Drugačiji svjetovi

Juster, Norton: Fantomska kućica

Dječak Milo dosađuje se sve dok na drugom kraju svoje sobe ne ugleda golemi paket naslovljen na njega. Uz paket je i koverta. Otvori je, onako više iz pristojnosti. Unutra je pisalo: PRAVA PRAVCATA NAPLATNA KUĆICA - a zatim u nastavku - ZA ONE KOJI JOŠ NIKAD NISU BILI U ONOSTRANSTVU. Po uputama je složi, sjedne u svoj autić i krene. Odjednom se mašta pretvorila u zbilju. Jurio je ONOSTRANSTVOM, upoznavao čudne krajeve, gradove; likove s još čudnijim imenima, zaduženjima. Našao se u neobičnim situacijama u kojima se trgovalo slovima ili igralo brojevima. U tom fantastičnom svijetu, u kojem je gotovo sve obrnuto nego u našemu, moglo se toliko toga naučiti o vlastitom svijetu. Kad je oslobodio Kraljevnu s Mjerom i Kraljevnu sa Smislom i kad je uspostavljeno njihovo Kraljevstvo, Milova avantura se približila kraju. Vrativši se opet odakle je i krenuo, nije mogao doći k sebi od čuđenja da je putovanje trajalo samo sat vremena. Sa zaprepaštenjem je ustanovio koliko se toga može napraviti, doživjeti, vidjeti, upoznati, izmaštati, promijeniti, naučiti za samo sat vremena. Dosada je nestala! Čekalo ga je toliko toga.

Kästner, Erich: 35. svibnja

Opasno je biti dobar u matematici jer u tom slučaju, možda patite od nedostatka mašte. Kakav apsurd, pomislit će te. No, kao poticaj za razvijanje mašte, možda Vam profesor zada zadaću da napišete sastavak o Južnom moru. A upravo se u jednoj takvoj situaciji našao dječak Konrad. Na sreću, na raspolaganju je imao pomoć svog "otkvačenog" strica Ringelhutha, koji ga je čak odveo na Južno more, i to kroz ormar iz 15. stoljeća. Na uzbudljivo putovanje poveli su i novog prijatelja, konja Negra Kaballa, bivšeg cirkuskog djelatnika. Putovanje do odredišta bilo je nadasve uzbudljivo, nevjerojatno, pa čak i opasno, a putnici su posjetili zemlju Šlarafiju, zemlju K dalekoj prošlosti, upoznali Karla Velikog, Julija Cezara i Napoleona . . . , da bi na kraju priče, ipak uspjeli sretno stići kući na večeru. Fantastična, duhovita priča namijenjena djeci mlađe školske dobi.

Lewis, Clive Staples: Lav, Vještica i ormar (ilustrirana, prepričana verzija)

Lijepo ilustrirana slikovnica jedne od kronika Narnije. Peter, Susan, Edmund i Lucy pronašli su kroz stari ormar put u tajni svijet Narnije. Ondje je u tami i zimi vladala zla Bijela Vještica. Ipak ima netko moćniji od nje. Dobar i plemenit lav Aslan. On pomaže djeci da unište Bijelu Vješticu i postanu kraljevi i kraljice Narnije. Djeca su vratila smijeh i radost stanovnicima Narnije, a otjerala zimu i zlo. Hrabrim srcem, punim ljubavi može se uistinu i nemoguće.

Djeca koja su pronašla dom

Boie, Kirsten: Paul je pun pogodak

Paula mama nije rodila već odabrala i zbog toga se osjeća posebno. Da, Paul jeposvojen, a od svojih roditelja razlikuje se po boji kože. Siguran je u njihovu bezuvjetnu ljubav, no u školi ga prijatelj stalno plaši kako će ga roditelji vratiti u dom za svaki počinjeni nestašluk. Kroz Paulova razmišljanja lako nam je dočarati što proživljava dječak kojem nije lako biti različit, no uz veliku podršku cijele obitelji Paul se osjeća zaštićeno.

Kotowska, Katarzyna: Jež

Mudra i drljiva priča namijenjena kako najmlađima tako i odraslima, bavi se velikim i ozbiljnim pitanjem - posvajanjem djeteta. Kroz sudbinu jedne obitelji - Muškarca i Žene čiji je svijet izgubio boje jer nisu mogli postati biološki roditelji i njihovoj ljubavi prema dječaku Ježu čije su bodlje s vremenom sve više i više nestajale, autorica je ispripovijedala svoju osobnu priču, nastalu iz potrebe da svojem sinu Petru objasni kako nije njegova prirodna majka. Tako je proživljena priča o zaprekama, strpljenju, tugama, radostima i nadasve bezuvjetnoj ljubavi, postala univerzalnom, i prema rječima autorice trebamo je čitati djeci jer se sa njima može otvoreno razgovarati o svemu, samo moramo dobro odabrati prave riječi. Katarzyna Kotowska je 1999. godine za ovu knjigu primila nagradu Poljske sekcije IBBY-ja za Knjigu godine, a 2000. godine knjiga je na natječaju Zaklade Djetetov svijet proglašena dječjim bestselerom. Godine 2002. upisana je na počasnu listu IBBY-ja. Iste godine dobiva prvu nagradu na natječaju Svijet prijatelj djeteta i biva uvrštena u poljski Kanon knjiga za djecu i mlade.

Glover, Sandra: Tajanstveni dječak

Djevojčica Mandy navikla je da njezini roditelji usvajaju djecu s problemima, ali nitko od njih nije kao J'hon. Neobični dječak nikada ne govori, ali je zato odličan klizač, briljantan matematičar i sposoban u sekundi rastaviti i sastaviti gameboy. Mandy će otkriti šokantnu istinu o J'honu, ali joj nitko ne vjeruje. Djevojčica će svojom odlučnošću čvrsto odlučiti riješiti zagonetku tajanstvenog dječaka. Topla, nježna i lijepo napisana priča o dječaku potaknut će kod djece razmišljanja o obiteljskim vrijednostima.

Važno je zvati se G...

Kinney, Jeff: Gregov dnevnik

Prva u seriji knjiga američkog karikaturista i dizajnera internetskih igrica Jeffery Kinneya, po kojoj je snimljen i istoimeni film. Šaljiva je to i dinamična priča u kojoj čitatelji prate dogodovštine Grega Heffleyja, 11-godišnjeg dječaka kojeg muče tipične brige i problemi većine djece te dobi. Knjiga je pisana u formi dnevničkih zapisa, izgleda poput bilježnice, a font imitira rukopis. Sam autor je i tvorac simpatičnih ilustracija kojima je popraćen tekst.

Simon, Francesca: Grozni Grga

Grozni Grga je stvarno grozan dječak. Trudi se biti zločest u svakoj situaciji. On je jednostavno takav, i svi to znaju. Njegovi roditelji, njegov brat Savršeni Siniša i cijelo susjedstvo. Ali, ponekad Grga ih sve iznenadi i učini nešto dobro. Ovo je prva knjiga iz serije koje prate Grgine dogodovštine. Kroz četiri duhovite priče saznajte kako izgleda Grgin savršeni dan, što radi u plesnoj školi, što je i kako se radi Gnjec, te kako je prošlo kampiranje iz pakla. Bez obzira na sve grozote koje smišlja, Grgu ćete sigurno zavoljeti, a usput se i dobro zabaviti. Ilustracije je izradio Tony Ross.

