Nedjeljko Fabrio: Vježbanje života

U ovom romanu hrvatskog književnika, objavljenom 1985. godine, obuhvaćena su zbivanja od 1820. do 1955. godine u Rijeci. Na podlozi povijesnih zbivanja ispričane su obiteljske kronike dviju obitelji, talijanske i hrvatske. Uz fiktivne likove, u "kronisteriji" se javljaju i predstavnici velike politike: ban Jelačić, Frano Supilo, D´Anunzio i drugi. U roman su interpolirani i povijesni dokumenti, kao stenogrami, pisma, novinski članci. S poslije objavljenim romanima "Berenikina kosa" i "Triemeron", ovaj roman čini "jadransku trilogiju".

Miljenko Jergović: Dvori od oraha

Saga o dvadesetom stoljeću, vezana uz životnu povijest jedne obitelji na čije živote snažno utječu povijesna zbivanja. Glavni lik je Dubrovkinja Regina Delavale koja je već na početku romana predstavljena kao luda starica nasilnog ponašanja. Potom se radnja vraća u prošlost i slijede događaji koji su uzrokovali Reginino ludilo. Radnja je vremenski ograničena trajanjem njezina života, a ide u prošlost sve do 1905. godine, kada je Regina rođena.

Ivan Aralica: Život nastanjen sjenama

Novi roman Ivana Aralice, u kojem se miješaju autobiografski motivi i memoarska građa, stvarajući neku vrst obiteljske sage, istodobno donoseći obilje historiografskih činjenica i sve to u epistularnoj formi. Roman predstavlja svojevrsnu kroniku Dalmatinske zagore u 20. stoljeću, a dojam toga pojačava Araličin jezik koji vrvi lokalizmima i daje autentičnu notu cijelom romanu

Ljudevit Bauer: Kratka kronika porodice Weber

Ovo je roman o porodici punoj nadarenih, čudnovatih i sposobnih ljudi kroz nekoliko generacija, a ujedno je to i kronika propadanja Panonije i Slavonije.

Hrvoje Hitrec: Kolarovi

Priča o životu obitelji Kolar postaje i povijesna priča hrvatskih prostora s početka dvadesetog stoljeća, od pojave Stjepana Radića, kroz dva svjetska rata sve do Domovinskog rata. Napisana je u tri dijela, prvi "Ljubav na crnom baršunu" drugi "Ljubav na crvenom baršunu", treći "In fine" i predstavlja sudbinu mnogih generacija koje su rođene i odrasle na ovim prostorima, gdje se često čovjekova sudbina vezala uz politička zbivanja.

Gabriel Garcia Marquez: Sto godina samoće

Prijevod proslavljenog romana prevedenog na desetke svjetskih jezika, nagrađenog s mnogim međunarodnim nagradama, a autoru je omogućilo Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Roman je to velike ljudske i obiteljske samoće - elementa koji se provlavči kroz sve teme, ideju, motive, sve likove, bez obzira na spol i dob. Samoća zahvaća čitav narod Latinske Amerike (mitskog grada Makonda) koji je prikazan u djelu bez obzira na njihovu nepredvidljivu narav, strast, temperament i tradiciju mitova i vradžbina. Upravo je zbog prisutnosti mitova i običaja u svim slojevima, romanu se pripisuje epitet "magičnog realizma". Čudesan svijet događaja i likova predstavljenih kroz ironiju i tragediju, svrstavaju ovaj roman u sam vrh svjetske književnosti.

George Eliot: Mlin na Flossi

Engleska spisateljica George Eliot pravim imenom Mary Ann Evans pripada generaciji pisaca viktorijanske Engleske i tematski se ne udaljuje od sredine u kojoj stvara. "Mlin naFlossi" je presjek obiteljskog života u idiličnom mjestu uz rijeku. Iako je krajolik idiličan ispod mirne površine tinjaju životi dvoje glavnih protagonista Maggie i Toma Tullivera. U ambivalentnom odnosu brat stalno nadzire sestru, koja zbog obiteljske časti žrtvuje prijateljstvo, ljubav i na kraju život. Autorica kroz dvoje glavnih likova govori o engleskom obiteljskom životu, a strastvena Maggie postaje simbolom požrtvovnosti i predanosti.

