istinite i izmišljene priče iz Šume Striborove za puhove, duhove i planinare male

Murphy, Glenn: Mali koraci

Bogato ilustrirana knjiga primjerena djeci, sadrži savjete i zamisli o očuvanju okoliša. Podijeljena je u poglavlja vezana za pametno postupanje s energijom, vodom i otpadom, ekološki uzgoj voća i povrća, spašavanje drveća, čuvanje divljine. Djeca će također saznati kako putovati i kupovati na ekološki način i kako smanjiti svoj ugljični otisak. Knjiga je praćena posterom "Ekološki dom" s eko-testom "Koliko si zelen/zelena?" i 6 eko-razglednica, a sadrži pojmovnik, kazalo, i korisne internet adrese.

Dovjak-Matković, Blanka: Tajana planinari

Kanižaj, Pajo: Mladi stari planinari

Nije duh nego puh: početnica za male planinare - i one malo veće

Malena slikovnica za najmlađe. Kao što joj i sam podnaslov maleni će naučiti što je sve potrebno od opreme da bi se sigurno kročilo u planine. I ne samo maleni i odrasli početnici će imati koristi od ove slikovnice. Gojzerice, ranac, vreća za spavanje, kišna kabanica..., a uz sve to treba slijediti markacije, hranu ne ostavljati vani (zbog životinja) i naravno sve smeće pokupiti i ponijeti sa sobom. U palnini se ne treba ostaviti ništa osim svojih stopa.

Disney, Walt: Izviđački priručnik : priroda

Knjiga posvećena izviđačima i ljubiteljima prirode. Sadrži savjete i prijedloge za uspješan boravak i preživljavanje u prirodi: kako logorovati na moru i planinama, kako se snaći u prirodi, kako se hraniti i kako izbjeći moguće opasnosti. Tu su još podaci o prirodi, životinjama i biljkama, te upute o poštivanju i čuvanju okoliša, kao i razne zanimljivosti i igre za zabavu i učenje.

Weiss, Christian: Vodič mladog Robinsona u planine

Kako su nastale planine, kakvu klimu imaju, kakve životinje tamo žive, kakve biljke rastu - pitanja su na koja će nam ovaj vodič iscrpno odgovoriti. Uz to, saznat ćemo ponešto o fosilnim ostacima, spiljama, ledenjacima, planinskim jezerima...Sve u svemu, ova je knjiga prava riznica znanja o planinskom svijetu.

Rudić, Zvonko G.: Sretno stablo

Priča o stablu koje se osjećalo samo, malo i nemoćno. Željelo je narasti. I naraslo je ali se i dalje osjećalo osamljeno. Tražilo je smisao u svome postojanju. Kada su se ptice nastanile u njegovoj krošnji i cvrkutale smetalo mu je. Kada su životinje uživale u njegovu hladu išlo mu je na živce. I jelen koji je skidao koru s njegova debla smetao mu je. Sa zavišću je promatralo panjeve i mislilo kako je vjerojatno smisao svega biti smireni panj. Došlo je vrijeme kada je i samo postalo panj. Opet je bilo nezadovoljno.Tek kada se vjetar odmorio uz njega i pričao mu o njemu samome, o životu kakav je imao i o tome da su mu zavidjeli, shvatilo je koliku je imalo sreću u životu i kakav je život imalo.

Silverstein, Shel: Drvo ima srce

Silverstein, Shel: Dobro stablo

Nadahnuta, neobično topla i nježna priča za djecu, koja će oduševiti i odrasle čitatelje, a govori o jednom od osnovnih životnih načela - davanju. Poruku nam šalje "dobro stablo" koje jedini smisao svojeg postojanja nalazi u davanju svega što ima, pa i sebe sama, što ga napokon čini beskrajno sretnim. To je nezaobilazna priča svakog djetinjstva i bilo koje druge životne dobi, jedinstvena po svojoj veličini i poruci.

