Travers, P. L.: Mary Poppins (1934.)

Omiljena junakinja generacija i generacija djece koju su njihovi roditelji ušuškavali pred spavanje uz čitanje priča o neobičnoj dadilji čvrste ruke i meka srca koja je u stanju razriješiti svaki dječji problem i u svaku kuću unijeti prijeko potreban red. Ne treba biti sociolog/psiholog s diplomom da bi se shvatilo kako knjiški serijal „Mary Poppins“, pored vještine pripovijedanja maštovite spisateljice P. L. Travers, svoj uspjeh duguje i neveseloj stvarnosti koja je okruživala male čitatelje u godinama i desetljećima od prve objave inicijalnog romana serijala (1933) u politički i gospodarski tmurnim 30-ima, preko zastrašujućih ratnih godina pa sve do zlokobnog hladnoratovskog razdoblja.

Verne, Jules: 20 000 milja ispod mora (1869.)

Ovaj znanstveno-fantastični roman nastao je krajem 19. stoljeća iz pera slavnoga francuskog pripovjedača za djecu i mladež, ujedno i utemeljitelja žanra znanstvene fantastike. Radnja romana odvija se u Nautilusu, podmornici - podvodnome gradu, kojim upravlja kapetan Nemo, tajanstveni odmetnik koji se zavukao u morske dubine i otuda se osvećuje Zemlji za učinjene nepravde... Knjiga je skraćeno izdanje u prijevodu Predraga Raosa, koji je napisao i predgovor o Julesu Verneu kao sanjaru svojega doba. Sadrži i prevodiočevu napomenu, te objašnjenja mjernih jedinica kao što su milja, kabel, hvat i uzao.

Winterfeld,Henry: Timpetill (1937.)

Sve je počelo s Perinom nepodoštinom s mačkom što je prozročilo niz nezgoda tako da su roditelji izgubili strpljenje i odlučili kazniti neposlušnu i objesnu djecu odlaskom iz grada. Roman obiluje humorom, uzbudljivim dogodovštinama o gradu kojim vladaju djeca pri čemu se odvija pravi mali rat u kome je cilj protivnika u potpunosti poraziti te uspostaviti vlast u gradu.

Saint-Exupéry, Antoine de: Mali princ (1943.)

Moderna bajka s elementima fantastike. Mali princ junak je, čije je kraljevstvo duha u nevidljivim granicama. To je neobična priča o prijateljstvu i ljubavi s porukom, a mali kraljević - nezaboravan lik kojeg svi zavole zbog njegove jednostavnosti, poštenja i dobrote. O njegovoj popularnosti govori i podatak da je objavljen u više od 25 milijuna primjeraka, preveden na šezdesetak jezika i da slovi kao treća najčitanija knjiga na svijetu nakon Biblije i Kurana.

Swift, Jonathan: Gulliverova putovanja (1726.)

Satira na ljude i društvene prilike u Engleskoj u 18.stoljeću. U prvom sloju knjige nalazimo maštovita putovanja glavnog junaka, koja očaravaju djecu čudesnim pustolovinama. Drugi sloj je analitički, kritički, polemički i satirički, s ukazivanjem na stvarne gospodarske, političke i socijalne prilike u Engleskoj onoga doba (ponašanje aristokracije, neracionalnost vlade, ispraznost znanosti, jalovost i podmitljivost činovnika). Snaga ismjehivanja ljudske prirode i društvenog poretka je u tome što je sve uvijeno u bezazlenu i prostodušnu priču jednog naivnog kapetana, koji ima stil i ton priprostih i jednostavnih ljudi, nevičnih ozbiljnom i namjernom laganju i pretvaranju.

Thackeray, William  Makepeace: Ruža i prsten (1865.)

Nakon više od pedeset godina izašlo je novo izdanje bajke poznatog engleskog romanopisca i pripovjedača ranijeg viktorijanskog doba Williama Makepeacea Thackeraya. Humoristično i s puno ironije autor progovara o slabostima ljudske prirode, te naglašava kako svaki čovjek izgrađuje vrstan karakter jedino ako je izložen teškoćama. Naime, glavni lik priče je Vila Crnoštapa koja na krstitkama malu Krasuljku, kraljevu kćerkicu, daruje blagoslovom nedaće, a isti dar dobiva i Ljiljo, sin vladara iz susjednog kraljevstva. Kako su nedaću iskoristila kraljevska djeca i je li gubitak postao dobitak . . . ?, odgovorit će nam ova književna parodija.

Tolkien, J.R.R.: Hobit (1937.)

Izdanje, koje je bilješkama popratio i opremio D. A. Anderson, uz već dobro poznatu priču o hobitu Bilbu Bagginsu, njegovim suputnicima i njihovoj velikoj pustolovini, čitateljima pruža precizna objašnjenja mjesta, pojmova i likova, a dodatnu mu vrijednost svakako daju ilustracije kojih je više od 150 (crteži, zemljovidi, slike u boji). Knjiga nudi uvid u Tolkienov život, daje pregled objavljivanja Hobita, povezuje ga s ostatkom autorova književnoga stvaralaštva te je stoga namijenjena i novim, ali i starim, vjernim čitateljima Hobita.

