicu. Sue pristaje, ali stvari potom kreću u smjeru koji Dickens vjerovatno ne bi izabrao.

Paula MacLain: Gospođa Hemingway

Izvrsno napisan, dirljiv roman o Parizu 20-ih godina prošlog stoljeća i boemskoj "Izgubljenoj generaciji" koji je fokusiran na brak mladog Ernesta Hemingwaya i njegove prve supruge Hedley. Nakon kratkog poznanstva i vjenčanja, duboko zaljubljeni par seli u Pariz, druže se s Gertrude Stein, Scottom i Zeldom Fitzgerald i mnogim drugim slavnim umjetnicima toga doba, a Ernest od nepoznatog, siromašnog novinara polako postaje slavan pisac. Neću vam previše "spojlati" ako kažem da nisu bili sretni zajedno do kraja života, ali njihova je priča vrijedna čitanja.

Ian MacEwan: Trajna ljubav

Joe je planirao svoju zaručnicu odvesti na romantičan piknik, no savršen se dan pretvorio u noćnu moru kada su nehotice sudjelovali u neobičnoj nesreći s balonom u kojoj je spašen dječak, ali je poginuo muškarac koji je sudjelovao u spašavanju. Trauma tog iskustva ipak neće biti Joeov najveći problem jer će jedan od sudionika u nesreći postati opsjednut njime, pratiti ga, pisati mu pisma i neprestano ga nazivati telefonom. 

Nicole Krauss: Povijest ljubavi

Bilo bi jako teško pokušati u dvije rečenice objasniti radnju ovoga romana, pa neću ni pokušavati. Reći ću samo da je divan i da ga trebate pročitati. Odmah sada.

Katerina Tučkova: Boginje sa Žitkove

U Bijelim Karpatima razbacane leže usamljene kolibe i kućice. Tamo žive „mudre“ žene koje svoje znanje i mudrost prenose generacijama. Smatralo ih se boginjama s magičnim i iscjeliteljskim moćima kao i moćima predviđanja budućnosti. Glavna junakinja ovog romana posljednja je iz loze Boginja koja se tim pozivom ipak ne bavi, već odrasta u Pragu. Kroz roman pratimo njen težak i u priličnoj mjeri tragičan život, od djetinjstva do srednje dobi, kada Dora odlučuje otkriti sve te tajne i misterije koje obavijaju njenu obitelj.

Miroslav Cmuk: Stripizam 

Miroslav Cmuk, najproduktivniji autor Magazina, voli stripove i ne može si pomoći. Ne samo to, voli o njima i pametno pisati, a dio toga sabrao je u svoj knjiški prvijenac. Da ne bude samo da je Miroslav zadovoljan napisanim, provjerite i vi o čemu je riječ. Paradoksalno, knjiga još putuje do polica GKR-a...

Evie Wyld: Sve ptice pjevaju

Jake Whyte uzgaja ovce na gotovo pustom engleskom otoku. U sivoj, hladnoj, maglovitoj atmosferi, usred neprestanih kiša i snažnih udara vjetra, jedino su joj društvo njezin pas, prikladna imena Pas, i stado ovaca. Samoća je jedan od razloga zašto je izabrala taj otok, no nepoznati netko (ili nešto?) počne svakih nekoliko noći ubijati po jednu ovcu iz njena stada. Prijetnja iz sadašnjosti isprepliće se s tajnama prošlosti i plete mračnu, atmosferičnu priču o usamljenosti, gubitku i krivnji.


...svježina vikendice u Gorskom kotaru...

Jana Mijailović; ilustracije Jelena Dabić:  Nije duh nego puh: početnica za male planinare - i one malo veće

Svaka poštena goranska vikendica ima barem jednog puha, a neke su te sreće da u njima žive i cijele obitelji. Neke čak idu toliko daleko da su na zid objesile obiteljski portret Pradjeda Puhovskog zbog čega se svi njegovi potomci s pravom ponašaju kao da je vikendica zapravo njihov dom. Ima li bolje knjige od ove kojom će započeti vaše ljetovanje u goranskom raju, prije no što krenete u slatku borbu za prevlast s tim malim simpatičnim glodavcima?