Boutavant, Marc: Šuma

Edukativna slikovnica za djecu mlađe dobi. Donosi kratke podatke o šumi kao zajednici biljaka (razne vrste drveća, šumsko raslinje) i životinja. Predstavljeno je i nekoliko vrsta šuma.

Eynard, Henry: Šuma

Knjiga o šumama. Razmatra se nastanak šuma, njihov položaj i uloga u eko sistemu, koristi od šuma i njihovo iskorištavanje. Opisuju se razne vrste šuma u svijetu (vazdazelene, tropske i ekvatorijalne, mediteranske, savane, šume umjerenog pojasa), njihove značajke i osobitosti, te biljke i životinje koje ih nastanjuju. Postoji indeks pojmova. Primjereno djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Jaskula, Joanna: Šuma

Uz malu ilustriranu slikovnicu tvrdih stranica koje se rastvaraju poput harmonike, maleni će upoznati zanimljive životinje šumskog staništa. Slikovnica je namijenjena djeci najmlađeg uzrasta.

Zanini, Giuseppe: Šuma

Majnarić, Željko: Šuma

Slikovnica o potrebi da brinemo o prirodi i štitimo je od uništenja. Šumske životinje živjele su mirno, sve dok nije počela izgradnja ceste čija je trasa išla posred njihovog obitavališta. Uplašene životinje svim silama ometaju građevinske radove, ali je cesta ipak završena. S njom su u šumu došli buka i nemir, a životinje koje su morale prelaziti preko ceste da dođu do pojilišta, izlagale su se velikoj opasnosti. Ljudi su to shvatili, pa su na nekoliko mjesta iznad ceste izgradili prijelaze za životinje, a uz cestu su postavili i oznake koje vozače upozoravaju na opreznu vožnju.

Wolf, Tony: Šuma

mali šumski klasici

Brlić-Mažuranić, Ivana: Šuma Striborova

"Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka - svakom po zasluzi." Tako započinje jedna od najljepših i najpoznatijih priča I.B. Mažuranić koja govori o majčinoj ljubavi, kao primjeru najpožrtvovnijeg ljudskog osjećanja prema drugom biću. Ovo potpuno novo izdanje, zanimljivo je i zbog novih, neobično maštovitih ilustracija mladog autora Tomislava Tomića.

Ćopić, Branko: Ježeva kućica

Poznata domoljubna priča u stihovima. Likovi su šumske životinje, a glavni lik Ježurka Ježić ističe se mudrošću i prenosi nam pouku - o svom rodnom pragu, koji može biti skroman i malen, ali se tu jedino možeš osjećati slobodan i gazda svoj!. I tako Ježurka Ježić i dan danas luta šumom i bavi se lovom, te mirno živi pod svojim krovom. Slikovnica ima i tvrdi i meki uvez, a obogaćena je ilustracijama Vilka Glihe Selana.

Vandot, Josip: Kekečeve zgode

Videk, Nevenka: Pismo iz Zelengrada

Slikovnica sa ekološkom tematikom. Idilu Modre šume u Zelengradu jednog jutra prekida bolest Plavog potoka. Do tada bistar, potok je osvanuo zatrpan silnim smećem kojeg je istovario gradski kamion. Situacija zahtijeva hitnu akciju. Životinjski zbor vadi smeće iz vode i šalje ga natrag u grad, zajedno sa porukom o potrebi čuvanja čiste prirode, jer "vaš i naš to je dom".

Vitez, Grigor: Kad bi drveće hodalo

Knjiga sadrži pjesme i zagonetke za predškolce i mlađe osnovnoškolce. Izvorište Vitezove poezije je djetinjstvo provedeno u prekrasnoj prirodi slavonskih ravnica, tako da njegovo stvaralaštvo obiluje slikama prirode i životinja. Pjesmice su obilježene radošću, vedrinom, maštovitošću, jednostavnošću i igrom.

