Jeste li znali...

... da je Vladimir Nabokov ljeta provodio u Opatiji?

... da je James Joyce u Puli podučavao engleski jezik?

... da je Agatha Christie (drugi) medeni mjesec provela u Splitu i Dubrovniku?

... da je Anthony Bourdain mnoge kulinarske savjete dobio u Istri i na Pagu?

... da će Dubrovnik u novoj knjizi Alessandra Baricca zasigurno odigrati znatniju ulogu?

Svoje tekstove u rubrici Jeste li znali? najčešće započinjem objašnjavajući kako i zašto je došlo do određenog teksta. Mislim da o razlogu zbog kojeg baš ova tema baš u ovo doba godine nije potrebno posebno raspravljati. Jednostavno: za mene je godišnji odmor gotov. Ostavimo to jesam li se odmorila ili ne, nije to za ove rubrike, prvoga radnog dana sjela sam u autobus i počela vrtjeti u glavi ono o čemu bih mogla pisati. E sad, možete imati ideju, ali ona nakon nekog vremena i neke količine istraživanja može se pokazati vrlo lošom. Možete, na primjer, ne naići ni na jedan zanimljiv podatak. Meni se toga dana u autobusu u glavi vrtjelo more, ljeto, turisti, a zatim posao, autori ... i to se nekako spojilo u jedno. Kad sam počela "čeprkati" po boravku poznatih pisaca u našoj zemlji, stvar je postala i više nego zanimljiva i eto nas tu gdje jesmo.

Mnogi su svjetski poznati autori posjetili našu zemlju. Uglavnom su to turistički posjeti, jer, ako mnoge stvari kod nas i jesu relativne, sigurno je to da imamo prelijepu zemlju i pregršt povijesti.

Drugi su tu došli na poziv izdavačkih kuća, treći na medeni mjesec, a četvrti, vjerovali ili ne, kako bi podučavali engleski jezik.

Izdvojimo neke od njih:

James Joyce - poznati irski književnik boravio je u Puli 1904. i 1905. godine. Austro-ugarske oficire podučavao je engleski jezik, a prema nekim izvorima u tadašnjim talijanskim i slavenskim glasilima upoznao se s formom kratkih vijesti, koju nerijetko ubacuje u svoje romane.

Vladimir Nabokov - ma što napisao za života taj rusko-američki književnik, pamtit ćemo ga po Loliti. U djetinjstvu ljeta je provodio u Opatiji. Prvi put bio je tu 1904. godine sa svojom dadiljom, Miss Norcott. Možda otud kreće ideja o privlačnosti bez obzira na godine? Kako bilo. U svojoj autobiografiji opisuje svoj boravak ovdje, nemila šišanja u "obližnjoj Fiume", a sve skupa naziva "savršenim":

"Na stijenama su jamice pune mlake morske vode, i moje mrmljanje magičnih riječi prati čarolije koje vezem nad tim sićušnim, safirnim jezercima. Mjesto je, dakako, Abbazia, na Jadranskom moru." (Nabokov, V. Govori, sjećanje! : autobiografija. Str. 20.)

Agatha Christie – drugi medeni mjesec provela je u Dubrovniku i Splitu. Osvrće se na slasna jela koja su probali (nisu razumjeli jelovnik na hrvatskom jeziku pa su naručivali nasumce) i na ljubazne ugostitelje koji joj nisu dopustili da plati.

"Split nisam nikad zaboravila. Šetali smo jedne večeri mjestom izašavši iz hotela, zađosmo iza ugla na jedan trg. Tamo je, dižući se prema nebu, bio lik Grgura Ninskog, jedan od najljepših radova kipara Meštrovića. Uzdizao se iznad svega i bio je jedna od onih stvari koje ostaju u čovjekovu sjećanju kao stalni putokazi." (Christie, A. Autobiografija. Str. 455.)

Klopot klompi po uskim splitskim i dubrovačkim kalama Agathi Christie još dugo je odzvanjao, i tu se već krila neka nova priča, i tu je već vizualizirala svoga Poirota...

Michal Viewegh – jedan od najpopularnijih suvremenih čeških autora. Autor bestselera Odgoj djevojaka u Češkoj drugi je medeni mjesec proveo na Hvaru, opčinjen ljepotama prirode.

Budući da je i Agatha Christie u Hrvatskoj provela drugi medeni mjesec, podatak mi je djelovao pomalo simpatično: je li Hrvatska zemlja za novi početak?

Anthony Bourdain – poznati američki chef, autor mnogih kulinarsko-književnih poslastica posjetio je Istru i oduševio se istarskom kuhinjom. Zadržao se i na Pagu, gdje se gostio paškim sirom i ostalim delicijama, a u svojim je emisijama Hrvatskoj priskrbio lijepu reklamu, hvaleći ono što je kod nas vidio i naučio.