Erika Katačić Kožić; ilustrirala Valentina Supanz Marinić:  Medvjedica Marta i šareni planinski čaj 

Nakon što ste s puhovima potpisali primirje i odlučili živjeti u slatkom suživotu jer drugo vam ne preostaje, razmišljate o planinskom čaju. Dobro bi vam došlo malo travnatog osvježenja, a gradsko ste dijete i ne razumijete se u trave. Gledali ste Lovca na bilje, a zapamtili samo da su neke trave otrovne. Sigurni ste da biste od svih uspjeli ubrati baš te. Odlučujete popiti čaj s medvjedicom Martom. Ne, nije vam pokucala na vrata, krije se u slikovnici i pije šareni planinski čaj! Srknite ga zajedno!

Orianne Lallemand; ilustrirala Eleonore Thuillier:  Vuk koji je htio biti druge boje

Ako vam medvjedica nije na vratima, pogledajte bolje, možda je vuk! I to ne onaj koji glumi mamu kozu, ne onaj koji se pretvara da je baka, već jedan posve novi, moderni vuk. Vuk koji je htio biti druge boje! A u ormaru vaše vikendice majica svih boja koje su sve redom, jedna za drugom, otvorile vrata i izišle iz mode. Kakva parada, kakva modna revija! Vi i vuk, vuk i vi, presvlačite se jedan za drugim i spuštate niz drvene stepenice koje sasvim pošteno škripe najavljujući novu odjevnu kombinaciju – zelena? Mmm, strahota, izgledam kao divovska žaba – nije dobro! Crvena? Vrapca mu cvrkutavoga – izgledam kao Djed Mraz! A ja ne volim Božić – nije dobro! I tako redom. Na kraju se pogledate u zrcalo – svatko u svom krznu i shvatite da ste prekrasni. Baš takvi kakvi jeste! Kakva motivacijska misao usred godišnjeg! Jako dobro!

Ivana Francišković ; ilustracije Gordana Ivković: Čudak Šumek

Nakon što ste shvatili da ni medo ni vuk nisu kao što su vam pričali da jesu, odšetate do ruba šume i pokucate na vrata Čudaku Šumeku. Taj je pobjegao od grada i automobila već odavno i svojedobno je postao vaš idol. O njemu ste dosad samo slušali priče, a evo prilike da ga i upoznate. On će vam skuhati onaj čaj s početka priče i tako srčući i čavrljajući saznat ćete što ga je natjeralo u bijeg. Zašto je ostavio posao i pobjegao u šumu. Možda vas inspirira i ohrabri, možda se s ovog godišnjeg nikad više i ne vratite u grad!

Erlend Loe:  Doppler

Ako vam Šumek nije bio dovoljno uvjerljiv, uzmite Dopplera. Možda ćete nakon njega u vašem komadu goranske šume uzalud tražiti losa s kojim ćete željeti uspostaviti prijateljstvo, ali jedno je sigurno: nakon čitanja ove knjige povratak u civilizaciju činit će vam se kao loš vic. Sve izgleda bolje uz malo ludila Erlanda Loea i glavni je problem što u ruksaku niste ponijeli ništa drugo od tog čvaknutog pisca. A nedjelja je, i delnička knjižnica ne radi. Zavijate na mjesec i pitate se hoće li vas nakon Dopplera išta više moći nasmijati.

Tomislav Zagoda: Krizni put Gustava S.

O, hoće. Baladu o Buginim gaćicama niste mogli čitati. Jednostavno vam se nije svidjela naslovnica i knjiga vam nije legla u rukama. Što da se radi, takvi ste. S knjigom se sljubljujete i fizički. Krizni put Gustava S. zato ispravlja pogrešku izdavača Buginih gaćica. Nastavak ove knjige koji se može čitati zasebno jer iz sažetka prve saznajete da se sve vrtilo oko gaćica, ali je sve tu i ostalo. Gustav S. danas ima 18 godina. Je li spreman za nešto više? Hoće li uspjeti išta što nije u prvoj knjizi a o čemu samo i jedino razmišlja? U ovom romanu upoznajete Zagodin stil koji vas tjera da se živcirate zbog trenutaka kad morate knjigu ispustit iz ruku. Ulomci iz partizanskog dnevnika tjeraju vam suze na oči. Dobro je. Jako dobro. Za krepat je.

