Kamp miješane krvi – ruta/destinacija baš po guštu fanova grčke mitologije i fantastike, a osvojit će i potterovce (iako je Kamp,  a ne Princ ;) ).

Svijet Diska… groblje… Dječji pakao – za odvažne i neustrašive (ne nužno :)) – malko mračnija ruta (zašto ne?), a skroz fora! Uz stručno vodstvo/pratnju Smrti (glavom i… kosom ;) ), duhova i vladara (ili ipak vladarice?) Pakla. I fine doze humora… (Nema razloga za paniku, stvarno.)

Alagaësia… od Engleske do Kine i natrag + povratak u doba Napoleonovih ratova - vežite/držite se, polijećemo… na leđima zmajeva! Ruta (i pravi izazov!) za istinske zmajoljupce. Bonus: let u jednu fantastičniju viziju komadića povijesti.

Majur… Engleska + putovanje u 2140. - distopijska ruta. Nema više sumnje: moguće je biti dugovječan. Ali i suvišan (tzv. Višak). Kako to funkcionira? E, to baš trebate vidjeti.

Obala Normandije, čarobna Plava uvala – ruta obavijena velom tajni i plaštem magle, pustolovna i izazovna, misteriozna a nepredvidljiva, uzbudljiva i neizvjesna, čarobna, nadnaravna, na mahove mračna a zadivljujuća... Idealno mjestašce za odmor. Ili novi početak. Zafonovi fanovi znaju što to znači.

I… ne bi to bio potpuni doživljaj bez prave poslastice za tolkienovce: Međuzemlje – ruta/luka kojoj se uvijek rado i iznova vraćamo… :)  

Spremni? Pa… krenimo!


Kamp miješane krvi

Dobrodošli u Kamp miješane krvi! Upoznajte Percyja, Grovera, Annabeth, Clarissu (ako baš hoćete :)), Lukea… i ostale kampere (tko bi nabrojio sve te mješance!). Što ćete raditi tu?! U ljetnom kampu, sa zanimljivom/šarolikom ekipom, na obuci, natjecanjima i… čemu sve ne? Mislimo da baš i nemate razloga za brigu. Osim ako… baš (ne) želite krenuti u potragu? Jeste sigurni? Vaš izbor. Samo pozor: kažu da se uokolo vrzmaju Furije (prave pravcate!), minotaur (da, baš taj!) i raznorazna čudnovata (dobro, da, čudovišna) bića koja, izgleda, ne postoje samo u mitovima i knjigama… A opet, nikad se ne zna, možda sretnete i samog Zeusa, Posejdona… Možda Aresa ili Atenu… Ili (ne bi li to baš bilo zgodno), recimo, Afroditu, Apolona… ;)

Ako je ovo putovanje na koje ste se odlučili (a sami ste to tražili :)), trk po serijal Percy Jackson i Olimpijci Ricka Riordana: čekaju vas Kradljivac gromova, More čudovišta i Titanova kletva. (Još se planiraju prevesti dva olimpijska nastavka - The Battle of the Labyrinth, The Last Olympian.)


Svijet Diska

Znate li što nastane kad jedan tinejdžer dobije najbolje mogućnosti za karijeru, perspektivu i posao za cijeli život… kao šegrt Smrti, a Smrt odluči malo poći u život? Nešto nepredviđenih komplikacija. Petljanje sa sudbinom. (Ups, spoiler!) Narušen cijeli budući tijek povijesti. Pravi urnebes! Svijet Diska u jednom od svojih najsjajnijih izdanja.

Mort

I genijalan lik Smrti koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim. Nikako ne propustiti. Jer nema ih mnogo koji su vidjeli Smrt na djelu. Barem ne dvaput. ;)

Jedan i jedinstveni – Mort, 4. knjiga Pratchettovog slavnog serijala o Svijetu Diska (u kojem ima… koliko ono knjiga? Pokušajte ih prebrojiti, izazivamo vas :)).


