...100 komada za ovu jesen, za sve gušte i prilike! Nešto za djecu - imamo. Nešto za veliku djecu - imamo. Nešto za željne ljubavi - imamo. Nešto za zaljubljene u povijest - imamo. Uživajte i izaberite nešto za sebe. 

10 domaćica

Ivica Ivanišević, Marina Vujčić: Otpusno pismo

Naizgled banalna e-mail konverzacija uz koju misliš da piješ limunadu, a na kraju shvatiš da si ispio džin.

Jasna Jasna Žmak: Moja ti

Zbirka priča o ljubavi u kojoj je sve ženskog roda, od svakodnevice do kreativne igre – s lakoćom ispisane, s nježnošću iznesene, s užitkom pročitane.

Irena Lukšić: Očajnički sluteći Cohena

Nakon ljeta vraćeni na poznata odredišta, uz ovu knjigu opet putujemo, praćeni glazbom Leonarda Cohena – dobar bijeg od svakodnevice.

Boba Đuderija: Zovem u vezi posla

Duh Smoje i Ćiće sveprisutan među redcima ove izvrsne bombice humora, emocija, kritike i zdravog razuma – bobizam na djelu!

Goran Tribuson: Sestrica s jezera

Ne bilo koja sestrica, već medicinska i ne bilo koje jezero, već blisko nam, Lokvarsko – zaplivajte kraul kroz ovaj roman u kojem neki likovi plivaju leđno.

Vedrana Rudan: Muškarac u grlu

Do knjige nije moguće tako lako doći jer ste u trenu razgrabili sve primjerke, pa kad pročitate, pošaljite SMS s jednom rečenicom opisa, dojmova.

Aleksandar Žiljak: Zagonetka zmajskih otoka

Avanturistički, duhovito, uvrnuto - kako samo Žiljak može. Jer nikad nema dovoljno princeza-vojnikinja u žanrovskoj književnosti, pogotovo ne u gusarsko-kolonizatorskoj znanstvenoj fantastici. (Roman je namijenjen mlađoj publici, ali to nikoga nikad nije spriječilo.)

Milana Vlaović: Glad

Ovo je novo djelo koje zasada nećete tako lako pronaći na policama, a to nas i ne čudi jer ne govore bez razloga da bi glavnu junakinju volio i  Hitchcock

Jurica Pavičić: Nedjeljni prijatelj

Malo koji domaći pisac tako dobro kombinira sociologiju domaće svakodnevice i intrigantne kriminalističke zaplete. Uđite u svijet jednog tranzicijskog grada i njegova Osvetnika…

Kruno Čudina: Civilna opasnost

Ništavilo svakodnevice koje se pretvara u prijeteću opasnost po - civilnu zaštitu. Beznadnost u životu glavnih protagonista muža, žene i djeteta. Odnos ljubavi i mržnje kroz iščašene rečenice i vlastitu poetiku pisca.

10 slikovnica ljepših jedna od druge

Miroslav Kirin, Mingsheng Pi: Zimska potraga

Dok ti se znoj cijedi niz lice, sve što ti treba jest priča u kojoj svi čekaju snijeg, a njega nema - malo frustrirajuće, ali hladi.

Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac: Baba Jaga i Div Zaborav

Bajke su varljive, pa ni ova nije iznimka: možda izgledaju kao priče koje se pričaju zimi uz vatru koja pucketa iz peći, no ako ovu (koja je ipak po nečemu posebna) istrčiš do kraja, čeka te sladoled - ako ne vjeruješ, pročitaj, još i sad nam je jezik sladak.

Nathalie Belhassen, Naomi Shapira: Gospođica Škarica

Sve je u ovoj priči od papira: i ljudi, i kućice, i cvijeće, i rublje, i životinje, čak i pustolovine – u priču ulijeću škarice koje na kraju spajaju, umjesto da dijele – otkrij kako im je to uspjelo!

Shaun Tan: Crveno stablo

S tako malo riječi i toliko jednostavnog crteža ova te priča uvjeri da u svakoj tuzi čuči osmijeh koji čeka da ga spaziš: drugi put kad te skupi tuga, bolje gledaj!

Athina Biniou, Effie Lada: Pirulito i Rozalija

Plamenci nisu ptice kojima je posvećeno mnogo priča, zato je ova posebna – i ne samo zbog toga: govori o snazi tišine i nacrtana je tako da ćeš je htjeti objesiti na zid.

Jelena Pervan: Čarapica pričalica

Jedna brbljiva smrdljiva čarapica vodi nas kroz ovu priču koju je najbolje čitati s jednom čarapom navučenom na ruku – po mogućnosti, smrdljivom – to će pričama dati jedan autentični ton.