Pilkey, Dav: Kapetan Gaćeša

Darko i Marko najbolji su prijatelji. Mnogo toga im je zajedničko, idu u četvri razred osnovne škole i dane i sate provode zajedno. Marko je volio crtati, a Darko smišljati priče i iz toga je proizašla Darkova ideja da zajedno stvaraju stripove. Odmah su izmislili i glavnog junaka, a to je slavni kapetan Gaćeša, koji je mogao letjeti pomoću gumilastične sile. "Nikad ne podcjenjuj moć donjeg rublja!" - moto je ovih stripova. I tako je to počelo, a nastavilo se brojnim duhovitim zgodama i nezgodama, koje izlaze, za sada već u četiri nastavka.

Knjige imaju više nastavaka. Jer kad krenu nedaće, ni G... ni vi ne možete prestati...:)))

Mudre djevojčice

Machado, Ana Maria: Biža Bea, Biža Bel

Središnje djelo brazilske književnice, najmijenjeno je mlađim čitateljima. Djevojčica Isabel skriva tajnu: iz prošlosti joj se javila prabaka, a zatim i praunuka iz daleke budućnosti!? Obje se upliću u Isabelin život i raspravljaju s njom o današnjem svijetu. Roman se događa u Isabelinoj svijesti, gdje se pretvara u magično putovanje u kojem se stapaju prostor i vrijeme, zbilja i fantazija. Topla i dirljiva priča.

Dahl, Roald: Matilda

Matilda je neobično nadarena djevojčica, jednom riječju genijalka, koja je do šeste godine u mjesnoj knjižnici pročitala gotovo sve knjige. To uopće ne primjećuju njeni ograničeni roditelji: majka, čiji se život vrti oko partija karata i TV-sapunica, te otac, umišljeni preprodavač rabljenih automobila. Na sreću, Matilda u školi pronalazi razumijevanje i srodnu dušu u učiteljici Slatkić. Međutim, ovdje priči nije kraj, jer strašna ravnateljica Grozobradić tiranizira cijelu školu...

Porter, Eleanor Hodgman: Pollyanna

Nakon što je izgubila oba roditelja djevojčica Pollyanna dolazi živjeti bogatoj, ali strogoj teti Polly. Svojom dobrotom i dragošću u živote sumještana unosi radost. Pršti zaraznim optimizmom. Zajedno s dječakom Jimmyjem, koji živi u sirotištu, nastoji svima oko sebe pomoći i udahnuti im volju za životom. Prema ovom slavnom romanu, klasiku dječje književnosti, do sada su snimljena dva igrana i dva TV filma, a 2003. godine snimljena je i TV serija.

Drugačiji život

Cushman, Karen: Mala Šegrtica

Roman o odrastanju djevojčice koja je bila potpuno sama. Čak ni imena nije imala. Zvali su je pogrdnim nadimcima: Derla, Balegarka, Buba. Nije tražila puno. Neki posao, kruha i krov nad glavom. Udomila ju je primalja i onda je postala mala od primalje. I bilo joj je bolje, radila je sve što se od nje tražilo. Nadala se da će naučiti posao primalje, pa nije bila glupa. I nije, ali je primalja držala daleko od svog posla. Zašto? Možda Buba nije bila dovoljno sigurna, hrabra za tako odgovoran posao. Ipak, Buba će uspjeti. Ozbiljniji korak ka samostalnosti je bila promjena imena. Postala je Alyce. Još će ponešto promijeniti, mnogo toga naučiti, ali i samostalno odlučiti, ne bi li uistinu postala prava mala od primalje.

Nesbit, Edith: Djeca željeznice

Nisu oduvijek bila djeca željeznice. Prije nego što su postala, živjela su pravim gradskim životom i željeznicom se samo ponekad vozila. Živjela su s Ocem i Majkom u lijepoj vili. Majka je je gotovo uvijek bila uz njih spremna na igru, pomoć pri domaćim zadaćama, pričala im priče koje je sama izmišljala. Uvijek su njih troje imali sve što im je bilo potrebno. Bili su sretni, ali nisu znali KOLIKO, sve dok njihovom životu u Crvenoj vili nije došao kraj i dok nisu bila prisiljena započeti sasvim drukčiji život. Preselili su se na selo. Više nisu imali sluge. Shvatili su kako moraju biti korisni i što bolji Majci jer je Otac nestao. Kamo je otišao nisu znali. Vidjeli su tugu u Majčinim očima ali je nisu htjeli ništa pitati. Davali su sve od sebe da budu što bolji. I bili su. Ne samo njoj, već i svima oko sebe. Brda, doline, kanal i prije svega željeznica, ispunjavali su ih zadovoljstvom. Doduše, počelo je nekako nespretno, s Peterovim rudnikom. Život uz željeznicu se nizao novim pustolovinama u kojima su djeca bili heroji, u kojima su spašavali tuđe živote, širili prijateljstvo, pomagali siromašne. Hoće li se njihov Otac ikad vratiti ili će ga savim zaboraviti?

Snicket, Lemony: Loš početak (Niz nesretnih događaja)

U poruci čitatelju, autor navodi da je ovo pripovijest o troje pametne i dražesne djece Baudelaireovih, koju je zadesila zla kob i čiji je život ispunjen jadom i čemerom. Od početka knjige kada im pristigne prva grozna vijest, kroz cijelu priču strahote su im stalno za petama: susreću se sa pohlepnom huljom, odjećom koja izaziva neugodan svrab, vatrenom stihijom, zavjerom kojoj je cilj lišiti ih njihovog bogatstva, te hladnom kašom za doručak. Pisac zaključuje poruku rečenicom: "Moja je tužna dužnost zabilježiti sve te neugodne priče, no ništa vas ne priječi da odložite ovu knjigu u bilo kojem trenutku i počnete čitati neko sretnije štivo ako su vam takve stvari milije."

Ellis, Deborah: Djevojčica iz Afganistana

Roman o jedanaestogodišnjoj djevojčici Parvani iz Afganistana koji trpi pod talibanskim režimom. Talibani su nametnuli oštre zakone za žene i djevojčice. Škole su zatvorene, ženama nije bilo dopušteno raditi, izlaziti bez muške pratnje, moraju poštivati stroga pravila odijevanja. Svi koji su bili učeni, pogotovo koji su završili strane škole bili su na meti talibanske policije. Tako i Parvanin otac koji je na silu odvučen u zatvor. Nikog nije briga kako će njegova obitelj preživjeti. Parvana reže kosu, preodijeva se u dečka i prehranjuje obitelj uz visoki rizik da bude otkrivena. Topla priča o hrabroj, pametnoj i snalažljivoj djevojčici koja je prisiljena odrasti bez djetinjstva, u stalnom strahu za vlastiti život kao i za živote članova svoje obitelji.

Zelene knjige 

Enquist, Per Olov: Planina tri pećine

"Čudno je kako čovjek može narasti u tri tjedna. Zapravo ne može." Ovako započinje, ali s tom spoznajom i završava ova duhovita priča najpoznatijeg švedskog književnika Per Olov Enquista. No, iako ne može narasti, čovjek može u nekoliko dana puno toga svladati.U želji da unuku oslobodi straha od strašnog krokodila kojeg je sanjala, djed i četvero djece kreće na dvodnevni uspon na Planinu tri pećine. Na tom putu susreću se s malenom vučicom u nevolji, ali i sami upadaju u nevolje. Kako će ih riješiti, kako će se suočiti s novim strahovima i hoće li se na kraju osloboditi onih noćnih? Napeto, duhovito i zabavno štivo čeka s odgovorima.

Govedić, Nataša: Čarozapisi

Neobične bajke za djecu starije dobi - školarce. Autorica nadahnuta bajkama iz djetinjstva, Andersenom, Grimmom, Ivanom Brlić Mažuranić, isprepliće i stvara čudesne događaje neočekivanih situacija i obrata. Iako ponekad bajke završavaju okrutno i pomalo nerazumljivo, cijela se knjiga doima lijepo, čemu sigurno pridonose svježe i maštovite ilustracije.

