Uvođenje seksualnog odgoja u škole pokazalo je da je ljudska seksualnost još uvijek tabu tema, a sporni četvti modul posvađao je mnoge. Je li masturbacija prirodna pojava ili grijeh, samo jedno je od spornih pitanja pa se javnost nikako ne može složiti kakav zdravstveni odgoj trebamo.  I dok svatko ima svoje mišljenje o ovoj temi, knjižnice već dugo, mirno i bez buke, svojim mladim korisnicima, ali i roditeljima u nedoumici kako s djetetom razgovarati o ovoj delikatnoj temi, nude knjige o pubertetu i seksu. Osigurati korisniku pravo na informaciju osnovna je zadaća knjižnice, a pravo djece i mladih na znanja koja će im omogućiti izrastanje u  zdrave, zadovoljne, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe svakako spadaju u to. Tako se u knjižnicama posve jednostavno mogu posuditi knjige koje se bave temama rezerviranim za cure i za dečke. Slijede neke od njih!

Violeta Babić: Knjiga za svaku djevojčicu i Knjiga za svakog dječaka

Namijenjene djeci na pragu puberteta, Knjiga za svaku djevojčicu i Knjiga za svakog dječaka govore o svemu što ih čeka na putu odrastanja. U Knjizi za svaku djevojčicu cure mogu pronaći sve o pubertetu (rastu i razvoju, mjesečnici...), o njezi i ljepoti tijela (zubnom aparatu, prištićima, depilaciji, prvom šminkanju...), o važnosti prehrane za zdravlje, ali i o dobrim načinima provođenja slobodnog vremena koji su važni za zdrav duh i vesele tinejdžerske godine. Knjiga za svakog dječaka pokriva iste teme, ali iz muškog ugla: ubrzani rast, mutiranje i ejakulacija neke su od tajni puberteta dječaka s kojima se oni mogu upoznati. Važnost higijene, sporta i načina odijevanja u životu jednog tinejdžera, odluka: napraviti pearcing iline te kako izbjeći opasne navike, sve su to važne stvari koje je dobro saznati na početku nadolazećeg burnog razdoblja. Ove djeci pristupačne knjige pomoći će im da se snađu u promjenama koje ih čekaju, da upoznaju sebe i svoje tijelo te da lakše odrastu, čineći sretnima sebe i one oko sebe.

Anita Naik: Totalni zdravstveni vodič za cure i Magali Clausener-Petit: Seksualnost tinejdžera

Što znači „spolna zrelost“? Erekcija – što je to? Kako se vodi ljubav? Kako ostati zdrav/a? I naposljetku, Gdje pronaći odgovore? Sva sreća da postoje ovakve knjige pa trudnoća, kontracepcijska sredstva, spolno prenosive bolesti i još mnogi drugi pojmovi neće ostati nepoznanica. Osim o fizičkim i zdravstvenim aspektima seksualnosti, govore i o njegovu emotivnom dijelu: o nježnosti i osjećajima, o dijeljenju, suradnji, uzajamnosti i dijalogu. Objašnjavajući ljudsku seksualnost u svim njezinim aspektima, ovi korisni priručnici mlade upućuju i u prirodu seksualnih odnosa koje obilježavaju prijetnja, prisila, strah i stid te kako se s njima nositi i kome se mogu obratiti za pomoć. Prema riječima iz jedne od ovih knjiga, razumijevanje vlastite seksualnosti nalikuje putovanju, sa pratećim otkrićima, strahovima, radostima i razočaranjima, a sve to lakše prebrodi informirana mlada osoba. Ovakvi zanimljivo pisani i cjeloviti priručnici tome mogu doprinijeti pa ih tinejdžeri ne bi smjeli zaobići.

Violeta Babić: Knjiga za djevojke i njihove dečke, Uta Weber: Sve o ljubavi i seksu: djevojke, Sve o ljubavi i seksu: dečki, Julia Weidner: Ne zatvaraj oči pred nepoznanicama, Jane Goldman: Seks: kako? zašto? što?: priručnik za tinejdžere

Sve što ste oduvijek željeli znati o seksu, a niste se usuduli pitati mogao bi glasiti zajednički naslov ovih priručnika. Ostavljajući po strani sramežljivost, kulturološke i vjerske ograde, otvoreno govore o svim mogućim pitanjima iz seksualnog života. I dobro je da postoje, jer bolje je da mladi o ovim temama uče iz knjiga koje su pisali dobronamjerni stručnjaci, nego da odgovore traže kod (ne)iskusnih prijatelja. Masturbacija, kontracepcija, spolno prenosive bolesti, pobačaj, peting, oralni seks, mogući problemi sa seksom, sve su to teme o kojima se piše sasvim otvoreno. I što je jako važno, ove knjige potiču mlade na razmišljanje kako da, uzimajući u obzir stavove svojih roditelja i prijatelja, izgrade vlastiti odnos prema seksualnosti, tom jako važnom dijelu života koji im može, uz odgovarajuću brigu o tjelesnom i emotivnom zdravlju, donijeti mnogo zadovoljstva i radosti. U današnjem društvu seksualnost je sveprisutna: u reklamama za sladoled i automobilske gume, na televiziji, u novinama, na filmu, u vicevima.  Okruženi seksualiziranom svakodnevicom koja im iskrivljenu sliku seksualnosti nudi sa svih strana, mladi ipak imaju alternativu i mogućnost dolaženja do prave informacije: ove stručne i mladima primjerene i zanimljive knjige daju jasnu i potpunu sliku o važnom aspektu njihovih života.