Janosch: Oh, kako je lijepa Panama

Jedna od brojnih priča u kojoj Mali Medo i njegov prijatelj Tigar vode glavnu riječ, ali ova je posebna jer se izvrte ukrug tražeć Panamu (i sreću), a nađu je na vlastitom kauču - kul.

Erwin Moser: Fantastične priče za laku noć

Ovo nije jedna priča, ima ih stotinu (malo pretjerujemo zbog dramatskog naglaska), i sve su genijalne i uopće nisu za laku noć jer, dok ih sve pročitaš, totalno se razbudiš – al’ nema straha – prevedene su i Nove fantastične priče za laku noć!

Charlotte Middleton: Kristofor Grickić (i druge priče)

Ove još uopće nismo stigli pročitati jer je Kristofor tako popularan da ga stalno izvodite u šetnju, ali baš zato mislimo da je super i vrebamo prvog koji se vrati da ga i mi izvedemo!

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist: Mama Mu u knjižnici

Priča o jeseni koja je upravo stigla, o kravama koje su sve u stajama i o jednoj koja nije – ona sjedi u gradskoj knjižnici – obvezatno pročitati, predostrožnosti radi!

10 svemirsko-zmajski nemogućih

Lois McMaster Bujold: Granice vječnosti

Nedugo nakon prvog hrvatskog vjenčanja inspiriranog serijalom Saga o Vorkosiganima, nemoguće je ne preporučiti jedan od bisera ovog, već dvoznamenkastog serijala - zbirku tri novele kroz koje čak i pridošlice mogu upoznati nezaboravnog i nezaustavljivog Milesa, junaka priče.

Grupa autora: Futur crni: zbirka spekulativne fikcije

Najstarija domaća znanstveno-fantastična publikacija koja još uvijek izlazi, niz sferakonskih zbirki kratkih priča, ponovno jaše - u noir ruhu. Fatalni androidi, futuristički kriminalci i istražitelji, te pokoji svemirski vojnik - na domaći način.

Guy Gavriel Kay: Ispod neba

Kay kakvog još nismo vidjeli - ispod nekih istočnih zvijezda. Pitanje časti, odanosti, pitanje koliko točno košta čitavo stado najplemenitijih konja, poklonjenih mlađem sinu...

Daniel Polansky: Poljubac oštrice

Plaćenik, bivši vojnik, diler - u fantastičnom gradu smještenom negdje na granici stare Kine i osamnaestostoljetne Europe. Jesmo li spomenuli “bivši učenik mistične borilačke vještine”?

Milena Benini: Prodavač snova

Milena je objavila četiri ukoričena romana u četiri godine - konačno! - a ovaj je od njih vjerojatno i najbolji. Šest stotina (i jedna) stranica čistog esefičarskog užitka, smjer: Dom lijepe književnosti.

Danijel Bogdanović: Noćni vlak za Dukku

Onima koji pozorno prate domaću žanrovsku produkciju neće promaknuti da za jesensko čitanje preporučujemo čak četiri naslova izašla u nakladi Hangara 7 - s guštom. Noćni vlak za Dukku među njima zauzima posebno mjesto jer se radi o znanstveno-fantastičnom hororu, ali i o autorovom prvom prvcatom romanu. Čitati uz oprez - pogotovo ako ste ljubitelj mljevene kave.

Patrick Rothfuss: Ime vjetra

Nije vam dosta čekati više godina na sljedeći tom Pjesme leda i vatre? Zaželjeli ste se još jedne epske priče za čijim ćete nastavcima plakati godinama unaprijed? Imamo posebnu poslasticu za vas, a ime joj je Kronike kraljosjeka… jer je doista tako dobro.

Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje

Fantastičan triler potrage za ubojicom koji skače između sadašnjosti i prošlosti, bježeći od novinarke koja mu je na tragu. Neprekidna akcija, neobičan pristup kriminalističkom žanru i obraćanje pažnje na detalje od ovog su romana napravili idealno štivo za jesensko razbuđivanje.

Brandon Sanderson: Čelično srce

Autor koji se proslavio serijalima epske fantastike dokazuje da i u znanstvenoj pliva kao riba u vodi, poigravajući se starim klišejem superjunaka. U postapokalipsi. Ispod zemlje. Eksplozivno!

Nebula 1 & 2

Oni odrasli na Siriusu, Alefu, Monolitu i Znaku Sagite (ali i mlade nade odgojene, recimo, na Futuri) ponovno se imaju čemu veseliti, s velikim izdavačkim pothvatom prevođenja svega nagrađenog Nebulom od 1965. do danas. Trk po svoj primjerak - a natrag sporim korakom, jer treba nositi svih šestotinjak stranica pod rukom!