Silverstein, Shel: Drvo ima srce

Priče ljubavne

Kušec, Mladen: Zagrli me

Knjiga o prijateljstvu, razumijevanju i ljubavi. Tinejdžeri Ivan i Ozren su prijatelji koji sticanjem okolnosti postaju svjedocima pljačke trgovine. Bijegom sa mjesta događaja postaju osumnjičeni. Barem tako to oni zaključuju.Bježe od kuće, a u "odmetničkom" životu u zagrebačkom Maksimiru pomažu im njihove simpatije Ivančica i Ivana. Opasna i neobična situacija dovest će do međusobnog iskazivanja ljubavnih osjećaja naših junaka i junakinja i razjasniti sve dotadašnje nesporazume u komuniciranju. U prvo dijelu romana događanja su prikazana iz doživljajne perspektive Ivana, a u drugom dijelu vidimo kako je sve to doživjela Ivančica.

Borovac, Ivanka: Ljubavne muke jednog Luke

Iza ovog naslova kriju se vesele, zabavne i humoristične priče za djecu mlađe školske dobi. Kroz njih pratimo svakodnevicu dječakaLuke koji pohađa treći razred. Tematska raznolikost pridonosi zanimljivosti i dinamičnosti cjelokupne zbirke (pisanje školskih zadaća,ljubavne zgode, posjet Sv. Nikole, zimovanje...). Jednostavan i duhovit autoričin stil omogućit će svakom trećašu da se prepozna u ponekoj priči.

Zemunić, Vera: Ljubavi obične i neobične

Zbirka veselih i šaljivih ljubavnih priča izokrenute stvarnosti u kojima autorica likove dovodi u apsurdne odnose kao bi stvorila začudne ismiješne situacije. Tako se jedan dječak zaljubio u jastuk, jedinica u đaka, lav u plišanog medvjedića . . . Priče su stoga, originalne, odnosno odskaču od "uobičajenih ljubavi", ali u isti mah otkrivaju i složenije ideje koje spisateljica vješto provlači kroz opise emocionalnih stanja likova. Svijet izokrenutih ljubavi, potaknut će mlade čitatelje na maštanje, a ostvarena dinamičnost pripovjedanja uz dosta dijalogai maštovitih opisa pejsaža, otvara i velike mogućnosti dramskih uprizorenja.

Obiteljske priče

Fine, Anne: Moja mama punkerica

Djevojčica Minna na zgodan, šaljiv i duhovit način izvještava čitatelje o svojoj životnoj situaciji. Živi s mamom punkericom koja je nezaposlena i prilično bezbrižno provodi vrijeme sa svojim dečkom Glistom (također punkerom) brinući usput o Minni i njenoj mlađoj sestri. Premda mama skrušeno priznaje da njena frizura, odjeća i ponašanje odstupaju od svih mogućih standarda - mala Minna je prema njoj vrlo stroga, ponekad neumoljiva. Kori je i dovodi u red kada god je to moguće. Dakle, mama i kći zamijenile su uloge. Komične situacije oduševit će mlađe čitatelje. Tekst prate dopadljive crno-bijele ilustracije.

Mason, Simon: Obitelj Quigley

Obitelj Quigley ima Willa i Lucy, dva bisera koja im uveseljavaju život. Istina, ponekad se proditelji nađu u neugodnoj situacijui, no, Willi i Lucy se uvijek izvuku i sve ispadne više nego dobro. Jeste li kad vidjeli pčelicu kao djeverušu? Znate li kako roditeljima ostavljati migove za ispunjenje egzotičnih želja? Ili možda želite pomoći prijatelju da dobije željeni božićni poklon. Willi vas može naučiti kako papigicu naučiti govoriti, a tata Quigley kako uloviti odbjeglu papigicu. Duhovite zgode obitelji Quigley koje će vas nasmijati i zabaviti.

Fine, Anne: Gospođa Doubtfire

Roman o tome što je sve spreman učiniti razvedeni, otkačeni i nekonvencionalni otac, kada zaželi češće biti sa svoje troje djece koja žive sa prezaposlenom majkom. Po ovom književnom predlošku snimljen je i film.

Klorofilne priče

Pitzorno, Bianca: Klorofila iz vedra neba

Profesor Erasmus, osim što je bio najpoznatiji botaničar u gradu, pripadao je i "Ligi neprijatelja djece, pasa, mačaka i srodnih životinja". Još u najranijoj mladosti stvorio je snažnu odbojnost prema svim ljudskim stvorenjima mlađim od dvadeset i jednu godinu. No, zapravo je Peppino Erasmus, unatoč svom neobičnom izgledu imao srce puno nježnosti i ljubavi. Ne treba ni spominjati da je živio sam, sve do dana dok mu u goste nisu stigli nećaci (četiri i deset godina), kako bi kod njega proveli čak dvadest dana. I tu počinju pustolovine u kojima ćete doznati kako se biljke razmnožavaju, kako se ljudi razmnožavaju, ima li života na drugim planetima i sl. Roman je fantastično ekološka bajka koja se događa u bližoj budućnosti i vrlo je duhovita.

Sepulveda, Luis: Priča o galebu i o mačku koji ga je naučio letjeti

Roman vrsnog pripovjedača, nagrađen nagradom Grigor Vitez. Može se čitati kao bajkovita proza ali i kao duboko realistični roman. Vida su doveli na otok djedu. Tako je moralo biti jer je djed jedini rod koji ga želi. Nije on običan dječak. Riječ je o dječaku s posebnim potrebama. Neobično izgleda i ne govori. Kada upozna dobrog dupina njegov će se život promijeniti. Dupin mu otkriva kako je onhumandel, pola dupin, pola čovjek i kako ima poslanje za njega. Vid s dupinima razgovara mislima i pomože im da važna poruka o očuvanju našeg planeta dođe do čovjeka.

Hitrec, Hrvoje: Humandel

Roman vrsnog pripovjedača, nagrađen nagradom Grigor Vitez. Može se čitati kao bajkovita proza ali i kao duboko realistični roman. Vida su doveli na otok djedu. Tako je moralo biti jer je djed jedini rod koji ga želi. Nije on običan dječak. Riječ je o dječaku s posebnim potrebama. Neobično izgleda i ne govori. Kada upozna dobrog dupina njegov će se život promijeniti. Dupin mu otkriva kako je onhumandel, pola dupin, pola čovjek i kako ima poslanje za njega. Vid s dupinima razgovara mislima i pomože im da važna poruka o očuvanju našeg planeta dođe do čovjeka.

Sportske priče

Bass, Eduard: Nepobjediva jedanaestorka

Bio jednom jedan siromašan seljak, zvao se Klapzuba i imao je jedanaest sinova. Istina, siromašan ali zdrave pameti i smisla za organizaciju. Od jedanaest sinova načinio je nogometnu momčad. Kraj kuće je imao lijep, ravan komad livade i od njega je napravio igralište. Prodao je kozu, kupio dvije lopte i dečki su počeli trenirati. Najozbiljnije, najpredanije, najsrčanije. Stari Klapzuba strogo je pazio da svi znaju sve. Učio ih je preuzimati lopte u letu, dodavati, centrirati, igrati glavom, pucati jedanaesterce i kornere, izvoditi prodore... Vježbali su trčanje i preskoke, bacali kuglu, koplje i disk... radili vježbe disanja... Naučio ih je Klapzuba sve što je mislio da im treba i potkraj treće godine osnovao je nogometni klub i prijavio ih u treću ligu. Da, u treću, kako je i bio red za jednu početničku momčad. Sad je bio red na njima da se pokažu i dokažu. I dokazali su se. Itekako su se dokazali. Pomeli su sve klubove od treće do prve lige. Kakvi početnici?! Sredili su najbolje klubove od sjevera do juga Europe. Slava se njihova proširila svijetom. Hoće li nepobjediva jedanaestorka biti sretna živući tako samo za loptu? Hoće li sport prestati biti njihov posao? Hoće li ikad imati smisla za dužnosti u životu? Hoće li im ikad ljubav prema sportu spasiti život?

