Za pripadnike filmske industrije iščekivanje nominacija i same dodjele Oscara zasigurno je jedan od najvažnijih događaja u godini. Zadovoljstvo činjenicom da je njihov rad prepoznat od strane struke i da su mjeseci snimanja u najčešće neidealnim uvjetima u konačnici nagrađeni iznimno je priznanje za slavodobitnike i nominirane.

Prva je dodjela Oscara održana 1929. godine, a jedina nije bila uživo prenošena na radiju ili televiziji. Desetljeće nakon toga, sada već filmski klasik “Zameo ih vjetar“, snimljen prema istoimenom romanu Margaret Mitchell dobiva to veliko priznanje, a ujedno predstavlja i najstariju filmsku adaptaciju književnog djela nagrađenu Oscarom u našoj filmskoj zbirci.

Pod utjecajem medija, mnogi su mišljenja kako su današnje dodjele najmanje u službi filmova, dok je prioritet zarada od reklama, samopromocija ili revanširanje filmašima koji su nezasluženo ostali bez kipića prethodnih godina. Ipak, zanimanje publike za praćenje istih još uvijek ne jenjava.

Oscara dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti u čijem su sastavu eminentni filmski stručnjaci, pa je i sama rasprava oko pravedne raspodjele zlatnih kipića bespredmetna. Između nekolicine nominiranih netko mora biti pobjednik. Je li slavodobitnik baš najbolji izbor nije presudno za gledanost filma budući da je među svim nominiranima riječ o neupitnoj kvaliteti, a cjelokupna euforija prije i poslije dodjele uvelike pridonosi promociji i povećanom interesu publike za istima.

Autori književnih predložaka pišući stvaraju vlastitu sliku svijeta i likova, a ukoliko dobiju priliku doživjeti ekranizaciju svojeg djela, s velikim nestrpljenjem iščekuju uvjeriti se u uspješnost realizacije svoje zamisli ili vidjeti na koji je način djelo doživljeno od strane onog koji se upustio u filmsku adaptaciju.

Bilo bi zanimljivo statistički obraditi promjene u posudbi knjiga u godini kada njihove ekranizirane verzije igraju na velikim platnima te vidjeti u kojoj mjeri one pridonose popularizaciji i ponovnom interesu korisnika za čitanjem naslova koji su postali prilično zaboravljeni. Tada bi vjerojatno mogli potvrditi da filmska adaptacija svakako povećava posudbu istoimenih predložaka u knjižnicama, jednako kao što utječe i na njihovu značajniju prodaju u knjižarama.

Nemoguće je predvidjeti uspjehe pojedinih filmskih adaptacija, kao i kategorički bez prethodnog istraživanja tvrditi kako ekranizacije utječu na kolektivno oduševljenje i povećavaju zanimanje za knjigama prema kojima su nastale, ali sljedeći naslovi svakako mogu biti dobra preporuka za čitanje i gledanje.

Filmovi “Zameo ih vjetar“ koji je dobio je deset Oscara 1939. godine, “ Let iznad kukavičjeg gnijezda“ koji je osvojio svih pet glavnih Oscara i to za najbolji film, glavnog glumca, glavnu glumicu, redatelja i scenarij 1975. godine te “Veliki Gatsby“, dobitnik dva zlatna kipića iz 2013. godine već su predstavljeni u tekstu Klasici s polica: knjiga vs. film. Stoga vam u nastavku kronološkim redoslijedom donosimo ostatak Oscarom nagrađenih filmova snimljenih prema književnim predlošcima, a koje možete u tiskanom obliku i na DVD-u pronaći i na našim policama.

Lewis Wallace: Ben Hur

"Prvo izdanje ovog romana izašlo je 1880. godine, priča je to o mladom Židovu koji traži judejskog kralja da bi mu služio i borio se za njega, a na kraju nalazi Sina Božjega, kralja nad kraljevima i Spasitelja. Ova epska priča osvojila je 1959. godine čak jedanaest Oscara i smatra se jednim od najuspješnijih filmova svih vremena."

Pronađite DVD “Ben Hur“ na našim policama: http://goo.gl/9TT6IX

Mario Puzo: Kum

"Roman je u izvorniku objavljen još 1969. godine, dok je njegovu filmska ekranizaciju iz 1972. režirao Francis Ford Coppola. Saga je to o mafijaškim obiteljima s početka četrdesetih godina 20. stoljeća s Don Vitom Corleoneom kao glavnim likom. Nakon što je glava obitelji Don Vito odbio da sudjeluje u trgovini drogom, započinje žestoki rat za "krvavo prijestolje". Kum je dobitnik Oskara za najbolji film, najboljeg glumca i najbolje adaptirani scenarij."

Pronađite DVD “Kum“ na našim policama: http://goo.gl/lBN1vq

Karen Blixen: Moja Afrika

"Film je približno baziran na autobiografskom romanu "Moja Afrika" autora Isaka Dinesena (pseudonim autorice Karen Blixen), koji je objavljen 1937. godine, sa dodatnim materijalom iz njenog romana Sjene na travi i još nekih drugih izvora. "Moja Afrika" opisuje prošlost jednog svijeta prije dolaska kolonijalnih sila, dočarava afričku divljinu i njezine kulture, te u konačnici govori o spoznavanju slobode. Film je osvojio brojne nagrade, među kojima čak sedam Oscara 1985. godine."

