Krim-radnja 

Jadranka Bukovica: Tajna crne kabanice 

Trinaestogodišnja zagrebačka djevojčica Valentina provodi ljetne praznike u Lovranu. Njezina znatiželja, jedno je obično kišno poslijepodne, običnog ljetnjeg praznika pretvorila u nezaboravnu krimi pustolovinu prepunu neobičnih zapleta, zagonetki, odgonetki i neočekivanih raspleta. Pljačka pošte, kradljivac zaogrnut crnom kabanicom i s ogromnom kožnom torbom (kojega je Valentina jedno kišno poslijepodne i vidjela), tajanstveno imanje u Zahejima podno visoke litice,..., prijatelji koji pomažu u istrazi,..., samo su neke crtice iz ovog uzbudljivog romančića za mladež.

Renata Zlatković: Kakva frka, čovječe

Duhovito pisan roman o glazbenim željama adolescenata i slučajnoj upletenosti u kriminal. Prepoznatljivost ovg romana je u tome što se junaci romana kreću u zanimljivim ambijentima dubrovačkih ulica u ulozi uvjerljivih svjedoka. Posebna vrijednost ovog djela je mladenački žargonski govor. Na kraju je pojmovnik riječi.

Školske muke i (pr(a)ve ljubavi 

Branka Primorac: Maturalac

Zagrebački osmaši stižu u Dubrovnik. Tko su oni? Učenica zaljubljena u profesora, učenik koji zna sve o "onim" stvarima, proždrljivac, zaljubljeni par . . . Ima ih još, jer tko bi inače napravio gomilu nepodopština: zabranjeno kupanje, potajno snimanje, uhođenje razrednice, tučnjavu u kinu, prijeteća pisma . . . Sve je začinjeno ljubavlju i razrednim zajedništvom.

Vladimir Novotny: Gimnazijske frke

Tinejdžerske ispovijedi i priče ovog iznimno mlada autora, koje su prvotno objavljivane u magazinu za mlade "'teen", u ovom romanu prerasle su u dramatičnu avanturu s puno "frke", bilo da je riječ o ocjenama i školi, odnosima s roditeljima i profesorima, pa čak i neželjenim susretima s policijom, no uz to još protkanu elementima krimića, ljubavnih zgoda i nezgoda, socijalnog romana i humoreske.

Nada Mihelčić: Bilješke jedne gimnazijalke

Roman u kojem je ispričana sudbina darovite djevojčice čiji su roditelji nastradali u prometnoj nesreći. Uz podršku brata Luke ona traži mogućnosti za smisleni život. Tako mlada junakinja sportom pobjeđuje tugu, te snagom volje i vedrinom uspijeva držati korak s vršnjacima koji žive u cjelovitim obiteljima, ostavljajući dojam da se prilagodila društvenim konvencijama. Djevojčin intenzivni unutrašnji svijet, kao i njezine asocijativno-intelektualističke digresije razobličuju malograđanštinu, plitkost duha, egoizam, narcisoidnost i mediokraciju.

Pubertetske mušice

Branka Kalauz: Čuj, Pigi, zaljubila sam se

Roman gotovo u cijelosti oblikovan u kratkim, živim, brzim, duhovitim verbalnim nadmetanjima. Razgovor vode tolerantna, moderna, otkvačena, ponekad i neozbiljna majka i njena četrnaestogodišnja kći Anči. Tu i tamo pojave se još i otac ili Ančini školski prijatelji i prijateljice. Teme razgovora su stalni motivi i problemi pubertetlija - tulumi, pušenje, maturalac, izbor odjeće, kozmetika, izlasci i ono najvažnije - ljubav. Svako malo Anči je ponovo zaljubljena do ušiju i misli da je to ono pravo.

