Kada je škola bude konačno gotova, napokon će se veseliti stvarima koje ti uistinu čine zadovoljstvo: kupanju, suncu, moru, izlascima i, naravno, dobrim knjigama! 

Knjige za djecu po godinama i osjećaju... 

Baum, Jost: Detektivi na ljetnim praznicima

Još jedan detektivski roman za djecu mlađe školske dobi. Jednostavno, napeto i lako čitljivo, baš kao što djeca vole. U ovom naslovu djevojčica Katja Lennartz i njen brat Kai, uz pomoć djeda Feddersena, koji se bavi lovom na rakove, rješavaju još jedan zanimljiv slučaj. Netko ispušta otrovni otpad u more! Katja se dosjetila kako pronaći gusare. Da bi uhvatili krivce, djeca se kriomice ukrcavaju na ribarsku brodicu djeda Feddersena. Naravno, ubrzo bivaju otkriveni, ali cijeli pothvat ipak urodi plodom.

Blyton, Enid: Tajna otoka (i ostali naslovi istog autora)

Praznici su počeli zanimljivom ponudom gospođe Layman. No, kakav je to njezin unuk Wilfrid? Gnjevan, neobičan?! Ima li smisla provesti s njim praznike u starinskoj kućici na osamljenom mjestu? Ipak, koliko god bio neobičan, prilaze mu životinje i zna s njima. A onaj koji zna sa životinjama ne može biti loš. Naša četvorka i pas - petorka, odluči provesti praznike u neobičnoj kućici s prekrasnim pogledom. Taj pogled otkrije im Otok šapata i oni odlaze u istraživanje. Barka s kojom su došli nestala je. Što ih čeka na Otoku šapata? Kakvi su to kipovi s očima koje svjetlucaju i žutim, žutim licima. Jesu li uistinu od zlata? Jesu li pronašli blago? Na otoku nisu sami. Što se to događa i kakvi su to sanduci, podzemne prostorije, tajni prolaz. Hoće li uspjeti otići s otoka na policiju? Hoće li ostati hrabri do kraja?

Delval, Marie-Helene: Mačke

Dječak Sebasto živi u kući izvan grada okružen prekrasnom prirodom. Nedaleko od njega, na osami, stanuje njegov veliki prijatelj, starac Da koji mu je gotovo kao djed. Zajedno provode ljetne praznike: obrađuju Daov vrt, idu u ribolov, hrane kuniće . . . Njihovo bezbrižno i ugodno druženje prekida pojava neobične crne mačke srebrnih očiju i opasnog izgleda. S njenom pojavom događa se i ubojstvo jedne životinje. Sljedeći dan pojavljuje se još jedna, potpuno jednaka mačka. Sve veće životinje stradavaju i sve više se mačaka pojavljuje. Sebastian i Dan naslućuju da su mačke povezane s pojavom zla . . . Napeta, fantastična, horor priča namijenjena je čitateljima jakih živaca.

Kästner, Erich: 35. svibnja

Opasno je biti dobar u matematici jer u tom slučaju, možda patite od nedostatka mašte. Kakav apsurd, pomislit će te. No, kao poticaj za razvijanje mašte, možda Vam profesor zada zadaću da napišete sastavak o Južnom moru. A upravo se u jednoj takvoj situaciji našao dječak Konrad. Na sreću, na raspolaganju je imao pomoć svog "otkvačenog" strica Ringelhutha, koji ga je čak odveo na Južno more, i to kroz ormar iz 15. stoljeća. Na uzbudljivo putovanje poveli su i novog prijatelja, konja Negra Kaballa, bivšeg cirkuskog djelatnika. Putovanje do odredišta bilo je nadasve uzbudljivo, nevjerojatno, pa čak i opasno, a putnici su posjetili zemlju Šlarafiju, zemlju K dalekoj prošlosti, upoznali Karla Velikog, Julija Cezara i Napoleona . . . , da bi na kraju priče, ipak uspjeli sretno stići kući na večeru. Fantastična, duhovita priča namijenjena djeci mlađe školske dobi.

