...s Markom nije pomogla, s knjižničnog pulta čuo se neprestani "bip-bip", a iz kafića pranje šalica i novi iritantni hit "Posudi me ovu noć". "Ma mislim, stvarno... Ništa čovjek ne može pronaći na ovim policama, kakav kaos", pomisli i taman joj pažnju privuče jedna crna naslovnica u kutu. Već krenuvši prema njoj osjetila je neku neobičnu vrtoglavicu, ali nije se zabrinula već ju povezala s petim slušanjem hita "Posudi me ovu noć". Posegnula je za knjigom i tada... 

Nastavak ove naše male horor priče smislite po volji, a inspiraciju svakako pronađite u jednom od horora koje smo za vas izabrali s polica Filodrammatice.

King: Ono

Jeste li primijetili da se djeca (pa i odrasli) najčešće boje klaunova? Bojat ćete se i vi čitajući jedan od najpoznatijih Kingovih romana u kojem klaun Pennywise terorizira gradić Derry u Maineu. Ispod njegovog narisanog osmijeha krije se nešto jako, jako zlo, a samo će mu se mala grupa djece usuditi stati na put. Ono je jedan od najnagrađivanijih i najhvaljenijih Kingovih romana – s razlogom. Nakon ovog ćete romana zaobilaziti klaunove u širokom luku.


Dan Simmons: Ljeto noći 

Dan Simmons možda je najpoznatiji po gotovo obožavanoj SF kvadrilogiji Hyperion/Endymion, ali on je također majstor horora. Najbolje horor-priče one su u kojima su junaci djeca, a Simmons nam donosi djelo u kojem se u jednom američkom gradiću počinju događati neobične stvari – pojavljuju se neobične rupe u zemlji, misteriozni čovjek odjeven u vojnu uniformu iz Prvog svjetskog rata i kamion koji slijedi grupu dječaka koja pokušava otkriti gdje je nestao njihov prijatelj. Ljeto noći bilo je jedna od inspiracija za nedavno snimljenu i vrlo popularnu seriju Stranger Things, a ako vas radnja i atmosfera ovog romana podsjećaju na Kingovo Ono, to može biti samo preporuka. 


Joe Hill: Kutija u obliku srca 

Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokazuje nam Joe Hill, sin majstora horora Stephena Kinga. Glavni lik njegovog romana prvijenca ostarjela je rock-zvijezda koja skuplja predmete s mračnom prošlošću. Na jednoj aukciji kupi crnu kutiju u obliku srca u kojoj živi duh očuha jedne njegove groupie djevojke koju je jednom davno bezdušno iskoristio i odbacio. Očuhov duh traži osvetu, a vi ćete tražiti da se ne gasi svjetlo kad budete išli spavati.


Clive Barker: Pakleno srce

Clive Barker po mnogima je jedan od najboljih majstora horor-žanra, a Pakleno srce njegovo je vjerojatno najpoznatije ostvarenje i inspiracija za film Hellraiser. Frank Cotton u svojoj će potrazi za osjetilnim zadovoljstvima riješiti tajnu Lemarchandove kutije i stupiti u kontakt s Cenobitima, koji će ga naučiti da se za zadovoljstva koje je tražio plaća vrlo visoka cijena i da s njom dolazi velika bol. Kolika će biti cijena iskupljenja i povratka među ljude? Dopustite Cliveu Barkeru da vam to ispriča. 


Peter Straub: Priča o duhovima 

Peter Straub poznat je kao suradnik Stephena Kinga u pisanju romana Talisman i njegova nastavka Black House, ali da ima dovoljno svojih asova u rukavu, dokazuje ovim romanom u kojem četvorica prijatelja koji vole priče o duhovima otkrivaju da mračne tajne iz prošlosti vole ispuzati ispod tepiha, pokucati na vrata u noćima bez mjesečine i tražiti razrješenje. Kad se sazna da su u mladosti ubili jednu ženu, postat će očito da njen duh traži osvetu. Ovaj je roman lansirao Strauba među majstore horora.


George R. R. Martin: Grozničavi san 

Da vampiri nisu svjetlucavi emo ljepotani iz Sumraka,podsjetit će vas George R. R. Martin u romanu u kojem kapetan riječnog broda prihvaća neobičnu ponudu da svojim brodom za veliku naknadu povede misterioznog putnika i njegovu svitu preko rijeke Mississippi. Pritom će otkriti da je njegov putnik mnogo neobičniji nego što je mogao pomisliti, kao i da njegove namjere nisu baš čiste. Mnogi su ovaj roman opisali kao vrlo uspjeli susret Brama Stokera i Marka Twaina. 


Albert Sanchez Pinol: Hladna koža

Antarktik je zadnji nenastanjeni i još uvijek vrlo misteriozan kontinent u koji je svoja čudovišta smjestio i H. P. Lovecraft, a Albert Sánchez Piñol tamo će smjestiti radnju svog romana o dvojici muškaraca koji će se zajednički suprotstaviti neobičnim bićima koja traže toplu krv. Osim klasične horor-teme, roman istražuje ljudsku psihu, ksenofobiju i strah od nepoznatog. Osim laskave usporedbe s Lovecraftom, Hladna koža opisana je i kao spoj Stephena Kinga, Robinsona Crusoea i Gospodara muha.


David Wong: John umire na kraju 

Ljubitelji horora dobro poznaju Raimijev film Evil Dead koji je možda najuspješnije horor spojio s apsurdnim humorom i parodijom. Ovaj bi se roman mogao opisati kao Evil Dead na steroidima i trostrukoj dozi kofeina – John i Dave će nakon uzimanja nove i neobične droge dobiti sposobnost gledanja u drugu razinu realnosti u kojoj žive nimalo prijateljski raspoložena bića i pokušati ih spriječiti da preuzmu kontrolu nad našim svijetom. Hoće li u tome uspjeti i hoće li John ipak umrijeti na kraju, morat ćete saznati sami.   


Kristian Novak: Črna mati zemla

Črna mati zemla dokaz je da se zlo ne krije uvijek u zabitim američkim gradićima, već da je ono i blizu nas, u maglom obavijenoj Međimurju, gdje će dječak Matija, koji se pokušava pomiriti sa smrću oca, uroniti u svijet međimurskih legendi, otkriti tamnu stranu ljudi koji ga okružuju i pokušati obraniti sebe i svoje najmilije, dok se na cijelo selo spušta tmina nadolazećeg raspada Jugoslavije i Domovinskog rata.