10 za avanturu udaljenu od ekrana

Caleb Krisp: Samo ne Ivy Pocket

Imperativ jeseni 2016. svima koji je nisu stigli dograbiti ljeti - osvježenje u dječjoj knjizi, izvrstan humor, kriminalistički zaplet, fantastični elementi i urođeni instinkti glavne junakinje čine ovu modernu (a istovremeno tako ljupko staromodnu!) Pipi Dugu Čarapu hitom koji se ne propušta!

Laura Dockrill: Darcy Burdock

Darcy je neobična, zanimljiva, bistra, znatiželjna i duhovita - ima bujnu maštu (kao (Lažeš,) Melita) i kućnog ljubimca Janje Tinu.

Rachel Renée Russell: Nikkin dnevnik: Priče iz ne-baš-fantastičnog života

Nikki je ženski Greg - ako ne gledaš previše pažljivo, može ti se učiniti da u rukama držiš Gregove dnevnike - sliče ko jaje jajetu - a i slično su zabavni!

Louis Sachar: Moj šuknuti šukundjed svinjokradica

Dječaci u kaznenom kampu na Zelenom jezeru iz dana u dan kopaju rupe za koje tek kasnije skuže da su to potencijalni grobovi - roman razvija napetu radnju koja na kraju ima totalno zanimljive rasplete.

Pavel Šrut: Neparožderi

Inteligentan i duhovit roman u kojem glavnu riječ vode čarape, i to ne bilo kakve, već one koje par(njak)a nemaju - nepravedno zapostavljen, nešto ga nije mazila promidžba, prošao potpuno nezapaženo, a šteta - dajte mu šansu, nećete zažaliti!

Erwin Moser: Djedove priče ili Krevet s letećim stablima

Ah… knjižica koja formatom tako fino liježe u ruke desetgodišnjaka u ležećem položaju, crteži koji prate priče s toliko detalja u kojima se čitatelj na mahove izgubi i pronađe, priče s toliko šarma, a tako kratke i slatke da se mogu čitati kao biseri pred spavanje.

Enid Blyton: Pet prijatelja na otoku s blagom

Za one koji se još nisu vratili s ljetnih praznika, priča o tome što napraviti kad moraš svoj otok (svoj vlastiti otok!) podijeliti s troje nepozvanih rođaka. Srećom, tu je i pas (i lopovi, i skriveno blago, i olupina broda, i…)...

Jo Nesbo: Prdoprah doktora Proktora

Duhoviti hit-roman za djecu kojim je ovaj hit-majstor dokazao da mu pisanje nije slučajno pošlo za rukom (jer ga odrasli obožavaju), već i djecu može prikovati uz knjigu - e, to je posao.

Liz Pichon: Tom Gates

Jedan od najdražih nam ilustriranih romana (mislimo na one koji su čitavi išarani, da se razumijemo). Tom, učenik petog razreda, bilježi svoje svakodnevne zgode i nezgode, a mi čitamo i pitamo se - kad će sljedeći?

Nada Mihelčić: Plavo staklo

Priča o jednoj Ivani na jednom otoku, jednoj mami i baki koje ju jako vole, jednom divnom tati koji se pojavljuje kad mu se više nitko nije nadao, jednom psu kojemu se kod Nade svi uvijek nadamo (i nikad nismo ostali iznevjereni), jednom velikom prijateljstvu i jednoj ljubavi koja može preplivati ocean, dok trepneš - duhovito, suzovito, Nadovito.

10 koje ne žele više sa starcima u grad

Valerie Tong Cuong: Čarobna ploča

Njih dvije dogovore samoubojstvo, jedna skoči, druga ostane, ti čitaš, fino te izvrti, na kraju itekako imaš o čemu misliti.

Jean Kwok: Izgubljena u prijevodu

Kako je to kad te iščupaju iz korijena i presade u novu, drugačiju sredinu u kojoj je tvoja kultura poput kristala u prodavaonici slonova… a još se i zaljubiš.

Jennifer Niven: Sva radosna mjesta

O tome kako jedni drugima možemo pomoći da se nađemo negdje na sredini, kad jedan pada, da ga drugi digne, kad jedan leti u visine, drugi da ga spusti, ili tako nekako…

Paolo Giordano: Samoća primarnih brojeva

Dvoje ranjenih bića isprepliće sudbine do te mjere da još dugo nakon čitanja ovu knjigu ne možeš izgurati iz sebe – ruje po emocijama, ostavlja tragove.

