...i još hrpu zanimljivih pokreta, a služe i za listanje stranica knjiga koje pišu o tome što sve ruke mogu!

Praznici su počeli, vrijeme je za oslobađanje kreativca koji u tebi čuči i cijele godine trpi slušajući one dosadne glasove koji mu na uho šapću: riješi zadatke, nauči lekciju, napiši zadaću, ponovi gradivo, spremi se za kontrolni... Taj dosadnjaković je prebrisan gumicom i neće se pojaviti do jeseni, a pred tobom su dva mjeseca čiste slobode: možeš raditi što god hoćeš! I možeš to raditi na svoj način. Izaberi ga, ovisno kojem tipu pripadaš:

Tip A: Crtam, slikam, črčkam

Slikotvorine : domišljate, vesele, zabavne, korisne : [48 kreativnih projekata] : [crtanje, slikanje, otiskivanje i izrada] 

slikotvorine

Donosi: hrpu ideja – oslikavanje tenisica i majica koje su ti odavno dosadile, izradu čudovišta kojim možeš plašiti slučajne provalnike, slikanje pikasovskih porteta ukućana (iskreno, knjiga donosi ideju za izradu autoporteta, ali nije li puno zanimljivije našaliti se s ukućanima?), izradu kreativnih razglednica koje možeš slati po cijelom svijetu ili jednostavno samom sebi (ok, ovo je malo čudan savjet, ali tko zna, možda iznenadiš samog sebe kad zaviriš u sandučić?), lansiranje raketa u svemir, izradu svemirske jastučnice, a ideja vrh vrhova je proizvodnja vijugave zmije od tatinih čarapa (više spada u kategoriju rukotvorina, ali recimo da je ovo igra razgibavanja prstića nakon cjelodnevnog crtanja):

Tata ostavlja čarape po cijeloj kući i mamu to živcira? Usreći mamu. Za izradu vijugave zmije dovoljna ti je jedna poštena čarapa, nešto vate, pokoja elastična gumica, igla, konac, škare. Ako želiš da zmija zbilja postane opomena, nabavi malo filca, ljepilo za tkaninu i šarene perlice – uz buljave oči i isplažen jezik čarapa će tatu trajno podsjećati na neugodnu naviku. Osobito ako mu ručno izrađen dar odložiš na noćni ormarić, pa ga buljava zmija podsjeti na sebe pri svakom sljedećem lijeganju u krevet.

P.S. Od drugih pronađenih čarapa izradi sebi kućnog ljubimca – knjiga donosi ideju za izradu kudravog psića – možeš ga izvesti u šetnju svaki put kad ti dosadi biti u kući, a nemaš se s kime igrati vani.

I ostale knjižice:

Nauči crtati : [više od 60 zabavnih aktivnosti]

Dinosauri : predlošci za crtanje : nauči crtati dinosaura i otkrij mnoge nevjerojatne dino-činjenice! 

Kako nacrtati likove iz bajki 

Kako nacrtati likove za strip

Kako nacrtati kukce / domaće životinje / divlje životinježivotinje

Naučite crtati pejzaže / mrtvu prirodu / građevine / ljude / portet / životinje : vodič za početnike s korak-po-korak uputama i 10 projekata

Svaki dan nacrtaj  ili naslikaj jedan život : : [crtanjem i slikanjem oživi neživo i pokreni živo!] 

Art abeceda likovnosti / crtom i bojom do slike / majstorije

Moja velika škola slikanja : naputci, trikovi i vježbe za sve koji rado slikaju

Crtamo životinje

Risarije - slikarije : bistra glava - vješte ruke

Danas slikam : priručnik za crtanje i slikanje


Tip B: Rukotvorac, proizvođač

Rukotvorine :  domišljate, vesele, zabavne, korisne : [48 kreativnih projekata] : [izrada, pletenje, presavijanje i recikliranje]  

rukotvorine

Uz ovu knjigu možeš očistiti maminu špajzu i pretvoriti je u oazu ukrasnih svjetiljki – sve one staklenke viška možeš dekupažnom tehnikom pretvoriti u šareni akvarij koji to nije (str.14-15), izraditi riblju piñatu (str. 16-17) koju nećeš pokušati ugurati u akvarij, izraditi kovrčavu ovcu, dražesnu sovu i crvendaća od papira (str. 30-33), reciklirati rabljene i nepotrebne predmete (kravate, čarape, novine, stari nakit, dugmad...) i udahnuti im novi život (str 34-35) (broš-pasanac od stare kravate, str. 40-41, cvijet od plastične boce, str. 52-53), čudovišta od čarape, str. 54-55), a možeš otići i korak dalje pa na vrijeme isplesti kapu s očima i ušima medvjedića, pokrovac za jaje u obliku zečića ili majicu za šalicu (grijač za lončić, str. 108-109. „S ovim će grijačem vaše piće ostati toplo.“). Sve što nisi nikad mislio/la da bi ti moglo trebati, pronaći ćeš u ovoj čarobnoj knjižici.