Barrie, J. M.: Petar Pan ( knjiga je objavljena 1911.)

Djevojčica Wendy i njena braća kreću u nevjerojatnu pustolovinu u Nigdjezemsku kamo ih vodi vječni dječak Petar Pan. Tamo upoznaju Izgubljene dječake, sirene, kćer indijanskog poglavice, ali i zločestog kapetana Kuku, prepoznatljivog u Disneyjevim ilustracijama. Nakon svih uzbuđenja u čarobnoj zemlji, Wendy, John i Michael vraćaju se kući u London.

Baum, L. F.: Čarobnjak iz Oza (1900.)

Ilustrirana slikovnica sadrži fantastičnu priču američkog autora L. F. Bauma, u kojoj se najmlađim čitateljima približava jedan od najpoznatijih klasika dječje književnosti. Simpatična družina - djevojčica Dorothy iz Kanzasa, njezin psić Tot, Strašilo, Limeni Drvosječa i Plašljivi Lav, putuju ka Čarobnjaku Smaragdnog grada. Putem se susreću s brojnim poteškoćama, ali ih zajedno uspješno rješavaju, koliko god se one bezizlazne činile. Na kraju priče, nakon svih nevolja i peripetija, svi dobivaju nešto zbog čega su i krenuli na putovanje: Strašilo - malo mozga, Limeni Drvosječa - srce, Plašljivi Lav - hrabrost, a Doroty i njezin psić sretan povratak kući u Kanzas.

Carroll, Lewis: Alice u zemlji čudesa (1865.)

Fantastična priča o djevojčici Alisi prvi put objavljena 1865. godine u Londonu ne prestaje se izdavati i jedna je od najčitanijih, omiljenih dječjih priča. Na početku romana djevojčica zaspi i u svom snu, sve do kraja knjige tj., buđenja, susreće se s različitim stvarnim i izmišljenim bićima i pojavama. Prikazujući podsvijest radoznale djevojčice, prelamanje vanjskog svijeta u njezinoj duši, pisac je dao puni odušak svojoj mašti, humoru, osjećajnosti i pronicavim životnim zapažanjima. Alisina radoznalost daje joj snagu da nadjača strah i hrabro kroči kroz nepoznato, doživljavajući brojne čudesne zgode, plijeneći dječju pažnju do posljednje pročitane stranice. Knjiga sadrži zanimljiv predgovor Karole Visinko "Slika, razgovor, igra - temeljci Alise u zemlji čudesa".

Collodi, Carlo: Pinocchio (1881.)

Pinocchio je dobar dječak, pažljiv prema svome ocu i drugima, razborit i vrijedan. No, nije uvijek bio takav. Stvoren je kao drveni lutak u malenoj radionici majstora Trešnjića, a svojim brojnim vragolijama zadao je svome stvoritelju mnogo muke. Što je sve doživio, koga je upoznao i što je sve morao učiniti da bi od drvenog lutka postao pravi dječak . . . ?! Odgovore na pitanja naći će čitatelj u ilustriranoj knjizi koja je metodički obrađena, što će olakšati čitanje i razumijevanje ovog maštovitog i lijepog romana o nestašnom lutku poznatom mališanima cijeloga svijeta.

Ende, Michael: Priča bez kraja (1979.)

Dječak Bastian Balthasar Bux, debeo, u svemu neuspješan i neprihvaćen od svojih vršnjaka, ulazi jednoga dana u antikvarijat, gdje, osim neobičnoga antikvara, pronalazi knjigu koja ga privlači neodoljivom snagom. Inače sklon čitanju i imaginaciji, pronalazeći u knjigama utočište pred stvarnošću u kojoj se ne snalazi, on odluči ukrasti ovu neobičnu knjigu, jer shvaća da je to jedini način da je se domogne. Bježeći, on se s njome povlači na kućni tavan. Otvorivši korice, biva uvučen u fantastični svijet priče, i to ne samo u prenesenom smislu, nego stvarno: i on sam postaje djelatnim sudionikom zbivanja u zemlji Fantaziji, stvorenoj snagom čovjekove maštovitosti i kreativnosti... Uz Tolkienova "Gospodara prstenova", ovo je jedan od najpoznatijih romana suvremenoga fantasy žanra.

Hawthorne, Nathaniel: Čudesna knjiga (1852.)

U "Čudesnoj knjizi" Nathaniel Hawthorne, suvremenik Edgara Allana Poea i Hermana Melvillea, na zanimljiv je i neobičan način obradio neke od klasičnih grčkih mitova, smatrajući kako mnogi mitovi mogu poslužiti kao odlično štivo djeci. U dvorcu Tanglewood okupilo se društvo djevojčica i dječaka različitih uzrasta, a među njima je i osamnaestogodišnji student Eustace Bright. Koristeći Brighta kao svoj glas, Hawthorne uvodi čitatelja u zanimljiv svijet mitoloških bića. "Pričanje" mitova autor prekida prizorima iz stvarnosti koji će poslužiti kao uvod i zaključak svakome mitu što ovu knjigu čini jedinstvenim klasikom dječje književnosti.