Knister: Čarobnica Lili i tajna potonulog svijeta

Već znamo da je jedina stvar po kojoj se Lili razlikuje od svojih vršnjaka, posjedovanje čarobne knjige. Mamino pričanje o Atlantidi Lilitoliko ponese da i sama poželi tamo otići. Ozbiljno se priprema za putovanje u potonuli svijet. Iz čarobnjačke knjige doznaje da se pomoću Orfejevih stuba dolazi do svjetova nedostupnih običnim smrtnicima. I krene, iz vrta. Opčinjena prizorom spuštanja nađe se u podvodnom svijetu. Upoznaje kralja Tvrtka Korniklopa i stanovnike Atlantide. Oni trebaju njenu pomoć jer je divovska hobotnica zapriječila glavni ulaz i proždire sve koji joj se približe. Treba pronaći drugi prilaz Atlantidi. Lili lukavstvom udaljuje hobotnicu. Stanovnici Atlantide i mora su joj zahvalni. Na kraju knjige se nalaze dva podvodna trika kao nagrada čitatelju.

Muck, Desa: Anica na ljetovanju

Osmogodišnja Anica obožava more i sve što je s njime povezano. Ovo ljeto posebno je uzbuđena i sretna jer su njezini roditelji naljetovanje poveli i Aničinog prijatelja, dječaka Jakova. Već prvi dan mališani su pretjerali sa kupanjem i ronjenjem, tako da se Jakov razbolio. Ali, to je bio tek jedan od mnoštva uzbudljivih događaja koji će dugo ostati u sjećanju Anici, Jakovu, ali zasigurno i Aničinoj mami. Slikovnica iz serijala knjiga o djevojčici Anici poznate slovenske autorice Dese Muck, pogodna je za sve početnike u čitanju, tekst je tiskan krupnim, lako čitljivim slovima i popraćen vedrim ilustracijama.

Kallok, Ema: Dnevnik jedne durilice

Djevojčica Prudence Brinker provodi ljetne praznike pišući dnevnik o svojoj ludoj obitelji. Roditeljima zamjeri jer se ljube u javnosti, a mlađoj braći jer se neprestance zadirkuju i jure unaokolo. Prudencein dnevnik zapravo je njezin pogled na svijet, prepun razmišljanja i komentara o samoj sebi, obitelji i prijateljima. No, u njezinim dnevničkim zapisima nalazi se i jedna velika nedoumica - koji joj se od dvojice dječaka više sviđa . . . Emma Kallok napisala je Dnevnik jedne Durilice sa samo deset godina, što će možda biti vrijedna informacija za sve buduće male pisce.

Bentley, Susan Catherine: Ljetna čarolija

Djevojčica Liza Mogranj porovodi školske praznike kod tete Ruže na selu jer su njezini roditelji poslovno otputovali u Ameriku. Lizino ljetovanje ispunjeno je uzbudljivim pustolovinama koje su započele kada je sićušni, narančasti mačić Plamenko ušao u njezin život. Djevojčica se od tog trenutka ne odvaja od Plamenka, neobičnog mačića kraljevske krvi kojeg progoni njegov ujak Mračni. Plamenko je Lizi donio posebnu vrstu čarolije...

Knjige za mlade po godinama i po osjećaju... 

Bukovica, Jadranka: Tajna crne kabanice

Trinaestogodišnja zagrebačka djevojčica Valentina provodi ljetne praznike u Lovranu. Njezina znatiželja, jedno je obično kišno poslijepodne, običnog ljetnjeg praznika pretvorila u nezaboravnu krimi pustolovinu prepunu neobičnih zapleta, zagonetki, odgonetki i neočekivanih raspleta. Pljačka pošte, kradljivac zaogrnut crnom kabanicom i s ogromnom kožnom torbom (kojega je Valentina jedno kišno poslijepodne i vidjela), tajanstveno imanje u Zahejima podno visoke litice,..., prijatelji koji pomažu u istrazi,..., samo su neke crtice iz ovog uzbudljivog romančića za mladež.

