Upustiti se u višesatno čitanje nekog književnog klasika ili pogledati filmsko uprizorenje istog u prosječnom dvosatnom trajanju? Može li filmska ekranizacija nadmašiti samo književno djelo? 

Subjektivnost procjene i mogućnost razrješavanja te vječne dvojbe uvjetovana je činjenicom jesmo li prije pročitali književno djelo ili smo prije samog čitanja pogledali njegovu filmsku adaptaciju. Ljubitelji čitanja nerijetko će prednost dati knjizi budući da čitajući imaju mogućnost individualne percepcije te stvaranja svoje vizije likova i doživljaja, dok će pobornici sedme umjetnosti kao glavnu prednost navesti trajniju pamtljivost filmova zbog vizualizacije radnje. Bez obzira kojoj biste se skupini priklonili, uvijek postoje iznimke koje će vas u trenu razuvjeriti i barem privremeno staviti na suprotnu stranu. Nisu rijetki slučajevi u kojima su filmska ostvarenja nadmašila književne predloške, a pročitana knjiga na vas ostavila dublji i snažniji dojam iako je njezina filmska adaptacija upravo bila motivacija za njezin izbor.

U nastavku vam donosimo deset svjetskih klasika (dostupnih u Gradskoj knjižnici Rijeka u tiskanom izdanju i na DVD-u) koji zbog svoje trajnosti, zapaženosti, umjetničke vrijednosti ili intrigantnih tematika generacijama izazivaju zanimanje i/ili oduševljenje, a mogu biti dobra inspiracija za vašu osobnu procjenu i konačnu odluku što je bolje - knjiga ili film.

1. Lav Nikolaevič Tolstoj: Ana Karenjina

"Jedno od temeljnih djela svjetske književnosti koje se bavi ponajprije problemom obitelji i braka. Glavni je lik romana petrogradska dama Ana Karenjina, udata za Alekseja Aleksandroviča Karenjina, visokog državnog činovnika. Ana se zaljubi u mladog i naočitog oficira, grofa Alekseja Vronskog. Njezina se razapetost između obitelji i ljubavi razrješuje samoubojstvom. Ovu fabulu prate paralelna zbivanja - naoko sretni brak plemića Levina i Kitty, kao i brak Anina brata Stiva Oblomskog i njegove žene Dolly."

Pronađite DVD "Anna Karenina" na našim policama: http://goo.gl/cWQV3L


2. Ken Kesey: Let preko kukavičjeg gnijezda

"U svom već klasičnom romanu prvijencu iz 60-ih, autor čitatelja upoznaje sa svojim junakom Randleom Patrickom McMurphyjem (kojeg briljantno tumači Jack Nicholson u istoimenom filmu Miloša Formana). On je predvodnik pacijenata bolnice za duševne bolesti u Oregonu, krijumčari vino i žene, bavi se kockanjem i klađenjem i otvoreno se opire svim pravilima. Kroz stalni sukob sa rigidnom medicinskom sestrom (Big Nurse), radnja neumoljivo ide ka svom šokantnom vrhuncu kada ona upotrijebi svu svoju moć na zaista zastrašujući način."

Pronađite DVD "Let iznad kukavičjeg gnijezda na našim policama": http://goo.gl/yPMQfd


3. Margaret Mitchell: Prohujalo s vihorom

"Roman donosi jednu od najvećih ljubavnih priča svih vremena, populariziranu poznatim filmom koji je nagrađen Oscarom 1939. godine. U prvom dijelu Scarlett O'Hara, predivna mlada djevojka, uživa odrastajući na plantaži Tara, a vrijeme krati zavodeći sve muškarce oko sebe. Njen svijet drastično se mijenja kada odluči izjaviti ljubav Ashleyju Wilkesu, koji ju odbija te se vjenča za rođakinju Melanie. Ljubomorna Scarlett osvećuje se Ashleyju prihvaćajući prosidbu Melanienog brata Charlesa, koji umire dva mjeseca nakon vjenčanja ostavljajući trudnu Scarlett..."