Jasna Šurina: Polupani lončići

Ono kad te pukne pubertet na najjače, a usput ti se rastaju roditelji i ti o sebi izgradiš najgoru moguću sliku; bulimija u suradnji s alkoholom, čini ti se, rješava sve probleme – malo sutra; istinita ispovijest.

Alice Kuipers: Život na vratima hladnjaka

O odnosu majke i kćeri koji se razvija uglavnom nijemo, porukama koje izmjenjuju na vratima hladnjaka – jednostavno, a pogađa – nakon čitanja potražiš mamu i zagrliš je.

Miriam Toews: Komplicirana dobrota: teško je biti dobar

Vrlo zanimljiva priča koja nam odškrinja vrata jedne specifične vjerske zajednice koja život živi na drugačiji način i u kojoj jedna šesnaestogodišnjakinja preispituje svoju budućnost – možda je poželiš preispitati i ti.

Ally Condie: Spojeni

Za sve koji su čitali Deklaraciju i oduševili se, ova je distopija korak dalje – likovi su malo stariji, tema su partnerski odnosi, od državnih Dužnosnika zadani partneri i jedna sedamnaestogodišnjakinja koja propituje sve te odluke i ulazi u zabranjeni svijet spontane ljubavi i slobode.

Ayad Akhtar: Američki derviš

Poput Izgubljene u prijevodu, samo je dečko u glavnoj ulozi, i nije iz Kine, već iz Pakistana – priča o tome kako sebe iz sebe ne možeš istjerati (i to je u redu) i malo o tome kako pažnju suprotnog spola u pubertetu možeš shvatiti i na svoj način (koji nije nužno najispravniji).

Nada Mihelčić: Edbin 

Ono kad iz želje da impresioniraš curu kreneš volontirati, a onda otkriješ da uživaš u tome – knjiga za progutati u dahu.

10 visoko rizičnih

Robert Galbraith: Karijera zla

Avanture istražiteljskog dvojca Strike i Ellacott preporučuju se same od sebe - tko bi im odolio? - ali ovaj roman, treći u nizu, trebaju pročitati i oni koji iza ovog dopadljivog pseudonima nikada ne bi pomislili potražiti autoricu najpoznatijeg “malog čarobnjaka”.

Agatha Christie: Karte na stol

Slučaj zatvorene sobe, samo četvero sumnjivaca - i svatko, ali baš svatko od njih već je počinio ozbiljan zločin. No, tko je došao tako daleko da počini ubojstvo?

Ariana Franklin: Gospodarica smrti

Za odmor od skandinavske krvoločnosti, uzmite britansku! Srednjovjekovnu. Kroz oči mlade patologinje koja istražuje niz ubojstava u Engleskoj 12. stoljeća, smrt i povijesne spletke činit će vam se bližima nego ikad.

Lee Child: Ne vraćaj se

Kad čovjek zna pisati akcić, onda ga zna pisati. Lee Child napisao ih je mnogo i svi, ali baš svi čitaju se u dahu. U pripremi za još jednu filmsku ekranizaciju pod palicom Toma Cruisea (iako se ljubitelji knjiga slažu da je Jack Reacher daleko krupniji od glumca koji ga je proslavio na velikom platnu), zašto ne posegnuti za izvornikom?

Clare Mackintosh: Pustila sam te

Prateći policijsku istragu ubojstva, otkrivamo kompleksnu sliku zlostavljanja u obitelji. Ova napeta, aktualna priča nije za osjetljive čitatelje, ali oni koji se usude posegnuti za romanom neće ostati razočarani, pogotovo s obzirom na dubinu psihološke karakterizacije likova.

Lee Child: Pogrešan čovjek

Sedamnaesti roman iz serijala o Jacku Reacheru, bivšem vojnom policajcu bez posla, mjesta stanovanja, automobila, koji luta Amerikom i pomaže ljudima u nevolji. Ovaj put našao se noću u pustoši Nebraske i autostopira kako bi stigao u Virginiju. Povezu ga dva muškarca i žena koji tvrde da su kolege koji se vraćaju s poslovne konferencije, ali on ubrzo shvaća da muškarci lažu tko su, gdje su bili i kamo idu, da su oteli ženu i  ukrali njezin automobil, ubili čovjeka iz ministarstva vanjskih poslova i da zbog toga bježe. U potragu se ubrzo osim lokalnog šerifa uključuju i FBI i CIA...