Birdsall, Jeanne: Obitelj Penderwick

Obitelj Penderwick čine četiri, na svoj način osobite, sestre koje odrastaju bez majke, a za njih se brine otac, po zanimanju botaničar. Na ljetne praznike odlaze svake godine na isto mjesto, no ove godine, igrom slučaja, naći će se u kući koja je dio prekrasnog imanja Arundel. Tu će ih dočekati razna iznenađenja pa i opasnosti, nova prijateljstva, ali i prve ljubavi. Naime, imanje Arundel ne samo da krije lijepe vrtove, tajanstvene tavane i druga čudesa već u njemu žive sasvim neobični stanovnici - djevojčice će, između ostalog upoznati osebujnu vlasnicu imanja, gospođu Tifton, njezinog sina Jeffreyja, zgodnog vrtlara Cagneyja i još neke zanimljive ljude koji će učiniti da im ovo ljeto ostane nezaboravno!

Dessen, Sarah: Bez kočnice

Auden je od malena bila razumno i odgovorno dijete koje je mirno prihvatilo rastavu roditelja. Sada nije tipična tinejdžerica jer ne izlazi van, nema prijatelja, simpatije niti dečka, samo uči kako bi upisala fakultet i postala vrsna znanstvenica, poput roditelja. Posljednje ljeto prije studija odlazi provesti s ocem, njegovom novom ženom i tek rođenom polusestrom i tek tada, otpuštajući kočnice, proživljava sve ono što je cijelo vrijeme uspješno izbjegavala – prijateljstva, ljubav ili kraće rečeno - stvarni život.

Fûlscher, Susanne: Lijepe djevojke ne padaju s neba

Iskustva tinejdžerke-fotomodela, u svijetu mode. Sedamnaestogodišnju Karen na ulici zaustavlja lovac na talente i nagovori je da se okuša u poslu manekenke i foto modela. Na prvi pogled, to je ponuda koja se ne odbija. Slava, novac, društvo, uzbuđenje, putovanja, stvari su koje mnogima prve padnu na pamet kada je riječ o tome zanimanju. Karen je ušla u taj svijet i otkrila i drugu stranu - dosadu, čekanje, strance sa ne uvijek ugodnim karakterom i zahtjevima, beskonačna zamorna snimanja, neslobodu odlučivanja o svom izgledu i svom slobodnom vremenu, nemogućnost normalnog školovanja zbog zahtjeva posla, gubljenje kontakta sa vršnjacima i svojim dečkom... No, Karen je je realna, čvrsto stoji na zemlji i zna donijeti razumne odluke.

Brashares, Anne: Sestre po trapericama

Treći roman o četiri američke tinejdžerice i jednim neobičnim trapericama jednako je zabavan kao i prethodna dva, ali se ovoga puta dotiče ozbiljnih tema, poput otuđenja, boli i razočaranja, koji su, baš kao i ljubav i prijateljstvo, dio svačijeg života.

Nozière, Jean-Paul: Kraj ljeta

Četrnaestogodišnji Thomas, Hicham i Pauline, već pet godina kraj ljeta provode zajedno. Svake godine proživljavaju nove pustolovine, a u njihovom odnosu smjenjuju se ljubav i prijateljstvo. Ovo je posljednje zajedničko ljeto i svi će ga dobro zapamtiti zbog obiteljskih problema koji utječu i na nijhov međusobni odnos. Zbog svega toga odlučuju ispuniti zakletvu koju su jednom davno položili - krenuti kanuom niz rijeku s čvrstim obećanjem da će se opet susresti za 5 godina kad svi budu punoljetni.

Bugarski, Marija: Nezaboravno ljeto

Drugi roman mlade hrvatske spisateljice koji se žanrovski nastavlja na njezin uspješni prvijenac “Prijeteljice” - krimić je za mlade u privlačnoj maniri R. L. Stinea. Blizanke Vesna i Maja razdvajaju se u djetinjstvu kad se rastavljaju njihovi roditelji: Vesna se odselila s tatom u London, a Maja je ostala s mamom te se viđaju samo preko ljetnih praznika. Ovo je jedno od tih njihovoih ljeta ispunjeno ljubavnim avanturama, druženjem, razočaranjima, rječju: nezaboravno ljeto.

