Sommer-Bodenburg, Angela: Vampirko

Omiljeno štivo dječaka Antuna jezive su priče, osobito o vampirima. No, dobio je priliku upoznati pravog pravcatog mladog vampira Rudija, pa i njegovu sestricu Anu i štoviše postali su i prijatelji. Rudi se pokazao kao drag i ljubazan, a najveću zapetljanciju u cijelom romanu izazvali su pokušaji Antunovih roditelja da upoznaju njegova prijatelja. Ali kako objasniti neobičnosti vezane uz Rudija - otrcani crni plašt koji nikada ne skida i koji k tome neobično zaudara, zašto dolazi u sitne noćne sate i zašto stalno rukom pokriva usta . . . ?

White, E. B.: Velika pustolovina Stuarta Malog

Obitelj Mali dobila je drugog sina. Miša. Stuarta Malog. Iako iznenađeni i zatečeni nisu to nikad pokazali pred njim. Prihvatili su novog člana obitelji brinući se za njega baš kao što se treba brinuti za svaku bebu koja dođe na svijet. Zbog svog malenog rasta i zato što je mogao učiniti stvari koje miševi mogu učiniti i zato što ih je činio rado, Stuart je bio od velike pomoći svojim roditeljima i bratu Jurici. No, i bez toga jako su ga zavoljeli. Oni njega i on njih. Jedino Zvonimir, obiteljski mačak nije mogao obuzdati svoju mačju prirodu, pogotovo kad mu se iskušenjenje udvostručilo s Martom. Marta je bila ptica koju je gospođa Mali spasila i udomila. Na vrlo duhovit način nižu se pustolovine Stuarta Malog najprije u gradu, a zatim izvan kuće u potrazi za Martom koja je nestala. Iako malen rastom, neobičan i ponekad nespretan, Stuarta krase odlike pristojnog, dobro odgojenog i poštenog mladića.

Preussler, Otfried: Mala vještica

Mala vještica imala je samo sto dvadeset sedam godina i živjela je s gavranom Abrakasom, prijateljem i savjetnikom u dubokoj šumi. Svake godine u Valpurginoj noći velike vještice plešu svoj ples na koji ne smiju dolaziti malene vještice. Potaknuta znatiželjom mala jevještica otišla na ples i zbog toga je bila kažnjena. Kako bi mogla sudjelovati sljedeće godine morala je činiti dobra djela i naučiti mnoge čarolije. S tom odlukom započeo je uzbudljiv kovitlac događaja. Pomagala je dobrima i kažnjavala zločeste, te napravila mnoga dobra djela, ali to se baš nije sviđalo vijeću vještica. Maštovita, vesele priča namijenjena je mladim čitateljima.

Pullman, Philip: Satni mehanizam

Uzbudljiva priča smještena u Njemačku, u vrijeme kad su satove pokretali satni mehanizmi, a urari izrađivali i figure koje su obilježavale svaki puni sat izlaženjem iz satnog kućišta. Dok urarski naučnik Karl razbija glavu kako izbjeći postavljenje nove figure u gradski sat jer je nije stigao napraviti, Fritz, lijeni pripovjedač priča svoju strašnu priču o zloglasnom uraru dr. Kalmeniusu koji izrađuje neobično lijepe, ali ponekad i opasne satne mehanizme i koji je spasio život mladom kraljeviću. Knjiga o dobru i zlu, lijenosti, pohlepi, stvaralačkoj talentiranosti i nevjerojatnoj dobrot,i popraćena je ilustracijama koje dočaravaju atmosferu priče.

Bentley, Sue: Čarobni mačić (Ljetna čarolija)

Djevojčica Liza Mogranj porovodi školske praznike kod tete Ruže na selu jer su njezini roditelji poslovno otputovali u Ameriku. Lizino ljetovanje ispunjeno je uzbudljivim pustolovinama koje su započele kada je sićušni, narančasti mačić Plamenko ušao u njezin život. Djevojčica se od tog trenutka ne odvaja od Plamenka, neobičnog mačića kraljevske krvi kojeg progoni njegov ujak Mračni. Plamenko je Lizi donio posebnu vrstu čarolije...

Gaarder, Jostein: Hej! Ima li ovdje koga?

Levine, Gail Carson: Vilinski prah i potraga za jajetom

Majstorica moderne bajke Gail Carson Levin napisala je ovu maštovitu i poetičnu knjigu za djecu nadahnuta pričom o vječnom dječaku Petru Panu, kojem je i posvetila ovo svoje djelo. Dakle, radnja se događa u Nigdjezemskoj, točnije u Vilingradu, mjestu u kojem nitko ne stari i gdje se pojavljuje nova i vrlo neobična vila Prila. Svaka vila je za nešto nadarena i taj svoj dar posjeduje odmah po rođenju. No Prila svog talenta nije svjesna. Pa čak niti najmudrije stvorenje u Nigdjezemskoj, Majka Golubica, nije sigurna u Prilin dar. No na čitateljima je da ga otkriju, sudjelujući u potrazi za jajetom a time i za spasom zemlje Nigdjezemske.