Michel Houellebecq – jedan od najkontroverznijih pisaca današnjice. Često ga kritiziraju, pa i više od toga, još češće ga pravdaju našim nerazumijevanjem onoga što je izrekao. Vrlo je nesklon intervjuima i afirmaciji, čak i u "svojoj" Francuskoj. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ga je pridobila da dođe na gostovanje. Gostovao je u Zagrebu 2006. godine, družio se s publikom, a posjet nije ostao nezapažen. Mnogi su se pitali zašto je baš u Hrvatskoj pristao gostovati, a strani mediji oko toga su razvili različite teorije: jedni su tvrdili da smo konzervativni pa mu se to činilo intrigantnim, drugi da je to njegov nenametljiv način da privuče pažnju. Kako bilo, zanimljiva je činjenica da baš u našim tiskovinama postoji najmanje informacija o njegovu gostovanju.

Toby Litt – engleski pisac novije generacije, poznat prije svega po svojim kratkim pričama. Objavio je u antologiji Hrvatske noći priču Turist, objavio je priču i u knjizi Pozdravite svi Nove puritance. Za ovu drugu knjigu zanimljivo je da je prilikom brojnih intervjua stranim medijima naglašavao kako je najgore dočekana u Hrvatskoj. E pa sad, poznavajući nas i "poznavajući" Tobyja, to nekako i ne iznenađuje.

Priča Turist vrlo je intrigantna. I prikazuje nas u dosad (u književnosti) neviđenom svjetlu. Turist je došao u Zagreb, konobar ga uslužuje, ne gleda ga u oči, ne doživljava ga, ne želi s njim razgovarati. Turistu ispadaju crijeva, srce, pomalo mu ispadaju svi dijelovi tijela, on se raspada. Konobar to ne vidi, konobar ga uslužuje, odrađuje, naplaćuje, konobar ne vidi da se turist raspada, konobara to ne zanima, konobaru turist uopće nije drag.

Koliko je puta našem mentalitetu palo na pamet da bi turisti mogli samo eure ovdje ostaviti i odmah potom sjesti u drugi avion i ... nestati? Dao nam je Litt ponešto za razmišljanje.

Jo Nesbo – tko danas nije čuo za Joa Nesba? Već vrapci na granama znaju da danas svijetom krimića vladaju Skandinavci. Norvežanin je danas jedan od najprodavanijih pisaca. Prvi je put bio u Hrvatskoj sa 17 godina, a ove nas je godine ponovno posjetio. Svidjela mu se obala, planinari pa je bio i na Paklenici, a Hrvate ocjenjuje kao vrlo ljubazne i prijateljski nastrojene ljude. Da mu je porazgovarati s Tobyjem Littom ...

Alessandro Baricco – za kraj sam ostavila meni jednog od najboljih. Tko još nije uzeo u ruku Ocean more, Svilu, Emausa, a drži do svoga pročitanog opusa, mora to učiniti još ovo ljeto. Sjajan, najsjajniji pisac današnjice učinio nam je tu čast pa je ove godine posjetio Dubrovnik. U sklopu Igara održana je izvedba "Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more". Vrlo je pohvalno reagirao na izvedbu, iako i sam kaže da je vrlo teško likove koje si sam stvorio gledati viđene očima nekoga drugog. Bez obzira na to, kaže da je u izvedbi uživao. Večer nakon toga bila je njegova literarna večer. Što reći, nego da zavidim Dubrovčanima.

"Dubrovnik me podsjeća na one lijepe talijanske gradiće, s bogatom poviješću, za koje se vežu brojne priče i legende."

Baricco je napomenuo da će Dubrovnik morati odigrati značajniju ulogu u njegovoj novoj knjizi. Pa što zbog Baricca, što zbog Dubrovnika, knjigu s nestrpljenjem iščekujemo!

I, na kraju, preporuka za one "koji žele znati više": knjiga koja je dijelom turistički vodič, dijelom putopis, a možebitno i roman o manje poznatim činjenicama iz boravka slavnih osoba na hrvatskom tlu: Zoran Vujičić i Željko Šporar potpisuju knjigu u kojoj ćete doznati gdje je Alfred Hitchcock vidio najljepši zalazak sunca, gdje je u Hrvatskoj boravila Marija Terezija, a na kojem su se dijelu obale svojedobno odmarali Nick Cave, Elisabeth Taylor i Richard Burton. Knjiga se zove Welcome to Croatia : doživljaji jednog turističkog vodiča.