Jussi Adler-Olsen: Žena u kavezu

Carl Morck i njegova ekipa poslani su na mjesto zločina u trošnu kolibu u kojoj je pronađeno truplo. Samo nekoliko minuta kasnije jedan je od njih ubijen, a dvojica ranjena. Premda se Morck oporavio od ranjavanja, osjeća da više nije onaj stari samouvjereni inspektor. Kako bi im bio što manja smetnja, pretpostavljeni šalju Morcka u Sektor Q koji se bavi neriješenim slučajevima. Morck ponovno pokreće istragu nestanka mlade danske političarke Merete Lynggaard o čijoj se sudbini već pet godina ništa ne zna. Nova saznanja vode ga do strašne istine.

Emma Healey: Elizabeth je nestala

Maud ima tri prijateljice - Carlu, Helen i Elizabeth. Helen joj je kćerka koja misli da Maud "fali daska u glavi". Maud je svjesna da zaboravlja stvari, ali zna da Elizabeth nije vidjela dugo vremena... A tome svjedoči i zabilješka na komadiću papira pronađenom u džepu. Razlog je to zbog kojega ne pristaje da zaboravi svoju najbolju prijateljicu sumnjajući da je u strašnoj opasnosti...

Mary Kubica: Dobra djevojka

Mia Dennett, kći moćnog sudca, rano je napustila udobno roditeljsko gnijezdo i započela sasvim drugačiji život kao profesorica umjetnosti u srednjoj školi. Nakon što nepoznati otmičar odvede Miju, a ona se zatim vrati s amnezijom, počinje se odmotavati klupko prevara i starih neprijateljstava u obitelji Dennett.

Elisabeth Herrmann: Svjedok pokojnih

Judith Kepler čistačica je mjesta zločina. Na posljednjem poslu u stanu ubijene nepoznate žene nalazi svoj domski spis za koji su joj rekli da više ne postoji. Kao osmogodišnja djevojčica nepoznatog podrijetla dovedena je u dom pod nerazjašnjenim okolnostima, a sada, dvadeset pet godina poslije, prošlost ulazi u njezin život na neobičan način. Tko je ubijena žena i zašto ima njezin domski spis? Tko je zapravo Judith Kepler? Kada Judith počne postavljati pitanja, na sebe privuče pozornost njemačke obavještajne službe, CIA-e i bivšeg agenta Ministarstva državne sigurnosti DDR-a Quirina Kaiserleya.

10 nacrtanih

Leo: Betelgeuse

Strip za klasičare, esefičare, nostalgičare i zaljubljenike u floru i faunu. Ne mora sve biti CGI da bi bilo savršeno, nit’ sve mora biti jasno da bi bilo intrigantno. Drugi dio tetralogije, sasvim samostalan ako treba, nema riječi kojima bi ga se dostojno opisalo.

Trillo i Breccia: Hodočasnik zvijezda

Što bi se dogodilo kad bi grupa mornara, skupa sa svojim jedrenjakom, završila pravo usred svemirske pustoši? Ova zbirka priča spaja najbolje od dva svijeta - povijesnu avanturu i bajkovitu pustolovinu u svemiru, a čitatelja osvaja simpatičnim likovima i spretnim crtežom.

Glyn Dillon: Nao Brown

Nao Brown ima svoju rutinu. Svoje mentalne rituale i meditacije koji čine život crno-bijelim i sigurnim, i onda se dogodi ljubav.

Ellis i Robertson: Transmetropolitan

Cyperpunk i gonzo novinarstvo u jednom! Serijal koji će vas oduševiti, pogotovo ako ste ljubitelj Straha i prezira u Las Vegasu. Veoma šareno, dinamično, borbeno i zabavno. Spider Jerusalem zasigurno će vam se zavući pod kožu.

Valles i Van Hamme: Gospodari ječma

Sto pedeset godina povijesti. Pet obiteljskih naraštaja. Jedno pivsko carstvo Steenfort. Napeta priča u kojoj pratimo dramu, osvetu i nesvakidašnje sudbine ljudi zaslužne za pivskog gorostasa. Što je sve potrebno da ostanete na vrhu? Čija piva je bolja? Što biste žrtvovali za uspjeh svoje obitelji?

Craig Thompson: Dekice

Skroz-naskroz svježe, strip album od 580 stranica koji preporučuju stripaši (Gaiman, Moore, Spiegelman…), komentatori GKR-a, oni koji su ga pročitali, oni koji su ga tek letimično prelistali i oni koji se to nadaju uskoro učiniti. Autobiografsko preispitivanje vlastitog odrastanja, sazrijevanja i doživljaja religije možda nisu teme za svakoga, ali podatak da je strip jednom bio predmet zabrane u knjižnici (u 21. stoljeću!) svakako će zaškakljati i skeptične.