John Steinbeck: Istočno od raja

Ovaj snažan i brutalan roman prati isprepletene sudbine dviju obitelji - Trask i Hamilton, čiji naraštaji bespomoćno iznova ponavljaju pogreške Adama i Eve i otrovno suparništvo Kaina i Abela. Književna kritika djelo smatra najambicioznijim romanom ovog američkog nobelovca u kojemu je on stvorio neke od svojih najnezaboravnijih likova i istražio svoje najtrajnije teme: tajnu identiteta, neobjašnjivost ljubavi i smrtonosne posljedice odsutnosti ljubavi. Prema romanu je slavni američki redatelj Elia Kazan snimio 1955. godine istoimeni film.

Isabel Allende: Kuća duhova

Ova obiteljska saga, čija se radnja odvija od početku 20. stoljeća do njegovih sedamdesetih godina, prvi je roman danas jedne od najčitanijih čileanskih književnica, po kojemu je snimljen i istoimeni film. Priča je to o bogatom i uglednom Estebanu Truebi, koji je osnovao obitelj sa sestrom preminule zaručnice - Clarom, ženom osebujne duhovnosti i mogućnosti predviđanja, o njihovoj djeci i unucima, s mnoštvom ljubavnih i ljubavničkih zapleta, u zemlji u kojoj bukti plam revolucionarnih zbivanja i političkih promjena.

Jung Chang: Divlji labudovi

Autorica je rođena u Sečuanu 1952. godine, a od 1978. živi u Londonu. Ovaj roman postigao je vrlo veliku popularnost. Može se svrstati u žanr obiteljskog romana jer pripovijeda o tri generacije jedne kineske obitelji tijekom 20. stoljeća. Istovremeno to je i romansirana povijest Kine: od doba carske Kine i konkubina, doba Kuomitanga, borbi Komunističke pratije da dođe na vlast, uspostava te vlasti, vrijeme Kulturen revolucije, pa sve do današnjih dana. Impresivan i ujedno zastrašujući prikaz jednog od totalitarnih režima 20. stoljeća.

Sigrid Undset: Kristina, Lavransova kći

Prvi dio trilogije "Kristina, Lavransova kći", opisuje odrastanje i sazrijevanje lijepe i ponosne junakinje Kristine, kćerke imućnoga zemljoposjednika, u djevojku i mladu ženu, te njezinu ljubav prema mladiću Erlendu Nikulaussonu, koji potječe iz obitelji uglednijega roda od njezina, ali je nije dostojan kao osoba. Međutim, ona se za njega ipak udaje...

Michael Cunningham: Meso i krv

Roman prati nekoliko generacija obitelji Stassos. Otac, Constantin Stassos grčki je doseljenik koji u Americi pokušava dohvatiti svoj dio "američkog sna". Patrijarhalno odgojen, teško prihvaća nove vrijednosti koje donosi vrijeme i način života. Žena i djeca, svaki na svoj način, nastoje ostvariti osobne ambicije, te riješiti unutarnje emocionalne sukobe, obilježene životom uz autoritarnog muža i oca. Žestoka priča koja neće razočarati.

Pat Conroy: Glazba s plaže

Osobina ovog uglednog američkog književnika da biografski ali i psihološki romansira svoj život, život svoje generacije, američkog Juga i općenito svijeta 20. stoljeća, ostvarila se kroz 700 stranica čitkog štiva koje će zadovoljiti i zahtjevniju ali i širu čitateljsku publiku. Obiteljska saga, ponekad protkana snažnim humorom, na mjestima psihološki analizirana do najsitnijih detalja proživljenog i prošlog vremena ponese čitatelja kroz ovaj zanimljivi tekst. Naći će se tu i opisa konclogora iz Drugog svjetskog rata, vijetnamskih sindroma i studentskih nemira ali i velike ljubavi jednog brižnog oca koji psihološke propuste svoga odgoja uspijeva izbjeći u pristupu prema svome nadarenom ali traumatiziranom djetetu koje je s dvije godine izgubilo majku. Conroy je autor i Princa plime, čuvenog romana i još čuvenijeg filma. Glazba s plaže zainteresirala je filmske poklonike pa će se i ovaj roman pojaviti i na filmskom platnu.

