...Male knjigopije. Jeste? Možemo dalje jer ovo su njihove preporuke vama, malima i velikima, tužnima i sretnima, razigranima i uspavanima, starima i mladima. Uzmite svoju slamku, zavalite se u fotelju i uživajte u ovom ukusnom koktelu.  

Erich Kästner: Konferencija životinja

Dok sam čitala ovu knjigu, svaka stranica navodila je na iduću. To je jako dirljiva priča o životinjama, ljudima i djeci. Radi se o zabrinutosti životinja za djecu jer ljudi vode ratove i ne znaju živjeti u miru. Najdraži mi je dio knjige onaj kada životinje natjeraju ljude, zastupnike na Konferenciji, da potpišu ugovor da će svi granični stupovi biti srušeni i sve straže raspuštene, pa više neće biti granica te da će sve vojske biti ukinute, pa više neće biti ratova.

Veronika Bićanić (9 g.)


Erich Kästner: Blizanke

Ova je knjiga jako lijepa. To je priča o dvije djevojčice koje se sretnu u ljetnom kampu. One su blizanke kojima su roditelji razvedeni. Jedna je živjela s mamom, a druga s tatom. Nisu znale jedna za drugu, a kamoli da imaju sestru blizanku. Kada su se upoznale i shvatile da su blizanke, odlučile su se zamijeniti. Luiza, koja je do tada živjela s mamom u Beču, otišla je tati u Munchen. Lota, koja je do tada živjela s tatom u Munchenu, otišla je mami u Beč. Priča postaje zanimljiva tek sad, ali sami otkrijte što se dalje dogodilo. Ima sretan kraj, no ipak nikada ne bih htjela da se tako nešto stvarno dogodi bilo kojoj obitelji na svijetu.

Alessia Marot (10 g.)


Roald Dahl: Matilda

Pročitala sam knjigu Matilda. Jako mi se svidjela, a pogotovo lik djevojčice Matilde, koja je bistra, mudra, snalažljiva, inteligentna i jako načitana. Također je i slobodna jer ne sluša roditelje, hrabra i odlučna jer zna što hoće i svjesna loših navika svojih roditelja i to mi se kod nje sviđa. Mislim da s njom dijelim mnoge osobine: pamet, snalažljivost i ljubav prema čitanju. Potpuno suprotne osobine od Matildinih imaju njeni roditelji - oni su nepismeni, zli, zlonamjerni i neodgovorni. Svakako su zaslužili mnoge Matildine kazne. Te kazne za roditelje bile su mi smiješne i zabavne i uživala sam čitajući ih. Ravnateljica Matildine škole bila je zla i opaka Grozobradica, koja joj je zagorčavala život. Da sam ja bila na Matildinom mjestu, zalijepila bih je za stolicu superljepilom. Vrlo pametna Matilda svojom je pameću činila čuda. Najljepše i najdraže čudo koje je izvela ono mi je kad je očima digla kredu i na ploči napisala poruku ravnateljici da preda gospođici Slatkić kuću i nasljedstvo. Knjiga je odlična, preporučujem svima da je obavezno pročitaju!!!

Ines Kožul (11 g.)


Henry Winterfeld: Timpetill: grad bez roditelja

Jesu li vam roditelji ikada toliko išli na živce da ste poželjeli živjeti bez njih? U ovoj knjizi to je malo drugačije - umjesto da djeci dosađuju roditelji, roditeljima su dosadila djeca. Bila su zločesta i neposlušna, pa su ih roditelji odlučili naučiti pameti. Jednog dana roditelji su odlučili pobjeći. Kako će se djeca snaći i hoće li uspjeti preživjeti u svijetu bez roditelja, doznat ćete ako pročitate ovu zabavnu knjigu.

Ines Kožul (11 g.)


Roald Dahl: Fantastični gospodin Lisac

Obitelj Lisić imala je velik problem: nisu imali dovoljno hrane, pa je tata Lisac krao kokoši da bi mu obitelj bila sita i sretna. Ali bilo je tu i prepreka: zli vlasnici farmi (na kojima je Lisac nabavljao kokoši, patke i guske) željeli su se dočepati te lisice kradljivice. U ovoj mojoj preporuci neću vam otkriti više o zgodama obitelji Lisić. Napisat ću samo da knjiga nema ni jednu stranicu koja je dosadna.

