Novine i časopisi imaju prilično ružnu i okrutnu sudbinu - uglavnom odmah poslije čitanja završavaju u smeću - metaforičkom/duhovnom i pravom. To je velika šteta jer često u njima postoje vrijedni i zanimljivi sadržaji koje je dobro imati pri ruci, sjetiti ih se nekoliko godina nakon njihove aktualnosti... 

S obzirom da neke od njih imamo i na policama naše Narodne čitaonice i Odjela periodike, trudit ćemo se povremeno u njih zaviriti te baciti svjetlo i na danas nam bliske teme - knjigu, čitanje, kreativnosti... Vjerujemo da je to baza znanja i inspiracije koju se ne smije odbaciti i olako zaboraviti. 

Seriju otvaramo s autoricom koju i danas rado čitamo/čitate. Dubravka Ugrešić već je krajem osamdesetih postala priznata književnica te dobitnica vrijednih nagrada. Tako je njen roman "Forsiranje romana reke" dobio za 1988. godinu iznimno priznatu i često spornu nagradu beogradskog tjednika "NIN". Na djelo se u "Vjesniku" osvrnuo Josip Pavičić, dugogodišnji novinar "Vjesnikove" kuće, a kasnije priznati hrvatski izdavač. 

  

Dubravka Ugrešić, 17.1.1989, Vjesnik

Izvori: Vjesnik, 17. siječnja 1989.