Župančič, Oton: Ciciban, Ciciban, dobar dan

Bloom, Becky: Uljuđeni vuk

Nakon dugog lutanja gladni i iscrpljeni vuk stigao je na seosko dobro pokraj malenog gradića i sav začuđen ugledao svinju, patku i kravu kako mirno sjede na travnjaku i uživaju u čitanju. Pokušao ih je zaplašiti, ali životinje se nisu dale smesti. Mala svinja objasnila je vuku da je nepoželjan, jer seosko dobro na kojem se nalazi namijenjeno je isključivo uljuđenim i pristojnima. S vukom još nikada nitko nije tako postupao, pa je shvatio da se radi o novom načinu života i poželio poraditi na sebi kako bi ga drugi prihvatili. Odlučio je poći u školu. Nakon puno uloženog truda i marljivog rada u školi je naučio čitati, potom je u knjižnici pomno pročitao mnoštvo prašnjavih starih knjiga kako bi savladao čitanje bez zastajkivanja, a na kraju je u knjižari kupio divnu novu knjigu priča kao bi poradio na lijepom i izražajnom stilu. Sav uloženi trud isplatio se, jer kada je uljuđenim životinjama pokazao svoje fantastično čitalačko umjeće svi su bili opčarani i duboko dirnuti, te je napokon stekao mnogo pravih iskrenih prijatelja i više nije bio usamljen. Ilustrirana priča s poukom da svatko može promijeniti svoju narav, ujedno je i velika pohvala knjigama i čitanju. Knjiga je namijenjena djeci predškolske i mlađe školske dobi.

Klobučar, Antoaneta: Strašljiva sova

Mama sova imala je u gnijezdu četiri male sovice. Mekane i paperjaste, jako slične, sve okrugle. Jedna se razlikovala od ostalih. Bila je to Žmirka i bojala se, strašno se bojala mraka. Srećom, bila je jako spretna i vrlo brzo je naučila letjeti. Kako je letjela u mraku? Zatvorenih očiju. Oh, kako je mogla? Da, kako je mogla?! Kako je postala najbolji lovac među svojom braćom i sestrama?

Testa, Fulvio: Zbogom, vjeverice

Watt, Melanie: Plašljiva vjeverica

uhovito pisan nastavak o vjeverici koju osjećaj straha onemogućava u sklapanju prijateljstava. Ova autorska slikovnica problematizira strah na djeci prihvatljivoj razini, umanjujući njegov značaj humorom inkorporiranim u tekst i ilustracije. Kanadska književnica je za niz slikovnica o Plašljivoj vjeverici primila više nagrada, među kojima i Independent Publisher Book Award (2007), te American Library Association Notable Children´s Books (2007).

Hercigonja, Želimir: Gorski Duh

Priča o carstvu koje je imalo dobrog kralja koji se brinuo i za svoje podanike i za prirodu. U takvom carstvu bila je milina šumom se prošetati. Gorski Duh mogao je mirno drijemati u svom toplom podzemlju. No, dođe vrijeme da kralj umre. Naslijedi ga njegov sin koji nije mario za prirodu. Šumu je prodao za hrpu zlatnika. Došle su drvosječe i dale se na posao. Sve životinje bile su očajne. Gorski Duhizašao je iz podzemlja i branio stoljetnu šumu. Drvosječe je protjerao, ranjena stabla liječio, a kraljevića prestrašio. Kada je na prijestolje došao njegov brat, šuma je konačno odahnula, našla svoj mir i spokoj a Gorski Duh je bio zadovoljan.