Muck, Desa: Anica i sportski dan

Osmogodišnja Anica obožava more i sve što je s njime povezano. Ovo ljeto posebno je uzbuđena i sretna jer su njezini roditelji na ljetovanje poveli i Aničinog prijatelja, dječaka Jakova. Već prvi dan mališani su pretjerali sa kupanjem i ronjenjem, tako da se Jakov razbolio. Ali, to je bio tek jedan od mnoštva uzbudljivih događaja koji će dugo ostati u sjećanju Anici, Jakovu, ali zasigurno i Aničinoj mami. Slikovnica iz serijala knjiga o djevojčici Anici poznate slovenske autorice Dese Muck, pogodna je za sve početnike u čitanju, tekst je tiskan krupnim, lako čitljivim slovima i popraćen vedrim ilustracijama.

Ben Kemoun, Hubert: Večer velike utakmice

Dječak Matthieu prati na televiziji prijenos završnice svjetskog prvenstva u nogometu, sve dok kroz prozor ne začuje očajnički vapaj u pomoć. Rastrgan između želje da odgleda utakmicu i grižnje savjesti da pomogne starici u nevolji, Matthieu donosi odluku zbog koje neće požaliti. Napeta, ilustrirana priča s puno akcije i uzbuđenja, zadržat će mlade čitatelje u neizvjesnosti do posljednje pročitane stranice.

Priče s kraljevskog dvora

Matthews, John: Kralj Arthur

Tko još nije čuo za kralja Arthura, čarobnjaka Merlina i vitezove Okruglog stola...?! A znate li tko su gospe Jezerkinje, kako je kralj Arthur zadobio slavni mač Excalibur, koje sve zvijeri i magična stvorenja nastanjuju drevni Albion, Arthurovo kraljevstvo...? Svake večeri na dvoru kralja Arthura ispredale su se priče o viteškim pothvatima, čarobnim susretima i neobičnim događajima, a sve se te zanimljive legende mogu pronaći u ovoj vrlo lijepo ilustriranoj i opremljenoj knjizi koja će nas odvesti u drevni svijet hrabrosti, izazova, časti i magije. Knjiga je popraćena kartom kraljevstva Albiona sa svim važnim mjestima na kojima su se odigrali događaji iz priča, što će zasigurno mladim čitateljima dodatno uljepšati užitrak čitanja i istraživanja.

Thackeray, William Makepeace: Ruža i prsten 

Nakon više od pedeset godina izašlo je novo izdanje bajke poznatog engleskog romanopisca i pripovjedača ranijeg viktorijanskog doba Williama Makepeacea Thackeraya. Humoristično i s puno ironije autor progovara o slabostima ljudske prirode, te naglašava kako svaki čovjek izgrađuje vrstan karakter jedino ako je izložen teškoćama. Naime, glavni lik priče je Vila Crnoštapa koja na krstitkama malu Krasuljku, kraljevu kćerkicu, daruje blagoslovom nedaće, a isti dar dobiva i Ljiljo, sin vladara iz susjednog kraljevstva. Kako su nedaću iskoristila kraljevska djeca i je li gubitak postao dobitak . . . ?, odgovorit će nam ova književna parodija.

Đokić, Ana: Nije lako biti kralj

Biti kralj nije nimalo lako.Toliko sastanaka, dogovora, primanja, turnira... obaveza različitih vrsta. I sve bi bilo lakše kada dvorac Alonsa IV. ne bi bio na raskrižju nevidljivih, nebeskih putova. A biti na nebeskom raskrižju znači imati puno, puno nevolja. Srećom da je tu znatiželjni princ Almo koji se znade dosjetiti rješenju tako neobičnih problema. Biti kralj nije nimalo lako jer se može dogoditi da se od silnih obaveza kraljica osjeti zanemarena i nevoljena. To se dogodilo kraljici Anabeli. Biti kralj nije nimalo lako. Kraljevski je posao najteži na svijetu! Toliko težak da ponekad i sam kralj mora reći: DOSTA!

Afričke priče

Mccall, Alexander Smith: Akimbo i slonovi

Uzbudljiva afrička priča iz pera pisca, rodom iz Zimbabwea, koji sa uživanjem piše o dječaku Akimbi i njegovim avanturama, namijenjena je djeci mlađe školske dobi. Akimbov tata radi kao djelatnik na održavanju velikog rezervata u kojem obitavaju mnoge životinje. Jednoga dana posjetio ga je prijatelj John, po zanimanju zoolog, inače poznatiji pod imenom Čovjek krokodil. Njegov zadatak je da označi sve mlade krokodile, a ovoga puta Akimbo će mu pomoći u tome. Kada Johna napadne krokodil, dječak će pokazati izuzetnu hrabrost ipožrtvovnost spašavajući prijatelju život . . .

Drac, Romain: Kišni cvijet

Na rubu velike pustinje u Africi, zvanoj Sahara - živio je mladi čarobnjak Badi Nangue. Njegova specijalnost je bio čaj od kišnog cvijeta, kojim je rješavao sve probleme. No jednog dana seljani su se okupili oko njegove kuće, ne da bi pili čaj već da zamole čarobnjaka da prizove kišu, jer im više ništa ne raste u vrtovima. Eh, to je već bio malo veći problem, gdje baš "magija" ne pomaže. No ipak badi Nangue je lukav i mlad i sve će se sretno završiti. Pripovijetka je namijenjena mlađim čitateljima u nižim razredima osnovne škole, koji su se tek osamostalili u čitanju. Kratka je, zanimljiva i oslikana crtežima u boji.

Cherubini, Eugenio: Pinokio u Africi

Zvijeri srcu prirasle

Dahl, Roald: Fantastični gospodin Lisac

Nova priča maštovitog autora o fantastičnom gospodinu Liscu koji je na vrlo zanimljiv način nadmudrio trojicu najgadnijih i najzločestijih ljudi - trojicu bogatih gazda te spasio živote nekolicine svojih prijatelja koji su zamalo umrli od gladi.

DiCamillo, Kate: Tigar ustaje

Nakon smrti majke Rob seli s ocem na Floridu kako bi započeo novi život. Svoje emocije zakopao je duboko u sebi, ali zahvaljujući prijateljstvu s novom učenicom Sikstinom Bailey (srodnom dušom), njegov brižljivo zakopan svijet počinje se rušiti. I Rob i Sikstina su bez prijatelja i žrtve okrutnosti koja se nerijetko iskazuje prema nepoželjnima u njihovoj školi. No, osim Sikstine na njegovo "oslobađanje" utjecat će i jedan zatočeni tigar. Nježna, višeslojna priča o dječaku koji se kroz prijateljstvo, ljubav, požrtvovnost i nadu "nauči" nositi sa teškim pitanjima smrti, bolesti i tuge, i koji shvati kako je ključ slobode samo u njegovoj ruci . . .

Krušvar, Zoran: Zvijeri plišane

Knjiga za djecu i mlade ispričana iz perspektive plišanih igračaka - stanovnika jedne djevojačke sobe. Vlasnica "plišanaca" - djevojka Doris, koju oni smatraju svojom mamom, započinje samostalni život i odlazi od kuće. Plišane životinjice ostaju same i napuštene, ali ne zadugo. Ubrzo budu poklonjene jednoj malenoj djevojčici i njenom starijem bratu. Naviknute na ljubav i poštovanje, nemilo ih iznenadi dječja grubost i nasilje kojima su izloženi. Odluče izboriti se za svoja prava i vratiti se ponovno "svojoj mami" - što im i uspije. Bajkovita i napeta priča s elementima horora problematizira temu nasilničkog vladanja kod djece, ali isto tako govori i o pravu na različitost, čineći to na nenametljiv i pametan način.

