Pero Zlatar: Otključani globus – Putopisne crtice sa svih kontinenata

"Jednom me jedna djevojčica, desetogodišnja mudrijašica, zatekla s pitanjem: 'A što će ljudima pasoš?'

Pokušao sam joj objasniti: svaka zemlja ima svoje granice, običaje, zakone i želi znati tko u nju uđe i izađe?"

Djevojčica nije bila zadovoljna mojim odgovorom.

Ni ja nisam bio zadovoljan svojim objašnjenjem.

Tada sam počeo razmišljati o svijetu bez granica i žica, o svijetu bez branika koji nas propuštaju, o policajcima koji nas dobro odmjere kad ulazimo u njihovu zemlju.

Maštao sam i maštam o svijetu bez zapreka.

Zato sam i napisao ovu knjigu..."

Zvanjem novinar, naš književnik rođen 1934. godine u Skoplju, vjerojatno je jedan od naših najvećih svjetskih putnika koji je u više navrata prokrstario sve kontinente, a svoja je zapažanja ukoričio u obliku ne tako česte forme putopisa za djecu i mlade. U njegovoj knjizi Otključani globus znatiželjno će dijete pronaći svakakve zanimljive i izvorne priče te uz njih maštati o jedinstvenom svijetu bez zapreka.

Otključani globus nije jedini Zlatarov putopis za djecu, iako je najpopularniji, naime njegova prva dva izdanja 1977. i 1978. godine u potpunosti su rasprodana. Drugi putopis za djecu i mlade nosi naslov Medvjed u zelenoj bundi, a tko putuje - životinje.

20160127_115712

Ljerka Car Matutinović: MaiLu

Nije svaki putopis povezan sa Zemljom, neki se putopisi pružaju sve do u beskonačni svemir, a putovanje je dvostruko slađe, ako se u njemu još netko nađe...

Ma i Lu blizanci su najsličniji u svemiru, a zajedno kreću na najneobičnije avanture, posjećujući zvijezde, mjesece i sunca, oblake i komete.

Ovo je prva knjiga za djecu poznate domaće autorice Ljerke Car Matutinović, rođene u Crikvenici 1931., fantastična knjiga koja nas vodi na daleka putovanja u društvu dva prilično šašava lika.

20160127_115758

Gianni Rodari: Planeta ispunjenih želja

"Knjiga je od prve do posljednje stranice (ali također i od posljednje do prve) posvećena današnjoj djeci, sutrašnjim astronautima..."

Planeta ispunjenih želja zapravo je zemlja snova, tamo je svaki dan praznik, izlozi nemaju prozora, a prodavači dozivaju prolaznike da uđu u prodavaonicu i izaberu što im se sviđa, mjeseci se zovu Travanj, Pretravanj, Svibanj, Naopakosvibanj, Lipanj i Opetlipanj i za svakog od njih postoji ludi horoskop za rođene u tom mjesecu i prigodni savjeti o ponašanju. Primjerice ako ste rođeni u Naopakosvibnju, ovo je vaš opis: "Nekada se mislilo da su oni koji se rode u ovom mjesecu veliki dok su mali i mali kad odrastu. Poslije se vidjelo da se to gotovo nikada ne događa. Oni koji su rođeni u ovom mjesecu uvijek će govoriti istinu, osim kad slažu. Voljet će fiziku, slikarstvo i možda harmoniku; a možda će voljeti i neke druge stvari, ali to nije važno: važno je da na vrijeme primijete da svijet može biti lijep."

Gianni Rodari, talijanski dječji pisac rođen 1920., autor poznatog Čipolina i mnogih drugih knjiga za djecu stručnjak je za dokumentiranje upravo onoga što je čarobno u svijetu.

20160127_115738