Kronika Spiderwick DiTerlizzi, Tony: Terenski vodič i ostale iz serijala Kronika Spiderwick... 

Terenski vodič, prva knjiga iz serijala "Kronika Spiderwick" uzbudljiva je priča koja počinje dolaskom Mallory, Jareda, Simona i njihove majke u staru viktorijansku kuću koja u sebi krije neobičnu prošlost i tajne. Djeca u kući pronalaze "Terenski vodič" - staru knjigu o vilama, trolovima, bjesovima i ostalim neobičnim bićima na imanju, ali i cijelu biblioteku tajnih knjiga. No pronađena knjiga sadrži i ključ nestanka njihova rođaka Arthura Spiderwicka . . .

Laura Freund, Peter: Laura i tajna Aventerre

Laura, trinaestogodišnja djevojčica pred svoj trinaesti rođendan otkriva tajnu rođenih u znaku trinaestice i tajnu Aventerre. Aventerra je planet stariji od Zemlje, tajanstveni, mitski svijet s kojeg je poteklo Dobro i Zlo na Zemlju. Na njemu su ratnici Svjetla i Sile tame u neprestanoj borbi i ogorčeno se bore za prevlast. Sile Dobra predvodi Elyson, Čuvar svjetla a na čelu Tamnih sila je Crni knez Borboron. Sile tame prodiru u labirint dvorca Hellunyata i Crni knez ranjava Čuvara svjetla. Zadobivena rana zacjeljuje samo s Vodom života koja se nalazi u Kaležu kojeg su Sile tame ukrali i sakrili. Na svoj rođendanLaura postaje jedan od Čuvara koji će se boriti na starani Svjetla. Hoće li je moći ispuniti svoju zadaću? Hoće li se moći suprotstaviti Sili tame i Zlu? Mora pronaći Kalež s Vodom života. Sudbina Zemlje i Aventerre su u Laurinim rukama

Laura i Pečat Sedam mjeseca

Trinaestogodišnja djevojčica Laura Leander, rođena u Znaku trinaestice, zbog čega se odlikovala osobitim moćima i bila odabrana da služi snagama Svjetla, iznenada će spoznati da smrtne opasnosti koje je prate nisu samo puka slučajnost, već da su se na nju okomili Tamni. Ti isti sljedbenici Tamnih sila prije godinu dana oteli su joj oca. Da bi ga spasila, Laura će morati pronaći Pečat sedam mjeseca, koji je, kako za većinu, pa tako i za nju, velika tajna... Ova uzbudljiva pustolovina vodi čitatelje kroz fantastične svjetova Dobra i Zla.

Laura i zagonetka Srebrne Sfinge

Novi naslov iz popularne serije fantastičnih romana o junakinji Lauri, konkuretkinji Harryju Potteru, a nastala prema pričama koje je autor pričao svojoj djeci. U ovoj epizodi Lauramora pronaći čarobni mač ne bi li oslobodila svog oca od zarobljeništva Borborona. Na putu ju čekaju prepreke i zamke, a najveća je Srebrna Sfinga koja za prolaz mora dobiti točan odgovor zagonetke. Uspomoć svojih prijatelja i konja Oluje, Laura se hrabro upušta u potragu i izvjesnu strašnu borbu...

Laura i kletva Zmajskih kraljeva

Četvrti roman fantastičnog serijala o djevojčici Lauri, konkurentkinji Harry Potteru, iz pera njemačkog autora Petera Freunda. Na trinaesti rođendan Laura je primljena u krug Čuvara, odabranih osoba koje se bore na strani Svjetla. Od tog trenutka suočila se s brojnim nevoljama i često joj je život bio u opasnosti. Pronašla je Kalež svjetla i odnijela ga na natrag na Aventerru-svijet mitova, otkrila je tajnu Pečata Sedam mjeseca i riješila smrtonosnu zagonetku Srebrne sfinge. U ovoj epizodi Laura se mora pobrinuti da slomljeni mač što brže bude ponovno spojen, jer će samo tako moći spasiti oca iz zatočeništva Crnog kneza Borborona. No, samo zmajevi imaju zvjezdano željezo, dragocjeni metal koji djevojčici treba da ponovno iskuje slomljeni mač Bljesak, a zmajski kraljevi također ogorčeno brane svoje blago . .