Hercigonja, Želimir: Maslačkova kruna

Zanimljiva, lijepo ilustrirana slikovnica o šumskom kralju, gorostasnom jelenu lopataru i njegovoj nježnoj kraljevskoj kruni. Šumsko je vijeće raspisalo natječaj za izradu krune, velike, lijepe i nadasve lagane kako njezin teret ne bih dodatno povećao težinu kraljevskog rogovlja. Za najljepšu i najlakšu odabrana je maslačkova kruna, umjetnički rad skupine miševa, ali s krunom se dogodilo nešto jako neobično. Sunčeve zrake i toplina uništili su predivni umjetnički rad. Male stvaraoce mudri i pravedni kralj nije osudio, kako su šumske životinje očekivale, već naprotiv stišao je strasti i pružio poticaj i potporu njihovim umjetničkim pokušajima. Velika tiskana slova omogućuju samostalno čitanje najmlađima, a odraslima može polužiti kao lijepa priča i poticaj za brojne kreativne i stvaralčke susrete s djecom.

Francišković, Ivana: Čudak Šumek

Nekada je u Vrlingradu živio Veljko. U lijepoj kući, okruženoj stablima i pticama. Veljko je bio sretan. Onda su u Vrlingrad stigli automobili i Veljko više nikada nije bio isti. Ptice su pobjegle, a pobjegao je i Veljko. U šumu. I nitko ga više nije vidio. Tako je Veljko postao ČudakŠumek. Strašni Čudak Šumek. Danas u Vrlingradu živi Mirkec, dječak koji će, kako bi pomogao mami, isto pobjeći u šumu..A tamo će susresti Čudaka Šumeka...Ovo je topla i ekološki osvještena priča koja, između ostalog, djeci govori o suživotu s prirodom bez nepotrebnog iscrpljivanja njezinih dobara i ljepota.

Jankić Ježić: slovenska narodna

Matičetov, Milko: Tri kume lije

Manojlović-Vračar, Nikolina: Starac dugačka brka

Ilustrirana bajkovita priča sa ekološkom tematikom i odnosu čovjeka i prirode, namijenjena je predškolcima i mlađim osnovnoškolcima. Priča je to o starcu, nekada dječarcu, koji je poželio narasti velik kao gora, što mu se eto, i dogodilo. Njegovi dugi brkovi postali su omiljenim mjestom za dječje igre, ali kada su djeca odrasla i postali ljudi, napustili su svoje selo, starca i goru, i pošli živjeti u grad.Starac je ostao usamljen i beskrajno tužan. Nakon toga uslijedila je još veća nevolja. Stigli su strojevi i počeli rušiti šumska stabla. Gora je nestajala, a sa njom i dobri starac. Malo pomalo, sav se pretvorio u suze, a njegov brk postao je korito suzne rijeke, prozvane Brkata.

Tarman, Draga: Rub šume

Vičević, Marija: Vidov san

Vujčić, Marina: Bijeg uz brijeg

Knjiga dječjih pjesama i ilustracija koje se sadržajno i kompozicijski međusobno dopunjuju i isprepliću tvoreći na taj način cjelinu. Jasne ilustracije prate razumljivost stiha i jednostavnost izraza; rima i ritam pjesme prate ujednačenost i nijansiranost boja. Velika slova i tvrde korice čine knjigu pogodnom za djecu najnižeg osnovnoškolskog uzrasta.

Blažević, Brankica: Bijela šuma

Priča u stihovima o sebičnosti, ljubavi, prijateljstvu i dobroti za najmlađe. U čarobnoj bijeloj šumi sretno su živjeli bijeli patuljci i vile. No jedan sebični žuti patuljak nije imao prijatelja. Bio je sam i tužan i odlučio je ukrasti šumi njenu bjelinu samo za sebe. Tada je tuga prekrila cijelu šumu i svi su krenuli u potragu za lopovom, kojeg je otkrila zapravo dječja iskrenost i čista duša, jer takvi u sebi samo dobro slušaju.

Holeinone, Peter: Čarobna šuma: priče iz šume

Nitko ne `eli vjerovati da su pri a i likovi ove knjige stvarni. Ipak, mi smo jednog patuljka vidjeli u na{em uredu. A vi, da li ste ikada vidjeli patuljka? Ili jednu krticu, `apca i kornja u koji govore i hodaju poput nas? Niste, zar ne? Onda otvorite ovu knjigu i nakon {to je pro itate `alit }ete {to niste bili s njima i do`ivjeli sve one divne pustolovine na ovom neobi nom putovanju, u potrazi za Izvorom Sre}e, jer..."Bila jednom jedna za arana {uma iz koje su krenuli na neobi no putovanje..."

