U ove ljetne praznike Stribor ulazi s laganim društveno-igraćim pojačanjem: nešto novonabavljenih društvenih igara je u ponudi. Ako plaža nije tvoj prvi ni omiljeni izbor, a strateške igre, igre vještina, igre pamćenja, zapažanja, kombinatorike, igre riječima, igre na sreću u hladu jesu, imaš sreće, Stribor ima sve što ti treba. Čak ako su svi tvoji prijatelji otišli iz grada, u Striboru uvijek možeš naći nekog kome je kocka slično pala. A evo što, osim prijatelja, možeš pronaći u Striboru:

Dixit

dixit

Zarazna kreativno-asocijativna društvena igra s kartama koje potiču maštu. Sastoji se od 84 oslikane karte koje predstavljaju podlogu za razne asocijacije, te pločica za glasanje u igri. Onima koji vole Pictionary, ova bi igra trebala biti odličan izbor.

Pogodna je za početnike svih uzrasta, dobra obiteljska igra i igra koja unosi zanimljiv sadržaj u vrijeme koje provodite s prijateljima.
Broj igrača: 3-6, dob: 8+, vrijeme za igru: 30 minuta.

Ovo je igra koja je svaki put drugačija – ovisi o trenutnoj inspiraciji igrača. Vježba asocijativnost, kreativnost i maštu. Potiče izmišljanje i pričanje priča. Pravila je moguće mijenjati prema vlastitim željama.

Jedan od igrača je pripovjedač i on od 7 karata koje drži u ruci odabire jednu te je ostalima opisuje asocijacijama (rečenicom, pojmom ili kratkom pričom) koje mu crtež na karti budi. Ostali igrači izabiru iz karata u svojoj ruci jednu koja najbolje opisuje tu zadanu asocijaciju i spuštaju je na sredinu stola crtežom okrenutim prema dolje, poleđinom karte prema gore. Pripovjedač promiješa tako okrenute karte po stolu (ne podižući ih), te ih slučajnim redom slaže u niz i okreće crtežom prema gore. Igrači sada glasaju s pločicama za redni broj položene karte za koju misle da predstavlja upravo pripovjedačevu kartu. Sistem bodovanja je takav da su svi u svakom krugu u prilici osvojiti bodove, što igri daje uzbudljivost, stalno su svi u iščekivanju raspleta. Ako je pripovjedač zadao preteški pojam i nitko ne pogodi njegovu kartu ili ako je zadao prejednostavan pojam, pa svi pogode njegovu kartu, on tada ne osvaja nikakve bodove, što utječe na stalni trud oko zanimljivog asociranja i pletenja priče.

Karte su pune detalja i bude nebrojeno mnogo raznih asocijacija, pa igra ne gubi na draži niti nakon puno igranja. Nakon samo nekoliko krugova igre lako je moguće razviti pozitivnu ovisnost o ovom pletenju priča u krugu suigrača.

Dodatni izvor: http://igranje.org/recenzije/igrali-smo-dixit

Kad kažemo: Dixit, prva asocijacija je: Pričosvijet – pripovjedačke karte za laku noć. Njih, za razliku od drugih društvenih igara, možete ponijeti i kući, zajedno s knjigom. 


Čarobni labirint

magic

Bum! Au! O čemu se radi? Mali čarobnjak si začuđeno trlja oči. Je li to tamo neki zid? Mali čarobnjaci znatiželjno istražuju čarobni labirint. Danas treba riješiti važan zadatak – potraga za čarobnim simbolima! To bi bilo sasvim jednostavno da veliki čarobnjaci mladim čarobnjacima ne postavljaju nevidljive zapreke na putu. Puteve kao da je prepriječila čarobna ruka i otvaraju se čarobni prolazi!

Svaki igrač sa svojom figurom pokušava savladati labirint i prvi sakupiti svih 5 simbola. 

Dinamična, zabavna i jednostavna igra koja trenira domišljatost, planiranje i strategije.

 


Čovječe, ispravi se!

čovječe

Društvena igra nastala 2014. godine povodom 68. rođendana UNICEF-a i 25. rođendana Konvencije o pravima djeteta. Zanimljiva i dinamična igra uz koju ćeš na zabavan način učiti koja su tvoja prava i kako ih možeš ostvariti.

Igra sadrži igraću ploču s 55 polja, 48 kartica s pitanjima o dječjim pravima, 8 kartica s dječjim pravima, 4 figurice za pomicanje po poljima, 1 kockicu za određivanje pomaka figurica i UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta. 

Igru je simpatičnim ilustracijama opremio nagrađivani ilustrator i grafički dizajner Vedran Klemens.

Računalna verzija igre "Čovječe, ispravi se!" dostupna je na http://covjeceispravise.unicef.hr/.


Osvoji Jadran

Prava igra za ljetne praznike!

jadran

Preuzmi ulogu skipera i svojom jedrilicom kreni put Jadrana. Osjeti vjetrove, odaberi izazove, otkrij potonule brodove, avione…, saznaj za neke legende… U svojoj avanturi jedrenja susrest ćeš eleonorinog sokola, bjeloglavog supa, morsku kornjaču i još brojne zaštićene i ugrožene vrste Jadrana. Osvoji regate, iskoristi povoljne vjetrove, uvaži pravila plovidbe i zabavi se.

