...interne “tajne” - dugo smo se dvoumili je li uopće potrebna još jedna preporuka za čitanje s obzirom da smo ih se ove godina doista napisali - autori su dijelili s nama svoje najdraže knjige, za Mjesec hrvatske knjige skupili smo preko 150 naslova u jednu veliku preporuku (!), teško je i nabrojati koliko ih je nastalo početkom ljeta pod geslom “za plažu i hlad”, a i Prva jutarnja, u kojoj dijelimo jutarnje razgovore ponedjeljkom uz kavu ima jednaku funkciju - preporučivati vam dobro štivo. Na kraju je prevagnulo - ne završava stara, a ne počinje nova godina svaki dan.

U suvremenom informacijskom kaosu u kojem živimo s kroničnim nedostatkom vremena izabrati pravi naslov za sebe upravo je jedan od najvećih problema, a s obzirom da vam volimo biti vodič na putu njegovog rješavanja, dobar dio knjižničarki Gradske knjižnice Rijeka izvukao je još pokojeg asa iz rukava.

Ovo su knjige koje vam od srca preporučujemo za čitanje u 2015. godini.     

Gordana Galić

knjižničarka koja se još traži, pekući zanat po raznim knjižničnim odjelima

Hjalmar Soederberg: Doktor Glas

Privukao me citat na poleđini knjige ...Čovjek želi da ga vole, ako ne može to, onda da mu se dive, ako ne može ni to, onda da ga se boje, ako ne može ni to, onda da ga preziru i mrze. Čovjek želi u ljudima izazvati neke osjećaje. Tako je i ovaj roman u meni izazvao, naravno, i osjećaje, no probudio i potrebu da o njemu s nekim porazgovaram, da "ispipam" misle li moji "sučitači" da je Glas postupio ispravno oduzevši život lokalnom svećeniku Gregoriusu kako bi spasio svoju mladu ženu Helgu od njegovih nasrtaja te joj možda time omogućio ne samo da se riješi "obveza" prema svojem mužu kojeg više nije podnosila već možda i da provede život s drugim muškarcem u kojeg je zaljubljena. Roman je svevremenski jer, iako prvi put objavljen 1905. g., dok to ne saznate, pomišljate da je napisan danas (ili sutra?).

Osim toga oduševljava me činjenica da je to obvezna lektira u skandinavskim školama i uvjerena sam da bi i naši mladi naraštaji radije posegli za ovakvom literaturom. Zašto? Pa jednostavno zato što je to psihološka studija glavnog lika koji se užasava ljudskog licemjerja i mnogočega što ga okružuje, pa to njegovo promišljanje o životu i ljudima koji ulaze i u njegov život daje prostora za diskusiju i povezano je s realnim životom više nego mnogi naslovi koji su sada obvezna lektira u nas.

Garth Stein: Umijeće utrkivanja po kiši

Enzo nije "običan" pripovjedač, već pas, križanac labradora i terijera. Pomalo frustriran činjenicom da njegov govor nitko ne čuje i svjestan da se razlikuje od ostalih pasa (želi se utjeloviti u ljudskom obliku u sljedećem životu), on priča tešku, ali toplu životnu priču svoga gazde Dennyja Swifta, automehaničara koji cijeli život sanja kako će se probiti među profesionalne vozače automobilskih utrka. Tijek Dennyjevog života vodi čitatelja kroz niz ljudskih tragedija (smrt supruge, borba s njezinim roditeljima za skrbništvo nad voljenom kćeri Zoe, lažna optužba za silovanje), a sve iz "pera" psa Enza, što priču čini zanimljivijom i toplijom. Osvojila me već i naslovnica, tj. njegov (pseći) pogled, a i sam roman jer ga se čita ne ispuštajući iz ruku iako je prepun teških emotivnih trenutaka. Topao roman - moja topla preporuka!


Vesna Kurilić

u internom žargonu “dijete knjižnice” odgovorno i za Stranicu 33, Ispod Thorova čekića, neke fantastične čitateljske klubove…  

Russel Banks: Zakon kosti

Zakon kosti (i njegov doživljaj gorja Apalači, i čudne tetovaže, i još čudniji autobusi) sa mnom vozi preko petnaest godina i još uvijek ga se sjećam s guštom. Možda bi mi danas bio malčice mračan, ali jedno je sigurno - tako dobra karakterizacija glavnog lika ne sreće se često. Za zahtjevne teen čitače.