Škrinjarić, Sunčana: Čudesna šuma

Roman "Čudesna šuma" objavljen je prvi put 1985. pod nazivom "Slikar u šumi". Nakon toga snimljen je dugometražni crtani film "Čudesna šuma" prema motivima iz romana, koji potom dobija sadašnji naslov. Glavni lik je mladi slikar, beskućnik i boem, koji traži utočište u prirodi. On se na fantastičan način približava svijetu životinja i biljki, njihovi različiti svjetovi se dodiruju i na kraju ponovo razilaze. Iz prethodnih autoričinih djela identično je preneseno nekoliko likova koji su u ovom djelu zaživjeli svoj novi život, a prisutno je i mnoštvo izvorno stvorenih likova. Roman se može sagledavati i kao suvremena ekološka bajka , gdje su grad i šuma suprotstavljeni kao polovi otuđujuće gradske i iskonske prirodne čovjekove sredine.

Nikolić, Toni: Herbarijski priručnik

Caviezel, Giovanni: Pričice iz vesele šume

Zbirka pripovijedaka bogata ilustracijama razumljivim i privlačnim djeci. Namijenjena je odraslima za čitanje djeci, otkrivajući novi način susreta s djecom i obogaćujući vrijeme koje s djecom provode. Svaka priča potiče djecu na učenje, igru i stvaranje.

Gluščević, Maja: Priča o tatinoj vjeverici

Ovo je dirljiva priča o djetinjstvu Maje Gluščević u prekrasnom okružju Samobora, gdje jednog dana slikajući u šumi, autoričin otac pronalazi bolesnu vjevericu. Odnosi je kući i liječi, a na nagovor kćerki obitelj je vodi sa sobom u Zagreb. Slijede brojne dogodovštine.Priča je obogaćena vanrednim ilustracijama Vladimira Kirina i ide u red onih djela o životinjama koja svojom iskrenošću i ljepotom pripovijedanja plijene svačiju pažnju.

Pilić, Sanja: Priča o vučiću Grgi

Wolf, Tony: Priče o šumi

Nova serija slikovnica pod zajedničkim nazivom "Priče o šumi", govori o jednoj čarobnoj šumi i njenim stanovnicima. Namijenjena je najmlađima, bogato ilustrirana i vrlo maštovito pisana. Serija sadrži 6 naslova. Pod ovim općim nazivom krije se priča o samoj šumi i tu se upoznajemo s njenim stanovnicima, od kojih je jedan od glavnih Jež. Jež je i napisao predgovor za ovu knjigu, u kojem nas poziva da pratimo njihove pustolovine i upoznamo svijet u kojem žive, jer to je svijet bez nasilja, u kojem svi pomažu jedni drugima. Stoga su svi u tom svijetu sretni i vesele se svakom novom danu.

Hill, Eric: Piko u šumi

Biguardi, Paolo: Ptice pjevice

Guibert, Francoise de: Kukci i ostale životinjice

Ova Larousseova enciklopedija bavi se kukcima i sličnim sitnim životinjama koje obitavaju u zraku, među biljkama, po tlu i ispod zemlje a do sada ih možda nismo zamijetili. Pčele, ose, mravi, termiti, božje ovčice, pauci, leptiri, gusjenice, puževi, komarci, uši, krpelji, žohari istonoge ovdje su našli svoje mjesto. Kako se plete paukova mreža, koje su tajne puževe kućice, od čega se sastoji saće i niz drugih neobičnih podataka nalazi se u ovoj knjizi. Bogato je opremljena izvrsnim fotografijama, realističnim ilustracijama, slikovnim umecima, otvaraljkama i, na kraju, reljefnim prikazom životinja o kojima govori. Tekstovi su kratki, jasni i precizni, namijenjeni djeci mlađeg školskog uzrasta.

