Naime, dolaskom socijalizma i neobičnim spojem s konzumerističkim društvom zapadnog tipa Djed Mraz je doživio puninu domaćeg društvenog življenja u sklopu slavljenja Dana dječje radosti.

Ne bi li dosegnuli korijene fenomena prošetali smo stranicama Novog lista pedesetih i šezdesetih smještenima u našem Odjelu periodike te zabilježili fenomenologiju jednog vremena.

1954.

Već je pedesetih godina uspostavljena tradicija dolaska Djeda Mraza brodom u riječku luku, a u te rane dane njegovog života u našim krajevima i parobrodom!

1954b

Od samih početaka izgradnja priče o Djedu Mrazu i Danu dječje radosti bila je u rukama Društva Naša djeca. Opatijski primjer svjedoči kako ni najmanje selo nije smjelo ostati bez prazničke bajke!

1954b

1955.

Redovito su organizirane i ulične povorke u kojima je glavna zvijezda bio Djed Mraz, a ono što je pomalo egzotično je činjenica da je u koloni vrlo istaknuto mjesto imao i svijet zabave Walta Disneya, inače istaknutog protivnika komunista. Naime, Disneyeva kultura je unatoč svemu doživljavana vrhunskom edukativnom zabavom.

1955a

Novi list je uredio i posebne stranice za djecu koje su u prosinačko vrijeme bile pune priča i pisama Djedu Mrazu.

1955b

S obzirom na ideološku neprihvatljivost samog Božića, fokus događanja je ponekad stavljen i nakon 1. siječnja iako to nije tradicija koja je zaživjela.

1955c

1957.

Iako danas djeluje potpuno nadrealno, u "svijet bajki" za djecu pretvarana je zgrada ribarnice na riječkoj tržnici!

1957a

Fotografija koja više od svega svjedoči o kontradikcijama vremena s obzirom na činjenicu da su se u kratkom razmaku obilježavali Dan Armije i Dan dječje radosti.

1957b

1958.

Za vrijeme Dana dječje radosti djeca su često imala besplatan prijevoz autobusima, a ni besplatna vježba gađanja za djecu nije bila za baciti!

1958

1959.

Da su naranče vrhunska delicija i dar vjerojatno je potpuno egzotična činjenica današnjoj djeci, ali pedesetih i šezdesetih se njih čekalo kao najnoviju igračku. Zbog problema s nabavom isporuke i distribucija naranči pratile su se sa strepnjom.

1959b

1960.

Događanje u paviljonu ribarnice preraslo je u redovito održavani dječji sajam.

1960a

1963.

Nedavni posjet Djed Mraza publici na Kantridi tijekom utakmice nije bilo jedino druženje NK Rijeke i simpatičnog bradatog starca.

1963a

1965.

Sjajna ilustracija veze luke, pomorske tradicije i Djed Mraza – s brodova su ispaljivane rakete, a na jednom od njih je u luku prepunu djece došao i najdraži gost.  

1965b