Kako izvesti vodoinstalaterske radove kada vam voda curi na sve strane? Može li se ogromni kaktus prebaciti u kuću bez neugodnog bockanja? Na koji način osvijetliti igru dame kada se pasionirani igrači nađu pod noćnim nebom? Moraju li se pločice u kupaonici poredati uspravno ili vodoravno? I – ima li načina voziti sobni bicikl kao da ste u prirodi? Odgovore na ova pitanja možemo potražiti u svakodnevnom životu jer iskustva sigurno ne bi nedostajalo. No, želimo li se istinski zabaviti otkrivajući kako opisane situacije riješiti na najneobičniji način, onda već četrdeset godina u goste treba pozvati jedan od najpopularnijih parova na animiranom filmu.

Četiri desetljeća zvjezdanog statusa

To su Pat i Mat, junaci animirane serije ...A je to! ili, kako bi glasio prijevod njezina naslova na hrvatski jezik, I to je to!. Mali i veliki ljubitelji dogodovština središnjeg dvojca ove serije u Hrvatskoj seriju su zavoljeli upravo pod njezinim izvornim naslovom. Oni ove jeseni u hrvatskim kinima mogu uživati u ludorijama omiljenih junaka gledajući dugometražni animirani rad Pat i Mat na filmu. Film se u Hrvatskoj premijerno prikazuje u sklopu 23. tjedna češkog filma s pravom naišavši na veliko zanimanje domaće publike. Interes ne čudi s obzirom na to da je serija već pri prvom emitiranju u Hrvatskoj tijekom 80-ih stekla kultni status i među mlađom i među odraslom publikom. Malo je koja animirana serija namijenjena malom ekranu u domovini i diljem svijeta doživjela takvu popularnost kao ...A je to!. Pritom su upravo naši televizijski gledatelji bili i ostali njezini veliki obožavatelji. Stoga se postavlja logično pitanje kako su Pat i Mat uspjeli pridobiti naklonost milijuna gledatelja i nakon četiri desetljeća ostati zvijezde.

Pat i Mat na filmu u riječkom Art-kinu

 

Film se u Hrvatskoj premijerno prikazuje u sklopu 23. tjedna češkog filma s pravom naišavši na veliko zanimanje domaće publike. U sklopu u 8. tjedna češkog filma u riječkom Art-kinu film će biti prikazan u nedjelju 23. 10. u 18 sati. Vidimo se! :)

Baš kao i u slučaju hrvatskoga televizijskog klasika Profesora Baltazara, serija ...A je to! neodoljivi je spoj maštovitih priča, dobrohotnog humora, lako shvatljivih situacija i prepoznatljivih junaka. Nastala u kontekstu cijenjene čehoslovačke kinematografije, serija je započela svoj umjetnički i medijski put kao kratkometražni film Kotlokrpe (u izvorniku Kuťáci). Film je prvi put prikazan u srpnju 1976. posluživši kao pilot planiranom serijalu. Do njegove će realizacije doći tri godine kasnije u bratislavskom studiju Čehoslovačke televizije. Priču o dva najbolja prijatelja koji žive u susjedstvu pokušavajući popraviti sitnije i krupnije kvarove u svojim domaćinstvima osmislili su autori serije, redatelj Lubomír Beneš i karikaturist Vladimír Jiránek. Na zaplet su ih nadahnule svakodnevne nespretnosti i tako su nastali simpatični Pat u žutoj majici i Mat u sivoj, a zatim u crvenoj majici. Do 1985. realizirano je prvih dvadeset i devet epizoda, čiji je uspjeh iznenadio u prvom redu tvorce priče.

Prvotno zamišljena kao satira za odrasliju publiku, serija ...A je to! otpočetka je privlačila pažnju kao transgeneracijska zabava. Odrasli su u njoj prepoznali niz situacija iz svakodnevice i redovito se smijali na vlastiti račun uživajući u luckastim pustolovinama središnjih junaka. Djeca pak nisu mogla odoljeti fizičkim gegovima, uvijek veseloj atmosferi i brzom ritmu priče u kojem se izmjenjivalo mnoštvo otkačenih događaja. Autori su se pritom poslužili zahtjevnom i efektnom tehnikom stop-animacije, također u tradiciji vlastite kinematografije. Epizode u trajanju između sedam i devet minuta s lakoćom su održavale pozornost gledatelja završavajući redovito bravuroznim rješenjem problema s kojim su se tijekom priče suočili glavni junaci. Naravno, njih su dvojica sami doveli do poteškoća s kojima su se bavili te je taj šarmantni kauzalitet generirao dotad neviđeni humor prepun nijansa i aluzija na stvarnost. Odmah treba naglasiti da je izvorna serija nastala u doba još uvijek represivnog režima u Čehoslovačkoj koji nakon sloma Češkog proljeća nije imao sluha ni za bezazleno dovođenje u pitanje morala socijalističkog čovjeka. Ocijenjena odveć subverzivnom za tadašnje cenzore u medijima, serija je doživjela privremenu zabranu, tim više jer su u njoj dežurni čuvari režimskih vrednota pronalazili i ono što autorima nije ni padalo na pamet, poput sovjetske uloge u svijetu.

