Franklin Foer: Kako nogomet objašnjava svijet

Prilično je poznato i dobro dokumentirano da utjecaj nogometa na sve pore društva nadilazi uobičajenu vrijednost sporta. Sustavnijeg razmatranja fenomena primio se novinar Franklin Foer, koji, analizirajući različite svjetske klubove i njihove navijačke skupine, pokušava odgovoriti na ključno pitanje - može li nogomet promijeniti svijet. Čitajući o događanju u Iranu, zbog uspjeha nogometne reprezentacije žmarci su zajamčeni. 

Nogomet nije isto što i Bach i budizam, ali često ga osjećamo puno snažnije od religije. 

Kristijan Krkač: Filozofija nogometa

Svoju "filozofiju" dobili su filmovi i serije pa bi bilo čudno da ju nije dočekao i nogomet. Krkač je profesionalni filozof i sveučilišni profesor, ali i aktivni navijač Dinama, što mu tematiku čini vrlo bliskom. Nogomet se razmatra iz različitih kutova - ontološkog, epistemološkog, etičkog, no autor nikada ne prelazi pristojnu granicu razumljivosti teksta prosječnom čitatelju. 

Dokolica, za razliku od ostalih stvari kao što su umjetnost ili činjenje dobra zajednici, ukoliko je ispunjena športom, onda je prije svega ispunjena igrom, a i igra je na koncu samo igra - dinamična, neizvjesna i kreativna zabava i radost življenja. 

John Doyle: Svijet je lopta 

John Doyle Irac je na radu u Kanadi, u kojoj je ugledni medijski djelatnik s ogromnom srećom - ima čast pratiti velika svjetska nogometna natjecanja. Veliko iskustvo Doyle je pretočio u uzbudljivo štivo koje nalikuje putopisu, ali u temelju svega leži - nogomet. 

Neki Amerikanci zaziru od nogometa ne samo zato što je to igra drugih zemalja nego zato što se ne može smatrati sportom koji prelazi s oca na sina pa, dakle, nije tradicionalan i ne potvrđuje stare američke vrijednosti. 

Franka Miriam Brückler, Dinko Cicvarić: Nogometna matematika i fizika

Matematika i fizika - najomraženiji školski predmeti. Nogomet - najpopularnija igra, barem među dječacima. Kada se to dvoje spoji, nastane dosta zanimljivo štivo koje otkriva strane nogometa, ali i znanosti o kojima inače ne razmišljamo. Razmatrati Newtonov zakon u ovom kontekstu jedno je potpuno novo iskustvo. 

Dobra nogometna momčad ne podrazumijeva samo fizičke kvalitete, nego i ljudske kvalitete (suradnju) i inteligenciju (pitanja taktike i strategije).

Peter Pericles Trifonas: Umberto Eco i nogomet

Eco bez imalo sumnje pripada najpopularnijim piscima posljednjih pedeset godina i teško bismo pomislili da ovaj akademski profesor, iz čijeg je pisaćeg stroja izašlo Ime ruže, ima ikakve veze s nogometom. A da su one vrlo snažne i intrigantne, svjedoči ova mala knjižnica džepne veličine, koja se pročita u nekoliko sati jednog popodneva. Možda baš prije utakmice. 

Umberto Eco shvaća nogomet kao neurozu kulture. Nogomet je manifestacija nečega u ljudskoj psihi što se iskrivilo, i za što nema razumnog objašnjenja ni učinkovitog lijeka. 

+ BONUS RI PAKET 

Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak: Rijeka nogometa: 1873-1948 

Kako najviše volimo izlete u povijest koji nisu samo politika i rat, ovaj pregled povijesti nogometa u Rijeci prije, tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata prava je stvar za sve one sličnog sentimenta. 

Marinko Lazzarich: Kantrida bijelih snova 

Impresivna i raskošna monografija o prvoligašu s Kantride. Obvezno štivo i za one koji nisu navijači Rijeke jer razmatra aspekte povijesti i funkcioniranja iza kojih stoje razlozi za cijeli niz današnjih rivalstava i situacije općenito.

Fotografije: Rijeka nogometa: 1873. - 1948.