U lancu produkcije knjiga i pisanog stvaralaštva uopće najveće upitnike izaziva financiranje. Nedostatak tržišta, oslonjenost na javne proračune, nedostatak pravih poslovnih modela i poduzetnosti... Do beskraja možemo nabrajati koji sve razlozi leže iza problematičnosti financiranja knjige.

U novije vrijeme javlja se sve veći broj online servisa koji omogućavaju doniranje željenom proizvodu prije njegovog nastanka, tj. financiranje ideje koja se plasira kampanjom ne bi li bila i realizirana. Takav je slučaj s Kickstarterom koji se isprofilirao kao najznačajniji i frekventniji.

Vani poznatiji kao "crowdfunding", kod nas fenomen koji nema potpuno adekvatan književni izraz. Svejedno postoje i domaći pokušaji razvoja slične platforme poput Doniralice koju se planira realizirati kao servis za društveno financiranje projekata građanskih udruga. Kako nam se koncept čini vrlo zanimljivim, a ne bismo li pružili mali doprinos stvaranju senzibiliteta, prošetali smo Kickstarterovom galerijom uspješnih projekata i izabrali one u čijoj srži stoji knjiga.

Sullivan Sluggers

http://kck.st/KT4osW

Ako koji tip knjiških uradaka daje u svijetu crowdfundinga ikome nadu, onda su to grafičke novele.

Mark Andrew Smith pripada nagrađenijim autorima grafičkih novela mlađe generacije koji je za ovu priliku udružio snage s još mlađim Jamesom Stokeom. I što su stvorila dva kreativca koji se uglavnom kreću u okviru fantasyja? Horor komediju! Baseball ekipa odlazi na utakmicu u ukleti grad u kojem vrlo brzo spoznaje da ga nastanjuju zvijeri žedne ljudskog mesa, a jedina obrana ostaju palice. Iako iz prve premisa djeluje krvoločno, zapravo je sve vrlo banalno i duhovito te podsjeća na pulp horror magazine iz sredine stoljeća.

Order of the Stick

http://kck.st/wm7X2q

Order of the Stick kultni je web-strip o družini u svijetu koji funkcionira po pravilima Dungeons & Dragonsa. Ljubitelji RPG-a i fantasyja posebno vole njihov humor, a da izraz "kultni" nije samo laskavi epitet, potvrđuje skupljena brojka dolara od 1 254 000!

Vrlo je zanimljiva i svrha skupljanja tolike svote novca - objava stripa u tiskanom izdanju. Navedeni primjer pokazuje da posjedovanje tiskanog djela pravim ljubiteljima ima posebno metafizičko značenje, pa i to da su spremni uložiti čak i onda kada je većinu dobivenog sadržaja moguće čitati besplatno.

Icarus Deception

http://kck.st/KvkY4i

Seth Godin dobro je poznat autor na hrvatskom tržištu, a u sferi glorifikatora Kickstartera je legenda s obzirom da je u par sati prikupio potreban iznos za objavu knjige! Godin je našao vlastiti poslovni model u tome da prodaje svojevrsne motivacijske recepte, nešto kao samopomoć za poduzetnike (ili još bolje - za one koji to žele postati), a to očito vrlo dobro prolazi, pa čak i onda kada ulazi u sfere kao što je umjetnost.

Rizik, kršenje pravila i bivanje umjetnikom u poslu temeljna je poruka koju prenosi novim djelom. A da Godin doista voli kršenje pravila, potvrđuje i činjenica da se ne libi iskazati skepsu prema Kickstarteru kao dobrom modelu za izdavaštvo. Piljenje grane na kojoj sjedi? Ne bismo rekli jer Godin obično zna što radi... 

Jett Smith and Alien Grave

http://kck.st/YdTbfr

Za razliku od prethodne tri ovo je jedna umjerenija, ali time i primjerenija priča o uspjehu Kickstartera. Orr je kao SF "geek" oduvijek htio napisati priču za osnovnoškolski uzrast te ju je napokon i stvorio isplevši zaplet oko avantura dvanaestogodišnjega dječaka na Marsu. Možda ništa spektakularno, originalno ili drugačije od Drejčeka i tri Marsovca, ali taman da se dobije onoliko koliko je potrebno.

Steampunk Alphabet Book

http://kck.st/LuOimE

Jako dobar primjer koji pokazuje kakvu vrstu kreativnih uradaka Kickstarter može pogurati dok bi se kod izdavača itekako namučili za dobivanje povjerenja. Steampunk je već nekoliko godina smjer SF-a koji često nalazimo u raznim vrstama pisanog, filmskog i posebno dizajnerskog svijeta. Ilustrator Nat Iwata zaključio je da tom svijetu nedostaje njegova abeceda te ju je sam stvorio kreiravši i nove predmete inspirirane steampunkom.

Apoxalypse Ocean

http://kck.st/mTapug

Tobias Buckell autor je serije knjiga Halo: The Cole Protocol inspiriranih videoigrom Halo, čime je ušao i na listu bestselera NY Timesa. No to nije njegov jedini konj za utrku jer je kreirao i vlastiti serijal o neobičnim svjetovima koji želi razvijati i dalje. Četvrti je nastavak dobio podršku zajednice...

A History of the Future in 100 Objects

http://kck.st/h4xA2m

Adrian Hon ima biografiju kakva u hrvatskim okvirima izaziva čuđenje, a zapravo je vrlo logična. Naime, iako je stasao u svijetu neuroznanosti, posljednjih godina bavi se izradom online videoigara. Usred misaone zaigranosti odlučio je istražiti kojih će 100 predmeta u budućnosti govoriti priču o našoj tadašnjoj prošlosti.

Originalan koncept koji nadilazi klasičnu futurologiju pametno propitkuje karakteristike vremena koje se nalazi pred nama. Još je zanimljivo i to što Hon planira ponuditi vrlo bogat sadržaj pa su tu blog, podcast, novine iz budućnosti i u konačnici knjiga! 

Minfire Big Ideas for Curious Minds

http://kck.st/pCvLJi

Scott Berkun godinama je radio u Microsoftu na raznim poslovima, među ostalim i na razvoju Internet Explorera da bi 2003. godine otišao iz firme i posvetio se pisanju knjiga i održavanju stručno-motivacijskih seminara. Među ostalim omiljenim temama tu je i poticanje kreativnosti. Eseje o tome sada je koncentrirao na jedno mjesto u izdanju koje potvrđuje da je javnost spremna poduprijeti umove koji možda ne idu u pravu dubinu, ali inspiriraju iskustvom, stilom i poduzetništvom.

Za kraj, čisto zbog ironije, spomenimo i projekt koji je neslavno propao – knjiga koja savjetuje kako voditi uspješnu kampanju na Kickstarteru nije skupila dovoljno sredstava. O ironijo, čovjek ti je ime.

Fotografije: Ilustracija