Ovo je vodič kroz dječje dnevnike!!!

Domaći klasični dnevnici: 

Zagoda, Tomislav: Balada o Buginim gaćicama : (dnevnik Gustava S.)

Topla ljubavna priča ispričana kroz dnevničke bilješke jednog četrnaestogodišnjaka. Topla čak i kad se idila kida, pretvara u mučenje, kada drhti čežnjom, trga nemirom... Ljubav prema djevojčici Bugi donosi i vlastito sazrijevanje, pogotovo seksualno. Kako se tada ponašati a da djevojka ne shvati pogrešno? Naš se junak, Gustav S. ne predaje. Prepun je iznenađenja, dovitljivosti kako opet prići Bugi. Tako i treba, jer, u pitanju je uistinu ljubav! Duhovit, ponekad zajedljiv, pronicljiv, prepun asocijacija na događanja u svijetu roman o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi.

Miro Gavran: Zaboravljeni sin ili Anđeo iz Omorine. 

Riječ je o kratkom romanu, pisanom u prvom licu, u formi dnevničkih bilježaka. Glavni je lik retardirani mladić koji je ostao na mentalnoj razini dječaka od deset godina. Nakon što je petnaestak godina proveo u specijalnoj školi, gdje je završio zanat, on se vraća u obitelj - i tu počinje drama...

Miro Gavran: Pokušaj zaboraviti. 

Aniti je život ostao bez smisla i nade, bez ikakvog izvorišta na kojem bi mogla napojiti dušu. Ponekad se uplaši crnih misli. Ne zbog sebe, već zbog roditelja, njihovih tužnih pogleda. Preselili su se u grad, ne bi li sve zaboravili, počeli ispočetka. Može li uopće Anita početi ispočetka? Zaboraviti? Kako?! Kako zaboraviti tu večer, te udarce, stah, bol... Silovali su je. Ostavili, bol, sram, želju za nestankom, bijegom iz stvarnosti, samoćom... gadljivost na sve... i na sebe, svoje trijelo. Onda se dogodio Danijel. Momak iz razreda. Je li i sada ona samo cilj njegove želje? Anita bježi, izmišlja, zatvara se... Dokle? A Danijel se zaljubio, iskreno i duboko. Hoće li njegova ljubav pomoći Aniti da se vrati u život?

Vjekoslav Majer: Dnevnik malog Perice

Među Majerovim novelama posebno mjesto zauzima priča o jednoj zagrebačkoj obitelji čiju svakodnevnicu mijenja neobični lik kicoša Fulira koji - i pred tetom i pred tatom! - "fulira" Peričinoj mami. Autor se koristi pripovjednom perspektivom dječaka Perice (koji vodi svoj dnevnik), kako bi stvorio zanimljivu i duhovitu priču blisku djeci, ali jednako tako zanimljivu i odraslima. Knjiga je opremljena metodičkim instrumentarijem.

Tomislav Zagoda: Balada o Buginim gaćicama 

Topla ljubavna priča ispričana kroz dnevničke bilješke jednog četrnaestogodišnjaka. Topla čak i kad se idila kida, pretvara u mučenje, kada drhti čežnjom, trga nemirom... Ljubav prema djevojčici Bugi donosi i vlastito sazrijevanje, pogotovo seksualno. Kako se tada ponašati a da djevojka ne shvati pogrešno? Naš se junak, Gustav S. ne predaje. Prepun je iznenađenja, dovitljivosti kako opet prići Bugi. Tako i treba, jer, u pitanju je uistinu ljubav! Duhovit, ponekad zajedljiv, pronicljiv, prepun asocijacija na događanja u svijetu roman oodrastanju, prijateljstvu i ljubavi

Stjepan Toma: Mali ratni dnevnik 

Roman u kojem su u formi dnevnika jedne djevojčice bilježeni i dokumentirani događaji hrvatskog domovinskog rata, prvotno je objavljen pod naslovom "Moj tata spava s anđelima". Sada je nadopunjen zapisima o ratnom prebivanju osječke djece u austrijskom gradiću Pinkofeldu.