Bill Willingham (scenarij), grupa crtača: Bajke

Ponosno, najponosnije, na hrvatskom jeziku preporučujemo moderni klasik strip umjetnosti, serijal Bajke (Fables), koji prati doživljaje poznatih likova iz svjetskih bajki, nasukanih u izgnanstvu u suvremenom New Yorku. Noir krimić, drama iz visokog društva, pitanja granice ljudskosti i životinjske prirode, preispitivanje klasičnog formata narodnih priča i još mnogo toga, samo za vas.

Fabricio Kalčić (crtež), grupa crtača: Cat & Ninja

Sveščić kratkih priča domaćih autora, brz, zabavan i nezaboravan. Također, radi se o nindžama. Ne nužno i o mačkama. (Ajd’, pa to bi ipak bilo previše kul stvari za manje od sto stranica u malom formatu.)

Ennis i Mccrea: Hitman

On živi u Gothamu (povremeno). Ubija za pare (osim ako mu ne plate). Ah, da, također je i mutant, slijep, ljubitelj pizze i pokera i strastveni pušač. Kroz serijal koji je na prvi pogled osvojio više od jedne knjižničarke provlači se poznati ansambl likova iz mračnog svijeta DC-jevih zlikovaca i pozitivaca, od kojih posebno izdvajamo Ženu-mačku.

Ivan Mišković: 540 x crno

… jer dva puta nikad nije dovoljno.

10 suzonosnica

Alyssa Palombo: Violinist iz Venecije

U ovom romanu Antonio Vivaldi poučava Adrianu, kćerku venecijanskog bogatog trgovca. Spaja ih strast prema glazbi, a uskoro se među njima rađa i druga vrsta strasti koja prerasta u ljubavnu vezu s neželjenom trudnoćom kao posljedicom. Adrianu potom udaju za ostarjelog venecijanskog senatora s kojim izrodi još dvoje djece koja pokazuju iznimne glazbene talente...

Guillaume Musso: Zov anđela

Putovi dvoje potpunih stranaca ispreplest će se nakon slučajnog sudara na njujorškom aerodromu kada zabunom zamijene mobitele. Jonathan vodi restoran u San Franciscu, a Madeline ima cvjećarnicu u Parizu. Nakon tisuća prijeđenih kilometara shvaćaju da se njihove tajne nalaze u tuđim rukama…

Kresley Cole: Kapetan svih užitaka

Radnja romana smještena je u 19. stoljeće. U Londonu započinju pripreme za veliku kružnu utrku od Engleske do Australije koja će pobjedniku osigurati pravo na unosne poslove. Nicole Lassiter kćerka je prekaljenog pomorca, odrasla na jedrenjaku. Kada sretne kapetana Dereka Sutherlanda, uzavre joj krv – kapetan ju privlači, ali i svjesna je velikog uloga. Započinje utrka, a Nicolin otac ne može sudjelovati jer ga lažno optuže i završi u zatvoru. Nicole se ukrca na očev brod i kreće u utrku. Velika oluja potopi brod, a spasi ju - Derek Sutherland...

Jude Deveraux: Baršunasta visoravan

Nastavak Velvet sage o obitelji Montgomery, o drugom bratu u obitelji, Stephenu. Ljubav između njega i Bronwyn MacArran, ponosne i odvažne Škotkinje vatrene naravi, stavljena je na kušnju s krvavim borbama među klanovima, odmetnutom braćom i brojnim neprijateljima.

Julie Garwood: Anđeo čuvar

Pagano je gusar koji otima bogatima i pomaže siromašnima. No, Caine, markiz od Cainewooda, ne lovi ga zbog nepravdi nanesenim bogatima, već zbog toga što je uvjeren da mu je Pagan ubio voljenog brata. Kada je već blizu osvete, u njegovom životu pojavi se prelijepa Jade, djevojka izuzetne sposobnosti - laganja. Tko je zapravo Jade koja ga je opčarala i s kojom dijeli krevet, ali koja se ne želi obavezati i postati samo njegova? I što će se sve još otkriti, na uzbudljiv je način ispričala popularna autorica ljubavnih romana.

Monica MacCarty - serijal Čuvari visočja: Poglavar, Sokol, Rendžer

Glavni likovi su Robert Bruce, ratni vođa koji kreće u oslobađanje Škotske od engleske vlasti i Tor MacLeod vođa klana koji žestoko brani svoju neovisnost, kako onu poglavara tako i onu supruga privlačne nove nevjeste...