Lewis, C. S.: Čarobnjakov nećak; Lav, vještica i ormar, Konj i njegov dječak, Kraljević Kaspijan, Plovidba broda

Steward, Paul; Riddell, Chris: S one strane Gustiborske šume: Hridske kronike

Maštovit fantastično - pustolovni roman prvi u najavljenom nizu Hridskih kronika, govori o avanturama trinaestogodišnjeg Granka i njegovoj potrazi za identitetom. Granko je na vlastitoj koži osjetio mnogo puta kako je bolno biti drugačiji. Ostavljenog po rođenju u zlokobnog Gustiboru, Granka odgaja obitelj šumskih trolova. Kako se razlikovao od svojih vršnjaka trpio je svakodnevna izrugivanja i zlostavljanja, a jedan dan dogodilo se nešto što ga je dotuklo. Sudjelujući u igri Mjehurka učinio je što niti jedan šumski trol nikada nije učinio - skrenuo je s puta. Trolovi su ga pretukli, a i njegov jedini prijatelj Osor okrenuo se tada protiv njega. Morao je napustiti dom i krenuti u susret svojoj sudbini . . . Tako počinje Grankova avantura i putovanje kroz strašan svijet goblina i rospija, krvoždernih zvijeri i stabala mesoždera.

Stroud, Jonathan: Bartimejeva trilogija

Prvi dio trilogije. Nathaniel je dvanaestogodišnji šegrt u kući Arthura Underwooda, osrednjeg čarobnjaka zaposlenog u Ministarstvu unutarnjih poslova. Nathaniela su njegovi roditelji prodali kasti čarobnjaka vlastodržaca koji upravljaju Engleskom. U strogom i otužnom kućanstvu Underwoodovih jedina je svijetla točka dobra gospođa Underwood koja čini se trpi koliko i mali Nathaniel. Samostalno eksperimentirajući, Nathaniel dozove demona neslućenih moći, drevno i okrutno biće zvano Bartimej i naređuje mu da od londonskog čarobnjaka Simona Lovelacea ukrade moćnu amajliju Amulet iz Samarkanda. Time se pokreće niz uzbudljivih događaja u čarobnjačkoj zajednici i započinje zajednička avantura malog čarobnjaka i Bartimeja koji je za jednog demona izuzetno rječit, duhovit, snalažljiv i domišljat.

Thompson, Emma: Dadilja McPhee i veliki prasak

Roman paralelno prati dvije radnje: priču o problemima u jednoj obitelji te filmski dnevnik o nastanku filma “Nanny McPhee: povratak čudesne dadilje”. U obitelji Green problemi su započeli kada je tata otišao u vojsku a mama ostala sama s troje djece. Zajedno s njima mora brinuti za brojne poslove na farmi, a još im u posjet dolaze razmaženi rođaci iz ratom poharanog Londona. Mama ne može stati na kraj učestalim dječjim svađama koje postaju sve brutalnije, no jedne noći na vrata zakuca dadilja McPhee. Filmski dnevnik pak detaljno opisuje kako se snimao film o dadilji McPhee, a na kraju knjige nalazi se kazalo pojmova u kojem su pojašnjeni filmski termini poput majstor rasvjete, organizator snimanja, odjel kostimografije te brojni drugi.

Cowell, Cressida: Kako izdresirati zmaja

Štucavac Strašni Sleđević III izniman je vikinški junak, poglavica ratnika i prirodoslovac amater. On je i proslavljen šaptač zmajevima - osoba koja ima veliku moć nad tim zastrašujućim zvijerima. Ali nije oduvijek bilo tako. Bio je on omanji, štrkljavi dječačić u vrijeme kad je zmajeva na Zemlji još bilo u izobilju, a junaštvo se dokazivalo sposobnošću da ih se nadmudri ili izdresira. O tome govori ova zanimljiva priča, a i o tome kako se postaje junakom na teži način.

Dahl, Roald: Vještice

"U bajkama, vještice uvijek nose budalaste crne šešire i crne plašteve i jašu na metlama. Ali ovo nije bajka. Ovo je o pravim vješticama.", početak je romana o pravim, pravcatim vješticama poznatog britanskog autora Roalda Dahla, pisca neobičnih i pomalo stravičnih priča za djecu. Naime, glavni lik romana je osmogodišnji dječak. Živi sa obožavanom bakom Norvežankom (roditelje je izgubio u prometnoj nesreći), a ona je odlična pripovjedačica istinitih priča o vješticama. Dječak je tako do svoje osme godine imao dva susreta s vješticama o kojima nam pripovjeda. U prvom je prošao neozlijeđen, ali drugom prilikom nije bio te sreće . . .

