Prije nešto više od godinu dana, kada je razvoj naše nove web-stranice bio samo predmet idejnog promišljanja i traženja odgovarajućih solucija, jedna od skupina kojoj smo se obratili za pomoć bili su studenti okupljeni oko našeg vrijednog čitateljskog kluba. Reakcija na pitanje posjećuju li našu postojeću web-stranicu i što očekuju od nove mahom se sastojala od iskaza da knjižnični web osim online kataloga zasigurno nije neko super cool mjesto koje se rado stavlja u favorite, a prevladao je stav da je obično riječ samo o odredištu nužnih servisnih informacija. Ta reakcija, koliko god je pogađala točno u metu i time nam nanosila određenu gorčinu, bila je i motivacija da napravimo nešto radikalno novo i drugačije.

Odlučili smo krenuti.

Tako je nastao Magazin. Još jedan, pomislit će netko, što je odlična prilika da kažemo nešto o hrvatskom medijskom i generalno internetskom prostoru. Mreža svih mreža očito se pretvorila u beskrajno more teksta koje gotovo u svim analizama (p)ostaje krivac za naš sve češći izostanak fokusiranog čitanja, klikabilnu hiperaktivnost, površnost... Internetski su portali na tron ustoličili vijesti od 500 znakova, a statistike najčitanijih članaka otkrile najintimnije čitalačke navike. I nismo ponosni. Djecu i mlade smo pak počeli optuživati da na Facebooku samo gube vrijeme, a dnevnici lektire napisani bez pomoći internetskih vodiča postali su rijetkost. Ili su bar takve poruke do nas stigle iz škola.

Pišete priče ili želite napisati prikaz knjige? Pročitajte kakve mogućnosti ostvarivanja suradnje nudi Magazin.  

Očito se sve promijenilo. Skloni smo a priori reći "na gore" iako tek stiže vrijeme u kojem ćemo moći prosuditi dugoročne posljedice današnjih procesa.

U ovakvom kontekstu razlog nastanka Magazina nije bilo herojstvo ni iluzija da ćemo baš mi sve te negativnosti ispraviti i promijeniti preko noći. Nikako.

Osnovni je razlog ulaska u avanturu strastvena želja za stvaranjem. Geslo Stripaonice, jedne od naših radionica za djecu i mlade, kaže: "Radimo stripove kakve i sami želimo čitati". Posuđujemo ga i parafraziramo - "napravimo magazin kakav i sami želimo čitati". Drugi je razlog potpuno prirodno razmišljanje iz vremenske točke 2013. godine. Čitanje se više ne odvija samo uz knjigu. Živimo uz tablete, mobitele, društvene mreže kroz koje nam pred očima prolazi tisuće i tisuće riječi... U takvom digitalnom svijetu, kada je riječ o brizi o kvalitetnom sadržaju i kulturi pisane riječi,koji je jedan od njenih prirodnih domova? Očito, knjižnica.

Da, znamo. Prva asocijacija na knjižnicu jesu police knjiga, ali ona je znatno slojevitiji svijet. Uz Magazin će to postati mnogo jasnije.

Kroz Magazin ćemo ušetati u sve one sfere kreacije povezane s kulturom, čitanjem, knjigom, učenjem, izdavaštvom, kreativnošću, zabavom... Jer čitanje prije svega i jest zabava. Posebno ćemo se truditi pronalaziti dobar sadržaj za djecu i roditelje, donositi inspiraciju i savjete o kvalitetnom odgoju uz knjigu.

No najveća je novost otvorenost prema vama, upravo onima koji mogu najviše doprinijeti njegovom životu. Jer sjetimo se – radimo magazin kakav želimo čitati.

Uza sve to, malo ćemo snažnije krenuti i u svijet online društvenih mreža. Moći ćete nas pratiti na Facebooku, Twitteru, Instagramu...

Spomenimo da je nastao/nastaje i novi knjižnični katalog koji će ubrzo donijeti novo iskustvo pretraživanja. Nakon čitanja teksta o zanimljivoj knjizi ili razgovora s njenim autorom možda je upravo ona sljedeće štivo za kojim ćete posegnuti.

Nadamo se da je ovo samo početak. Cilj nam je donositi nove funkcionalnosti, mogućnosti, komunikacijske kanale...

I utonuti u magičan svijet.

Vaše uredništvo