Kao mačka i miš

Trivizas, Eugenios: Posljednji crni mačak

Roman je dramatično i silno duhovito djelo grčkog književnika Eugeniosa Trivizasa. Priča započinje nizom zagonetnih nestanaka mačaka na neimenovanom otoku, a ubrzo se otkriva da se radi o zavjeri otočkih moćnika, koji crne mačke smatraju krivima za sve zlo na ovome svijetu, te ih kane istrijebiti do posljednje. Iako prepuna maštovitih obrata i jezične igre, ova knjiga dotiče i ozbiljne teme poput praznovjerja, progona nepoželjnih i urođene ljudske okrutnosti. Za djecu i odrasle i čitanje bez daha.

Horvat, Nada: Zgodice o micama

Ljubitelji mačaka znaju da, prema osobinama, možemo razlikovati puno mačjih vrsta. Tako imamo Micu Šminkericu, Micu Prevrtljivicu, Micu Mudricu, Micu Brzopleticu i još mnoge druge. O svakoj od njih autorica je napisala kratku priču u kojoj opisuje neku zgodu iz njihova života. Da li je Mica Kopačica pronašla ono za čime je tragala? Da li se Mica Putnica ipak umorila od silnih putovanja? Da li je Mica Čekalica napokon uhvatila Staška – Nestaška? Čitajući ove duhovite priče djeca će zaključiti da se mogu prepoznati ne samo u jednoj, već u mnogim Micama! Mice je ilustrirao naš nagrađivani ilustrator Stanislav Marijanović.

DiCamillo, Kate: Priča o mišu zvanom Despero

Od samoga rođenja bio je vrlo neobičan. Bio je zadnji miš koji se rodio svojim roditeljima i jedini miš iz legla koji se rodio živ, i to sa otvorenim očima. Svojim fizičkim izgledom jako se razlikovao od drugih. Bio je nježan, sićušne građe, i imao je besramno velike uši. Ali, ono što ga je činilo apsolutno, drugačijim bile su njegove sklonosti. Obožavao je glazbu, znao je čitati i zaljubio se u jedno prekrasno ljudsko biće - princezu Zrinku. Despero je sa voljenom princezom razgovarao ljudskim jezikom i odao joj najskrovitiju mišju tajnu, zbog čega je osuđen na progonstvo u mračne podrume u kojima su carovali opasni štakori. I baš u tim skrovitim podrumima, Despero je saznao da zli štakor Roscuro sprema podlu zavjeru koja bi mogla Zrinku stajati života. Duhovit i šarmantan roman o nemogućoj ljubavi, podvizima od kojih zastaje dah i pobjedi nad zlikovcima . . . za koje je američka spisateljica Kate DiCamillo 2004. godine dobila nagradu Newburry za najbolji dječji roman.

Pasje novelete

Mihelčić, Nada: Pustolovine Arna i Điđija

Predivna priča o velikom prijateljstvu dječaka Arna i psa Điđija. Arno se s mamom preselio u drugi dio grada i u drugu školu, u kojoj još nije stekao prijatelje, a bilo je tu i zadirkivanja i ruganja i Arno se nije osjećao dobro. Poželio je da ima velikog i opasnog dobermana. No mama mu je kupila ribicu, doduše ne onu zlatnu koja ispunjava želje. Ipak, ova mu je ribica dala dar koji je trajao samo jedan dan, dovoljno da Arnu promijeni život. Popričao je na ulici s jednim psom, dotad skitnicom bez gospodara i odveo ga kući. I tu počinju njihove pustolovine... Knjiga je i ilustrirana crno-bijelim crtežima naše ilustratorice Jasne Paunović. Knjiga za djecu od 7 do 13 godina, no i mnogi odrasli njome će biti ganuti. Autorica Nada Mihelčić dobitnica je sve četiri nagrade za dječju književnost („Grigor Vitez“, „Anto Gardaš“, „Mato Lovrak“ i „Mali princ“) za prethodnu knjigu Zeleni pas.

Gluščević, Maja: Džeki zvan Simpa

Poznata ljubiteljica djece i životinja, koja je svoju veliku ljubav iskazala u mnogim svojim djelima, ponovo piše o jednom psu. Ali to nije bilo kakav pas, već njen susjed Džeki. To je simpatičan pas koji živi na lancu u pomalo tijesnom dvorištu, te ga autorica zbog toga sažaljeva i zamišlja ga u svojoj mašti i romanu na slobodi. Kako luta gradom, njuškajući od ugla do ugla, kako juri livadama i poljima i kako proživljava mnoge pustolovine. Napeta, zabavna i zanimljiva priča o prijateljstvu, pasjem životu, ali i o ljubavi, koju će djeca rado i s lakoćom čitati.

DiCamillo, Kate: Sve zbog Winn-Dixieja

Desetogodišnja djevojčica Opal i njezin otac svećenik doseljavaju u gradić Naomi na Floridi. Tek što su stigli djevojčica u trgovini pronalazi psa s kojim se sprijatelji i nazove ga Winn-Dixie, prema nazivu trgovačkog lanca. Iako je Opal tužna i duboko nesretna što ju je majka napustila, intenzivno se druži sa novim prijateljem Winn-Dixiem, a zajedno još upoznaju veoma zanimljive i nadasve neobične stanovnike malenog gradića: gospođu Franny Block, knjižničarku koja je jednom otjerala medvjeda knjigom "Rat i mir", Gloriju Dump koja je gotovo slijepa, ali srcem itekako vidi i Otisa, bivšeg zatvorenika koji kućne ljubimce iz svog dućana uspavljuje i smiruje svirajući im gitaru. Kroz svoje odrastanje uz bogata, zanimljiva i iskrena prijateljstva, Opal će naučiti prihvaćati tugu i osamljenost kao i život bez mame. Duhovit i topao roman "Sve zbog Winn-Dixija", zaživio je i na filmskom platnu.

Priče s raznih strana

Ilustrirana knjiga bajki Priče iz cijeloga svijeta

Krmpotić, Vesna: Priče

Vesna Krmpotić je odabrala i prepričala pedesetak priča iz cijelog svijeta. U svoj izbor je uvrstila raznovrsne priče: one manje poznatih naroda, kao što je ujgurska priča, priče iz davnih vremena - staroegipatska priča, pa do priča poznatih pisaca. Njen glavni kriterij je njihova maštovitost, duhovitost, neobičnost ...

Basne, bajke i priče s osmijehom

Marijanović, Stanislav: Basne po basnama Jeana de La Fontainea

Basne su poučne priče u kojima su glavna lica razne životinje. Pisane su još vrlo davno u raznim kulturama, ali gotovo uvijek s nakanom da pomognu čovjeku razlikovati dobro od zla. U ovoj knjizi nalazi se 18 priča nastalih prema basnama francuskog pisca i mislioca iz 17. stoljeća Jeana de La Fontainea. Naime, Stanislav Marijanović je na temelju La Fontenovih tekstova stvorio kratke, vrlo "zgodne" priče, prilagođene našem vremenu, dostupne našem čitatelju i njegovoj dobi. Obogatio ih je i brojnim, vrsnim, duhovitim i prepoznatljive ilustracijama, koje će itekako pridonijeti užitku čitanja.

