Bibliokombi je naša nova strast, kombinacija da postanemo bolji, bliži, korisniji, uslužniji zajednici u kojoj djelujemo i zbog koje postojimo. Ipak, ovaj tekst koji o njemu govori nećete pročitati običnim pogledom preko ekrana. Ne zato što je težak ili prepun akademskih riječi. On poziva na akciju za koju se trebamo odlučiti, vidjeti je li to nešto što nas doista zanima, što je potrebno nama, bližnjima, susjedima... Svaka sekunda koju uložite u čitanje, dijeljenje, raspravljanje ovog teksta već je stoga po sebi krasan doprinos.

Iako je suvremen život užurban, rastrgan, prenatrpan, stresan, nesiguran (…), postoje točke stabilnosti koje su nam oslonac, kojima se vraćamo i uz koje se opuštamo, rastemo, zabavljamo, bježimo... Jedna od takvih su knjiga, čitanje, knjižnice. Konkretno, u Gradskoj knjižnici Rijeka sve te potrebe naše zajednice nastojimo zadovoljiti u punini usprkos svim poteškoćama i izazovima na koje nailazimo na putu. Stoga je jedan važan kamenčić našeg mozaika i junak današnje priče - Gradski bibliobus.

Bibliobusova avantura počela je davne 1969. g., kada je kao prvi bibliobus u tadašnjoj Jugoslaviji krenuo upravo iz Gradske knjižnice Rijeka prema brojnim mjestima šireg riječkog prstena. Svakodnevna je zadaća takvih pokretnih knjižnica da donesu knjigu, kao temeljni oblik kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, poticanja kreativnosti, informiranosti, pismenosti i umjetničkog izražavanja ondje gdje su kulturne usluge skromne.

Lijepa pisana riječ tako našim gradom putuje i na kotačima punih 45 godina. Naravno, Bibliobusna služba Gradske knjižnice Rijeka u proteklih je 45 godina prošla brojne transformacije, uspone i padove, mijene političkog i teritorijalnog ustroja, uspješno preživjevši sva iskušenja. Sve je to lijepo sažeo njegov dugogodišnji vozač i legenda Mile Bogić

Inače recimo i da posljednjih 10 godina našu blibliobusnu službu čine dva bibliobusa - onaj Županijski koji obilazi čak 12 jedinica lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije te onaj Gradski – koji obilazi 17 stajališta na području Grada Rijeke u kvartovima gdje nema knjižničnog ogranka, pored vrtića i škola, ispred Doma umirovljenika i u prostoru većih gradskih tvrtki.

O koliko veselja i radosti govorimo, svjedoči anegdota iz Dječjeg vrtića Krijesnica, jednog od stajališta pred gradskim vrtićima, čiji su se polaznici i vjerni korisnici Gradskog bibliobusa odlučili na Dječjoj karnevalskoj povorci maskirati u knjige! Potpuno druga generacija, ali ista emocija zadovoljstva proizlazi i iz dolaska pred Dom za starije i nemoćne osobe na Kantridi. Bibliobus se tako pokazuje kao spajalica dvaju različitih svjetova. Valja biti realan – većina ljudi u bibliobusu vidi još jedno vozilo na zagušenim gradskim ulicama. No oni pak koji se njime koriste postaju detektivi skandinavskih kriminalističkih romana, prijatelji Harryja Pottera, junaci Međuzemlja i u njemu vide portal u potpuno drugi, toliko željeni, svijet...

Kako vrijeme prolazi, ostaju neki ožiljci i neizbježne posljedice. Cijenjena i dugovječna usluga naše ustanove u opasnosti je da naprasno bude prekinuta. Naime, vozilo Gradskog bibliobusa staro je 25 godina, karoserija je trula, mehanički kvarovi česti, rezervni dijelovi teško dobavljivi, a konstrukcija autobusa preglomazna da bi dopustila inovativnije postupanje i razvoj usluge na novim lokacijama… Stoga kao jedan od svojih temeljnih zadataka u narednom razdoblju vidimo nabavu novog vozila i osvježenje ove tradicionalne usluge.

Oblikovanje novog bibliobusa postaje jedna od naših temeljnih zadaća. Detaljno smo istražili stanje na tržištu i pronašli rješenje kojim bi naše ciljane potrebe ispunilo bibliokombi vozilo čija se cijena kreće, uključujući nadogradnju i opremanje, oko 700.000 kuna, što je cilj za koji vjerujemo da ga zajednički možemo postići jer je riječ o zajednici korisnoj i atraktivnoj usluzi. U današnje vrijeme 700. 000 kuna zvuči jako puno, nedostižno, a navikli smo da se odustaje od i egzistencijalnih stvari. Ali ta defetistička i pesimistična priča nije nešto čemu se želimo prepustiti jer oni koji trebaju ovakvu uslugu zaslužuju pristup knjigama.

Mašta kojom uranjamo u knjige ovdje uzmiče pred strogom financijskom logikom. Iz vlastitih sredstava Knjižnice uspjeli smo osigurati 30 % potrebnog iznosa. Svjesni iznimno teške ekonomske situacije, jasno nam je da neće biti lako prikupiti preostali potreban iznos donacijama i sponzorstvima. Ipak, vjerujemo u solidarnost zajednice u kojoj radimo ova duga desetljeća te da ćemo zajedno s gospodarstvenicima i građanima nastaviti graditi ovu uslugu.

Budućnost donosi transformacije i nova područja bavljenja koji postaju dodana vrijednost ulaganja. Želimo da Bibliobus u funkcionalnijem, kvalitetnijem i praktičnijem obliku nastavi provoditi više od četiri desetljeća postojeću uslugu. Želimo unaprijediti i nanovo osmisliti dosadašnje aktivnosti, uvesti nova stajališta, funkcionalnosti vozila, radno vrijeme. Da, dobro ste primijetili, puno želimo, ali nismo nerealni.

Inicijative ovakve prirode, duboko vjerujemo, mijenjaju zajednicu i našu svakodnevicu. Svaka je podrška dobrodošla. Javite nam se i priključite guranju bibliobusa! 

Trenutno otvorene mogućnosti:

Razgovor o suradnji:

Što planiramo i zajedno možemo postići, najbolje vam možemo približiti uživo. Ako želite saznati dodatne detalje ili postati dio akcije, javite se na broj 099/2343-745 ili mailom na gorana.tuskan-mihocic@gkri.hr   

Doniranje:

Želite li postati dio budućnosti novog bibliobusa, znat ćemo to cijeniti:

Zagrebačka banka, Hrvatska

IBAN: HR2123600001101534902

OIB: 53791148489

Gradska knjižnica Rijeka, Matije Gupca 23, 51000 Rijeka

Dijeljenje:

Ako podržavate projekt nabave i unapređenja usluge Gradskog bibliobusa, podijelite ovu vijest i pomognite inicijativi.

Pogurajmo bibliobus!