Svi ljubitelji Zvjezdanih staza dobro znaju kakve užitke proživljava Kathryn Janeway u holodeku družeći se sa svojim intelekualnim idolom Leonardom da Vincijem. Svi mi ostali, željni duha i inspiracije iz prošlosti, morat ćemo se strpiti do 24. stoljeća i zadovoljiti novim "životom" pokojnih, a sjajnih pisaca "tek" u sferi društvenih mreža.

Za početak smo izabrali jednu moćnu ekipu s Facebooka jer ipak, kako bi rekla Bolesna braća, "svi su gore". I doista, već stoljećima mrtvi autori aktivno "žive"  sa stotinama fotografija, linkovima, lajkovima... Očito svjedočimo nastanku spomenika neke nove ere. 

Mark Twain

http://www.facebook.com/MarkTwainAuthor

Kada na upit CM-a stranice kako bi zabavljali (!) Marka Twaina da je danas živ stigne više od tisuću odgovora, treba li išta više dodati... Twain se dobro utaborio na divovskoj splavi virtualnog Mississippija i pripada najaktivnijim stranicama pokojnih književnika.

Ayn Rand

http://www.facebook.com/AynRandInstitute

Iskreno, s obzirom na njenu vrlo slabu zastupljenost u Hrvatskoj i nespominjanje tijekom studija filozofije, za Ayn Rand nisam ni znao dok ju u Momcima s Madisona nije citirao Bert Cooper, suvlasnik već kultne agencije. Ništa čudno s obzirom da Rand obično vole radikalni liberali, borci za individualne slobode, smanjenje državne moći (...), pri čemu joj se često spočitava da je maksimalno poticala sebičnost. Može se reći da to nastavlja i danas jer se na stranici svakoj inicijativi te vrste daje solidna podrška, čime dobivamo vrlo dobar uvid u njene stavove i neoliberalni nauk, bez obzira slažemo li se mi s njim.

William Shakespeare

http://www.facebook.com/WilliamShakespeareAuthor

Ovaj velikan književnosti ima više od četiri milijuna obožavatelja na Facebooku stoljećima nakon smrti! Iako ni znanstvenici nisu sigurni je li uopće postojao, danas ima jedinstvenu, odličnu stranicu koja donosi širok spektar informacija - od njegovih djela i citata do vijesti o novim izdanjima, životu u novim formama, predstavama, filmovima, igrama... Pravi primjer koji zorno pokazuje što znači u punini oživjeti jednog klasika.

Jules Verne 

http://www.facebook.com/JulesVerneAuthor

Za Vernea ćemo obično čuti klasifikacije genijalca i proroka ere tehničkih izuma. Usredotočen na prometna sredstva, nije ni slutio razmjere revolucije koju ćemo doživjeti pa u ruke kapetana Nema nije smjestio ništa nalik današnjim društvenim mrežama. Ipak, kako je to kada statusi stižu s 40 000 milja ispod mora, danas svejedno možemo provjeriti.

H. G. Wells

http://www.facebook.com/pages/HG-Wells/139431019510816

Volite li Vernea, sljedeći je logičan korak iskaz poštovanja prema Wellsu s kojim Verne dijeli titulu oca znanstvene fantastike. Wells je i sam doživio što znači nova era telekomunikacija kada je Orson Welles izazvao paniku radio izvedbom Rata svjetova, a ne sumnjamo da bi i današnje društvene mreže iskoristio za mjesta nove radnje. Vježba za razmišljanje: kada bi NY Times danas na stranicu napisao da Marsovci napadaju, kakva bi bila reakcija čitatelja?

Ernest Hemingway

http://www.facebook.com/pages/Ernest-Hemingway/356230951114205

U jednom broju kultnog domaćeg Starta iz sedamdesetih godina Hemingwayeva se supruga fotografirala uz pisaći stroj objašnjavajući da se od njega nikada ne razdvaja. Bi li se razdvajala od stranice svojeg supruga, teško je reći iako je vrlo dinamična, ali je pod upravom izdavača, što malo narušava romantiku neobuzdanosti koja je pratila samog Hemingwaya.

George Orwell

http://www.facebook.com/GeorgeOrwellAuthor

Njegova je stranica spomenik ironiji. Autor koji je gotovo sinonim za sliku distopijskog društva sveprisutne kontrole danas "živi" na mreži na kojoj dobrovoljno izlažemo svoju privatnost. Tako gledano, Orwell je zapravo bio jako naivan i nedalekosežan.

Agatha Christie

http://www.facebook.com/OfficialAgathaChristie

Da nije bilo ove stranice, teško bismo igdje imali priliku vidjeti Agathu Christie na dasci za surafanje u kupaćem kostimu! Šalu na stranu, odličan uvid u svijet vrhunske spisateljice kriminalistike.

Vladimir Nabokov

http://www.facebook.com/vladimirnabokovauthor

Još jedna stranica koju vodi sam izdavač pa neutralizira osjećaj slobode i kontroverze koja je Nabokovu inherentna. Na njegovoj nas stranici ipak ništa ne može iznenaditi. Loliti unatoč.

Philip K. Dick

http://www.facebook.com/PhilipKDickAuthor

CM-u stranice posvećene čovjeku uzbudljivog djela i života kao što je Dickov nikada neće nedostajati materijala (ovisnosti, brakovi...), a kada se tome doda činjenica da ga Hollywood obožava, ovo je stranica koja tek čeka snažniju eksploziju.  

Fotografije: Ilustracija