U ono malo slobodnoga vremena što ga imam, ja ili jedem ili čitam. Kad ne moram baš ništa, gotovo uvijek odabirem zaviriti u knjigu ili u tanjur, a kao što grah i kobasica, mlijeko i kakao ili sarma i pire zatvaraju savršeni krug, tako se i dobro štivo besprijekorno sljubljuje s dobrom papicom.

Knjiga nije hrana, ali je poslastica, rekao je veliki Ujević, a često čujem od svojih prijatelja, pasioniranih čitača, kako im je neka knjiga tako dobra da su je progutali ili toliko napeta da ih je pojela.

Knjiga i klopa u neraskidivom su odnosu jer podjednako snažno utječu na one koji ih konzumiraju. I jedna i druga vesele, opuštaju, tješe i oporavljaju. Razlika je, čini se, samo u načinu serviranja.

Dok je hrana uglavnom gušt koji se rado dijeli s prijateljima, obitelji i dragim ljudima, knjiga traži nešto drugačiju atmosferu, koncentraciju i osamu.

Ipak, otisci džemova, medova, kava, uljane mrlje i mrvice kruha među stranicama posuđenih knjiga daju naslutiti kako se ova dva gušta kombiniraju i više nego što mislimo.

Što se slaže s čim?

Jesensko-zimska varijanta popodnevnih izvaljotki na kauču traži topao zalogaj s notom intenzivnog šmeka, pa će dobru knjigu ili slikovnicu dodatno začiniti zdjelica toplog mlijeka s udrobljenim kruhom i žlicom kakaa i cimeta. Dobri stari Čokolino uvijek je dobro došao međuobrok u pauzi od života.

Za one koji zaziru od mlijeka i napuhivanja, poslužit će i zdjelica domaćeg kompota od jabuke, šljive, kruške, ploškice limuna, meda i cimeta.

Neodoljiva papica koja će zaokružiti popodnevnu siestu pronaći će se među stranicama bilo kojeg romana iz serije o Harryju Potteru jer čokoladnim žabama, Pivoslascu, Hagridovim kamenim kolačićima, pa čak i grahu Sveokusnjaku, teško je odoljeti.

Hladnije dane ugrijat će i topla priča autorice Joanne Harris, Čokolada, po kojoj je snimljen istoimeni film. Gledanje ili čitanje Čokolade neostvarivo je i gotovo bolno bez barem 100 grama omiljene čokse ili kutije pralina.

Čokoladna popodneva nezamisliva su bez čarobnjaka dječje književnosti, Roalda Dahla, čija je poslastica Charlie i tvornica čokolade idealan desert nakon dobrog književnog slaniša.

Od slaniša poželjnih u zimskim danima, izdvojila bih slikovnicu Juha od bundeve autorice Helen Cooper. Slikovnica je s razlogom postala omiljena među vrtićancima, a preslatke ilustracije ugrijat će i one s najlošijom cirkulacijom.

Predbožićno vrijeme guštanja svakako uključuje medenjake, paprenjake, čokoladne vilenjake i ostale njake koje je najbolje kombinirati s pohabanim, ali obožavanim debelim božićnim slikovnicama i pjesmaricama iz djetinjstva.

Proljetno-ljetna varijanta uključuje guštanje u travi, na plaži, pod suncem ili u hladu, a na meniju su obavezni osvježavajući napitci i voće.

Uz voćnu salatu od breskvi, marelica, banana i dinje odlično će se složiti i sočni roman Roalda Dahla, James i divovska breskva, u kojemu hrana zauzima i mjesto radnje i postaje prijevozno sredstvo.

Pavao Pavličić u svom specijalitetu Kruh i mast posebnu pažnju poklanja ljetnoj kraljici, pa sliku rodnog grada uspoređuje upravo s paprikom. Čitatelju otvara apetit i umiruje dušu pišući kako su u Vukovaru u njegovo vrijeme sve kuće bile žute, a kad se gledao s Dunava, grad je izgledao kao lijepa hrpa mirisavih paprika, puna najljepših obećanja. Pečena i prelivena maslinovim uljem ili sirova, pripremljena za grickanje, paprika je odličan pratitelj ljetnoj literaturi kao i sve vrste hladnog pudinga.

I hrana i knjiga promoviraju umjetnost guštanja

Književnica Željka Horvat Vukelja i ilustrator Ninoslav Kunc imaju, čini se, sličan apetit jer su dva zaista ukusna literarna zalogaja izašla upravo iz njihove kuhinje. Zbog jedne divne crne ž… ma ne, zbog jedne divne bijele kave i crvene šalice s točkama nastala je slikovnica Poplava iz šalice kave, edukativna priča s poznatim mirisom bakine kuhinje i Divke s mlijekom.

Još jedna kulinarsko-literarna suradnja dogodila im se i na slikovnici Balončica koja nas uvodi u svijet djevojčice koja ama baš ništa nije voljela jesti, pa ni pizzu, a značajnu ulogu u njezinoj priči imaju i personificirani pileći batak, grašak, žemlje i još nekoliko namirnica.

Kuncove su ilustracije toliko hranjive da poželite žvaknuti jednu od stranica , ali na sreću, emocije koje nas vraćaju u vrtićko doba toliko su snažne da su i zasitne.

Hrana je ugoda, a čitanje je spokoj. Mlada i zanimljiva autorica Giulia Enders u svojoj knjizi Crijeva sa šarmom, između ostaloga, razjašnjava ulogu sline koja se luči za vrijeme jedenja. Određene supstance u izlučenoj slini izazivaju ugodu, pa je zato hrana ponekad i utjeha od teških emocija.

Bilo da je razlog u slini, kvalitetnoj namirnici ili zanimljivom štivu, hrana i knjiga ljube se često i sa stilom. Čitajući o hrani ili čitajući uz hranu, opuštamo se i spajamo dvije predivne aktivnosti u jednu vrijednu umjetnost.

Umjetnost guštanja.