Danijel Žeželj: Šuma ili Crvenkapica

Sedmi je dan vašeg boravka u Gorskom kotaru, dan za 769.9. Stalno vam se čini da vam netko kuca na vrata, koja je vjerojatnost da među svim tim likovima ne bude Crvenkapica? Mala. Stoga, spremite se u krevet, pokrijte do nosa i glumite baku. Ako je mogao vuk, moći ćete i vi. Najbitnije od svega jest da Crvenkapica u svojoj košari uz toplu maminu juhu, nešto domaćih nešpricanih jabuka i čaj od gospine trave pomiješan s majčinom dušicom krije i strip znakovita naslova: Šuma ili Crvenkapica. Budite brži, izvucite ga iz košare dok ne gleda. Njoj će košara biti lakša u povratku, a vi ćete imati čime skratiti noć. Mama neće ni primijetiti. 

Bartol Fuchs: Žabarska noć

Goranske noći su duge, u vikendici imate samo stari portabl televizor koji danas služi kao ukras s tabletićem. Neko vrijeme sjedite na balkonu i čudite se tišini i zvijezdama na nebu koje su izgleda odlučile održati summit i skupile se sve odjednom baš zbog vas. Kad vas uplaši to ljupko sjedinjavanje s prirodom i samim sobom, odlazite u krevet i s preostale hrpice knjiga iz ruksaka birate prvu s vrha – Žabarsku noć. Krećete s čitanjem i ubrzo shvaćate da vas je progutala. Goranski Midsomer, krimi sapunica slatkog okusa poznatog slučaja, motiva, atmosfere, detalja i obrasca britanske serije s pogođenim goranskim mentalitetom. Dobar izbor! Palac gore.

Goran Tribuson: Sestrica s jezera

Kad ste se već zaigrali na Žabarskoj noći, skočite do jezera. A tu imate što vidjeti. Medicinska sestra pliva leđno, al’ nekako previše opušteno. Stari majstor krimića odabrao je svoje leševe (s)pustiti u Lokvarsko jezero pa što bude. I baš ste vi morali naići i pronaći ih. Kako ćete riješiti taj slučaj? Treba li vam pomoć stručnjaka? Istražitelji Kokot i Vrabec stižu iz Zagreba samo zbog toga. Možda će oni razloge umorstava vidjeti na posve drugi način. Pročitajte do kraja, provjerite svoje istražiteljske sposobnosti.

Amelie Nothomb: Protiv Katiline

Bliži se kraj vašeg godišnjeg, povratak u gradsku vrevu sve je izvjesniji. Anksioznost je sve jača, a knjiga je sve manje. Zapravo, ostala je još samo jedna. Začas se poistovjećujete s glavnim likovima koji iz grada sele u kuću na osami jer žele izbjeći ljude i kontakte. Živio mir! Ali jao, odnekud izvire susjed koji im svakoga dana u isto vrijeme zvoni na vrata, sjeda za stol i tjera ih na održavanje konverzacije ni oko čega. Vaše likove dovodi na rub živčanog sloma, a ni vama nije svejedno – trpate sve svoje knjige u ruksak, ljubite Crvenkapicu, pogladite vuka po glavi, medvjedici prišijete poljubac, puhu ostavite ključeve i bježite glavom bez obzira u svoj poznati nemir – natrag u grad, natrag na posao. Do idućeg ljeta goranski mir ostaje samo u vašim snovima.


...vruća soba u riječkim neboderima...