Dahl, Robert: Matilda

Matilda je neobično nadarena djevojčica, jednom riječju genijalka, koja je do šeste godine u mjesnoj knjižnici pročitala gotovo sve knjige. To uopće ne primjećuju njeni ograničeni roditelji: majka, čiji se život vrti oko partija karata i TV-sapunica, te otac, umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Na sreću, Matilda u školi pronalazi razumijevanje i srodnu dušu u učiteljici Slatkić. Međutim, ovdje priči nije kraj, jer strašna ravnateljica Grozobradić tiranizira cijelu školu...

Jansson, Tove: Čarobnjakov šešir

Tove Jansson jedna je od najznačajnijih spisateljica 20. stoljeća. Uz niz vrijednih priznanja, za svoj književni rad na području dječje književnosti 1966. dobila je medalju Hansa Christiana Andersena. Proslavila se serijalom knjiga o veseloj obitelji Mumintrola, neobičnim križancima između vodenkonja i trolova. Tako i u fantastičnoj priči Čarobnjakov šešir, govori o članovima obitelji Mumin i njihovim prijateljima, koji nakon što se probude iz dugoga zimskog sna, dožive niz neobičnih pustolovina koje izazove pojava čarobnog šešira. Djelo je prožeto suptilnim humorom, odlično okarakteriziranim likovima, nenametljivo provučenom pedagoškom niti, a crteži simpatičnih i vedrih likova upotpunjuju literarni doživljaj djela. Mumintrol i njegova družina oživjeli su i u stripu, doživjeli mnogo kazališnih i filmskih obrada, televizijskih, a nedavno i crtanih serijala.

DiCamillo, Kate: Priča o mišu zvanom Despero

Od samoga rođenja bio je vrlo neobičan. Bio je zadnji miš koji se rodio svojim roditeljima i jedini miš iz legla koji se rodio živ, i to sa otvorenim očima. Svojim fizičkim izgledom jako se razlikovao od drugih. Bio je nježan, sićušne građe, i imao je besramno velike uši. Ali, ono što ga je činilo apsolutno, drugačijim bile su njegove sklonosti. Obožavao je glazbu, znao je čitati i zaljubio se u jedno prekrasno ljudsko biće - princezu Zrinku. Despero je sa voljenom princezom razgovarao ljudskim jezikom i odao joj najskrovitiju mišju tajnu, zbog čega je osuđen na progonstvo u mračne podrume u kojima su carovali opasni štakori. I baš u tim skrovitim podrumima, Despero je saznao da zli štakor Roscuro sprema podlu zavjeru koja bi mogla Zrinku stajati života. Duhovit i šarmantan roman o nemogućoj ljubavi, podvizima od kojih zastaje dah i pobjedi nad zlikovcima . . . za koje je američka spisateljica Kate DiCamillo 2004. godine dobila nagradu Newburry za najbolji dječji roman.

Juster, Norton: Fantomska kućica

Dječak Milo dosađuje se sve dok na drugom kraju svoje sobe ne ugleda golemi paket naslovljen na njega. Uz paket je i koverta. Otvori je, onako više iz pristojnosti. Unutra je pisalo: PRAVA PRAVCATA NAPLATNA KUĆICA - a zatim u nastavku - ZA ONE KOJI JOŠ NIKAD NISU BILI U ONOSTRANSTVU. Po uputama je složi, sjedne u svoj autić i krene. Odjednom se mašta pretvorila u zbilju. Jurio je ONOSTRANSTVOM, upoznavao čudne krajeve, gradove; likove s još čudnijim imenima, zaduženjima. Našao se u neobičnim situacijama u kojima se trgovalo slovima ili igralo brojevima. U tom fantastičnom svijetu, u kojem je gotovo sve obrnuto nego u našemu, moglo se toliko toga naučiti o vlastitom svijetu. Kad je oslobodio Kraljevnu s Mjerom i Kraljevnu sa Smislom i kad je uspostavljeno njihovo Kraljevstvo, Milova avantura se približila kraju. Vrativši se opet odakle je i krenuo, nije mogao doći k sebi od čuđenja da je putovanje trajalo samo sat vremena. Sa zaprepaštenjem je ustanovio koliko se toga može napraviti, doživjeti, vidjeti, upoznati, izmaštati, promijeniti, naučiti za samo sat vremena. Dosada je nestala! Čekalo ga je toliko toga.

Preussler, Otfried: Mali duh

"Mali duh" je već treće hrvatsko izdanje vrlo maštovitog pisca O. Preusslera. Nakon "Malog vodenjaka" i "Male vještice", stiže nam i priča o malom duhu koji je već dugo, dugo živio u starom dvorcu. Svake noći, točno u ponoć, on bi lebdio dvorcem ili bi se zabvaljao praveći društvo sovi Uhu-Šuhu. No jedne noći mali duh se osmijelio i odlučio se pojavljivati i po danu. Naravno, tu tek počinju avanture, u kojima će uživati djeca mlađeg školskog uzrasta, a i ponešto stariji čitatelji.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Otrfried Preussler/Mala vještica