Ne znam koliko je potrebno uvodno govoriti o udruzi Katapult, s obzirom da dobar dio onih koji čitaju Magazin Gradske knjižnice Rijeka, vjerojatno prati knjigu i književnost te povezane aktivnosti u našem gradu. Ipak, samo kratko o rezultatima njenog rada: u 7 godina koliko Udruga postoji provedeno je 10-ak projekata kojima se mladim ljudima omogućila edukacija o segmentima izdavaštva stručno vođenim radionicama, okruglim stolovima, tečajevima kreativnog pisanja, "razgovaraonicama" s eminentnim piscima, a talentiranim mladim autorima objavljeni su prvijenci kojih ukupno u Ediciji Katapult ima 19. Ima toga još mnogo, ali nije hvalospjev svrha ovog teksta.

Tradicionalno skloni i osobno vezani uz tiskanu knjigu, onu papirnatu koju možeš vrtjeti u rukama, listati masnim prstima, raditi „uši“ i pisati po marginama, napravili smo daljnji korak ususret novim vidovima izdavaštva i globalnim promjenama koje nas okreću prema prednostima novih tehnologija.

E-Edicijom smo počeli širiti dobre riječi nepreglednim poljima virtualnog prostora. Riječ je o elektronskim verzijama, tj. o e-knjigama objavljenim i tiskanim u Ediciji Katapult od 2006. do danas.

Iako e-izdavaštvo u svijetu više nije nikakva novost pa ovo ne bi bilo nešto od čega bi ljudima zatitrala koljena, u Hrvatskoj e-izdavaštvo tek počinje živjeti punim plućima, rekli bismo kad bismo izdavaštvo htjeli personificirati. Razloga zbog kojih je to tako ima više, ali bavljenje tim razlozima također nije svrha ovog teksta.

E-Edicija produžetak je programa Edicija Katapult, sa svrhom stvaranja simbioze između tiskanog i digitalnog izdavaštva, kojim se želi revitalizirati naslove objavljene, za današnji način života, davnih godina, počevši s 2005. Ideja je viralno povezati knjige iz Edicije s novom, mlađom, modernijom publikom koja danas živi na računalima, pametnim telefonima i tablet računalima te se prilagoditi novim načinima čitanja.

Način koji smo izabrali jest digitalna platforma ISSUU (čitaj kao 'issue') za objavljivanje i distribuciju sadržaja s najbržim rastom korisnika. Tako mjesečno broje 52 milijuna čitatelja i 210 tisuća novih publikacija. Iako je, s takvim brojem mjesečnih objava, teško naći točan podatak, govori se o oko 8 milijuna publikacija u bazi. 8 milijuna, ljudi!

Naravno da je samo taj podatak dovoljan razlog da se pouzdamo u ISSUU, ali postoji još razloga zbog kojih smo je izabrali. Korištenje platforme potpuno je besplatno, a zaista je jednostavna za objavljivanje, a što je još važnije – i za distribuiranje!

Povezana je sa svim društvenim mrežama, e-mail providerima, RSS kanalima (RSS feed); uključuje optimizaciju web-tražilica (drugim riječima kada, primjerice, u Googleovu tražilicu upišete naslov koji tražite, ISSUU izdanje bit će među prvim rezultatima). Dijeljenje je sadržaja easy-peasy – samo jednostavno ubacite sadržaj bilo gdje na web i stvar je riješena. 

Pisana je riječ pisana riječ, bez obzira u kojem nam se formatu prezentira.

A čitanje je zaista prilagođeno ekranu i oku, user-friendly kako bi se reklo. Izgled teksta i opcije čitanja lako se prilagođavaju vašim željama pa nećete ni osjetiti da "buljite" u zaslon. Možete to i provjeriti na knjigama koje smo do sada "digli": Smeće Alena Kapidžića, Envera Krivca i Miše Novkovića te Snuff film Gorana Devića, koje se nalaze na našoj web-stranici.

Dobar način da se prilagodimo 21. stoljeću, zar ne?

Iza nas su rasprave o prednostima i manama tiskanog ili digitalnog izdavaštva. I postalo je kontraproduktivno, jer oduzima vrijeme, a vremena za posvećivanje onome što toliko volimo sve je manje. Pisana je riječ pisana riječ, bez obzira u kojem nam se formatu prezentira.