Rowling, J. K.: Bajke Barda Beedlea

Kipling, Rudyard: Priče iz džungle

ovo izdanje poznatih Kiplingovih Priča iz džungle koje su prvi put objavljene prije točno 105 godina. Zbog njegove vještine pripovijedanja one se uvijek iznova vraćaju za nove generacije malih i radoznalih čitatelja koji vole domišljate, originalne i maštovitepriče. Priče iz džungle su duhovite, ima ih dvanaest i govore o mitskom stvaranju svijeta u kojem je sve što se događa zanimljivo i novo. Tako ćemo doznati zašto prvi leopardi nisu imali pjege, zašto kit nije imao ždrijelo, a deva grbu i slične zanimljivosti.

Dobitnice Andersena

Machado, Ana Maria: Biža Bea, Biža Bel

Središnje djelo brazilske književnice, najmijenjeno je mlađim čitateljima. Djevojčica Isabel skriva tajnu: iz prošlosti joj se javila prabaka, a zatim i praunuka iz daleke budućnosti!? Obje se upliću u Isabelin život i raspravljaju s njom o današnjem svijetu. Roman se događa u Isabelinoj svijesti, gdje se pretvara u magično putovanje u kojem se stapaju prostor i vrijeme, zbilja i fantazija. Topla i dirljiva priča.

Schubiger, Jurg: Kada je svijet bio mlad

Zbirka bajkovito-filozofskih priča namijenjena je starijoj djeci, ali će svojim misaonim sadržajem zainteresirati i odrasle. Svakodnevne pojave, nama dobro poznate stvari, biljke i životinje u ovim pričama imaju sasvim novo značenje te tako dobivaju dimenziju fantastičnog i pomiču granice našeg pogleda na svijet. Jer kad je svijet još bio mlad, anđeli, gradovi koji putuju, deve koje govore i smrt koja nam se pristojno obraća i razgovara s nama bile su sasvim svakodnevne pojave. Ponekad će nas nasmijati, često iznenaditi, ali i katkad i rastužiti.

Schmidt, Annie M. G.: Mima

Autorica je nizozemska spisateljica, dobitnica Andersenove nagrade, te autorica tekstova za poznate pjesme i mjuzikle. Mimu u ovom romanu upoznajemo kao lijepu djevojku, pristojnog i finog ponašanja, no odmah doznajemo i njezinu tajnu: zna mačji jezik, penje se po krovovima i čezne sa sočnim sirovim haringama. Mima je zapravo mačka koja se zatekla u ljudskoj koži. Mora donijeti tešku odluku: izabrati jedan od dva, podjednako privlačna svijeta. Da stvar bude gora, od svojih mačjih priajtelja doznaje za podmukle planove tvorničara Laktara...Prema ovom romanu snimljen je i višestruko nagrađivani i popularni film Minoes. Knjiga je namijenjena djeci od 9 do 12 godina.

Priče o velikanima

Varmer, Hjordis: Siromašni dječak iz Odensea (o Andersenu)

Zanimljiva knjiga, priča je o siromašnom, boležljivom i bojažljivom dječaku, koji je od ružnog pačeta postao svjetski poznati veliki pisac bajki Hans Christian Andersen. Najveći trijumf njegova života bio je kad su ga proglasili počasnim građaninom njegova rodnog gradićaOdensea, u kojemu je, dok je još bio siromašan dječak doživljavao podsmjeh i porugu zbog svoje neobičnosti. Priča je to o njegovom teškom djetinjstvu, odrastanju, zaljubljivanju i vječnoj čežnji za pohvalom, ljubavlju i uspjehom.

Paljetak, Luko: Marin Držić

Biografski roman o Marinu Držiću u kojem autor na pozadini društvenih prilika u renesansnom Dubrovniku pokušava (re)konstruirati i (re)interpretirati Držićevu osobu i djelovanje. U tom pokušaju neki likovi iz Držićevih djela postaju likovima romana, a dubrovački se govor onoga vremena isprepliće sa hrvatskim standardnim jezikom.

Horvat, Tihomir: Muki: djetinjstvo Ivana Zajca

Duh(ovite) priče

Burgess, Melvin: Duh iz ventilacijskih cijevi

David, jedanaestogodišnji dječak živi s tatom i pomalo je prepušten sam sebi. Njegova radoznalost i želja za istraživanjem i uzbuđenjima odvode ga u svijet ventilacijskih cijevi koje se kriju iza zidova njegova stana. Baš, kada je pomislio kako je zanimljivo otkrivati drugu stranu života svojih susjeda, shvatio je da je netko još prije njega došao na tu nimalo bezazazlenu ideju . . . U ventilacijskim cjevima upoznao je duha jednoga dječaka i sprijateljio se s njim, ali ne zadugo. Davidu su s vremenom zajedničke igre, odnosno pakosti koje su nanosili stanarima više nimalo nisu sviđale. Shvatio je da je duh njegovog prijatelja zločest, osobito prema gospodinu Alvestonu, usamljenom starčiću oboljelom od Alzheimerove bolesti. U kakvoj su vezi bili gospodin Alveston i duh koji se s mržnjom okomio na njega, otkrijte u fantastičnom romanu prepunom uzbuđenja i suosjećanja.

Preussler, Otfried: Mali duh

"Mali duh" je već treće hrvatsko izdanje vrlo maštovitog pisca O. Preusslera. Nakon "Malog vodenjaka" i "Male vještice", stiže nam i priča o malom duhu koji je već dugo, dugo živio u starom dvorcu. Svake noći, točno u ponoć, on bi lebdio dvorcem ili bi se zabvaljao praveći društvo sovi Uhu-Šuhu. No jedne noći mali duh se osmijelio i odlučio se pojavljivati i po danu. Naravno, tu tek počinju avanture, u kojima će uživati djeca mlađeg školskog uzrasta, a i ponešto stariji čitatelji.

Knister: Čarobnica Lili i čarolija strašnog duha

U najnovijoj pustolovini Lili se susreće s duhovima koji su zapravo bezopasna stvorenja. Osim ako ih se baš ne prestrašite i time im povrijedite ponos. Tada bi vas mogli pretvoriti u žabe, a to se zamalo dogodilo maloj čarobnici i njenom mlađem bratu kad je iz magične knjige iščitala duhove i nije znala kako ih otjerati. Knjiga je dio niza romana o neobičnoj djevojčici, čarobnici Lili koju uz malu pomoć knjige čarolija neprestano prate avanture. Namijenjena je i početnicima u čitanju zbog uvećanog fonta slova, jasnih rečenica, ali iuzbudljive priče.

Zlatković, Renata: Il fantasmo Felix/Felixov duh

Šašave priče

Marijanović, Stanislav: Čudovišta u muzeju

Radnja knjige odvija se u Muzeju Slavonije u koji su se sklonila čudovišta nakon što su im ljudi uništili njihova prirodna prebivališta. Glavni junak, dječak Ivo Keder, zajedno s članovima svoje obitelji i ostalim sugrađanima kreće u oslobađanje Muzeja, ali to ne prolazi bez fizičkog obračuna. Ova strip-slikovnica promovirana je tijekom manifestacije Noć muzeja '10. Njome se želi približiti muzej djeci i mladima te su stoga u priču nenametljivo i duhovito utkane brojne obavijesti o postavu i radu muzeja.

Maar, Paul: Tjedan sav od subota

Gospodin Pašnjak usamljena je, tiha, fina i plašljiva osoba, sve dok jedne subote na njega ne naleti Sub i smjesta odluči da će mu gospodin Pašnjak postati tata. Sub je neustrašivo, bezobzirno storenje, voli dobacivati drske primjedbe gdjegod da ide, a onima koji ga grde uzvraća istom mjerom. Zbog svega je toga gospodinu Pašnjaku užasno neugodno i neprestano se pokušava riješiti Suba,a kada mu to ne uspije pomiri se sa sudbinom. Kako je Sub jedno doista neobično biće, život s njim postaje prepun duhovitih i neobičnih zgoda (sa gazdaricom gospođom Keljić, kupovinom odjeće u robnoj kući i prodavačima, u školi s učiteljima i djecom, . . . S vremenom između gospodina Pašnjaka i Subota, inače velikog obožavatelja stihova i rime, razvija se simpatija i prijateljstvo, a gospodin Pašnjak postaje samouvjerena osoba koja se zna zauzeti za sebe. Duhovita i zanimljiva knjiga za djecu mlađeg školskog uzrasta.