Ekström, Per Olof: Plesala je jedno ljeto

Kad bismo htjeli ostati vjerni sadržaju, roman bismo mogli prevesti kao povijest jednih školskih praznika. Osovina radnje vrti se oko Ivanja. Krv se budi i življe kuca u tom preporodu prirode. Goran Stendahl došao je na odmor u selo, iz kojega i sam potječe. U prvi se mah i dosađuje, ali nenadano ga prožima poezija prirode i ljepota krajolika što se očituje i u erotskom obliku neke naoko malovrijedne, no konačno strastvene ljubavi...

Hoffman, Alice: Morske priče

Morske priče sadrže dvije priče, Aquamarina i Indigo, prožete likovima i problemima tinejdžera u stvarnosti s primjesama čarolije i fantastike. Aquamarina je priča o Hailey i Claire koje su bile najbolje prijateljica. Claire se trebala odseliti i djevojčice su bile tužne zbog toga toliko da uopće nisu željele razmišljati o tome. Može li se kontrolirati vrijeme? Utjecati na budućnost? Mogu li posljednji dani kolovoza biti uzbudljivi ako znaš da te čeka rastanak? Oluja je sve promijenila. Morski valovi koje je donijela ostavili su nešto za sobom. Sirenu Aquamarinu. Hailey i Claire su nešto naučile. Ma koliko daleko otišao tvoj prijatelj, ostaje ti prijatelj. Indigo je priča o Marthi i njezinim prijateljima. Marta mrzi sve oko sebe. Plavo nebo, ljude koji je sažaljevaju, svojih trinaest godina, svoju visinu, grad u kojem živi. Nije ni čudo jer je prije godinu dana izgubila majku. Martha i njeni prijatelji sanjare o tome da započnu novi život i bježe. Velika oluja ih spriječi u planovima, ali im i pomogne shvatiti sebe i druge te ih uklopiti u stvarnost.

Elkeles, Simone: Kako upropastiti ljetne praznike

Za šesnaestogodišnju Amy svijet će se obrnuti naglavce kada sazna da je njezin biološki otac, s kojim se čuje samo povodom rođendana, namjerava tijekom ljetnih praznika povesti u Izrael. Ta "državica na Bliskom istoku u kojoj je uvijek neka frka" odjednom se ukazuje kao daleka zemlja u kojoj ima bolesnu baku i gdje će njen dom biti - mošav. Međutim, početni užas kada otkrije da "mošav" nije hebrejski naziv za shoping centar i da je svoju američku udobnost zamijenila za kuću s jednom kupaonicom koju dijeli s još sedmoro članova svoje obitelji, postupno će istiskivati spoznaja da ostatak obitelji zapravo nije tako loš, da život bez mobitela nije katastrofalan, da se i bez najbolje prijateljice Jessice sasvim dobro provodi, da je možda na pomolu nova ljubav i da zapravo ne želi napustiti Izrael...

Lovrenčić, Sanja: Savršen otok

Ispričano ljetovanje jedne sretne obitelji, nadopunjeno pričama o otoku Silbi ( o prošlosti i sadašnjosti), realističnim zapisima desetogodišnjeg Mimija, SF pričama četrnaestogodišnjeg Darija, nostalgičnim sjećanjima tate Zlatka i sastavcima mame Silvije koji pršte detaljima. U biti, roman je "osvajanje" otoka na neobičan način sa zapisima koje poput fotografija ostaju nakon ljeta. Ispričan je jednostavnim stilom u kojeg mogu uroniti i stariji, pogotovo oni koji vole putopisnu prozu.

Paulsen, Gary: Ljeto jednog šesnaestogodišnjaka

Autobiografski roman. Glavni je lik sam autor, u romanu nazvan Dječak. Kao šesnaestogodišnjak bježi od kuće, zapošljava se na poljima šećerne repe i prolazi kroz avanture koje će mu pomoći da se prilagodi svijetu odraslih. Dječak će tako upoznati smrt, rad, strah, ali i ljubav.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Pet prijatelja: Na otoku Kirrinu