Namijenjeno: svima od 8 g. nadalje kao uživljavanje u avanturu otkrivanja jadranskog mora i priobalja.

Uživljavajući se u ulogu nautičara upoznaju se posebnosti 122 lokacije. Avanturom plovidbe Jadranom posjećuju se nacionalni parkovi i parkovi prirode, upoznaju zaštićene i ugrožene vrste, otkriva blago Jadrana – potonuli brodovi…, otkriva iznimnost svake istaknute lokacije. Osvaja se najudaljenija regata. Usvajaju se neka pravila u plovidbi. Planira se, taktizira i odlučuje. Igra stvara poticaj za posjetom otocima, mjestima i gradovima na obali i priobalju ili budi uspomene sa posjećenih mjesta. Napravljena je zabavno, edukativno uživljavajući te u ulogu nautičara.

100% hrvatski proizvod, zaštićeno autorsko djelo i dizajnerski rad, korišteni samo prirodni materijali: papir i drvo. Uistinu lijepo za oko, poticajno za um.

Izvor: http://adrinaut.com/hr/conquer-adriatic/


Tik Tak Buum

tik tak

Izuzetno dinamična igra u kojoj morate biti brzi u razmišljanju, ali i u potezima...

Vrlo je jednostavno: igrači moraju prvo izgovoriti riječ koja sadrži slog napisan na kartici, a onda dodati jedan drugom bombu prije no što eksplodira.

Ova igra koja zahtijeva znanje i sreću, namijenjena je za 2-12 igrača, uzrast 12+ i obično traje oko 30 minuta.

Proglašena je za igru godine u Engleskoj, Francuskoj i Danskoj. 


Biatlon

Vesela igra za klince od 3 godine na više, za 2 do 4 igrača.

biatlon

Biatlon je kratka, poučna i zabavna igra za djecu u kojoj će zajedno s njima uživati i odrasli (nadamo se!). Potiče pamćenje i zapažanje. To što je smještena u snježni okoliš, samo može donijeti osvježenje u ove vruće ljetne dane. 

Simpatični likovi životinja utrkuju se snježnom stazom, a brzina kojom se kreću ovisi o broju kartica koje igrači zapamte, ali i o drugim stvarima, pa ćete trebati biti najbrži u hukanju, zavijanju i trubljenju ili pogađanju u kojoj se ruci skriva sova.

Igru osmislio i ilustrirao: Sven Nemet.


Pandook

pandook

Igrač se nalazi u izvanzemaljskom svijetu punom različitih bića, predmeta i pojava, u ulozi lukavog trgovca koji pokušava što bolje prodati svoju robu na galaktičkom sajmu (pobjednik dobiva 10 godina ferija na zemlji – prilika da produžiš praznike za 9,8 godina!).

Igrači kombiniraju, ali i žrtvuju karte robe i karte super akcija kako bi ostvarili što bolje cijene za vlastitu robu i smanjili vrijednost konkurencije.

Zašto će vam se svidjeti:
Jer ima jednostavna pravila, ali izuzetno puno mogućnosti za kombiniranje!
Jer ćete trgovati divovskim bakterijama – kućnim ljubimcima, otetim kravama i sličnom vrućom robom na univerzalnom galaktičkom tržištu.

Za 3-5 igrača, za uzrast 10+, trajanje igre: oko 30 minuta.
Razvija taktiku i pamćenje. Za razbibrigu i vježbanje vaših mozgovnih vijuga vrlo preporučljiv uradak!

Igru osmislio i ilustrirao: Sven Nemet.

Izvor: http://studiospektar.hr/drustvene_hr.html


Glagoljica memory

glagolj memory

Odlična igra za razvijanje interesa za učenje glagoljice.

Namijenjeno: 7+

Slova glagoljice uče se kroz igru združujući u par latinično i glagoljično slovo. Svako glagoljično slovo ima svoj par u latiničnom, a povezani su istom bojom slova i podloge. Igra se sastoji od 52 komada kartica koje se nalaze u čvrstoj platnenoj vrećici veselog dizajna.

Svi su detalji o igri obrazloženi u Uputama za igru, uz koju je priložena kratka povijest glagoljice i transliteracija znakova glagoljice. 


Na vrućem tragu

spur

Detektivi, pažnja! Čuvajte se!
Kradljivac dragog kamenja u bijegu!
Počinje vrlo brza potjera! Ali, što je to? Grad iznenada vrvi od provalnika u bijegu!
Preuzmite potjeru počinitelja i slijedite upozorenja (upute) koja vas vode na njegov trag.
To znači: dobro kombinirati i brzo reagirati!
Jer samo onaj koji prvi dođe na trag pravom lopovu, dobiva nagradu!

Brza potraga za pravim lopovom s promjenjivom opasnošću za 2-6 igrača od 6-99 godina!

 


Uz nabrojene, u Striboru te čekaju i druge igre, one koje su preživjele mnoge godine igranja:

Pictionary, Boggle, Riječ na riječ, Mastermind, Battleship, Knowing me, knowing you, Cluedo, Rizik, Kolo sreće, Milijunaš, Monopoly, Čovječe, ne ljuti se!, Jenga

te vječne i vrlo smirujuće: 

šah, mlin, dama, domino, tavla, tombola, mikado, memory, igraće karte.

Jako puno razloga za dobru zabavu!

jedrilice