Enzensberger, Hans Magnus: Brojko

Autor uvodi djecu u svijet matematike na stručan, zanimljiv i originalan način, kroz priču o dječaku Robertu. Robert nije bio ljubitelj snova, a još manje je volio matematiku. Sve dok u snu nije sreo Brojka Vragolka. To bijaše čarobnjak brojeva - stari gospodin veličine skakavca, koji je kroz dvanaest noći Robertu u snu pokazivao aritmetiku i geometriju na tako pristupačan i zabavan način da je ovaj sve shvatio, te bez problema i straha počeo u školi rješavati zadatke koji bi mu prije bili prava noćna mora. To će se dogoditi i mladim čitateljima koji s pažnjom pročitaju Brojkova objašnjenja i primjere mnogobrojnih matematičkih zadataka.

Vragolko (lagano štivo za sve koji se plaše matematike)

Autor uvodi djecu u svijet matematike na stručan, zanimljiv i originalan način, kroz priču o dječaku Robertu. Robert nije bio ljubitelj snova, a još manje je volio matematiku. Sve dok u snu nije sreo Brojka Vragolka. To bijaše čarobnjak brojeva - stari gospodin veličine skakavca, koji je kroz dvanaest noći Robertu u snu pokazivao aritmetiku i geometriju na tako pristupačan i zabavan način da je ovaj sveshvatio, te bez problema i straha počeo u školi rješavati zadatke koji bi mu prije bili prava noćna mora. To će se dogoditi i mladim čitateljima koji s pažnjom pročitaju Brojkova objašnjenja i primjere mnogobrojnih matematičkih zadataka.

Strrrašne priče

Sommer-Bodenburg, Angela: Vampirko

Omiljeno štivo dječaka Antuna jezive su priče, osobito o vampirima. No, dobio je priliku upoznati pravog pravcatog mladog vampira Rudija, pa i njegovu sestricu Anu i štoviše postali su i prijatelji. Rudi se pokazao kao drag i ljubazan, a najveću zapetljanciju u cijelom romanu izazvali su pokušaji Antunovih roditelja da upoznaju njegova prijatelja. Ali kako objasniti neobičnosti vezane uz Rudija - otrcani crni plašt koji nikada ne skida i koji k tome neobično zaudara, zašto dolazi u sitne noćne sate i zašto stalno rukom pokriva usta . . . ?

Cantin, Marc: Ljudožder za uspavanku

Marijanović, Stanislav: Enciklopedija čudovišta

Enciklopedija čudovišta koju je napisao i ilustrirao Stanislav Marijanović predstavlja uspješan spoj teksta i ilustracije, kao i njegovi ranije objavljeni naslovi za djecu: Kućnačudovišta, Knjiga čarobnih formula i Izgubljene papuče. Originalna i maštovita knjiga vrlo je privlačna za listanje i gledanje. Sadrži deset poglavlja u kojima se opisuju: mitsko i povijesno porijeklo, nastanak, vrste i raznolikost, vanjski izgled i građa, načini razmnožavanja, prehrana, zakoni i načini života čudovišta. U pripovijedanju autor se prepušta izazovu ludističkoga, mješa simbole i svakodnevlje, činjenice i maštu, čudno i čudesno, a u samom tekstu se poigrava i nekim malim grafičkim intervencijama crvenom olovkom. Knjiga je namijenjena zaljubljenicima čudesne, mistične literature, obiluju humorom koji je sretno izražen kroz kvalitetne i maštovite ilustracije, te stoga predstavlja pravi doživljaj i za mlađu čitateljsku populaciju.

Tragom slavenskih mitova i hrvatskih legendi

Lovrenčić, Sanja: Nebeski dvori i zemaljske vode

Svojim neobičnim pričama autorica i ilustrator zajednički su osmislili svijet fantastičnih bića izraslih iz slavenske mitologije. Cijela knjiga doima se kao da je otkrivena iz nekih davnih vremena, pa iako se u njoj pojavljuju poznati likovi, pripovijesti su autentične ičarobno osmišljene a autorica je uklopila u njih i ulomke drevnih narodnih pjesama ( o Perunu, o Jurju Zelenom...). Pojavljuju se tu i ljuta zvijer Veles, Mara kći Perunova, Morana i razne Vile. Cijela zbirka pripovijedaka djeluje tajanstveno, mistično i zagonetno, zahvaljujući i dobro uklopljenim slikama izravno u tekst. Knjiga sadrži i originalnu stolnu igru "Rusalku" koju je osmislio i dizajnirao ilustrator slikovnice. Za učenike 4. i 5. razreda.

Horvat, Jasna: Alemperkina kazivanja

Udahnjujući život vilama, dobrim i zlim bogovima i božicama, autorica je na zanimljiv način dočarala bajkoviti svijet praslavenske i starohrvatske poganske mitologije. Kroz kratke, zanimljive i neobične priče, naizmjenično kombinirajući poeziju i prozu predstavljeni su Ivanjski krijesovi, pjesme o Ladi, dobri patuljci maljići, bog Svarog i brojni drugi više ili manje poznati likovi. Adaptirani i umjetnički obrađeni za potrebe mlađih čitalaca, mitovi će proširiti spoznaje i razviti pozitivan odnos prema tradiciji i povijesnom nasljeđu, što je autorici i bila nakana. Knjigu je maštovitim ilustracijama uljepšala Pika Vončina, a vrijedno je spomenuti i pregledan stručni tumač mitoloških likova i pojmova koji se u pričama spominju i tematiziraju.

Kušec, Mladen: Zagonetno putovanje : priče, bajke i legende

Zbirka priča, bajki i legendi koje imaju svoj korijen u istoimenoj emisiji na Hrvatskom radiju. Književnik Mladen Kušec je zajedno s akademikom Josipom Bratulićem, za potrebe emisije, godinama putovao našom domovinom i razgovarao s mnogim sugovornicima. O imenima mjesta, sela, šuma, brda, uvala, otoka nisu mnogo doznali što je potaknulo, nadahnulo piščevu maštu i pokrenulo je. Nastale su priče, bajke i legende, sasvim osebujne, tako da se čini kao da su prenošene s koljena na koljeno stoljećima. Mašta i zbilja vješto se isprepliću stvarajući ozračje mita i legende tim više što je svaka vezana za geografski prepoznatljivu i određenu točku u stvarnosti. Iz priča izvire ljepota naše domovine. Iako je nastanak naselja, rijeka, jezera uglavnom povezan s nesretnim ljubavnim pričama, ljubav je ona koja je jača, koja ostaje i postaje svevremenska čarolija utisnuta u krajolik. Doznat ćemo gdje je Zemlja Divova, kako su nastale Samarske stijene i zašto dan danas prekrasan leptir s posebnim znakom na krilima, duboko u šumi Velike i Male Kapele, leti. Upoznat ćemo Modre leptire i njihove livade. Poželjet ćemo otići na Zvjezdane suze i otok božjih mirisa. Poželjet ćemo biti u Duginoj kočiji kada izlazi iz mora nakon nevera. A, ako vam ikada ponestane ljubavi, snage i dobrote, potražite Krokiće. Zbirku je raskošno ilustrirao Siniša Reberski ali i učenički radovi.