Mariliese Arold: Sandra voli Meike

Naslovi koji pozitivno gledaju na žensku ljubav (prema ženama) rijetko se sreću, još rjeđe u tinejdžerskoj beletristici. Roman Sandra voli Meike nikada nisam vidjela na popisima preporuka queer književnosti - možda jer je autorica iz Europe, možda jer (spojleri) roman čak ima i sretan kraj? Stari favorit.

Susan Eloise Hinton: Autsajderi

Kroz godine ne ostanu od svih pročitanih knjiga citati i ideje, nego samo opći dojam - a opći dojam Autsajdera u mom čitateljskom iskustvu ne jenjava. Subkulture šezdesetih godina prošlog stoljeća gledane očima dvoje tinejdžera - glavnog lika Ponyboya i autorice romana, tada šesnaestogodišnje djevojke - jednostavno imaju nešto u sebi, nešto zbog čega opet i opet i opet preporučujem ovu knjigu. Dakle, preporuka.


Ljubica Mihajić

fanasy i SF osovina Središnjeg odjela (i drugih kada je potrebno)

Brian K. Vaughan, Pia Guerra (Ilustrator), Jose Marzan JR. (Ilustrator): Y: Posljednji muškarac, Vol. 1 - Vol. 5.

Pošast nepoznatog porijekla u ljeto 2002. uništila je svaki fetus, spermij i odraslog sisavca s kromosomom Y na svijetu. Sve, osim jednog mladića i njegovog kućnog ljubimca. Yorick Brown i njegov majmun Ampersand preživjeli su iz nepoznatih razloga. Sa samo dvadeset i nešto godina, preko noći iz običnog građanina pretvara se u najvažniju osobu na planeti i, svi se nadaju, ključ za tajnu pošasti koja je pokorila muški rod.

Postapokaliptični horor koji započinje veoma američki, brzo i u glavu, vrlo brzo i lako vam se zavuče pod kožu. Kombinacijom horora, fantastike, akcije, žanra ceste i najklasičnije drame, Vaughn nas vodi u postapokaliptični svijet te uz alegorijski pristup objašnjava društvene promjene. Već nakon čitanja prve knjige poželit ćete pročitati još i saznati tajnu Yorickove sudbine i što se zaista dogodilo s opakom pošasti.

Boris Perić, Tomislav Pletenac: Fantastična bića Istre i Kvarnera

Koliko puta ste čuli za izraze štriga, štrigun, mora? Znate li da smo imali vampira istarskog podrijetla? Bazilisk na Trsatskoj gradini ne izgleda bezopasno, znate li kakve tajne skriva on? Ne znate, a želite saznati? Ovo je onda prava knjiga za vas koju nikako ne smijete zaobići. Knjižica omanjeg formata skriva razne fantastične tajne našeg predivnog područja Istre i Kvarnera. Uz neke priče koje ste možda čuli i usmenom predajom vaših nona, priče koje su se prenosile s koljena na koljeno, do priča o kojima nikada niste ni sanjali. Veoma poučno štivo, s fantastičnim elementima i definitivna preporuka ako želite upoznati mistični dio svojega kraja.

Allan Moore, Dave Gibbons (Ilustrator): Čuvari

Originalno zamišljen kao strip za djecu, da ga pročitaju i bace, Alan Moore i Dave Gibbons vrlo vjerojatno nisu ni sanjali da će njihov strip biti jedan od kultnih stripova našeg vremena. DC Comics objavljuje strip u 12 svezaka između 1986. i 1987. g. te kasnije 1987. g., ujedinjuje se u jedinstveni strip.

Sve je započelo kada je Moore DC-u predložio priču u kojoj se pojavljuju likovi za koje su otkupili autorska prava. Međutim, njegova priča je na kraju imala likove koji su ostali nedostupni za neke buduće stripove. Nakon toga Moorea uvjerava glavni urednik da u priču ubaci svoje vlastite, izmišljene likove i tu započinje stvaranje “Čuvara”. Radnja se odvija u alternativnoj povijesti SAD-a. Superjunaci se pojavljuju 40-ih i 60-ih godina kao pomoć SAD-u da pobijedi u Vijetnamskom ratu. Oni nisu ništa drugo nego obični ljudi koji se bore za pravdu, jedini koji od njih ima moći jest Dr. Manhattan. Kasnije nas priča vodi u svijet koji podsjeća na 80-e godine, gdje se radnja odvija oko osobnih drama i unutarnjih borbi protagonista koji se bacaju na istraživanja ubojstva jednog od članova superjunaka te zavjeru jednog od likova koji pokušava spriječiti Treći svjetski rat i ujediniti svijet.

Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje

Prva reakcija na činjenicu da je autorica spojila elemente akcije i lirike, trilera i povijesnog romana, krimića i SF-a bila je “koji će ovo biti kupus”. Iz puke znatiželje uzela sam ovaj naslov u ruke i nisam požalila. Autorica je napravila izvrstan posao kombiniranjem žanrova i cijelom pričom. Jednostavno se knjiga ne može ispustiti iz ruku. Krenula sam s čitanjem i priča me samo povukla u taj paralelni svijet gdje lik Harper Curtis, nasilnik, otkrije nešto za čime bi se vrlo vjerojatno svi pomamili. Kuću koja otvara vrata u različite vremenske svjetove. Tako nevjerojatna tajna, skoro kao što je i njegov um nevjerojatno poremećen, omogućuje mu da pomno bira djevojke kako bi ih lišio sjaja. Kaže da njihova smrt nije njegov grijeh, već njihov; jer one ne bi smjele sjati. Čini se kao savršeni ubojica, neuhvatljiv, nezaustavljiv, no je li to zaista tako? Ako želite napeto štivo koje nećete željeti ispustiti iz ruku dok ga ne završite, ovo je naslov za vas.


Milka Šupraha Perišić

glavna i odgovorna za službu nabave i obrade i byteove kataloga

Zeruye Shalev: Ljubavni život

U poplavi osrednjeg štiva prevođenih svjetskih bestselera, kao hladna izvor-voda ili večernji povjetarac, ova knjiga izraelske spisateljice osvježava. Pisana u prvom licu, knjiga-bujica misli pretočenih u more maratonskih rečenica, bogatstvo duha i intelekta autoričina, nešto novo i posve originalno, žensko, a opet općeljudsko, knjiga koja ne mora tražiti čitatelja, hrabra i neodoljiva. Priča je to o opsesivnoj ljubavi mlade žene Jare prema prijatelju njezinih roditelja, o ljubavi bez granica i predrasuda.

Nicolas Fargues: Bila sam iza tebe

Tridesetogodišnjak, suvremeni urbani muškarac proživljava duboku bračnu krizu u kojoj se lomi između odgovornosti prema zakonitoj supruzi i djeci i novom životu koji mu se smiješi bizarnim upoznavanjem druge žene.

Priča je to o „novom“ muškarcu, obrazovanom, civiliziranom, odgovornom i suptilnom, o dvojbama i iskušenjima, o slabostima i nesnalaženjima, o šumovima u muško-ženskoj komunikaciji.

Ivan Klima: Posljednji stupanj prisnosti

U svojoj je domovini Klima bio zabranjeni pisac punih 20 godina (od 1970. do 1990.).

Radnja romana zbiva se u postkomunističkom Pragu, 90-ih godina, u vrijeme kada se jedan svijet srušio, a drugi još nije bio izgrađen. Evangelistički svećenik Daniel Vedra preispituje svoj odnos sa ženom i djecom, a posumnja i u svećenički poziv. U kafkijanskoj atmosferi nemogućnosti da ispuni duhovnu prazninu, Daniel se upušta u strastvenu tjelesnu vezu s udanom, također usamljenom ženom Barbarom. Izgubljen i usamljen preispituje i traži odgovore na goruća pitanja čovjekove ovozemaljske avanture, povezane s vjerom, brakom, djecom, srećom, moralom... Doživljava infarkt kao izlaz iz osobne egzistencijalne klopke.

Uvijek dobri stari Marquez!: Sjećanje na moje tužne kurve

"Oduvijek sam smatrao da je umiranje od ljubavi tek pjesnička figura. Te sam večeri, vrativši se kući i opet bez mačka i bez nje, uvidio ne samo da je moguće, već da upravo ja, star i bez ikoga svoga, naprosto umirem od ljubavi. Ali, istovremeno sam spoznao da stoji i ona oprečna istina: ni za što na svijetu ne bih mijenjao čari svoje patnje. Više od petnaest godina posvetio sam pokušajima prevođenja Leopardijevih pjesama, ali tek sam ih večeras u potpunosti shvatio: Jao meni, ako je ljubav, koliko boli." (str. 79.)