Groblje

"Ako se ni na što ne odvažite, na kraju dana nećete ništa ni dobiti." (Vjerujte Pjesniku, znate što je htio reći.)

Knjiga o groblju

Onda... jeste za jednu šetnjicu grobljem? Onim koje čuva svoje tajne. (Zar ih ne želite razotkriti?) Koje je puno upečatljivih epitafa, a iza svakog od njih krije se priča. (Želite ih čuti, zar ne?) I ono samo može vam ispričati pokoju. O smjelim pothvatima i vratolomnim avanturama, izgubljenim gradovima i nepreglednim planinama? Ako želite. No jednu prije svega, uzbudljivu i dirljivu. O dječaku koji odrasta u njegovom krilu. Čiji život ovisi o zaštiti i brizi duhova. Poslušajte ju. Ima vam reći nešto važno.

A ispričao ju je (tko drugi nego) Neil Gaiman u Knjizi o groblju.


Dječji pakao

Škola je (konačno) gotova. Ne biste baš išli posjetiti jednu (iako poprilično drugačiju) školu? ;) Toliko nostalgični baš i niste. (A i tako su vam već dobro znani živopisni dlakovučji, jadnorožni, pampirasti i djedomrzasti likovi i kutci OŠ „Neruševac“, zar ne?) E pa dobro, jer povratak u školske prostore nije ni bila opcija. Ne kad još od „pampirskih“ zavrzlama ne znamo što je bilo s Kosjenkom. Sad je pred nama misija – pronaći ju pod svaku cijenu. A za to išli bismo... i u pakao. Dječji. Možda ne bi bilo baš najprikladnije poželjeti dobrodošlicu? A dobar provod? :) To je izvan svake sumnje. Kao i posebna atmosfera, neviđeni krajolici… a tek ekipa! (Znate što se priča…) Takvu sasvim sigurno još niste sreli. Zagazite kroz pepeo (na autorovo oduševljenje :)) ususret izazovima Dječjeg pakla, borbi za njegovo prijestolje, drami koja dolazi u paketu s njom, a u kojoj glavna uloga pripada Trnoručici.

Trnoručica, kažete? Darko Macan, Biblioteka Neruševac - knjiga peta; „zimsko“ kolo, ljetno guštanje. :) (Kratki neruševački podsjetnik: u jesenjem kolu plesali Dlakovuk, Jadnorog, Pampiri (točno ovim redoslijedom, molim lijepo), a zimsko kolo (zasad) vode Djed Mrz i Trnoručica - dok im se ne pridruži Ljubožder - kolovođa u nastajanju kojeg nestrpljivo čekamo. :))


Alagaësia

Vi znate da priče o zmajevima nisu samo priče. Da je magija najjednostavnija stvar. I da legendarni jahači zmajeva nisu davna prošlost. Spremni ste. Za let. Za pogled kroz zmajeve oči. Za borbu protiv Galbatorixa, za oslobađanje carstva. Rame uz rame, krilo uz krilo s Eragonom i Safirom. Vaša sedla, ogrtači, mačevi su tu.  Saveznici vas čekaju. Zmajevi dozivaju.

Vaš je izbor… Nasljeđe, serijal Christophera Paolinija - Eragon, Prvorođeni, Vatra (Brisingr) i… Inheritance (u iščekivanju prijevoda - i pete (samostalne) knjige).


Od Engleske do Kine i natrag 

A što kada biti letač nije uopće čast nego tek nepoželjna služba? I kada zmaj – ta zvijer koju treba obuzdati, pripitomiti, iskoristiti u bitkama - odabere baš vas za svoga gospodara, kapetana, čovjeka? Zar to ne mijenja (nagore?) apsolutno sve? A onda – gle čuda! – ni vi ne možete bez njega. Unatoč svemu i svima. I to je tek početak: letačka obuka, priključivanje Zračnim snagama, rat s Napoleonom, putovanje u Kinu samo su neke od etapa na vašem zajedničkom putu.