Zmajolike priče

Martin, George R.R.: Ledeni zmaj

Najslavniji pisac fantastike našeg doba, donosi nam nezaboravnu priču o hrabrosti, odanosti i žrtvi. Legenda je to o strašnom ledenom zmaju, koji je za sobom ostavljao zaleđeni i mrtvi krajolik. Bio je velik, leden i strašan i nitko ga nije mogao poraziti, a ljudi su ga se bojali jer je bio od one vrste koja se nije dala pripitomiti. No djevojčica Adara, koja se rodila na najhladniji dan u povijesti, nije se bojala hladnoće, a niti ledenog zmaja. Dapače, voljela ga je. S četiri godine ga je prvi put dotaknula, s pet je zajahala njegova ledena leđa. A sa sedam godina, jednog mirnog ljetnog jutra, ona i njeno selo doživljavaju napad neprijateljskih vatrenih zmajeva, koji pustoše zemlju paleći je. Neki mještani bježe na jug, no djevojčica ostaje osjećajući da bi jedino ona i njen prijatelj mogli spasiti zemlju od uništenja.

Cowell, Cressida: Kako izdresirati zmaja

Štucavac Strašni Sleđević III izniman je vikinški junak, poglavica ratnika i prirodoslovac amater. On je i proslavljen šaptač zmajevima - osoba koja ima veliku moć nad tim zastrašujućim zvijerima. Ali nije oduvijek bilo tako. Bio je on omanji, štrkljavi dječačić u vrijeme kad je zmajeva na Zemlji još bilo u izobilju, a junaštvo se dokazivalo sposobnošću da ih se nadmudri ili izdresira. O tome govori ova zanimljiva priča, a i o tome kako se postaje junakom na teži način.

Doherty, Gillian: Priče o zmajevima

Ilustrirana zbirka sadrži dvanaest priča o zmajevima, neustrašivim vitezovima i lijepim djevojkama. Namijenjena je mlađim osnovnoškolcima, ljubiteljima bajkovitih fantastičnih bića. Čitajući uzbudljive pripovijetke uživat će u podvodnom kraljevstvu Zmajskog Kralja koji traži "pravog" supruga svojoj kćerki, doznat će kako se pohlepni patuljak pretvorio u zmaja te na koji je način hrabri Juraj pripitomio opakog zmaja . . .

Sanders, Malcolm: Zmajske kronike

Epsko putovanje, prepuno različitih dramatičnih susreta. U knjizi se detaljno opisuju pokušaji da se ulove i ubiju brojni zli zmajevi. Dijelom je to pustolovna priča, a dijelom enciklopedija o tim nevjerovatnim bićima, temeljena na vjernoj reprodukciji dnevnika Velikog čarobnjaka Septimusa Agoriusa koji je živio na dvoru Malacana di Sandoriusa i koji se prema njegovoj posljednjoj želji upustio u zastrašujući pothvat lova na zmajeve. Jedinstvena knjiga, vrlo raskošno opremljena i ilustrirana, namijenjena svim lovcima na zmajeve širom svijeta.

Tragom antičkih mitova

Sto grčkih mitova

Zbirka grčkih mitova ispričanih na jednostavan i djeci primjeren način. Priče obuhvaćaju period od prije nastanka vremena do povratka Odiseja u Itaku. Mitovi su predočeni na zanimljiv način: kao priče koje na svom dugom putu, raznim ljudima i u raznim prigodama kazuje Atik, postolar iz davnih vremena koji je pješice krenuo sa Krete na veliki pripovjedački festival u blizini Troje.

Bogovi i junaci Olimpa

Zbirka sadrži 24 priče o grčkim bogovima i junacima ispričane na jednostavan i djeci primjeren način. Bogove, besmrtna bića, kojima je dom bio Olimp, a koji su predstavljali prirodne elemente kao i ljudske mane i vrline, upoznajemo kroz priče o Zeusu i Heri, Psihi, Erosu, Afroditi, Aresu, Hefestu, Artemidi, Apolonu, Ateni, Hermesu, Hadu i Perzefoni. Junaci su s jedne strane bili moćni i opasni, snažni i hrabri a s druge podložni mnogim ljudskim slabostima. Oni su polubožanske prirode, što znači da su djeca nekog boga i smrtnika i nisu besmrtni premda im besmrtnost može biti darovana kao nagrada za junačke pothvate. Pratimo priče o Prometeju, Heraklu, Odiseju, Ahilu, Orfeju, Tezeju, Perzeju, Jazonu... Knjiga sadrži mitološki rječnik koji daje pregled najvažnijih likova s osnovnim podacima iz njihova života.

Priče iz mitologije

Knjiga sadrži 34 priče iz grčke mitologije ispričane na jednostavan i djeci primjeren način. Pratimo događaje od početka Svijeta i upoznajemo se s doživljajima mitoloških junaka - Prometeja, Herakla, Dedala i Ikara, Tezeja, Jazona i argonauta, Perzeja, Orfeja, Oresta, Mide, Antigone, Ifigenije, Uliksa, Ahila... Razumijevanje teksta potkrijepljeno je mitološkim rječnikom.

Vještice i čarobnjaci

Dahl, Roald: Vještice

" U bajkama, vještice uvijek nose budalaste crne šešire i crne plašteve i jašu na metlama. Ali ovo nije bajka. Ovo je o pravim vješticama.", početak je romana o pravim, pravcatim vješticama poznatog britanskog autora Roalda Dahla, pisca neobičnih i pomalo stravičnih priča za djecu. Naime, glavni lik romana je osmogodišnji dječak. Živi sa obožavanom bakom Norvežankom (roditelje je izgubio u prometnoj nesreći), a ona je odlična pripovjedačica istinitih priča o vješticama. Dječak je tako do svoje osme godine imao dva susreta s vješticama o kojima nam pripovjeda. U prvom je prošao neozlijeđen, ali drugom prilikom nije bio te sreće . . 

Preussler, Otfried: Mala vještica

Mala vještica imala je samo sto dvadeset sedam godina i živjela je s gavranom Abrakasom, prijateljem i savjetnikom u dubokoj šumi. Svake godine u Valpurginoj noći velike vještice plešu svoj ples na koji ne smiju dolaziti malene vještice. Potaknuta znatiželjom mala jevještica otišla na ples i zbog toga je bila kažnjena. Kako bi mogla sudjelovati sljedeće godine morala je činiti dobra djela i naučiti mnoge čarolije. S tom odlukom započeo je uzbudljiv kovitlac događaja. Pomagala je dobrima i kažnjavala zločeste, te napravila mnoga dobra djela, ali to se baš nije sviđalo vijeću vještica. Maštovita, vesele priča namijenjena je mladim čitateljima.

Jansson, Tove: Čarobnjakov šešir

Tove Jansson jedna je od najznačajnijih spisateljica 20. stoljeća. Uz niz vrijednih priznanja, za svoj književni rad na području dječje književnosti 1966. dobila je medalju Hansa Christiana Andersena. Proslavila se serijalom knjiga o veseloj obitelji Mumintrola, neobičnim križancima između vodenkonja i trolova. Tako i u fantastičnoj priči Čarobnjakov šešir, govori o članovima obitelji Mumin i njihovim prijateljima, koji nakon što se probude iz dugoga zimskog sna, dožive niz neobičnih pustolovina koje izazove pojava čarobnog šešira. Djelo je prožeto suptilnim humorom, odlično okarakteriziranim likovima, nenametljivo provučenom pedagoškom niti, a crteži simpatičnih i vedrih likova upotpunjuju literarni doživljaj djela. Mumintrol i njegova družina oživjeli su i u stripu, doživjeli mnogo kazališnih i filmskih obrada, televizijskih, a nedavno i crtanih serijala.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Jeff Kinney: Gregov dnevnik