Pronađite DVD "Zameo ih vjetar" na našim policama: http://goo.gl/R1X14A


4. F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby

"Antologijsko djelo autora poetična je priča o romantičnome bogatunu opsjednutome neuslišanom ljubavi i 'američkim snom'. Ovo je djelo autoru priskrbilo mjesto izrazitoga predstavnika američke književnosti poslije Prvoga svjetskoga rata i jednoga od istaknutih graditelja moderne američke proze, a književna povijest i kritika složile su se da je djelo nesumnjivo vrhunac Fitzgeraldovoga književnoga stvaralaštva."

Pronađite DVD "Veliki Gatsby"na našim policama: http://goo.gl/fT38gR (2013.)


http://goo.gl/NwoIna (2008.)

5. Alexandre Dumas ml.: Dama s kamelijama

"'Dama s kamelijama' klasika je ljubavnog romana. Ovo je sentimentalana priča nesretne pariške ljubavnice i samog pisca s neizbježnim tragičnim završetkom. Margerita od crvene kamelije postala je simbol tog cvijeta. Budila je ljubav bez nade."

Pronađite DVD "Dama s kamelijama" na našim policama: http://goo.gl/hQgsOF


6. Thomas Mann: Smrt u Veneciji

"Fabula slijedi ostarjelog pisca Gustava von Aschenbacha koji se tijekom posjeta Veneciji platonski zaljubljuje u četrnaestogodišnjeg dječaka iznimne ljepote Tadzija. Aschenbach se isprva uvjerava da je njegov interes za dječaka estetske naravi, ali ubrzo postaje opsjednut njime. U Veneciji izbija epidemija kolere, on - iako svjestan opasnosti - ne želi otputovati te, na kraju, umire. Po ovom je literarnom predlošku Luchino Visconti snimio istoimeni film (1971.)."

Pronađite DVD "Smrt u Veneciji" na našim policama: http://goo.gl/ZhLXdW


7. Boris Leonidovič Pasternak: Doktor Živago

"Jedini roman (1957.) ruskog književnika, dobitnika Nobelove nagrade, koji je čak tri desetljeća bio zabranjen u Rusiji. Djelomično autobiografski, djelomično epski, roman je slika ruskoga društva prve polovice dvadesetog stoljeća. Ostavši rano bez roditelja, Jurij Živago, iako pjesnička duša, odluči postati liječnikom. Ženi se, postaje ocem. No, za Prvog svjetskog rata susreće Laru, koja je također u braku, zaljubljuju se te se od tog trenutka nekoliko sljedećih desetljeća sastaju i rastaju, upravljani burnim povijesnim događajima... Po ovome je romanu 1965. godine David Lean snimio istoimeni film s Omarom Sharifom i Julie Christie u glavnim ulogama."

Pronađite DVD "Doktor Živago" na našim policama: http://goo.gl/LUVs3s


8. Vladimir Nabokov: Lolita

"Je li ovaj roman izvještaj o jednom sudskom slučaju seksualnog zlostavljanja djeteta ili je on parabola o tragičnoj nemogućnosti ljubavi? U njegovu su strukturu, naime, ugrađena oba značenja. Autor pišući balansira poput akrobata na žici nad dubinama ljudski odbojnog, nakaznog, pa i neukusnog. Načelo etičkog i načelo estetičkog, minuciozno ostvarena životnost vremenskog i prostornog okvira, samih karaktera i zbivanja; uz artističnost i poetičnost jezika i majstorsku kompoziciju, sve je to okupljeno u sjajnom skladu u Nabokovljevoj 'Loliti'."

Pronađite DVD"Lolita" na našim policama: http://goo.gl/zQsp1r


9. Umberto Eco: Ime ruže

"Slavno filozofsko-religijsko-kriminalističko-povijesno djelo talijanskog književnika, književnog kritičara, teoretičara kulture i semiotičara, rekonstruira tajanstvenu priču Adsona iz Melka, staru šest stoljeća."

Pronađite DVD"Ime ruže" na našim policama: http://goo.gl/B0qFsT


10. William Shakespeare: Romeo i Julija

"Znamenita tragedija engleskog dramatičara i pjesnika iz 1594. godine o dvoje nesretnih ljubavnika, Romeu i Juliji, pripadnicima dviju uglednih, ali zavađenih veronskih obitelji, Montecchi i Capuletti."

Pronađite DVD "Romeo i Julija" na našim policama: http://goo.gl/Y55XeJ