Bekim Sejranović: Nigdje, niotkuda

Roman nadahnuto i na više razina iskazuje izbjegličku sudbinu Bosanaca, putovanje od nemila do nedraga, od Bosne do Norveške ili, bolje rečeno, konačno u nigdinu. U stvari opisuje četiri sprovoda i vjenčanje, duhovito i zbiljski, s puno otvorenog odnosa prema erosu i slobodi. Sveukupna slika takva svijeta malo će se gdje naći. Njegovi rukavci prostiru se u neočekivane prostore i pitanja sudbine. Posebno se ističe sočan i autentičan rječnik osebujnih likova ove izvorne proze.

Silvano Simčić: Bend

Tinejdžerska pripovijest o odrastanju uz glazbu u ozračju burne riječke rock-scene 80-ih. Nikola zvani Vudi sanja o tome da ima vlastitibend. Brižljivo radeći na svom ortodoksnom rockerskom imageu, blago koketira s alkoholom i lakim drogama, počinje svirati u punkerskom bendu, na jednom tulumu konačno uspijeva osvojiti privlačnu Tanju... I kada su konačno svi uvjeti za punopravnog člana rockerske populacije bili ispunjeni, nepredviđen splet okolnosti zausatvit će i preusmjeriti Vudijev zvjezdani uspon...

Damir Sirnik: Kako pjevati grad

Nova knjiga pjesama Damira Sirnika svojom naslovnom sintagmom parafrazira naziv knjige Radmile Matejčić "Kako čitati grad", čineći strukturne i tematske otklone od navedenog naziva. Sedamdesetak pjesama u slobodnom stihu i u prozi podijeljeno je u dva ciklusa. Prvi ciklus tretira motiviku gradske urbane i ruralne sredine, kao i na prvi pogled nevažne sitnice i fenomene. Drugi ciklus sačinjavaju fantazmagorični zapisci koji su svojom tematikom također vezani za grad na Rječini, za življenje i trajanje u njemu. Svakodnevni i nesvakodnevni događaji u tim zapisima donekle se oslobađaju svoje (uobičajene) mistifikacije u pogledu egzistencijalnog učinka što ih imaju na protagoniste i suputnike života u gradu. Tako ova knjiga lirike (dosjetljivoga podnaslova "Tekstovi za lakovjerne i one koji to nisu") pravi otklon od svoje tematske zadanosti, a pjesnika postavlja u zanimljivu i, u svakom slučaju, literarno i estetski atraktivnu poziciju autorske distance.

Milan Zagorac: Jeste li kupili direktoru parkerice

Ovaj šaljivi roman o mobbingu među prvima je ovakve vrste kod nas. Kroz priču odirektoru Andriji Trutiću koji psihički zlostavlja svoje zaposlenike na radnom mjestu, ali i izvan njega, autor je progovorio o mobbingu, gorućem problemu u suvremenom svijetu rada.

Marko Luka Zubčić: In Ri

Drugi roman ovog iznimno mladog hrvatskog autora svojevrsni je portret urbane riječke mladeži. Kroz sto kratkih poglavlja koja se izmjenjuju gotovo filmskom brzinom, autor britkim dijalozima uz poprilično psovki i urbanog slenga niže sekvence iz života desetak tinejdžera "združenih" stanovanjem u istom kvartu i desetogodišnjim zajedničkim tulumarenjem. Naizmjenično varirajući prizore raskalašenih druženja - od opisa opijanja i drogiranja do eksplicitnih scena seksa, autor na određen način "osluškuje" jecaj jedne generacije koja svoju potrebu za bliskošću, razumijevanjem i prevladavanjem strahova razrješava jednostavno - bijegom.

Viktor Car Emin: Danuncijada

Historiografska fikcija u kojoj se kronikalno, gotovo stenografski bilježe zbivanja vezana uz D'Annunzijevu okupaciju Rijeke 1919. godine do njegova odlaska iz grada 1921. Služeći se dokumentarističkim postupkom, roman tematizira događaje u rasponu od makropolitičkih gibanja do opisa svakodnevnice u okupiranom gradu, a središnji lik je sam Gabrielle D'Annunzio.

Srećko Cuculić: Ljeto s tetom Doris

Izdanje romana s kraja osamdesetih godina 20. stoljeća, popularnog riječkog pisca koji u romanu tematizira ljubav i odrastanje u gradu Rijeci, govoreći pritom o prošlim vremenima i mjestima. Autor s puno humora, vedrine, lakoćom pripovijedanja te mnoštvom lokalizama i žargonizama, donosi široku lepezu najraznovrsnijih živopisnih likova. Knjiga sadrži pogovor Marinka Lazzaricha te biobibliografiju autora.

