Dok su se mediji masovno raspisali o ulasku u EU, rijetki su pružili prostora pojašnjenjima za djecu jer ona sigurno "ne čitaju dnevne novine i ne gledaju središnji dnevnik".  Ipak, u kontekstu EU diskursa najviše se spominje budućnost, a kome drugome ona pripada nego današnjim najmlađim članovima društva.

Jean-Benoit Durand: Europa malim koracima

Jean-Benoit Durand specijaliziran je za izradu jednostavnih, informativnih i lijepo ilustriranih vodiča za djecu kroz razne segmente svijeta – medije, povijest, životinje, znanost... Vodič kroz EU nastao je taman u jeku masovnog proširenja početkom i sredinom novog tisućljeća pa iz njega pršti energija optimizma. Uz ležeran tekst tu su i komične, gotovo karikaturalne ilustracije Therese Bonte, pa i stranice o poljoprivrednoj politici EU gradskom djetetu mogu djelovati intrigantno.

Jacques Le Goff: Priča o Europi

Jacques Le Goff legenda je svjetske historiografije te tvorac nekih od najvažnijih djela poput Civilizacija srednjovjekovnog Zapada i Intelektualci u srednjem vijeku. Odakle on u izboru literature za djecu? Naime, Le Goff se kao akademski znanstvenik okušao i u približavanju povijesti mladima, posebno po pitanju njemu omiljene Europe priču o kojoj je ispripovijedao na prihvatljiv i zabavan način. Kako s poznavanjem povijesti počinje svaka kvalitetna budućnost, Le Goff je obvezan izbor.

Upoznaj Europsku uniju: tematski atlas

Prepustimo li se nostalgičnim mentalnim kretanjima mnogi će se zasigurno prisjetiti enciklopedije Svijet oko nas uz koju su provodili sate učeći uzbudljive spoznaje o svijetu. U tome ne bi bilo ništa čudno da prvo izdanje iz 1960. godine nisu bez daha čitala i djeca devedesetih! Zašto o ovome govorimo u kontekstu EU? Atlas Upoznaj Europsku uniju na jednak način sustavno vodi kroz obilje podataka o EU, obilno koristi ilustracije ne bi li se kvalitetnije dočarala npr. neka dosadna statistička tablica ili prikaz upravnog ustrojstva Unije, a ujedno donosi i igre uz koje se čitatelj može zabaviti. No da bi paralela sa Svijetom oko nas bila potpuna moramo zaključiti nešto o vremenskom odmaku djela. Naime, ova je knjiga objavljena 2004. godine pa u hiperbrzom svijetu podaci vrlo brzo zastarijevaju, ali njena vrijednost uz ispravnu moderatorsku ulogu iskusnijih sasvim dobro služi svrsi.

Europa za male

Kao što kaže naslov djela ovo je doista knjiga - za male. Stefano Katunar je izradio ilustraciju svake EU zemlje i njene zastave uz što su priloženi samo osnovni podaci. Najmlađi mogu dobiti osjećaj o obliku EU zemalja, pa je preporučljivo kao vizualna podloga priči roditelja.

Piera Paltro: Sveci zaštitnici Europe

Uloga religije u EU često je sporna, štoviše u raspravi o ustavu jedna od točaka najvećih konflikata. Svece zaštitnike Europe se stoga može gledati dvojako – kao temelj razmišljanja o ulozi religije u sekularnoj Europi, što je svakako osjećaj koji valja odgojno razvijati, ali istovremeno i kao informativan vodič kroz razne mitove, priče, znanstvene činjenice ili duhovne poruke o ključnim europskim svecima poput Sv. Benedikta.

Život kao moj: kako žive djeca širom svijeta

UNICEF-ovo djelo "sa stažom" koje sadržajem nadilazi okvir Europe predstavljujući posebno zanimljivima izvaneuropske egzotične zemlje, ali s obzirom na imigrantski karakter EU, ovo je pravi vodič za susret s etničko-kulturnom raznolikošću koje u našem okruženju jako nedostaje, a prilika za nastanak koje se sada značajno povećava.

Fotografije: Therese Bonte