Orhan Pamuk: Dževdet-beg i sinovi

Za rukopis ovog romana planetarno poznati nobelovac Orhan Pamuk 1974. godine dobio je nagradu izdavačke kuće Milliyet. Roman je objavljen 1982. godine, a opisuje tri generacije istambulske trgovačke porodice. Već slijedeće godine po izlasku iz tiska dobio je i prestižnu nagradu nazvanu imenom turskog pisca Orhana Kemala. Ovaj je prijevod objavljen u Sarajevu u izdanju kuće Libris.

Kate Atkinson: Iza kulisa u muzeju

Roman objavljen 1995. godine, kada je britanska autorica i dobila za njega prestižnu nagradu "Whitbread", obiteljska je priča o četiri generacije žena koju priča Ruby Lenox, ujedno propitujući i živote svojih prethodnica - majke koja je sanjala o Hollywoodu, život bake kao pripadnice srednje klase ili francuske epizode prabake…

Zadie Smith: Bijeli zubi

Roman prvijenac mlade britanske spisateljice odmah je po objavljivanju nagrađen uglednim britanskim književnim nagradama (Guardian, Whitebread, The New Talent Prize i nagrada za najbolju knjigu Commonwealtha 2001.). Okosnicu radnje čine dvije prijateljske imigrantske obitelji, jamajčanska Archija Jonesa i bengalska Samada Iqbala. Iqbal, predani islamski vjernik, otac je dvojice sinova; poslušnog i vrijednog Magida kojega šalje u Bengal od kuda se ovaj vraća sasvim poengležen, te lijepog i buntovnog Millata, koji stasajući na londonskom asfaltu prerasta u islamskog ekstremista. Magid se s Archievom kćerkom intelektualno veže uz obitelj britanske srednje klase - Chalfenove. Roman je obogaćen radikalnim vremenskim i zemljopisnim ekskursima u Grčku, Bengal u 19. stoljeću, na Jamajku 1907., u dane drugog svjetskog rata...

Ljjiljana Habjanović-Đurović: Ženski rodoslov

Kao još jedan od pripadnika tzv. ženskog pisma, i ovaj se roman bavi tematikom ženske egzistencije unutar granica tegobne i bolne stvarnosti, koja unatoč svojim stravičnim zakonitostima postaje korisni stimulans za vlastito samoodržanje. U tom smislu knjiga prati sudbine nekoliko generacija žena tijekom dvjesto godina - od Ivane, koja je početkom 19. stoljeća u crnogorskim planinama ubila Turčina, do Ive, potkraj 20. stoljeća, koja se kroz afirmaciju vlastite samostalnosti i samosvijesti pokušava otrgnuti tamnoj sjeni kobnih usuda svojih prethodnica...Roman je do sada objavljen u tridesetak izdanja , a autorica je za njega dobila i nagrade "Zlatni bestseler" te "Specijalni zlatni bestseler".

Gordana Kuić: Miris kiše na Balkanu

Tema romana je židovska obitelj u razdoblju između dva rata i za vrijeme drugog svjetskog rata na našem teritoriju. Poznati problemi progona i individualne sudbine uobličeni su u vrlozanimljivo štivo što će zadovoljiti i probirljivog čitaoca.

+ još obitelji... 

IIsaac Bashevis Singer: Moskatovi

Alex Haley: Korijeni

Nancy Cato: Sve rijeke tekuPraoci

John Jakes: Sjever i jug

John Galsworthy: Saga o Forsyteima

Irwin Shaw: Bogataš i siromahProsjak i lopov

Thomas Mann: Buddenbrookovi

Howard Melvin Fast: DoseljeniciDruga generacija

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: John Steinbeck: Istočno od raja