A ta se uloga u drugoj polovici 80-ih počela uvelike mijenjati, što je utjecalo i na političku klimu u Čehoslovačkoj. Do tada je serija ...A je to! već postigla međunarodni uspjeh te su 1989. i 1990. realizirane nove epizode. No, ni one prijašnje nisu ostale zaboravljene jer su pri svakom sljedećem repriziranju stjecale nove naraštaje obožavatelja. Sami Pat i Mat u svojim animiranim pustolovinama komuniciraju jedino pokretima uz poznati pozdrav laktom, tako da je evociranje nijemog filma uz vrckavi duh klasičnih slapstick komedija jedan od ključnih elemenata uspjeha serije među svim naraštajima. Spomenuta tehnika stop-animacije zahtijevala je osmišljavanje i odgovarajuće scenografije te niza alata kojima se junaci koriste u svojim avanturama popravljanja kućnih nezgoda. Taj minuciozni rad animatora osjeća se u svakom kadru. Serija je također dobila nezaboravnu glazbenu kulisu, zapravo još jednog pokretača radnje, u partituri skladatelja Petra Skoumala. Njegova je glazba na rijetko sugestivan način opisala sve ono kroz što prolaze likovi priče. Od prvih zamisli kako riješiti problem do furioznih završnica u kojima se nisu birala sredstva za rješenja. Stoga ne čudi da je serija kao proizvod duha socijalističkog društva s lakoćom ostvarila vlastitu tranziciju i nastavila se snimati i početkom 90-ih.

Svevremena komedija o nama samima

Upravo u ovom desetljeću sjajna animatorska vizija Lubomíra Beneša i scenaristički rad Vladimíra Jiráneka i suradnika dobivaju strukovnu potvrdu jer su pojedine epizode serije uvrštene u natjecateljski program uglednoga Međunarodnog festivala animiranog filma u francuskom Annecyju. Nažalost, Lubomír Beneš je preminuo 1995., ali je njegov rad nastavio sin Marek Beneš. Tako se od 2002. do 2004. priča nastavlja u seriji Pat i Mat se vraćaju, a od 2009. do danas u seriji Pat i Mat na selu. Upravo su potonje epizode poslužile za dugometražni animirani film koji ove jeseni mogu vidjeti i hrvatski kinogledatelji. U njemu su Patove i Matove dogodovštine na seoskom imanju povezane kućnom projekcijom koja će se dakako i sama pretvoriti u nezgodu. Epizodične strukture i dobro poznatog humora koji je proslavio češku i slovačku kinematografiju tijekom desetljeća, cjelovečernja inačica animiranih avantura Pata i Mata svojevrsni je vremeplov kroz jednu od najuspješnijih televizijskih serija namijenjenih uistinu svim generacijama. Međutim, to je i suvremena i – svevremena komedija o nama samima, našim susjedima i svim ljudima najboljih namjera čiji su optimizam i entuzijazam neuništivi. Zato su se Pat i Mat s lakoćom s maloga prebacili na veliki ekran, kao što treba istaknuti da su o njima napisane i knjige, osmišljene videoigre te postavljena kazališna predstava koju je na hrvatskim daskama koje život znače veoma uspješno režirao Mario Kovač.

Nakon odgledanog filma, baš kao i nakon svake odgledane epizode ove omiljene priče o prijateljstvu i šarmantnim nespretnjakovićima, gledatelji se izvrsno osjećaju. Od Češke i Slovačke do Južne Afrike. Od Norveške do Južne Koreje. Od Brazila do Hrvatske. Cijeli je svijet u jednom trenutku zavolio seriju ...A je to! prepoznavši u njoj savršeni spoj zabave i umjetnosti. Ukratko, to je to!

Fotografije: Pat a Mat ve filmu