Eterična ulja

Jednu ili dvije kapi eteričnog ulja cedra, limuna, lavande ili čajevca stavljati na mjesta gdje osjećate bilo (otkucaj): unutrašnjost zapešća, iza koljena i iza uha, svakih sat vremena, čime tjerate kukce. Umjesto eteričnog ulja tijelo se može protrljati aromatičnim biljem kao što je lavanda ili ružmarin.

Češnjak

Kapsulu češnjaka od 500 mg uzimati 3-4 puta na dan i time se zaštititi od svakog ugriza.

Prehrana

Izbjegavati velike količine šećera, alkohola, tropskog voća i sokova.

Aromaterapija

Ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, eukaliptusa, geranija, lavande, ružmarina ili čajevca u raspršivač ili trideset kapi eteričnog ulja treba kapnuti u čašu vode i otopinu koristiti kao sprej za prostoriju.

Lišće rajčice

Obješena kitica suhog lišća rajčice u sobi odbija komarce.

Biljno sredstvo protiv kukaca

Protiv komaraca i drugih kukaca možete sami pripremiti sredstvo za zaštitu kože, još prije sezone komaraca, i to tako da u šalicu s bademovim ili suncokretovim uljem dodamo po 5 kapi svakog od sljedećih eteričnih ulja: eukaliptusa, lavande, čajevca, limuna i ružmarina. Do upotrebe bočicu čuvati u hladnjaku!

Sprej za osvježavanje prostora

U 100 ml cvjetne vodice cvjetova naranče dodati 10 kapi limunske trave i 10 kapi lavande. Ova je mješavina bilja ugodna mirisa, a osim što osvježava prostor tjera i insekte!

Sprej protiv komaraca

U 100 ml vode (za sprej) ili 100 ml baznog ulja za tijelo dodati 10 kapi citronele, 10 kapi čajevca, 10 kapi lavande i 10 kapi geranije. Ako do ugriza ipak dođe, na mjesto ugriza nanijeti kap čistog eteričnog ulja lavande.

Samopomoć kod uboda kukaca

Nakon što kožu napadnu ugrizi kukaca, potrebno je poduzeti mjere liječenja pa vam preporučujemo neke prirodne lijekove.

Mravi

Ugriz mrava liječi se jabučnim octom, zelenom glinom namočenom u ocat ili vodu, sokom od krastavaca ili oblogom od lišća trputca.

Gusjenice i stonoge

Važno je sa sebe temeljito stresti gusjenice, jer na koži ostavljaju dlačice koje nadražuju kožu. Nakon što smo ih odstranili, to mjesto premažemo eteričnim uljem lavande.

Komarci

Na ugriz od komarca staviti blato, limunov sok, navlažen prah vitamina C, jabučni ocat, paprenu metvicu, oblog od lista trputca ili eterično ulje lavande ili čajevca.

Krpelji

Osnovno je pravilo očetkati krpelja s odjeće i kože, a ako su se prihvatili za kožu, treba ih ukloniti i to tako da ne oštetimo krpelja, ne stiskati tijelo po sredini, a glava krpelja ne smije ostati zarivena u kožu. Za to je najbolje koristiti se lopaticama za krpelje – plastična naprava koju možete nabaviti kod veterinara ili sterilnu pincetu kojom prihvatite krpelja što bliže glavi pa ga snažno povučete i izvučete, a zatim uklonite pincetom i ostale dijelove krpelja, ako su zaostali. Nakon što smo uklonili krpelja, potrebno je dobro oprati okolno područje i ruke antiseptičkim sapunom i vodom, pa čak i namazati s nekoliko kapi tinkture protiv infekcije.

Kako biste olakšali situaciju, kad imate puno uboda na koži, možete u toplu kupku dodati ova sredstva:

šalicu jabučnog octa

400-500 g sode bikarbone

3-4 l čaja paprene metvice

1/2 šalice morske soli

šalicu kukuruznog brašna.

Ubodi ose/pčele i stršljena

- Cvijet nevena utrljati na mjesto uboda pčele - pomaže protiv boli i otekline.

- Ljuske crvenog i bijelog luka koriste se kao oblog i stavljaju izravno na mjesto uboda ili ugriza kukaca ili luk izrezati na kriške i staviti na ranu.

- Sodu bikarbonu pomiješati s jabučnim octom u gustu smjesu i staviti na ubod.

- Hladno mlijeko na čistu tkaninu pa iscijediti na ranu.

- Dvije kapi eteričnog ulja lavande ili namočeni list duhana primjenjuje se za neutraliziranje otrova.

- Trputac natrljati na ubod.

- Ubodi se mogu utrljati i svježom kamilicom, flandrijskim makom, indigom i pljuskavicom.

Ove ubode treba vrlo ozbiljno shvatiti, jer mogu biti smrtonosni, pa ako postoji bilo koji od navedenih znakova alergijske reakcije, treba potražiti hitnu liječničku pomoć.

Opširnije podatke pronađite u knjigama:

Mars, Brigitte: Prirodna prva pomoć: priručnik za liječenje biljem

Ivaniš, Matilda: Aromaterapija: mala kućna ljekarna

Duke, James Alan: Zelena ljekarna

Vitas, Dragica: Staza mirisnih ulja.