Ksenija Grozdanić: Nova sam u školi

O svemu što joj se događa u novoj sredini djevojčica Pamela piše svojoj prijateljici Ivani. Pamela je bistra i lepršava djevojčica koja s lakoćom razgovara sa svima i vedro rješava kako učeničke tako životne zadatke. Knjigu je teško ispustiti iz ruku jer sadrži zanimljivu priču o razredu koji pod Pamelinim utjecajem postaje sve bolji. Na jednostavan i topao način knjiga promiče istinske vrijednosti. To su hrabrost i optimizam u novim situacijama u kojima ti nije svejedno, briga za bližnje i sloga među prijateljima u ostvarivanju zajedničkog cilja, životna radost, dobra šala, obiteljska toplina i međusobna obzirnost, vjera u sebe i vjera da je sve moguće, samo ako se potrudiš.

Hunter S. Thompson: Hell's Angels: neobična i zastrašujuća saga

Hunter S. Thompson u povijest novinarstva i književnosti upisao se kao prvi gonzo novinar/pisac, odnosno čovjek koji je smatrao da priču treba promatrati iznutra kako bi se najbolje shvatila njena bit. Sredinom 60-ih je stoga proveo godinu dana intenzivno se družeći s pripadnicima motorističke bande Hells Angels, koji su tada bili pod povećalom medija zbog svog nasilnog ponašanja, a iz toga je proizašao i ovaj roman. Istovremeno uronjen u priču i trezveni, objektivni promatrač, Thompson kroz razgovore s članovima bande i opise svojih dojmova čitatelju pruža jedinstveni kut gledanja u svijet koji istovremeno fascinira i užasava, koji je istovremeno uzbudljiv i okrutan, koji očarava slobodom i spontanošću, ali plaši nasiljem.

J.D. Vance: Hillbilly Elegy

U American Corneru Rijeka možete pronaći nove naslove s popisa najprodavanijih knjiga u SAD-u koji još nisu prevedeni u Hrvatskoj. Jedan od takvih naslova jest memoarska proza Hillbilly Elegy u kojoj autor opisuje svoje odrastanje u siromašnom, deindustrijaliziranom dijelu SAD-a, u nestabilnoj obitelji. Knjiga se u SAD-u smatra glasom siromašnih bijelaca te se drži da objašnjava fenomen Trumpove popularnosti, s obzirom da iz te društvene skupine dolaze njegovi glasači. Ljudi bez prilika, ljudi bez perspektive, bez pristupa obrazovanju, ljudi kojima je jedini put iz siromaštva odlazak u rat, ona su Amerika o kojoj malo znamo. 

Michael Kumpfmüller: Raskoš života

Sačuvani dnevnički zapisi, pisma i posljednji tekstovi nastali neposredno pred Kafkinu smrt bili su inspirirajući Michaelu Kumpfmülleru koji je svojim romanom promijenio dugogodišnju mračnjačku percepciju pripisivanu ovom velikom piscu. Kafkine preokupacije apsurdnim, bizarnim i nelogičnim događajima koji su okosnica njegovih najznačajnih romana u potpunoj su koliziji s nježnom romansom kojom autor svjedoči kako Kafka u stvarnom životu, iako svjestan svog kraja, živi punim plućima i uživa u životu.

Jan Wallentin: Strindbergova zvijezda

Kada vam za knjigu kažu da podsjeća na Julesa Vernea i Indianu Jonesa, u vama se probudi onaj znatiželjni dječak koji se nalazi u nekom tunelu ispod Antarktike u potrazi za kakvim misterijem prošlosti. OK, ovaj put leševi su pronađeni pod ledom Arktika (dok ga još ima), tu su i neki misteriozni artefakti, a i neki previše znatiželjan povjesničar…

Josip Mlakić: Bezdan

Alzheimer ili bezdan, kako ga Mlakić naziva, najčešći je oblik demencije u starosti.

Pred nama su dvije tužne priče. U prvoj upoznajemo stariji bračni par koji se nakon rata vraća u selo i pokušava obnoviti život na starom ognjištu. Starica pokazuje znakove bolesti jer… ne zna gdje je ostavila mlijeko, je li pomuzla kravu, stavila šećer u kavu... zaboravljala je lica i imena, da bi konačno počela nestajati iz kuće.

