Svake godine otprilike jedna od sedam novih mama bori se s anksioznošću i depresijom u razdoblju nakon poroda, ali prema novom istraživanju objavljenom pred dva tjedna u Frontiers in Global Women’s Health, pandemija koronavirusa pogoršava te brojke.

Stručnjaci su od samog početka zabrinuti zbog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje novih majki, a ovo istraživanje samo potvrđuje da su naši strahovi bili opravdani. Istraživanje je obuhvatilo 900 žena (520 je bilo trudno, a 380 ih je rodilo u prošloj godini) i otkrilo nam da su se simptomi depresije i anksioznosti trudnica i majki značajno povećali tijekom ove globalne zdravstvene krize.

Prije pandemije, 29% tih žena imalo je simptome umjerene do visoke anksioznosti, a 15% je imalo depresivne simptome ali tijekom pandemije taj se broj gotovo utrostručio! 72% ispitanih žena je reklo da su osjećale snažnu anksioznost, a 41% ih je prijavilo simptome depresije.

Prilagođavanje roditeljstvu nakon porođaja je izazovno i u normalnim okolnostima, a kamoli usred globalne pandemije.

Prilagođavanje roditeljstvu nakon porođaja je izazovno i u normalnim okolnostima, a kamoli usred globalne pandemije.

Zabrinutost zbog potencijalne izloženosti COVID-19 u kombinaciji s preporukama za fizičko distanciranje, može pogoršati depresiju i smanjiti pristup resursima, poput zdravstvene zaštite i socijalne podrške, a koje mi žene koristimo za izgradnju otpornosti i promicanje oporavka nakon poroda. U nedostatku ovih ključnih čimbenika, posljedice za nove majke mogu biti veoma štetne.

Doživljavanje depresije i anksioznosti tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja može imati štetne učinke na mentalno i fizičko zdravlje majke i djeteta koji mogu trajati godinama. Takvi učinci mogu uključivati prerano rođenje djeteta, smanjeno vezivanje majke i novorođenčadi, te kašnjenje u razvoju kod novorođenčadi.

Ključno je stoga povećati svijest o utjecaju socijalne (i fizičke) izolacije na mentalno zdravlje trudnica i žena nakon porođaja i pružiti im svu našu pomoć i podršku kako bi zaštitili njihovo zdravlje i zdravlje njihovih beba.

Jedan od načina na koji je moguće proći kroz ovu borbu zove se mindfulness.

Biti mindful znači biti svjestan, obratiti pažnju na sadašnji trenutak. To znači da ste svjesni što se događa oko vas i u vama, što mislite i kako se osjećate. I ne samo to, biti mindful znači gledati na svijet (a ponajprije na sebe!) s manje osuđivanja, a više prihvaćanja. Uz pomoć mindfulnessa naučit ćete dopustiti emocijama i mislima koje vas „muče“ da dođu i prođu, nježno ih prihvaćajući. Za saznati više o ovoj divnoj i snažnoj tehnici toplo vas pozivam da pročitate ovaj članak.

Ako ste trudni ili ste nedavno postali majkom, a borite se s anksioznošću ili depresijom, molim vas potražite pomoć...ne morate taj pakao prolaziti sami!