Neklasični dnevnici  

Damir Mađarić: Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu 

Autorov prvijenac, roman pisan kao kombinacija dnevnika psa Lorija i dviju djevojčica, Jelice i Petrice, šaljiva je i dinamična priča u kojoj čitatelji mogu pratiti zgode i nezgode obitelji koja je udomila štene, već ima mačka, a uz ostale nevolje prijeti joj i bankrot! KakoLori nije običan pas, on preuzima ulogu spasitelja obitelji!

Ratko Bjelčić: Kako da jednoj pčelici…? 

Za dječaka Marka, ljetovanje u Primoštenu u izviđačkoj koloniji, zasigurno će ostati sačuvano duboko u sjećanju. Bilo je to devet nezaboravnih dana svakodnevno ispunjenih raznim aktivnostima, ali za njega podređenim i usmjerenim samo prema jednom cilju . . .Kako djevojčici Barbari izjaviti da mu se sviđa i to jako, jako . . .?! Ljubavne patnje, boli, razmišljanja, nemiri, pogrešni i krivi zaključci, . . . obuzeli su dječakovo srce i pamet, sve do predposljednog dana, dana pred povratak. Zahvaljujući "tajnom" prijatelju, Marko je napokon, na kratko ostao sa Barbarom . . . Mali dnevnik o velikoj ljubavi, duhovito je štivo namijenjeno djeci mlađeg školskog uzrasta.

Silvija Šesto Stipančić: Dnevnik jedne ljubavi

Dok Rea sanjari o prvoj ljubavi, Val je presretan što je dobio mobitel. Konačno! Dopisivat će se s prijateljem Markom. Ne samo s Markom! Možda s nekom ljepoticom usamljenog srca. Napiše poruku i pošalje. Poruka se otvori Rei u pravom trenutku. Val i Rea nastaviše dopisivanje. Hoće li se dopisivanje pretvoriti u ljubav? Na pomolu je još jedan par. Marko i Reina najbolja prijateljica, Vesna. Dnevnik jedne ljubavi, prve ljubavi kroz godišnja doba. Od SMS do e-maila, susreta i pravog hodanja. Hoće li njihova ljubav izdržati zamke, izazove, neostvarene želje? Hoće li ih rastaviti neki Igor, neka Ana - Višnja - Jagoda, Robi?

Ekipa preko granice  

Rennison, Louise: Angus, tange i pravo pravcato ljubljenje i nastavak

Georgia, četrnaestogodišnja djevojka u formi dnevničkog zapisa duhovito opisuje svoje mladenačke dogodovštine i probleme. Je li sve u redu sa njezinim fizičkim izgledom i grudima, kako će pronaći dečka, kada i kako će se prvi put poljubiti . . . Iznoseći iz minute u minutu svoja oduševljenja, strahove i promjene raspoloženja, zabavit će sve mlade cure svojim opažanjima i iskrenim izražavanjem osjećaja.

Rennison, Louise: Dnevnik presmiješne tinejdžerice 

Nastavak romančića "Angus, tange i pravo pravcato ljubljenje", sada sa nešto malo starijom djevojčicom Georgiom koja i dalje piše svoj dnevnik iz minute u minutu i zabavlja nas svojim primjedbama i svojim pubertetskim "pogledom na svijet". Prepire se sa frendicama, ali bez njih ne može ni minute, zabavlja se sa svojim mačkom Angusom i divi se njegovim ljubavnim umijećima, pazi na svoju mlađu sestricu i svađa se mamom koja je "ne razumije" i koja ih želi odvesti tati na Novi Zeland. Georgia pak smatra da bi trebala ostati čuvati kuću i mačka Angusa, ići u istu školu kao do sada, hodati sa najljepšim dečkom u svemiru . . . Sve u svemu ima stotinu razloga za ostanak . . . Tinejdžerski roman, životan, topao i veseo - nasmijat će i zabaviti, te podsjetiti na poznate situacije mladenačke dobi.

