... da ljubavi ponekad mogu biti uistinu teške?

...da nije lako voljeti psihički bolesnu osobu?

... da je potrebno puno ljubavi i žrtve da bismo bezuvjetno voljeli osobe s invaliditetom?

... da ljubav posebno boli ako je vaša bolja polovica smrtno bolesna?

... da je ljubav gotovo nemoguća ako ne cijenite dovoljno sebe?

Autori su se bavili i ovakvim vrstama ljubavi. Jeste li se spremni suočiti s ljubavima koje nisu tako jednostavne?

Govorimo isključivo o partnerskim odnosima. Nećemo ulaziti u ljubav majke prema djetetu, oca prema sinu, bake prema unucima ... i na prvoj stepenici ugazili smo u nešto zaista kompleksno. E kad se u tu nimalo jednostavnu scenografiju uplete i niz vanjskih otegotnih okolnosti, dobivamo ono što ćemo nazvati teškim ljubavima.

U književnosti su se obrađivale i teške ljubavi. Iako ni u jednoj ljubavi nije uvijek i sve tako bajno, ovdje ćemo se osvrnuti na knjige koje opisuju ljubavi u kojima je zaista teško voljeti.

Pa krenimo:

Francis Scott Fitzgerald: Blaga je noć

Mladi liječnik, psihijatar Dick zaljubi se iskreno i nesebično u svoju pacijenticu Nicole koja pati od teškog oblika shizofrenije. Dick joj iskreno želi pomoći, a ono što dobiva zauzvrat jest Nicolein odlazak i udaja za drugoga. Fitzgeralda je u privatnom životu mučila psihijatrijska dijagnoza njegove drage Zelde pa se zapitao: isplati li se žrtva? Je li ljubav uistinu nesebična?

Tim Winton: Glazba prašine

Georgie započinje "novi život" u malom ribarskom gradiću. Udaje se za čovjeka koji ima dva sina. Je li lako postati druga žena ocu dvoje djece? Može li ljubav biti dovoljno jaka da možemo bezuvjetno voljeti i njegovu/njezinu djecu? Postoji li bezuvjetna ljubav uopće?

Jodi Picoult: Priča o ljubavi

Obitelj Golde i obitelj Harte susjedi su i dugogodišnji prijatelji. Njihova djeca, Emily i Chris, vršnjaci su i prijatelji, a kasnije i par. Jednoga dana Emily umre. Chris kaže da su sklopili pakt o samoubojstvu. Dugo suđenje Chrisu dovodi do istine: Emily je bila seksualno zlostavljana, od roditelja zanemarivana i jedino rješenje bila je smrt. Chris joj je pomogao da više ne pati. Jesmo li uistinu spremni na takve odluke? Je li moguće nekoga voljeti i ne vidjeti "svjetlo na kraju tunela"?

Stephen King: Dolores Claiborne

Žena koja je privedena u policijsku postaju jer je sumnjiče da je ubila svojega zaposlenika priznaje umorstvo supruga prije dvadeset devet godina. Majka troje djece progovara o ljubavi i mržnji prema nasilnom čovjeku koji ju je zlostavljao. Je li zločin iz strasti opravdan?

Henry James: Washington Square

Morris Townsend mladić je koji se udvara kćeri bogatog udovca dr. Slopera. Doktor je uvjeren da Morris želi njegovu kćer samo radi nasljedstva. Catherine se razvija u vrlo karakteran lik i tijekom cijeloga romana postavlja si pitanja: je li moguće da je Morris toliko beskrupulozan, podao, koristoljubiv? Je li moguće tako izvrsno glumiti ljubav, a zapravo u svemu vidjeti samo korist?

Mary Wesley: Razborit život

Desetogodišnja Flora na nezaboravnim praznicima upoznaje tri mladića - Felixa, Cosma i Huberta. Zaljubi se u svu trojicu... Je li moguće voljeti više osoba odjednom?

John Fowles: Ženska francuskog poručnika

Priča o mladoj guvernanti Sari, zaljubljenoj u francuskoga časnika čiji se brod nasukao na engleskoj obali i koji joj je prisegnuo na vjernost, ali se potom vratio u domovinu. Je li ljubav uistinu neslomljiva? Jesmo li spremni na čekanje i koliko dugo? Imamo li seksualne potrebe i potrebe za dodirom uopće i koliko smo ih u stanju zatomljavati?

Haruki Murakami: Norveška šuma

Ljubav mladoga Torua Vatanabea prema lijepoj Naoko. Nakon samoubojstva njihovog zajedničkog prijatelja i samoubojstva njezine sestre, krhka Naoko završi u sanatoriju. Toru je posjećuje, a upravo u takvim se uvjetima njihova veza produbljuje. Koliko smo se spremni žrtvovati u vezi s psihički labilnom osobom? Jesmo li spremni dati bezuvjetnu podršku? Jesmo li spremni s osobom koja ima takvu vrstu dijagnoze zasnovati obitelj? Prevladava li ljubav ili strah?

Jojo Moyes: Tu sam pred tobom

Will Traynor čovjek je koji je imao posao, novaca, veze, a u jednom trenutku doživljava nesreću i postaje nepokretan. U njegov život ulazi Lou Clark, nesigurna, nesretna, i postaje njegovom njegovateljicom... Koliko mora biti jaka naša ljubav da bismo zavoljeli nepokretnu osobu? Može li nam se suditi ako odlučimo u takvoj situaciji "okrenuti leđa"?

Helen Fileding: Dnevnik Bridget Jones

Bridget je mlada, simpatična, bucmasta i... vrlo iskompleksirana! Opsjednuta je pravim muškarcem i potragom za društvom. Je li moguće silom doći do ljubavi? Ne dođe li ona kad joj se najmanje nadamo? Uostalom, nije li vam se ljubav dogodila upravo u trenutku kad ste se najbolje osjećali u svojoj koži i najviše cijenili sami sebe? Zašto je tomu tako?

Italo Calvino: Teške ljubavi

Uzevši u obzir sve ove gore navedene, ljubavi o kojima govori Italo Calvino zapravo nisu teške. Teško je opisati riječima ono što se likovima događa: o čemu razmišljaju, koji je njihov idući postupak, zbog čega reagiraju onako kako reagiraju... Čitat ćete Calvina sa samozatajnim smiješkom na licu i pitati se što biste vi učinili. Uživat ćete u putenosti, senzualnosti, onom lijepom osjećaju koji ljubav izaziva. Posebno ona proizašla iz ne tako jednostavne situacije.