DuPrau, Jeanne: Grad svjetla

Fantastična avantura dvoje dvanaestogodišnjaka odvest će nas duboko u utrobu Zemlje, gdje je prije dvjestotinjak godina stvoren grad za spas čovječanstva. Međutim i tom gradu prijeti kraj. Svjetla grada se gase, zalihe hrane i lijekova se tope, među ljude se uvlači strah. Tada Lina i Doon uzimaju stvari u svoje ruke i iznimnom hrabrošću kreću u spasonosnu misiju.

Fine, Anne: Ružan san

Melanie je povučena djevojčica, knjiški moljac. Ne druži se puno sa ostalima jer radije čita. Tokom cijelog školovanja to je smetalo svim njenim nastavnicima. Jedan za drugim pokušavali su joj oteti knjigu iz ruke u nadi da će je tako natjerati da se u većoj mjeri uključi u razredni život. Dolaskom nove, vrlo čudne učenice sa kojom se po zadatku počinje družiti, gutačici knjiga u stvarnom životu počinje se događati nešto kao u priči. Odlučuje se riješiti misteriju pred kojom se našla i tako pomoći novoj prijateljici.

Funke, Cornelia: Jahač zmaja

Mladi zmaj Lung, koboldica Žutkica i dječak Ben kreću u potragu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Pred njima je niz nevjerovatnih pustolovina i neobičnih susreta od koji će jedan biti presudan - susret s bezdušnim čudovištem iz prošlosti, čiji je jedini cilj uništenje i posljednjeg zmaja. Autorica je najpoznatija i najčitanija književnica za djecu njemačkog govornog područja, dobitnica mnogih nagrada, a svoje knjige sama i majstorski ilustrira. Naši mladi čitatelji su je upoznali u izvrsnom pustolovnom romanu "Gospodar Lopova".

Gaiman, Neil: Koralina

Napet i uzbudljiv roman sa elementima horora suvremena je varijanta Alise u zemlji čudesa, namijenjen mladim čitateljima jakih živaca.Koralina je osmogodišnja djevojčica koju će radoznalost i istraživački duh odvesti kroz zazidana vrata u jedan svijet, vrlo nalik na naš, ali na jezovit način potpuno drugačiji. Kako bi prebrodila nevolje i sretno se vratila kući, djevojčica će trebati mnogo hrabrosti i pameti, puno sreće, neobičan kamenčić i mačka koji govori. Privlačna, ilustrirana priča nagrađena je Hugom za najbolji kratki roman za 2003. godinu.

Ibbotson, Eva: Tajna perona 13

Tajna vrata pod peronom 13 jedne od postaja londonske podzemne željeznice otvaraju se samo jedanput svakih devet godina, a vode u jedan čaroban svijet. Na londonske ulice stigli su čarobnjak, vilenjak, nevidljivi jednooki div i mlada vještica sa zadatkom da pronađu dječaka, princa njihova kraljevstva koji je kao malen ukraden iz košare, točno prije devet godina kada su vrata zadnji put bila otvorena. Čudesna družina doznala je da njihov princ živi u bogataškoj obitelji, da je beskrajno razmažen, opčaran video - igricama i da se užasava bića iz čarobnog svijeta. Ali, u istoj kući živi još jedan, siromašan dječak, koji neobične došljake doživljava sasvim drugačije . . . Roman prožet toplinom, pravednošću i ljubavlju, sa djeci privlačnom fabulom o bićima nalik na ljude, ali beskrajno zanimljivijima, jedne od najpoznatijih britanskih autorica, namijenjen je mladim čitateljima.

Jonell, Lynne: Emmy i nevjerojatni Štakor stiskavac

Emmy Addison sasvim je obična djevojčica, školarka, koja živi sa svojim nikad prisutnim roditeljima u velikoj kući s mnogo igračaka, ali malo topline. Kako su roditelji prezaposleni da bi s njom provodili vrijeme, o njoj se brine nimalo simpatična dadilja. Emmy nema prijatelja, no igrom slučaja započinje prijateljstvo s pravim pravcatim štakorom koji govori, a ona ga čak i razumije! I tu počinje niz vrlo neobičnih, ali i opasnih, uzbudljivih događaja kojima će ovaj maštoviti roman zaokupiti čitatelje do posljednje stranice!