Uz nju, za rukotvorenje poslužit će ti dobro i sljedeći naslovi:

Kreativna radionica

Za spretne dječje ruke

Svijet kreativnosti i zabave

Pokaži da i ti to znaš

Dječje aktivnosti kroz godinu

Stvarajte i igrajte se reciklirajući

Zabavljajte se reciklirajući

Papir za modeliranje

Papir i karton

Spretne ruke

365 ideja koje možete ostvariti

Velika enciklopedija malih aktivnosti


Rad prstićima stimulira um, pa možda se nakon svih rukotvornih vježbi, ako i nisi bio blizu, sad približiš tipu C:

Tip C: Sheldon Cooper

Istraživanje ti je krvi, Znatiželja drugo ime, a sam(a) sebi si uvijek najbolje društvo. Smatraš da su vatra i voda u službi znanosti, kuhinja mjesto za znanstvene pokuse, a dim i slučajne sitne eksplozije istjerivači dosade. Ovo su knjige koje tebi trebaju:

Mali fizičar : priručnik za izvođenje zabavnih pokusa iz fizike

prva knjiga znanstvenih pokusa

Doznat ćeš: kako načiniti frizuru uz pomoć napuhanog balona (i što je to elektiricitet), kako dobiti čarobni čavao, kako jaje naučiti plivati, kako izmjeriti brzinu kornjače, kako obični autić pretvoriti u tvrdoglavi, kako obične staklene boce pretvoriti u glazbene te kako provjeriti stanuje li duh u staklenoj boci (a ako stanuje, kako ga istjerati!).

Ako te više privlači kemija, 77 kuhinjskih pokusa je malo ozbiljnije štivo. U ispitivanju će koristiti i vino i majoneza i sol i led i sapun i deterdžent i mrkva i limunada i kupus i lizalica. Naučit ćeš načiniti med bez pomoći pčela, ali ono što zbilja privlači pokus je crna mamba: uz pomoć šećera, pijeska, etanola i šibice moći ćeš uzgojiti zmiju koja plazi iz posude! Istina, prilikom ovog pokusa, ako ne paziš, može doći do požara, ali možda baš tvoja mamba bude gutačica vatre, tko zna!

„Fizika je kada napraviš nešto što znaš i naučiš nešto što ne znaš.“

I ostala pokusna literatura:

Prva knjiga znanstvenih pokusa

100 znanstvenih pokusa

200 istjerivača dosade! : [knjiga prepuna genijalnih zamisli]

1000 uzbudljivih eksperimenata


Tip D: Origami majstor

Tebi ne treba posebno objašnjavati što je origami, ali ono nešto likova koje znaš savijanjem papira dobiti već ti je dosadilo. Trebaju ti nove ideje. Iskoristi ljeto, pripremi se za origami jesen koja te čeka u zametskoj knjižnici. Stiglo je i nešto novih knjižica koje će tvoje ljeto učiniti šarenijim i papirnijim. Dvije vrlo slične a izvrsne knjige za početak:

Origami za male ruke : s jednostavnim uputama za izradu

origami

Mačke i psi, dinosauri, bubamare, gusjenice, sove, slonov, labudovi, leptiri, muhe, držači za lučice, autići, brodići, helikopteri, šarene piramide, vjetrenjače, lutkice za prstiće, frizbi, lopte... 22 figure s uputama i stupnjem složenosti pojedine izrade.

Origami : uvod u umijeće savijanja papira

Morske životinje (pingvin, tuljan, dupin, rak...), domaće životinje ( prase, patka, pjetlić, zec...), divlje životinje (žirafa, panda, slon, lija...), kućni ljubimci (mačka, hrčak, kornjača, miš...), ptice i leptiri (labud, pelikan, sova, leptir..) te dinosauri (mali maiasaura, plasiosaur, stegosaur, T. rex...)... u svim bojama.

I stariji naslovi:

Origami : modeli od papira koji će vas razveseliti i zadiviti 

Origami : umijeće savijanja papira za velike i male 

Origami za djecu : umjetnost savijanja papira

Čarobni papir

Igrajmo se papirom


I jedna najnovija poslastica za kraj:

Papirne letjelice : savijte sjajne letjelice i pustite ih neka polete 

Sačini šarenu zračnu flotu koja će zadiviti susjedstvo! Mlaznjaci, jedrilice, strijele, krila i čudne letjelice tvoj su ovoljetni hit! Jureća strelica, Nebeski ratnik, Nakamura, Kondor, Presretač, Albatros, Barakuda, Zmaj, Lastavica, Helikopter, Zvijezda, NLO... uz ovu knjigu ti si zapovjednik zračnog prometa i nitko ti ništa ne može. Osobito Dosada!

Sve ove knjige možeš pronaći u Striborovom Kreativnom koritu, a mnoge i u Ogranku Zamet, Turnić, Drenova, Gradskom i Županijskom bibliobusu, te Knjižnici Čavle. Samo kreni.