Nataša Frgačić

Naš “diler” za knjige  

Hermann Pfeiffer: Drži se čvrsto za mene i požuri!: potonuće Barona Gautscha

Za preporuku sam izabrala malu nježnu knjižicu koju sam nabavila na ovogodišnjem još nezavršenom pulskom sajmu. Knjiga me zaintrigirala zbog sveprisutne tematike: obilježavanje stogodišnjice 1. svjetskog rata.

Parobrod Baron Gautsch poznat je kao prva žrtva rata kada je u kolovozu 1914. naletio na minu u pulskom akvatoriju koji je bio miniran s 1450 mina jer je Pula bila, kako je poznato, glavna austrougarska ratna luka.

Tekst knjige ostavština je austrougarskog liječnika Hermanna Pfeiffera sinu Ernstu. Hermann, njegova supruga Greta i njihov trogodišnji sin Enry bili su putnici na Loydovom parobrodu koji je u prvim danima rata prevozio putnike na liniji Mali Lošinj – Trst. Pogođen minom negdje oko Brijuna, brod je potonuo u samo nekoliko minuta. Herman Pfeiffer je uspio spasiti sebe i dijete, Greta je bila među poginulima.

Premda autor piše izvještaj o nesreći, u njemu je oživio svu ljepotu života koji je nasilno prekinut toga 13. kolovoza, a svaka njegova riječ odiše ljubavlju i evocira najdublju zahvalnost.

Za kraj, zanimljiva napomena da je knjigu priredila Ingrid Pfeiffer, Ernyjeva kći koja je 2013., nakon dugih godina premišljanja, konačno došla u Pulu i odlučila da ovu priču više ne drži pod ključem.

Etienne Davodeau: Neznalice: priča o međusobnoj inicijaciji

Moja je druga preporuka strip Ettiennea Davodeaua: Neznalice. Tko god je čitao Lulu, oslobođena, sigurno se razveselio kad je ugledao novi naslov istog autora. Neznalice su priča o dvojici prijatelja - stripomanu (autoru stripova) i vinogradaru (vinaru) koji se međusobno iniciraju u poslove naizgled tako različite. Upravo taj apsurd postaje najprivlačniji dio priče. Kroz odličan crtež i priču učimo o vinarstvu i striparstvu. Bonus na kraju: popis pročitanog i popijenog ........ za one koji nastavljaju dalje.


Donatella Gasparini

radilica za pultom

S. Clarke: Jonathan Strange & G. Norrel

uz Tolkiena najbolji fantasy svih vremena, uvjereno tvrdim.

L. Paljetak: Poezija  

naš najmaštovitiji pjesnik, sanjar i avanturist.

M. Satrapi: Persepolis

strip-roman, životna priča o odrastanju, prilagodbi i sazrijevanju.

S. Rushdie: Tlo pod njenim nogama

saga o prijateljstvu i ljubavi, a ponajviše o neizbježnoj i hirovitoj sudbini koja nas odvaja i spaja.

A. Barricco: Svila

opet ljubav i sudbina, Put svile, čitav jedan svemir u najtanjem romanu koji sam čitala.


Andreja Silić Švonja

EU isprojektirana digitalizirana knjižničarka  

Neven Orhel: Ponoćni susret

Moćna priča o putovanju u Kinu i akupunkturi. Ključne riječi: avantura, začudnost, napetost, slučajnost, istočnjačka kultura, Ahilova peta.

Heimito von Doderer: Ubojstvo koje svatko čini  

Svi mi imamo svoje mračne strane koje nije lako priznati. Odličan roman o unutrašnjim promišljanjima.

Đurđica Gruičić: Marioneta na godišnjem odmoru

Dijete sa sindromom Down u lijepoj književnosti. Toplo, iskreno, jednostavno.

Jure Kaštelan, Vesna Parun, Slavko Mihalić, Ivan Slamnig, Antun Šoljan: Pjesnici druge moderne

Antologija kvalitetne poezije u izboru Ante Stamaća pruža istančane dragulje našeg pjesništva, aktualne i danas.

Srećko Cuculić: Harlekini: roman u 33 pisma  

Vladimir Udatny, akademski slikar i boem koji je stvarao u Rijeci, glavni je lik ovog epistolarnog romana koji vrijedi pročitati.