Jones, Diana Wynne: Howlov putujući dvorac

Sophie,Letty i Martha su tri sestre. Kada im otac iznenada umre moraju prekinuti školovanje i zaposliti se. Sofie ostane raditi u obiteljskoj klobučarnici. Kada se suprotstavila Vještici Pustošnici njezin život se sasvim mijenja. Kako i ne bi kada se preobrazila u naboranu, šepavu staricu. Nije izgubila sabranost. Krenula je u brda. Srela je Howlov putujući dvorac, ušla u njega i s demonom vatre, Calciferom, sklopila pogodbu. Je li istina što pričaju u njenom mjestu da Howl jede djevojačka srca? Ostaje kod njega kao čistačica. Zašto? Zašto uopće mladom doktoru čarobnjaštva pomaže, čak toliko da pred Kraljem glumi njegovu staru gospođu majku a u odsutnosti Howla staru vješticu. Samo Calcifer zna njenu tajnu. Kako to da strašni čarobnjak Howl nije primijetio da je ona začarana? Ili je možda nešto sasvim drugo u pitanju?! Sofie, dobra Sofie, daleko od doma, s naboranom staračkom kožom pronalazi ljubav svog života.

L'Engle, Madeleine: Vremenski kvartet

Meg i Charles Wallace sestra su i brat koje u školi i društvu izbjegavaju jer su svadljivi, tvrdoglavi - drukčiji! Njihov je otac netragom nestao radeći na jednom znanstvenom projektu. Kako saznati gdje je i vratiti ga, dok ih svi zadirkuju da je napustio obitelj i otišao s drugom ženom? S novostečenim prijateljem Calvinom kreću u potragu. Kad se sprijatelje s tri gospođe nesvakidašnjeg izgleda, govora i ponašanja, počinju nevjerojatna putovanja (teseriranja - nabiranja) - kroz vrijeme, prostor, um, od planeta do planeta... u potrazi za ocem, u borbi s najvećim svemirskim zlom - Crnilom. Čitatelj ostaje začaran navjerojatnom lakoćom fantastike. Prvi od četiri romana koji sačinjavaju cjelinu pod nazivom Vremenski kvartet, ovjenčanu brojnim književnim nagradama.

McCaughrean, Geraldine: Petar Pan u grimizu

Mnogi su čaroliju Petra Pana pokušali prenijeti u filmovima, pričama, te na bezbroj načina, no sada je po prvi puta nastao autorizirani nastavak Petra Pana J. M. Barrieja, prvotno osmišljen kao kazališni komad. Radnja je smještena u 1930. godinu, u vrijeme kada se još osjećaju katastrofalne posljedice Prvog svjetskog rata. Noćne more cure iz zemlje Nikadije. Petra Pan osjeća da je došlo vrijeme da se ponovno vrati na tajanstveni otok sa sirenama, gusarima i Indijancima. U strahu za Petrov život, Wendy i Izgubljeni dječaci uz pomoć svoje vile vraćaju se u Nikadiju. Uskoro će ih u zasjedi dočekati avantura, a njihova će se najgora očekivanja ostvariti. Roman za sve zaljubljenike u pustolovine dječaka koji nikad ne odrasta.

O'Brien, Robert C: Čudesni grm

Mišja obitelj Frisby, majka i njezino četvero djece, svako proljeće napušta zimsko obitavalište u polju i odlazi u šumu na sigurno daleko od ljudske ruke i poljoprivrednih strojeva. Ali, ovo proljeće njihova selidba je upitna zbog bolešću shrvanog mišića Timothyja. Po preporuci Vrane, gospođa Frisby za savjet moli mudru sovu, a ona je pak upućuje na vrlo inteligentne i učene štakore koji žive pod ružinim grmom. Na veliko iznenađenje gospođe Frisby, štakori žele pomoći i prenijeti njezinu obitelj u siguran novi dom, a budući da su pismeni, čitaju knjige, služe se električnom energijom i posjeduju znanja iz svih mogućih područja, do detalja i vrlo promišljeno osmišljavaju vrijeme i način opasne akcije spašavanja. Čine to iz poštovanja prema preminulom suprugu gospođe Frisby, što je vrlo zagonetno . . . Dirljiva i zabavna priča o prijateljstvu i uzajamnom pomaganju klasik je dječje literature, a poslužio je i kao predložak za istoimeni poznati animirani film.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Tajna perona 13