Silvija Šesto: Vanda 

Priča o jednoj obitelji kakvih ima mnogo i jednoj trinaestogodišnjakinji, kakvih također ima mnogo. Život obitelji se postupno razotkriva iz pripovjedačkih perspektiva kućne pomoćnice, glavne junakinje Vande, njenih vršnjaka, majke, oca, bake, djeda, pa čak i kućnog ljubimca. Vanda se ponekad zanese gledajući sapunice na televiziji pa joj u školi ne cvatu ruže, ima prijateljicu sa velikim problemom, tatu koji je prezaposlen i nervozan, a mama čeka treće dijete. Uz to se Vanda zaljubljuje u krivu osobu, pa je to gura u niz nepromišljenih postupaka. Srećom tu je osoba koja će joj pomoći da se izvuče iz nevolje.

Silvija Šesto: Debela 

Prvu nagradu "I. B. Mažuranić" za 2001. g. osvojio je zasluženo ovaj duhoviti roman o tinejdžerki Ladi, koja ima 15 godina i... debela je! Ima prijateljicu, koja je naravno najzgodnija cura na školi, ima otkačenog brata i roditelje - prezaposlene intelektualce. Inače, Lada je tipična gradska tinejdžerica sa tipičnim problemima (višak kilograma, prve nesretne ljubavi, otkriće neobične prijateljice, tulumarenje, prve cigarete, . . . Njezina ispovijest u ovom romanu, prvenstveno je duhovito štivo, koje bez ikakve zadrške progovara o problemima odrastanja o kojima se inače, uglavnom šuti.

Drogaaaaa 

Nada Mihelčić: Zeleni pas

Problemski roman za mlade, ali i roditelje progovara o suvremenoj pošasti - drogi. Knjiga je pisana ležerno, pitko i duhovito i u početku ničim ne nagovještavajući da jedno dijete iz obitelji srlja u pakao ovisnosti. Tako je to obično i u pravom životu. Stoga ovaj roman djeluje i kao upozorenje svim mladima i njihovim roditeljima. Kraj kojim tužno završava jedan mladi život, zapravo je najsnažnije upozorenje. Roman je osvojio prestižne nagrade: Nagradu "Grigor Vitez", Nagradu "Mato Lovrak", Nagradu "Anto Gardaš" i međunarodnu Nagradu "Mali princ" za najbolju objavljenu knjigu u regiji u 2009. godini. Roman je uvršten i na IBBY-jevu Časnu listu pisaca za djecu i mlade u 2012. godini.

Maja Brajko-Lovaković: Kad pobijedi ljubav

Dora, glavna junakinja ovog tipično tinejdžerskog romana, pojavljuje se kao mlada promatračica svijeta suočena s bračnim problemima u vlastitom domu, s ekološkim problemima zajednice, s vlastitom prekomjernom tjelesnom težinom... Iako vrlo ozbiljna i savjesna, Dora još nije dovoljno zrela da bi mogla "utopljeniku" pružiti ruku. Želeći pomoći durgima, zamalo biva sama povučena u stihiju suvremenog svijeta.

Marko Luka Zubčić: IN RI

Drugi roman ovog iznimno mladog hrvatskog autora svojevrsni je portret urbane riječke mladeži. Kroz sto kratkih poglavlja koja se izmjenjuju gotovo filmskom brzinom, autor britkim dijalozima uz poprilično psovki i urbanog slenga niže sekvence iz života desetak tinejdžera "združenih" stanovanjem u istom kvartu i desetogodišnjim zajedničkim tulumarenjem. Naizmjenično varirajući prizore raskalašenih druženja - od opisa opijanja i drogiranja do eksplicitnih scena seksa, autor na određen način "osluškuje" jecaj jedne generacije koja svoju potrebu za bliskošću, razumijevanjem i prevladavanjem strahova razrješava jednostavno - bijegom.

Jadranko Bitenc: Meko okidanje

Priča iz romana prati razorno djelovanje droge na mlade, protagoniste u lancu dobavljač – konzument, umrežavanje interesa, posljedice za pojedinca i okolinu i isprepletenost njihovih sudbina koje započinju neostvarenim potencijalima narkomana. Koristeći riječi iz žargona narkomana, neizbježne anglizme, udubljivanje u obiteljsku i društvenu problematiku te ambijent, autor stvara uvjerljivu priču o drogi koja je uvijek i neupitno tragična po sve sudionike!