Branka Brčić

Na fotografiji bora sa Zameta za pultom. Uskoro u zasluženoj mirovini. Čestitamo!

Alessandro D' Avenia: Bijela kao mlijeko, crvena kao krv

Ovo je roman prvijenac talijanskog autora D'Avenije o iskustvima odrastanja, dojmljiva i topla ljubavna priča Lea i Beatrice, nadahnuta klasikom Vita nova besmrtnog Dantea Alighierija. Pisan u formi dnevnika, putokaz je mladima kako ostvariti svoje snove i koja je cijena ljubavi i patnje kada voljena osoba umire.

"...Sve ima svoju boju. Svaka stvar ima svoju boju. Svaki osjećaj ima svoju boju. Tišina je bijela. Zapravo ne podnosim bijelu boju: ona je prostorno neomeđena. Bijela je boja ključna u nekoliko izreka, provesti bijelu noć znači ne spavati, drugi izraz kaže da ne postižeš željeno, vitlaš li bijelom zastavom znači da se predaješ, onda kada ostavljaš prazan, bijeli papir, onda pak da imaš bijelu, odnosno sijedu vlas… Dapače bijela uopće nije boja. Nije ništa, poput tišine. Bez riječi, bezglasna.Tiho, bijelo. Ne podnosim ni tišinu ni samoću, što je isto..."

".....Beatrice je crvena. Kao što je ljubav crvena. Oluja. Uragan koji te pomete. Potres koji ti tijelo raznese u komadiće. Tako se osjećam svaki put kad je vidim. Ona to još ne zna, ali jednog od ovih dana ću joj svakako reći. (...)"

Simbolika naslova povezana je s Beatrice - djevojkom crvene kose i bijele krvi. Beatrice je crvena zbog ljubavi i strasti koju Leo osjeća prema njoj, a bijela zbog bolesti koja ju polako savladava.

Leo je šesnaestogodišnjak koji voli, kao i većina njegovih vršnjaka, svirati, nogomet, voziti ludo motor, biti neposlušan, eskivirati s nastave i sl. Ali nakon smrti Beatrice, uz pomoć dobrog profesora koji ga razumije, pokušava upoznati samog sebe i život u novoj situaciji zbog čega evoluira u sasvim novog mladića. Stil je vrlo raskošan i pitak, snažan i osebujan, prepun boja, topline i osjećaja.

Stoga ga preporučujem svima, a naročito mladima.

Kristin Hannah: Posljednji ples leptira

Ovo je potresna obiteljska drama vrlo poznate i nagrađivane američke spisateljice koja briljira temama iz svakodnevnog života. Prva polovica knjige koncentrirana je na važnost prijateljstva, obitelji, ljubavi i povjerenja te sačinjava jednu krasnu priču o odrastanju, zabranjenim ljubavima i odanosti. U drugoj polovini knjige, nakon tragedije kada nestaje jedan mladi život u prometnoj nesreći koja uništava živote dviju obitelji, opisana je težina krivnje i tuge, posljedice neodgovornih odluka - priča je to o sazrijevanju, ali i važnosti oprosta. Ujedno je to i tužna priča o djevojci Lexi koja je djetinjstvo provela u udomiteljskim obiteljima, njenoj sreći i zaljubljivanju i cijeni koju je morala platiti u zatvoru nakon tragedije.

Možda bi sve bilo i drukčije da je pretjerano brižna majka obitelji Farrady - Jude, naučila djecu odgovornosti, samostalnosti i da uče na svojim greškama.

Dakle, to je prekrasno napisana priča o ljudskim sudbinama, pa se nakon čitanja mora razmišljati i izvući niz bitnih pouka. Preporuka je da je obavezno pročitaju roditelji, a svakako i mladi.


Irena Ribarić-Francetić

Obrađuje

James Redfield: Celestinsko proročanstvo

Avanturistički roman koji vas polako budi iz sna svakodnevnice u koji ste upali, daje vam viziju novih odnosa i novih energija koje teku među ljudima. A to je tek početak.

Richard Bach: Jedno  

Vrhunac zajedništva dvoje ljudi na ovom planetu, negdje između krila aviona, plavog neba i ljubavi koja je svuda oko nas, a opet napeta priča dvoje ljudi o suživotu, borbi za život. … Jer, na kraju krajeva, svi smo mi Jedno - samo neki to još ne znaju. Svi koji su ikada čitali Bachova djela znaju da je za njega letenje kao nama hodanje. A možda bismo i mi mogli poletjeti?