Pronađite DVD “ Moja Afrika“ na našim policama: http://goo.gl/axZySi

Michael Blake: Ples s vukovima (Der mit dem Wolf tanzt : der Roman zum Film)

"Pustolovni vestern iz 1990. osvojio je sedam Oscara, a govori o razočaranom časniku sjevernjačke vojske koji se zbližava s Indijancima plemena Sioux. S vremenom se potpuno stapa s indijanskom kulturom, sve dok ne postane jedan od njih te pronađe svoj unutranji mir."

Pronađite DVD “Ples s vukovima“ na našim policama: http://goo.gl/mJqCNn

Thomas Harris: Kad jaganjci utihnu

"Po ovom je romanu 1991. godine Jonathan Demme snimio film s Jodie Foster i Antony Hopkinsom u glavnim ulogama, a osvojio je pet Oscara. Temeljen je na romanu Thomasa Harrisa iz 1988. godine, njegovom drugom djelu o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom psihijatru i kanibalu- serijskom ubojici."

Pronađite DVD “Kad jaganjci utihnu“ na našim policama: http://goo.gl/nQNVYz

Winston Groom: Forrest Gump

"Film je adaptacija romana Winstona Grooma s elementima komedije, romantike i drame, a okitio se sa šest zlatnih kipića 1994. godine. Mentalno zaostali Forrest Gump koji je zaljubljen u djevojku iz svog djetinjstva neobičnim i slučajnim putem upoznaje mnoštvo slavnih ljudi, a paralelno i sam postiže uspjeh."

Pronađite DVD “Forrest Gump“ na našim policama: http://goo.gl/LJq9s3

Michael Ondaatje: Engleski pacijent

"Engleski pacijent je romantični dramski film snimljen 1996. i temelji se na istoimenom romanu kanadskog pisca Michaela Ondaatjea. Napuštena vila u Toskani, krajem Drugog svjetkog rata pretvorena u savezničku bolnicu, postaje mjesto na kojem se dodiruju i isprepliću sudbine glavnih junaka ovog slojevitog, poetskog romana mozaične strukture. Film je osvojio devet Oscara, uključujući i onaj onog za najbolji film."

Pronađite DVD “Engleski pacijent“ na našim policama: http://goo.gl/D153oJ

John Ronald Reuel Tolkien: Gospodar prstenova

"Trilogija je pisana u fazama između 1937. i 1949. godine, a velik je njezin dio nastao tijekom Drugog svjetskog rata. Po pitanju trilogija smatraju se rekorderom u povijesti kinematografije sa ukupno 30 nominacija i 17 osvojenih Oscara."

Pronađite DVD “Gospodar prstenova : prstenova družina“ na našim policama: http://goo.gl/ywLJTw

Pronađite DVD “Gospodar prstenova : dvije kule“ na našim policama: http://goo.gl/8ceXB6

Pronađite DVD “Gospodar prstenova : povratak kralja“ na našim policama: http://goo.gl/GYj2oB

F. X. Toole (Jerry Boyd): Djevojka od milijun dolara

"Film je sportska drama iz 2004. godine koja je osvojila četiri Oscara, režiju potpisuje Clint Eastwood, a radnja je usmjerena na trenera boksa koji zbog svoje prošlosti biva potcijenjen pa pomažući amaterki nastoji pronaći iskupljenje."

Pronađite DVD “Djevojka od milijun dolara“ na našim policama: http://goo.gl/KTQKML

Edna Annie Proulx: Planina Brokeback

"Priča o ljubavnoj vezi koja se razvija između dvojice mladića dok tokom ljeta čuvaju ovce na planini Brokeback. Tu vezu nastavljaju u tajnosti sljedećih dvadeset godina, sve dok jedan od njih dvojice ne umre. Oscarom je nagrađen je za najbolju režiju, preneseni scenarij, te glazbu u 2005. godini."

Pronađite DVD “Planina Brokeback“ na našim policama: http://goo.gl/F6Y6Ol

Cormac MacCarthy: Ovo nije zemlja za starce

"U narativnu matricu, koja je baštinila mnogo kako od vesterna tako i od romana ceste, govori se o propalom poslu s drogom nakon kojeg slijedi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa osamdesetih godina. Osvojio je nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca 2007. godine . "

Pronađite DVD “Nema zemlje za starce“ na našim policama: http://goo.gl/hK5pG0

Vikas Swarup: Milijunaš s ulice

"Priča o mladom i siromašnom Indijcu koji nailazi na mnogobrojne probleme nakon što uspije doći do zadnjeg kruga kviza “Tko želi biti milijunaš?“ Na 81. dodjeli nagrada Američke filmske akademije u Los Angelesu za filmove snimljene u 2008. godini osvojio je osam Oscara . "

Pronađite DVD Milijunaš s ulice na našim policama: http://goo.gl/M0tz9Z