Zlostavljanje/bolest u obitelji

Melita Rundek: Kupit će ti tata koturaljke

Roman o seksualnom zlostavljanju u obitelji, pisan u prvom licu. Potresan, tužan i poučan. Jasni je umro tata. Pokapaju ga. Svi su u crnini i plaču. Plače i ona. Samo, njen plač je drugačije boli. Plače zbog svog djetinjstva, bijelog vjenčića na glavi, djetinje nevinosti i ljepote. Plače zbog sebe koja je pokopana davno prije. Tko ju je pokopao? Njen vlastiti tata. Tata koji stanuje u njenoj tajni, tajni njene sestre i tajni njene majke. Tata Vuk. Tata pedofil, seksualni napasnik. I majka koja nije željela vidjeti istinu. Hoće li nakon očeve smrti njeni ožiljci zarasti? Srećom da je i Draško tu, njegova majka koja joj postaje uistinu majka. Njoj i sestri. Draško i Jasna, dva ranjena stvora koja se razumiju i dijele patnju i gorčinu. Uče ljubav, razumijevanje, toplinu. Zajednički brišu patnju i bojaju život drugačijim bojama.

Miro Gavran: Pokušaj zaboraviti

Aniti je život ostao bez smisla i nade, bez ikakvog izvorišta na kojem bi mogla napojiti dušu. Ponekad se uplaši crnih misli. Ne zbog sebe, već zbog roditelja, njihovih tužnih pogleda. Preselili su se u grad, ne bi li sve zaboravili, počeli ispočetka. Može li uopće Anita početi ispočetka? Zaboraviti? Kako?! Kako zaboraviti tu večer, te udarce, stah, bol... Silovali su je. Ostavili, bol, sram, želju za nestankom, bijegom iz stvarnosti, samoćom... gadljivost na sve... i na sebe, svoje trijelo. Onda se dogodio Danijel. Momak iz razreda. Je li i sada ona samo cilj njegove želje? Anita bježi, izmišlja, zatvara se... Dokle? A Danijel se zaljubio, iskreno i duboko. Hoće li njegova ljubav pomoći Aniti da se vrati u život?

Jasna Šurina: Polupani lončići

Potresna ispovijest mlade žene koja je s devetnaest godina oboljela od bulimije, poremećaja prehrane koji se očituje u početku namjernim, a kasnije spontanim povraćanjem hrane. Prolazeći kroz turbulentno adolescentsko razdoblje života, dodatno pogođena rastavom roditelja, ova djevojka nikako ne može prihvatiti sebe, te se kažnjava zbog krivice koja ne postoji i uništava vlastito biće izbacivanjem hrane. Budući da se bazira na ozbiljno poljuljanoj psihičkoj ravnoteži, bulimija je često popraćena i drugim štetnim pojavama, a u slučaju pripovjedačice ovoga romana to je alkoholizam. Bolest ujedno razara i njezine međuljudske odnose. Proces izliječenja vodi putem uspostave unutrašnje ravnoteže i postupnoga prihvaćanja sebe, a nije nimalo lak ni jednostavan, veoma je dugotrajan i nikada se u potpunosti ne okončava.

Šime Storić: Poljubit ću je uskoro, možda

Autor je u romanu vrlo zanimljivo oblikovao priču o problemu socijalizacije trinaestogodišnjaka: dječaka Filipa i djevojčice Livije, koji su, svaki na svoj način opterećeni problemima odrastanja i bolesti. Uz njihove likove pojavljuju se Filipova,simpatična baka i Livijini roditelji koji pomažu njihovom sazrijevanju. Jednostavna, tečna priča, puna zanimljivih situacija upoznaje nas sa svakidašnjim problemima tinejdžerskih naraštaja.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Branka Primorac: Maturalac