Kästner, Erich: 35. svibnja (1932.)

Opasno je biti dobar u matematici jer u tom slučaju, možda patite od nedostatka mašte. Kakav apsurd, pomislit će te. No, kao poticaj za razvijanje mašte, možda Vam profesor zada zadaću da napišete sastavak o Južnom moru. A upravo se u jednoj takvoj situaciji našao dječak Konrad. Na sreću, na raspolaganju je imao pomoć svog "otkvačenog" strica Ringelhutha, koji ga je čak odveo na Južno more, i to kroz ormar iz 15. stoljeća. Na uzbudljivo putovanje poveli su i novog prijatelja, konja Negra Kaballa, bivšeg cirkuskog djelatnika. Putovanje do odredišta bilo je nadasve uzbudljivo, nevjerojatno, pa čak i opasno, a putnici su posjetili zemlju Šlarafiju, zemlju K dalekoj prošlosti, upoznali Karla Velikog, Julija Cezara i Napoleona . . . , da bi na kraju priče, ipak uspjeli sretno stići kući na večeru. Fantastična, duhovita priča namijenjena djeci mlađe školske dobi.

Lagerloef, Selma: Saga o Nilsu Holgersonu (1906.-1907.)

Na leđima orla, četrnaestogodišnji dječak Nils leti iznad švedskih šuma i jezera, upoznajući predjele - povijesni i geografski, i ljude - stvarne i neobične.

Lindgren, Astrid: Pipi Duga Čarapa (1945.)

“Pipi Duga čarapa” dječja je fantastična priča. To znači da se u njoj miješa stvarno i nestvarno, vjerojatno i nevjerojatno. Glavni lik u priči je Pipi Duga Čarapa, neobična devetogodišnja djevojčica, crvene kose i krumpirasta nosa. Bila je jako snažna i krasili su je izuzetan humor i dobrota.

Lofting, Hugh: Priča doktoru Dolittleu (1920. - 1952.)

Knjiga o malom debeljuškastom provincijskom liječniku i njegovim prijateljima životinjama i danas uveseljava djecu širom svijeta. Dobroćudni Doktor Dolittle poznavao je životinjske jezike, a tom neobičnom znanju naučila ga je papiga Polinezija. Želeći svakome pomoći , odazvao se pozivu iz daleke Afrike. Tamo je, naime, među majmunima zavladala opasna epidemija. Na kraju priče sve se sretno završilo, svatko je dobio što je zaslužio, a naš doktor je na poklon dobio jedinstvenu životinju i sretno se vratio kući.

Milne, Alan Alexander: Medo Winnie zvani Pooh (1926.)

Peto izdanje, a prvo u ovoj biblioteci, lektirnog naslova koje osim golog sadržaja posjeduje i popratne sadržaje koji olakšavaju čitanje i pisanje lektire, kao što su: Uvod u djelo, Kompozicija i jezik, Likovi, O djelu, Završna riječ te Bilješka o piscu. Christopher Robin je autorov sin koji je imao sreću da mu tata promatrajući ga u igri, napiše knjigu, koju eto, i mi možemo pročitati. Riječ je o oživljenim Christopherovim igračkama, koje su smještene u šumsko prebivalište. Svaka životinja ima neku istaknutu osobinu, manu ili naviku, životinjsku ili ljudsku, ima prošlost, sadašnjost. Njihovi doživljaji opisani su jednostavnim, duhovitim pričama koje su prožete pjesmicama. Svako je poglavlje cjelina za sebe, pa se može čitati i izdvojeno.

Nesbit, Edith: Začarani zamak (1907.)

Knjiga Začarani zamak je fantastika za mlade koja je prvi put objavljena 1907. godine. Ova knjiga spada klasicima svjetske književnosti i obvezna je lektira u svim zemljama engleskog govornog područja. Grupa djece tijekom ljetnih praznika na jednom seoskom imanju otkriva zamak i kreće u magičnu avanturu... 

Rodari, Gianni: Putovanje Plave Strijele (1953.)

Poznati dječji roman s maštovitim i zabavnim zapletom. Glavni lik, dječak Francesco silno želi prekrasni električni vlak Plavu Strijelu, kojeg je vidio u izlogu dućana igračaka barunice Befane. No, Francesco je iz vrlo siromašne obitelji i majka mu to ne može priuštiti. Igračke, vidjevši tugu na dječakovom licu, odluče izaći iz trgovine i razveseliti mališana. I tu započinje pustolovno putovanje Plave Strijele, sa svojim neobičnim putnicima koji žive posebnim i dinamičnim životom prepunim straha i radosti, osjećaja usamljenosti i nenadoknadive ljepote prijateljstva.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Kästner, Erich: 35. svibnja