Tolika količina sadržaja se možda može učiniti suvišnom, ali doista je riječ o jednom od najvećih trenutaka u domaćoj povijesti koji značajno mijenja kontekst naše daljnje egzistencije. Ne bi li naučili nešto o njemu i sa strane koja je važna ljubiteljima knjiga i čitanja donosimo listu "naj" EU momenata u segmentu kulture pisane riječi.

Najveća EU knjižnica

U većini europskih gradova zgrada knjižnice čini jednu od središnjih silnica gradskog života u kojoj je dolazak do željene knjige samo jedna od mogućnosti. Najveća u EU zemljama smještena je pak u Amsterdamu gdje je dio mreže Openbare Bibliotheek Amsterdam. Pod nazivom Centrale Bibliotheek krije se čak 28,500 mraširenih kroz 10 katova, 1200 stolica, 600 računala s pristupom internetu i 200 djelatnika iako većina posudbi prolazi kroz automatizirani sustav! Od impresivnih statističkih brojki izdvojimo i da ima 2 000 parkirnih mjesta za bicikle, restoran brze prehrane te sedmodnevno radno vrijeme od 10 ujutro do 10 navečer. Žuđeni civilizacijski standard, rekli bismo.

Najmaštovitija EU knjižnica

Telefonske govornice u Velikoj Britaniji postale su dio kulturnog identiteta i prepoznatljiv element niza mjesta na Otoku, ali promjene u tehnologiji komunikacije učinile su ih opskurnima gotovo preko noći. S obzirom na njihovo kulturno značenje stanovnici su ih htjeli sačuvati, a ne samo ostati na njihovom gledanju u obliku TARDIS-a Doktora Who. Britanski telekom je tako 2009. napravio projekt prema kojem lokalna zajednica može telefonsku govornicu pretvoriti u nešto novo koristeći sve moguće kreativne kapacitete i ideje. Odjednom su telefonske govornice počele postajati umjetničke galerije ili umjetnička djela sama po sebi, ali jedan od najuspješnijih procesa bilo je njihovo pretvaranje u male knjižnice! Sjajnim projektom cijeli niz britanskih mjesta je dobio bar malu točku na kojoj se može doći do zanimljivog štiva za čitanje.

Najveći izdavački div (u nastanku)

U drugoj polovici ove godine završit će se masivna operacija spajanja izdavačkih divova Random House u vlasništvu njemačkog Bertelsmanna i Penguina u vlasništvu britanskog Pearson PLC-a, a sve ne bi li nastao još veći div naziva Penguin Random House. Iako već neko vrijeme znamo da svijetom vlada nekolicina megakompanija, novija je pojava da se i izdavači pod udarom krize grupiraju u potpuno nove vlasničke oblike. Nismo sigurni koliko je to dobro za svijet knjige, pa tek ostaje vidjeti sve posljedice.

Najveća medijska izdavačka kuća

Iz njemačkog Hamburga pak europskim pisanim medijima vlada Gruner + Jahr iz čijih pogona diljem Europe izlazi preko 280 magazina i dnevnih novina!

Najveći sajam knjiga

Ne samo europski već i najveći svjetski sajam knjiga nalazi se u Frankfurtu na Majni. S više od 7 000 izlagača iz preko 100 svjetskih zemalja Frankfurt je prava poslovna meka za sve ličnosti iz poslovnog lanca nastanka knjiga, ali ipak nešto manje za obične čitatelje.

Najstarija europska knjiga

Kada papirnata knjiga u jednom komadu i gotovo potpuno čitljiva preživi od 7. stoljeća do danas, ne preostaje nam ništa drugo nego izraziti divljenje. Riječ je o Evanđelju St. Cuthberta koje je nekoliko stoljeća između ostalog preživjelo i zakopano u lijesu što su bili početni uvjeti u kojima vjerojatno treba tražiti i razlog opstanka. Nedavno ju je kupila Britanska knjižnica i to za 9 milijuna funti! Kod obitelji Harrison iz Zalagaonice to zasigurno ne bi prošlo tek tako...

Najstarije novine

Post-och Inrikes Tidningar iz Švedske su najstarije europske i svjetske novine čiji život traje još od 1645. godine. Impresivan podatak ne umanjuje činjenica da danas izlaze "samo" na internetu te da nisu previše atraktivnog sadržaja s obzirom da uglavnom služe za službene obavijesti o bankrotima, aukcijama...

Najbolja čitalačka pismenost

PISA testovi posljednjih godina izazivaju veliku pažnju i u domaćim vodama jer prikazuju naše zabrinjavajuće obrazovno stanje u globalnom kontekstu. Jedan od modula koji se testovima provjerava je čitalačka pismenost što je segment kojim u EU vlada Finska te je dugo bila najuvjerljivija i na svjetskoj razini, ne bi li u posljednje vrijeme mjesto prepustila galopirajućim azijskim zemljama. U analizi uzroka tako dobrih rezultata često se navodi i činjenica da Finska ima jedan od najrazvijenijih sustava knjižnica na svijetu!

Najduža knjiga

Iako na spomen duge knjige u memoriju obično zaluta Rat i mir rekord zapravo drži Proustova potrazi za izgubljenim vremenom koja je kao najduža zabilježena i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Naravno, nije riječ samo o broju stranica, što ovisi o izdanju, već o broju riječi kojih je u Proustovu ciklusu 1 200 000. Recimo da je Rat i mir na "samo" 587 000!

Najveća tvornica papira

Ključan element produkcije knjiga je naravno papir, a osim prilikom prisjećanja na pokoju propalu lokalnu tvornicu, o njegovoj produkciji ne razmišljamo previše. Recimo tako da je najveća tvornica u Europskoj uniji u Švedskoj, gdje je firma Svenska Cellulosa Aktiebolaget i najveći privatni vlasnik šume u Europi! Kao usko povezano pitanje uz tvornice papira recimo i da su Austrija i Švedska zemlje Europske unije s najvećom količinom recikliranog papira.

Najprodavaniji autori

Ujedinjeno Kraljevstvo se može pohvaliti s čak tri autora (zlato, srebro i bronca!) na samom svjetskom vrhu najprodavanijih autora u povijesti! Čast je pripala Williamu Shakespeareu (4 milijarde), Agathi Christie (4 milijarde) i Barbari Cartland (1 milijarda). Riječ je o maksimalnim procjenama, ali ni minimalne nisu ništa manje impresivne.