Laura Kinsale: Satovi iz francuskoga

Dvadesetsedmogodišnja crvenokosa Callista Taillefaire po mjerilima je onodobnog društva usidjelica – ne svojom voljom jer su je čak tri zaručnika ostavila. Callista i nije previše zainteresirana za društvena događanja kao što su plesovi i neizbježni tračevi. Najviše uživa u uzgoju svojih ljubimaca među kojima se ističe Hubert – rasni bik. Pored životinja, Callista je poznata i po pomaganju susjedima, pa tako vodi brigu i o udovici Monceaux koja ju je nekoć podučavala francuski, a s čijom se djecom intenzivno družila. U sina ove francuske obitelji Trevelyana, vojvodu od Monceauxa bila je i još je - zaljubljena…

Victoria Hislop: Praskozorje

Dvije obitelji preselile su se u Famagustu, uz još mnoge, bježeći od nemira i etničke netrpeljivosti na ostatku otoka. Ipak, je li Famagusta zaista sretno mjesto ispod svoje fasade sjaja i blagostanja? Nakon grčkog vojnog udara Cipar upada u strašan kaos. Turska ga napada kako bi zaštitila svoju manjinu na otoku, a Famagusta je bombardirana. Četrdeset tisuća ljudi bježi s otoka pred vojskom. U napuštenom gradu ostaju samo dvije obitelji i ovo je priča o njima.

Jennifer Crusie: Dobrodošli u Temptation

Dvije sestre dolaze u mikroskopski gradić Temptation, zemlju šišmiša, snimati film koji će, ah, uključivati moralno poprilično upitne scene. Tko će pobijediti, naše junakinje ili konzervativno lokalno društvo koje predstavlja neodoljivo simpatičan, iznenađujuće mladi gradonačelnik?

Susan Elizabeth Phillips: Slaba na heroje

Djevojka koja izrađuje lutke dođe živjeti na otok na kojem joj netko prijeti. Gdje je tu ljubav? U liku heathcliffovskog prijatelja iz djetinjstva, vlasnika obližnje ladanjske kuće…

10 od stoljeća Sedmog

Martin Lowry: Svijet Aldusa Manutiusa

Možete li zamisliti svijet XV. stoljeća u kojem u Veneciji, neposredno nakon izuma tiskarskog stroja, djeluje već 150 tiskara?! Ne morate ga zamišljati, s ovim remek-djelom povijesti knjige putujete izravno u njega...

Geert Mak: U Europi

Spomen Europe izaziva u nama različite asocijacije, ali Makova putopisna šetnja našim kontinentom i njegovom poviješću, iako duga čak 1000 stranica, čita se zadržanog daha; tek nakon njih adekvatno shvatite koliki smo put prešli ne bismo li stigli do današnjeg standarda, kvalitete života, prekrasnog mozaika europskog kontinenta…

Višeslav Aralica: Kmet, fiškal, hajduk

Razumjeti metarazinu današnjeg hrvatskog društva vrijedan je, ali ne uvijek i jednostavan zadatak. Posebno kada se temelji čak i suvremenih političkih odnosa kriju još u dvadesetim i tridesetim godinama…

Barbara Tuchman: Daleko zrcalo - Zlosretno XIV. stoljeće

Svijet tajnih redova, kuge, improvizirane medicine, alkohola na bojnom polju, isprazne skolastike, radikalne religioznosti (...) isplela je u dva sveska ova britanska povjesničarka s jedinstvenim stilom za pripovijedanje.

Pierre Chaunu: Vrijeme reformi

Zašto je sjever Europe “vrijedan”, a jug “lijen” te kakve veze to ima sa zabranom plesa i alkohola te kako i zašto je širenje tiskarskog stroja i pismenosti zauvijek promijenilo religijski mentalitet i time razvojnu perspektivu Europe, samo je dio pitanja u koja fascinantno ponire Chaunu...

Philipp Blom: Vrtoglave godine

Nije rijetkost čuti usporedbe današnjeg vremena s procesima prije Prvog svjetskog  rata - neviđena globalna razina blagostanja i razvoja s napetostima ispod površine koje čekaju eksploziju… Posloženi slojevi politike, sociologije, znanosti i kulture u uzbudljivom vodiču kroz samo 14 godina 20. stoljeća, a tijekom kojih se promijenilo baš sve...

Alexander Waugh: Kuća Wittgenstein

Mnogi poznaju ime Ludwiga Wittgensteina, slavnog filozofa, ali Ludwig je samo dio nevjerojatno bogate i mnogobrojne obitelji čije je članove obilježila ekscentričnost, nevjerojatna talentiranost, ali i tragična sudbina.  