U drugoj, umirovljeni bračni par profesora koji žive u obližnjem gradu, također snađe nesreća zaboravljanja. Profesoricu matematike polako nagriza "bezdan". Ona zaboravlja nedavne događaje, ali se jako dobro sjeća davnih dana kada su bili mladi i sretni. Njezin suprug piše poeziju o smislu ljudske sudbine, osjećajima i doživljaju bolesti.

Formalno spajanje priča dogodi se u staračkom domu gdje pomoć potraže i jedni i drugi.

Tragiku bolesti autor omekšava suosjećajnošću, odanošću i vezanošću za drugo biće.

Ovo je roman o dvije starice, o Ivanu i Slavku, svim ljudima koje je načeo "bezdan" ... ovo je roman o osamljenosti, smrti i ljubavi.

Saskia de Coster: Mi i ja

MI je obitelj, ali koliko je teško biti JA u okvirima obiteljskog MI?

Ovo je roman o tročlanoj flamanskoj, srednjestaleškoj obitelji Vandersanden, koja prividno živi idilične živote iza svoje fasade. Svatko od njih ima svoje strahove, nade, nesigurnosti, želje...

Ustrajan, ambiciozan direktor farmaceutske firme Stefaan, razmažena, hipersenzibilna kći Sara i neurotična kućanica aristokratskih korijena, ovisnica o čistoći, kontrolorka živiota Mieke sudaraju se i izbjegavaju u "idiličnoj" vili na brdu.

Iza svega kriju se obiteljske tajne, sukobi, razmjerice, grijesi iz prošlosti i društveno nametnute uloge...

Roman oslikava licemjerje malograđanštine.

Pitko, ljetno štivo.

Nancy Huston: Rasjedi

Ovo je obiteljska saga četiri generacije. U četiri poglavlja priča je šestogodišnje dijete svake generacije. Ovo je priča o kolektivnom pamćenju koje priječi da zacijele rane dok se ne osvijeste povrede i nađe istina. Priča je to o svijetu u mijenama, identitetu i osobnim potragama za smislom. Ponajprije priča o odrastanju, odgoju, odgovornosti.

Elena Ferrante: Dani zaborava

Knjiga je napisana pod pseudonimom, što je njena inicijalna kontroverza jer je držimo ženskim pismom, a ne znamo kojega je spola autor. Roman je završni čin dekonstrukcije patrijarhalnih obrazaca gdje nezaposlenu junakinju u četrdesetima ostavlja muž zbog mlađe žene.

Ostavljena žena s dvoje malodobne djece doživljava potpunu emocionalnu, egzistencijalnu, psihičku krizu do mjere koja je gotovo groteskna i iritantna.

Harper Lee: Ubiti pticu rugalicu

Tko još nije pročitao ovu knjigu ili gledao film, pravo je vrijeme. Teška tema diskriminacije pretočena u duhovit, topao roman, dobitnik Pulitzera. Više no ikada tema snošljivosti i suosjećanja za druge… potrebna je svima nama.

John Williams: Stoner

Dirljiva priča o ljudskom životu, prekrasno napisana, priča o svima nama. Priča o prijateljstvu, ljubavi, braku, romantičnom izletu izvan braka, i radu. Nema tuge nakon čitanja knjige, samo ganuće nakon druženja s osebujnim gospodinom i profesorom Stonerom.

Linn Ullmann: Zvijezda padalica

Muškarac i žena zagrljeni balansiraju na rubu ravnoga krova devetokatnice. U jednom trenutku ona pada i tijekom policijske istrage o njenom padu i monoloških dionica ljudi uključenih u istragu, osvjetljavaju se fragmenti iz njezina života: braka, prijateljstva, majčinstva. Upoznajemo galeriju osobnosti, svaka kao jedan svemir, originalna i osebujna, a veže ih egzistencijalna otuđenost i nemogućnost otvarenja prave i duboke bliskosti. Time se Linn Ullman nastavlja na svoj slavni roditeljski par tematizacijom ljudske psihe i ljudskih odnosa.