Hana Dagostin

Iliti nedopričljiva Riba Poletuša u virtualnim vodama

J. Chevalier: Rječnik simbola

U našem referentnom dijelu, čitaonici Središnjeg odjela GKR-a, nalazi se zbilja nepregledni izvor inspiracije. Na primjer, Rječnik simbola. Izgubite se u njemu uslijed napadaja kiše u našem gradu, suhi, u tišini, uz otkucaje sata i zvuka razduživanja knjiga.

Naprimjer, potražite riječ igra, i to samo prvo značenje igre od mnogih: „Igra - Igra je u osnovi simbol borbe, borbe protiv smrti (pogrebne igre), protiv prirodnih sila (ratarske igre), protiv neprijateljskih igri (ratničke igre), protiv samoga sebe (protiv straha, slabosti, sumnji, itd.). I kad su čista zabava, igre zrače pobjedničkim sjajem).“

Za vrijeme preispitivanja, darivanja ljepote samom sebi, pomirivanja, zaigravanja. 

Roni Sarig: Tajna povijest rocka

Jer postoje priče koje su pokrenule priče i onda su te priče pokrenule nešto, esenciju nečega što je jednom postala naša inspiracija. Shaggs, jeste li ikad čuli za Shaggs? Četiri djevojke koje su uzele gitare u ruke i jednostavno zasvirale tamo u 60-ima, ne znajući za ikakvo predznanje ili korijene ili preteče u glazbi, ne znajući da će u budućnosti inspirirati LOUA Barlowa ili DINOSAUR JR ili možda čak Butthole Surferse? Shvatih da Sonic Youth ne bi bio Sonic Youth bez Half Japanesea, benda za koji sam, do ove knjige, tek naslućivala da postoji. Za sve koji vole glazbu – sjednite, uživajte, okrijite nove inspirativne svjetove svojih inspiracija.

„Imao sam naviku slušati Half Japanese na walkmanu dok sam se šetao supermarketom, samim središtem američke kulture. Pomišljao sam da kad bi ih počeli slušati i drugi ljudi možda bi se razveselili, poludjeli i iskočili iz svoje kože. Navio bih walkman do kraja i zamišljao da ih slušam preko zvučnika u trgovini.“ (Kurt Cobain o Half Japaneseu)

Richard Brautigan: U šećeru lubenice

Ovaj je američki bitnik inspirirao Murakamija, osobito romanom „U šećeru lubenice“ („Tvrdokuhana zemlja čudesa i Kraj svijeta“, usporedite ih!). Nevjerojatnost, zaigranost, dubina njegovih romana, a pogotovo u šećeru lubenice, dovode čovjeka u svijet sličan Miyazakeovoj Maloj Chihiro, svijet koji smo nekad možda sanjali, svijet nakon kojeg istodobno osjećam noćnu moru i slatkoću u grlu.

„Mislite li na primjer o nekom drevnom događaju: netko vam je postavio pitanje i vi niste znali odgovor. E, to je moje ime. Ili je netko od vas nešto tražio,.pa ste to i učinili. Da bi vam zatim obznanili da je to što ste učinili bilo pogrešno. „Žao nam je zbog pogreške“. Pa se morali učiniti drugo. To je moje ime. Možda ste zurili u rijeku. Pokraj nekog tko vas je volio. I upravo vas se spremao dodirnuti, netko čiji ste dodir bezmalo već osjećali,. Da bi se taj dodir zatim i dogodio. To je moje ime.“

Haruki Murakami: Tvrdo kuhana zemlja čudesa & Kraj svijeta

Nazivaju ga spojem cyberpunka i kafkijanske fantazije, a ja bih ga nazvala ekstremno domišljatim maštovitim djelom u kojem se jedan „miješatelj podataka“, posla za koji obični puk ne zna, nađe u tokijskom podzemlju, u kojem uz pomoć genijalnog profesora i njegove unuke odjevene u ružičasto, ulazi u Kraj svijeta, gdje se čitaju stari snovi, gdje jednorozi gube svoja zlatna krzna, a duboki osjećaji se zaboravljaju kao lanjski snijeg.

Ovo Murakamijevo rano remek-djelo priuštite si u vrijeme dolaska proljeća. Ili u posebnim trenucima.

Simpsoni i filozofija

Za sve koji vole spojiti ugodno s korisnim. ;)