Zmaj Njegova Veličanstva

Temeraire nije bilo kakav zmaj (serijal) već Zmaj Njegova Veličanstva (među fantastičnim serijalima :)). Nakon što ga upoznate, probajte zasjesti na Prijestolje od žada, no ne zaboravite na Barutni rat. (Dosad su se kod nas ukazale (samo) ove tri prilike za letenje s Temeraireom i Laurenceom, a kako se Naomi Novik baš raspisala, bit će ih još… 6 (slovima: šest)!)


Majur… Engleska

Deklaracija

Tu vam je olovka. Papir je pred vama. Odluka na vama. Znate za legalne ljude koji žele dugovječnost? Čuli ste za Viškove koji žele biti Vrijedna Imovina? Načuli i za tajni pokret koji želi revoluciju? Vremena još imate, dobro promislite. Hoćete li potpisati Deklaraciju?

Pred zanimljiv izbor stavlja vas Deklaracija Gemme Malley. (Nastavci postoje - The Resistance, The Legacy - ali prijevodi (još uvijek) ne stižu.)


Obala Normandije, čarobna Plava uvala 

Osamljena vila, svjetionik u magli, beskrajna plaža s bijelim pijeskom. Novi dom, tajanstveno okruženje, obećanje boljeg života i ljeta iz snova. „Čim su prešli prag, uronili su u fantastičan svijet koji je uvelike nadmašivao ono što je mašta svih troje zajedno mogla pojmiti.“ Upravo ono što tražimo! Spremni za skok?

Treći put u Trilogiji magle Carlosa Ruiza Zafona sjene rastjeruju Rujanska svjetla. (Upoznali ste prije Princa Magle, posjetili Ponoćnu palaču?)


Međuzemlje

Thorin i društvo Vas pozdravljaju! Najiskrenije Vam zahvaljujemo na gostoprimstvu i objeručke prihvaćamo Vašu ponudu da nam pružite stručnu pomoć (i da nam se pridružite). (...)

Smatrajući nepotrebnim uznemiravati Vaš cijenjeni počinak, krenuli smo naprijed da obavimo potrebne pripreme, i pričekat ćemo Vašu cijenjenu personu u krčmi Kod zelenog zmaja u Uzvođu točno u 11 sati prije podne. Pouzdajući se u Vašu točnost (i Vaš pustolovni duh),

čast nam je ostati

Vaši duboko odani

Thorin & Co.

Pronašli ste Thorinovo pismo? Ali još niste skroz uvjereni? Ovo je pohod za vas – nek vam to i sam Tolkien kaže - "ako vam je stalo do putovanja tamo i natrag, iz udobnog zapadnog svijeta, preko ruba Divljine, pa opet kući, i možete se zainteresirati za skromna junaka (blagoslovljena s malo mudrosti, malo hrabrosti i podosta sreće)". Znamo da vam je stalo. A sad zgrabite svoj šešir i rubac i put pod noge...

"Daleko preko Maglenog gorja pod snijegom,

Duboko pod zemlju u spilju pod brijegom,

Moramo krenuti još za mraka, prije prvih sunčanih zraka,

Po čarobno blago, pod našim stijegom!"

Hobit

Anotirani Hobit je (konačno) stigao, ljudi, hobiti, patuljci, čarobnjaci, vilenjaci!Obogaćen impresivnim bilješkama Douglasa A. Andersona, Tolkienovim izvornim crtežima, zemljovidima, brojnim ilustracijama i dosad neviđenim divotama… Hobit u novom ruhu, sjajnijem svjetlu, prekrasnom izdanju! Pravi dragulj (Najdragulj :))! Tko bi mu odolio?

 

Još niste krenuli!? Pa što čekate? ;)

Fantastičan vam put! :)

Izvori: Deven Rue