Ondrej Voytechovsky: Iz Praga protiv Tita

Na današnji spomen socijalizma na um pada monolitni blok zemalja “iza željezne zavjese”, no nije bilo ni približno tako. Pod krinkom socijalizma krio se složen čvor sukoba, međusobnih odnosa, ega… A da je 1948. godine Čehoslovačka izravno graničila s Jugoslavijom, rat bi bio jedna od opcija…  

Iris Biškupić Bašić: Zbirka dječjih igračaka i igara

Ne možemo bez igre, pa preporučujemo bar listanje ovog odličnog vodiča kroz zbirku igračaka Etnografskog muzeja u Zagrebu, a u kojem ćete točno saznati tko stoji iza nastanka i nekih omiljenih sastavnica vašeg djetinjstva. Zagi <3.

Lewis Mumford: Grad u historiji

Klasični dragulj vrhunskog intelektualca kojem se uvijek treba vraćati, a koji fascinantno isprepliće povijest, sociologiju, arhitekturu, urbanizam… Bez Mumforda na listi pročitanih knjiga nemamo pravo promišljati grad.

10 pametnjakovićki

Marija Todorova: Imaginarni Balkan

Nevjerojatno predugo “Imaginarni Balkan” nije bio preveden na hrvatski jezik, a riječ je o knjizi koja je obvezna literatura za borbu s kompleksom manje vrijednosti - kako je zapravo nastala predodžba o “Balkanu” te zašto su naši ratovi “barbarski”, a zapadnjački “viteški”.   

Frank Westerman: Lipicanci: Mendelov pothvat

Ostajete bez daha kada vas s riječima vješt autor poput Westermana samo na temelju konja provede kroz društvo, kulturu, povijest… Kao da ste sjeli na tog konja i projurili kroz slojeve svjetske povijesti.  

Igor Mandić: Oklop od papira

Ah, Mandić… Piskaralo koje ne prestaje stvarati, a Oklop od papira vrijedi pročitati jer je to manje privatan, a više profesionalni Mandić. Uvijek pun uvida i provokacije, što je posebno vidljivo iz nanovo objavljenih intervjua…  

Arthur Danto: Preobražaj svakidašnjeg

Do današnjeg dana ovo je početna točka svakog razmišljanja o tome zašto WC školjka izložena u galeriji postaje umjetničko djelo. Primijeniti za promišljanje o bilo kojoj umjetnosti…

Zlatko Crnković: Knjigositnice

U danima mirovine Crnković se odvažio češće i sustavnije pisati o raznim uredničkim i prevoditeljskim temama, pa su nam ostala prvorazredna svjedočanstva o svijetu zanata koji krije ključ nastanka knjiga.

Jurica Pavičić: Vijesti iz Liliputa

Devedesetih je Jurica tek bio mladić koji se dokazuje, a ovo su bili njegovi prvi pravi rezultati intelektualnog promišljanja. Osim što ćete pratiti razvoj jednog danas etabliranog autora, vratit ćete se u Hrvatsku devedesetih i podsjetiti tema koje su nas tada mučile…

Simona Goldstein: Poduzetništvo u kreativnim industrijama

Razmišljanja o galopirajućem sektoru kreativnih industrija uvijek vrijedi imati pod okom, posebno zato jer ih na hrvatskom jeziku nema previše, ali u posljednje vrijeme i domaći se autori upuštaju u avanturu.

Richard Feynmann: Vi se sigurno šalite, gospodine Feynman!

Otkačeni nobelovac i vrhunski znanstvenik u biografiji otkriva kako iz jednog dječjeg hobija (rastavljanje i sastavljanje radija) možete postati čovjek koji mijenja povijest znanosti i shvaćanja svijeta. Ako vidite da vaše dijete želi rastaviti LCD ne bi li vidjelo što je unutra, možda nije loše da mu to i dopustite. 

Johan Huizinga: Homo ludens

Civilizaciju i razvoj pokreće čovjek koji se igra, luduje, ulazi u ekstazu… Huizinga je to dobro shvatio i obrazložio. Nakon Homo ludensa prijeđite na Jesen srednjeg vijeka i shvatite najljepše plodove razdoblja na koje danas uglavnom bacamo blato.  

Darko Macan: Stripocentrik

Macan je redovito na listi autora koje preporučujemo, ali osim kao samostalni stripaš drag nam je i kao netko tko analitički promišlja stripovski medij. Ova zbirka davno objavljenih kratkih tekstova ima trajnu vrijednost, a vama krati vrijeme u autobusu… I stane u džep.

Martin Lindstrom: Kupologija - istine i laži o tome zašto kupujemo

Mogli bismo reći klišej “odlazak u dućan više vam neće biti isti”, ali samo bismo pobudili vaše neuroreceptore koji će vas jamačno ponukati na čitanje ove knjige. Fascinantno, fascinantno i… fascinantno.