Julija Ughetti (12 g.)


Neil Gaiman: Knjiga o groblju

To je vrlo zanimljiva knjiga o avanturama dječaka koji živi na groblju. Dječak Nit bježi i skriva se od ubojice svoje obitelji. Dane provodi u igri s duhovima i uči razne korisne stvari od svog skrbnika Silasa, koji ne pripada ni svijetu živih ni svijetu mrtvih. Kad se u njegov život uplete djevojčica Stephanie, prisjeća se života izvan groblja i tu počinju pustolovine. Knjiga mi se jako svidjela jer je napeta i na zabavan način priča o stvarima kojima odrasli plaše djecu. Ne preporučujem ju strašljivcima i osobama koje se boje duhova i zombija.

Toni Kukec (10 g.)


Christopher Paolini: Eragon

Jeste li već pročitali ovu knjigu? Niste? Ona je prvi dio trilogije Nasljeđe, druga je knjiga Prvorođeni, a treća Vatra. Priča ide ovako: Eragon je dječak sa sela koji je loveći u šumi pronašao kamen safirne boje. Kad se iz njega izlegne zmajica Safira, njegov će život krenuti sasvim drugim smjerom: Eragon će hvatati tajanstvena bića Razake s jahačem zmajeva Bromom, učit će jahati zmaja, boriti se protiv Sjene i Galbatoriksa, zlog jahača zmajeva…

Ova super knjiga govori o magiji, zmajevima i o tome kako dječak sa sela može pobijediti moćnog čarobnjaka. Osobito mi se svidjelo kako Eragon i Safira mogu razgovarati umom. Preporučujem ju svima koji, poput mene, vole magiju i mitska bića (zmajeve, patuljke, Urgale, Razake, čarobnjake i vilenjake).

Toni Kukec (10 g.)


Terry Pratchett: Tiffany protiv vilinske kraljice

Glavni je lik knjige Tiffany Cuka. Ona je devetogodišnja djevojčica koja ima mamu, tatu, brata i šest sestara. Najviše voli ići k baki Cuki jer ona uvijek ima vremena za tišinu (u Tiffanynoj kući nitko nema vremena za tišinu zato što ih ima puno, pa su bučni). Kad baka Cuka umre, počinju se događati čudne stvari: Tiffanyn brat Bježiblag nestane, u potoku se pojavljuje čudovište po imenu Jenny Zelenzuba, na puteljku se pojavljuje bezglavi jahač i posvuda se pojavljuju Nac Mag Feeglei, tučnjavi i pijankama skloni vilenjaci. Također nestaje barunov sin, a gospođa Ožega (za koju su svi mislili da je vještica) umire. Gospođica Krpelj pomaže Tiffany da zaustavi miješanje dvaju svjetova, stvarnog i izmišljenog. Pročitajte ovu knjigu - ako se usudite. Meni se jako svidjela, a najviše mi se svidjela Tiffany!

Veronika Bićanić (9 g.)


Erin Hunter: Warrior cats (serijal)

To je pustolovni serijal o četiri klana divljih šumskih mačaka koje međusobno ratuju. U prvoj knjizi pojavljuje se mladi mačak (kućni ljubimac) imenom Crvenko i pridružuje se jednome od četiriju klanova, Klanu Groma. Ostali klanovi zovu se Klan Vjetra, Klan Sjene i Klan Rijeke. Crvenko kao novak u svome novome klanu dobiva ime Vatrena šapa. Kasnije postaje ratnik imenom Vatreno Srce. U zadnjoj knjizi postaje predvodnikom Klana Groma i dobiva svoje novo ime: Vatrena Zvijezda.

Ovaj serijal od šest knjiga donosi puno pustolovina, a zanimljiv je zato što je teško pogoditi što će se dalje dogoditi, pa je sve puno napetosti. Hoće li Vatreno Srce uspjeti razotkriti zle planove Tigrove Kandže, njihova mračnog zamjenika klana i hoće li zadržati prijateljstvo sa svojim prijateljem Sivotrakom uz sve te pustolovine? Otkrijte sami!

Maja (12 g.)


To čitaju Male knjigopije, a što vi čitate? Pišite nam u komentarima, na društvenim mrežama...