Jeff Kinney: Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja 

Prva u seriji knjiga američkog karikaturista i dizajnera internetskih igrica Jeffery Kinneya, po kojoj je snimljen i istoimeni film. Šaljiva je to i dinamična priča u kojoj čitatelji prate dogodovštine Grega Heffleyja, 11-godišnjeg dječaka kojeg muče tipične brige i problemi većine djece te dobi. Knjiga je pisana u formi dnevničkih zapisa, izgleda poput bilježnice, a font imitira rukopis. Sam autor je i tvorac simpatičnih ilustracija kojima je popraćen tekst.

+ ostatak Gregove ekipe: Rodrick rastura, Točka na i, Ljetna žega, Sumorna stvarnost. 

C.D. Payne: Dnevnik Nicka Twispa 

Tri dijela duhovitog i zabavnog romana, prvog s dnevničkim zapisima četrnaestogodišnjeg kalifornijskoga tinejdžera Nicka Twispa, nastale iz pera američkog autora. Iako dječački, Nickovi su zapisi ispunjeni neobično racionalnim, čak ciničnim opservacijama stvarnosti, prožetima britkim humorom.

Nezamjenjivi 

Townsend, Sue: Tajni dnevnik Adriana Molea : (13 3/4 god.)

i njegovih barem 9 nastavaka...:) 

Novi jadi...,
...na pragu zrelosti
...od 13 3/4 do godina divljine
...godine divljine
...godine kapučina
...i oružje za masovno uništenje
...i nemoćne godine
...izgubljeni dnevnici...
 i
Istinite ispovijedi Adriana Alberta Molea, Margaret Hilde Roberts i Susan Lilian Townsend

Mali popis dnevnika koji to jesu a nisu jer nema nadnevaka, dana ni datuma

Emma Kallok: Dnevnik jedne durilice 

 Djevojčica Prudence Brinker provodi ljetne praznike pišući dnevnik o svojoj ludoj obitelji. Roditeljima zamjeri jer se ljube u javnosti, a mlađoj braći jer se neprestance zadirkuju i jure unaokolo. Prudencein dnevnik zapravo je njezin pogled na svijet, prepun razmišljanja i komentara o samoj sebi, obitelji i prijateljima. No, u njezinim dnevničkim zapisima nalazi se i jedna velika nedoumica - koji joj se od dvojice dječaka više sviđa . . . Emma Kallok napisala je Dnevnik jedne Durilice sa samo deset godina, što će možda biti vrijedna informacija za sve buduće male pisce.

Sherman Alexie: Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme 

Četrnaestogodišnji Arnold živi s roditeljima i sestrom u indijanskom rezervatu. Razlikuje se od vršnjaka i zbog toga je često predmet poruge i žrtva nasilja. Na poticaj nastavnika Arnold se odlučuje težak i bezizgledan život u rezervatu zamijeniti školovanjem u bijelačkom okruženju gdje nailazi na mnoge prepreke. Često ga prati osjećaj kako ne pripada niti jednom svijetu, jer za Indijance je izdajica, a za bijelce ponekad vrlo čudno biće, no ustrajan je u svojem naumu – biti uspješan u školi i sportu. Kroz roman se provlače autorova razmišljanja o rasizmu, identitetu, siromaštvu i životu američkih Indijanaca. "Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme" osvojio je mnoge nagrade, a bio je uvršten i među najbolje knjige objavljene 2007. godine.

Zoran Pongrašić: Moj sekin školski dnevnik (i imenik) 

Kad mlađa sestra krene u školu, brat odluči voditi dnevnik o svemu zanimljivom što joj se događa (u školi i kod kuće). Svaki član njihove obitelji koju čine tri generacije, a uključeni su i kućni ljubimci, zanimljiv je na svoj način, pa priče obiluju duhovitim zgodama. Grafička oprema knjige oponaša školsku bilježnicu, a tekst je popraćen veselim ilustracijama.

Preuzmi i printaj letak, preporuka u džepu dobro dođe: 

*opisi djela preuzeti su iz katalog.gkr.hr