Jedna od knjiga kojoj se veselimo u doglednoj budućnosti svakako je ona o "Valu", priča o omladinskom listu koji je osamdesetih godina bio jedan od zaslužnih za specifičnu energiju koju je odašiljala Rijeka. Ili je "Val" odašiljao energiju jer je Rijeka bila takva? Nije sada važno... U svakom slučaju, bila je to prilično zanimljiva tiskovina na čijim stranicama se je po prvi put pojavio niz ličnosti koji će i kasnije postati određeni "faktor" u području (pop) kulture, umjetnosti, medija (...) te je trideset godina nakon vrhunca užitak šetati se njegovim stranicama...

Jedna od famoznijih tema o kojoj su ispisane stotine kartica, a nije baš sigurno da se i reklo nešto što je dramatično promijenilo stvarnost, svakako je tema slobodnog vremena mladih. Naime, kako je i sam "Val" djelovao kroz socijalističke omladinske organizacije bila je to famozna priča o tome kako već od mladost trebamo stvarati socijalističkog čovjeka kao stvaraoca, aktivista, borca, ali zapravo i vrlo prizemnije pitanje koje muči svakog mladog čovjeka - gdje se dobro zabaviti.

Brinulo je to i mladog novinara Miroslava Krpana ranih osamdesetih. Modernom mladom čitatelju priča se može učiniti i nadrealnom s obzirom na količinu ponude koja vlada u suvremenom ambijentu, ali dobar je pokazatelj koliko se neki društveni fenomeni transformiraju.    

 

mladi