Mišo Cvijanović: Đir po Korzu

Zbirka kolumni koje već deset godina poznati riječki novinar i karikaturist objavljuje u "Novom listu". Autor u njima dočarava povijest Rijeke, kroz vlastita sjećanja stvara dojam i atmosferu te nanovo gradi djeliće nekih prošlih života, mimo i usprkos, ali uvijek u ovisnosti s velikim svjetskim društveno-političkim događajima. Ispunjena fotografijama koje prate tekst, svaka "kolumna" oživljava Rijeku i njenu okolicu tako da je se ljudi rado sjećaju.

Branka Čubrilo: Fiume corre... Rijeka teče...

Glavna junakinja romana, Beatrice Szabo, prima pismo tajanstvenoga neznanca, koji upravo nju označuje kao najvažniji djelić koji nedostaje u mozaiku jedne priče. Potaknuta time, ova žena, rođena početkom dvadesetoga stoljeća, a sada u devedesetim godinama života, iznosi svoju priču, u kojoj se događaji i doživljaji iz njenoga osobnog života isprepleću s fantazijom. Međutim, okvir njezine individualne sudbine je cijela jedna dinamična i burna epoha, kao i stvarni, ali i izmaštani svijet Rijeke - Fiume između dva rata.

Nedjeljko Fabrio: Vježbanje života

U ovom romanu hrvatskog književnika, objavljenom 1985. godine, obuhvaćena su zbivanja od 1820. do 1955. godine u Rijeci. Na podlozi povijesnih zbivanja ispričane su obiteljske kronike dviju obitelji, talijanske i hrvatske. Uz fiktivne likove, u "kronisteriji" se javljaju i predstavnici velike politike: ban Jelačić, Frano Supilo, D´Anunzio i drugi. U roman su interpolirani i povijesni dokumenti, kao stenogrami, pisma, novinski članci. S poslije objavljenim romanima "Berenikina kosa" i "Triemeron", ovaj roman čini "jadransku trilogiju".

Đurđa Grujičić: Marioneta na godišnjem odmoru

spod prividno jednolične i sive svakidašnjice jedne žene, Maje, razotkrivaju se brojna pitanja i bolne točke ljudskoga života : povrijeđena emotivnost, spolnost i ljubav (oslikane kroz vezu sa svećenikom), roditeljstvo koje može donijeti traumatična iskustva (npr. u obitelji koja ima mongoloidno dijete) - riječju, život se ukazuje kao križni put, s posrtavanjima, kušnjama, patnjama...

Dragan Ogurlić: Barba Rude

Autor, novinar i urednik u riječkom "Novom listu", prikupio je i obradio legende, predaje i priče s jadranske obale - od Savudrije i Umaga do Perasta i Prčnja u Boki Kotorskoj. Svaku je legendu ilustrirao crtač stripova, karikaturist i grafički dizajner, također suradnik "Novog lista", Ivan Mišković. Knjiga sadrži i vrijedan popis korištene literature.

Ezio Mestrovich: U Rijeci, jednoga ljeta

Romaneskni prvijenac novinara i urednika, esejista, proznog pisca i pjesnika u kojemu iz perspektive dječaka Alda pripovijeda o vremenu kada se talijanska etnička grupa u Kvarneru i Istri našla u nezavidnom položaju, o ljetu 1948./49. godine. U tom dramatičnom periodu za urbani živalj Rijeke, osobito onaj talijanskog podrijetla, osnovno pitanje bilo je ostati ili otići, te se ista problematika proteže i kroz Aldovu obitelj; pitanje preživljavanja u izmijenjenim uvjetima ili emigracija, kao i razlozi za i protiv odlaska.

Boris Perić: D'Annunzijev kod

Ivan Biškup sredovječan je muškarac koji u psihijatrijskom tretmanu u razgovoru s liječnikom pokušava rekonstruirati stvarni svijet svojega života iz kojega je nekako iskliznuo, više zbog svoje bezvoljnosti, nego vlastitom odlukom. Iznenada odluči ostaviti svoju obitelj i posao, no sudbina ili slučaj putem nanese znanca s ponudom za neobičan posao koji ga odvede iz Zagreba u Rijeku, a tada priča odjednom kreće tragom Zlatka Wagnera, glavnog lika prethodnog romana "Vampir". "D'Annunziev kod" drugi je roman trilogije "Krv" u kojoj se autor pozabavio temom vampirizma, koju isprepleće s temama neugodne hrvatske tranzicijske stvarnosti.

+ još... 

Dragan Ogurlić: Primorske bajke i pripovijetke

Dragan Ogurlić: Jadranske legende

Marisa Madieri: Vodnozeleno (nostalgia fiumana)

Daniel Kokić: Frane Pitur iliti Život shvaćen kao komedija

Daniel Kokić:  Dnevnik malog Jurića

Srećko Cucilić: Fijumanka

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr 

Fotografije: Viktor Car Emin: Danuncijada