Buzzati, Dino: Tajna Stare šume

Ova alegorija za djecu napisana 1935, fascinantan je uvid u temu koja je aktualna upravo danas. Opstanak okoliša i borba za vrijednost baštine predstavljeno je na sasvim osebujan, topao, starinski, jezgrovit i jasan način. Čitajući uranjamo u svojevrsnu arhetipsku priču o potrebi za prirodom i to onom vanjskom i našom unutrašnjom, koje se u ovom romanu isprepliću na način koji nas prenosi u neko drugo vrijeme, neko starije vrijeme, bajkovito i stvarno u siti mah. Baš kao što su sve bezvremenske priče.

Carter, Forrest: Malo Drvo

Ovaj je roman za mladež posvećen plemenu Cherokee Indijanaca i predstavlja jednu od onih knjiga koje svaku generaciju čitatelja dirnu i razvedre. Oduševljava ne samo poklonike suživota čovjeka i prirode nego i književne kritičare različitih sklonosti. Kroz uspomene indijanskog dječaka ova knjiga snažno progovara o jednom drugom svijetu suprotnom našem materijalistički orijentiranom.

Enquist, Per Olov: Planina tri pećine

"Čudno je kako čovjek može narasti u tri tjedna. Zapravo ne može." Ovako započinje, ali s tom spoznajom i završava ova duhovita priča najpoznatijeg švedskog književnika Per Olov Enquista. No, iako ne može narasti, čovjek može u nekoliko dana puno toga svladati.U želji da unuku oslobodi straha od strašnog krokodila kojeg je sanjala, djed i četvero djece kreće na dvodnevni uspon na Planinu tri pećine. Na tom putu susreću se s malenom vučicom u nevolji, ali i sami upadaju u nevolje. Kako će ih riješiti, kako će se suočiti s novim strahovima i hoće li se na kraju osloboditi onih noćnih? Napeto, duhovito i zabavno štivo čeka s odgovorima.

Kušec, Mladen: Tajne zagonetne šume

U jednoj Zagonetnoj šumi, kao što i sam naslov kaže, događale su se mnoge neobične zgode i nezgode a najviše zagonetke. Srećom živjele su u njoj Lukava lisica i Mudra sova i rješavale su tajne Zagonetne šume. Radile su mudro te su postale poznate i priznate a neobični zagonetni slučajevi prepričavali su se nadaleko. Jesu li pritom imale pomagače istražite sami. Priče prate prekrasne slike Radovana Grgeca iz kojih izvire njegova ljubav za zavičajem kroz cijelu godinu. Iz njih pršte krajolici, prizori iz života, običaji, cvijeće... u slapovima kolorizma.

Jozo Vrkić: Crna vrana: lude zgode iz naše prirode

Istinite priče i prikazi događaja iz životinjskog svijeta naših krajeva koje svjedoče o njezinoj nevjerojatnoj raznolikosti, ali i ugroženosti. Izabrane priče o našoj fauni zabilježene su u periodu od 1348. do 2009., tj. od 1892. i 1911. u časopisima "Lovački vjesnik" i "Priroda" te na internetu. Sve su zgode prepričane, ujednačene i skraćene, a sadržajem i stilom prilagođene djeci od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Postoje rječnik i kazalo.

Perović, Franjo: Zašto su leptiri šareni?

Upoznavanje djece s prirodom, otkrivanje njezinih čudesnih zakonitosti od posebne je važnosti zbog njezine sve veće ugroženosti. Svaka slikovnica iz znanstveno popularne serije "Riznica prirode" otkriti će nam djelić njezine ljepote. U njima će djeca na jednostavan, ali znanstven način pronaći odgovor na pitanje postavljeno u naslovu. Tako će čitajući ovu slikovnicu saznati zašto su leptiri šareni.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr