Stoga nismo odoljeli, a da vam ne pripremimo još jedan ljetni paketić, ovoga puta nešto kraći, čisto za inspiraciju, s nama najdražim naslovima "obične" tinejdžerske literature. (Iako, budimo realni, ove su knjige sve samo ne obične, svaka od njih fantastična je na svoj način, čak i u svakodnevnom životu.)


Autsajderi (S. E. Hinton)

Započeti ljetne preporuke naslovom po kojem je snimljen film možda je jeftin trik, ali ako bismo birali top listu iz ovog paketa, Autsajderi bi se svejedno našli na vrhu. Napisan kad je autorica imala šesnaestak godina (yup, iza inicijala S. E. skriva se gospodična Susan Eloise, slično kao s inicijalima J. K.), ovaj varljivo tanak roman nemoguće je pročitati samo jedanput. Bez puno spojlera - reći ćemo vam samo da se u knjizi pojavljuju gotovo isključivo tinejdžeri, te da se događa u jednom prošlom, opasnijem vremenu. Trk na policu po ljubičasti hrbat pod slovom H! Za skeptike prilažemo i fotku iz filma: koliko danas slavnih glumaca prepoznajete u ovoj ekstra tinejdžerskoj postavi?

autsajderi

Čitati ako:volite bande, tražite knjige o dečkima (ali ne samo za dečke), mislite da su vaši problemi u životu ful teški i da baš nikome nije gore nego vama.


Anne od zelenih zabata (Lucy Maude Montgomery)

(U zadnje vrijeme sve preporučujemo nekakve Anne. Što ćemo kad su zabavne.)

Anne od zelenih zabata u stranjskim je zemljama (čitaj: Americi, jel) nositelj kultnog statusa, ponosni predložak za još kultniju seriju i sasvim poznato ime. Kod nas, pak... kod nas na nju morate nabasati, malo je duže tražiti na policama i potruditi se kako biste je uočili (iako je, ruku na srce, poprilično blistava - bijela s crvenim i zelenim slovima). Ali, ako tražite preporuku za ljetno čitanje, ovo je prava stvar - lagano štivce za odmaranje u hladu. Roman koji će voljeti i cure i njihove mame (a vjerojatno ni bakama ne bi smetao). Anne od zelenih zabata i njen nastavak Anne od Avonlee na iznenađujuće zabavan način prenosi život cure koja s nepunih dvanaest godina odlazi živjeti u mali gradić u kojem se sve zna i sve dozna, gdje će otkriti ne samo svoj životni put, nego i - čitateljice se nadaju - ljubav svog života.

NasloviAnne od zelenih zabata, Anne od Avonlee

Čitati ako:vam je dosta tehnologije, tražite knjigu koja će vam potrajati barem tri dana, pokušavate dokazati mami da čitate tu i tamo i "pristojne" romane (a ne samo R. L. Stinea), mislite da se 1908. nije mogao napisati dobar teen ljubić.


Krpa (Kody Keplinger)

Da biramo jednu preporuku koje se lako sjetiti kad vas netko pita "daj mi dobar teen roman", to bi bila Krpa. Ne jer ima fensi naslovnicu. Ne jer je glavna likica "sporedna uloga" (u prijevodu, ni po čemu posebna), ne jer ima problema s privlačenjem osobe koja joj se sviđa. Ne jer je to "teen classic" i sasvim sigurno ne zbog toga što ova knjižničarka voli tinejdžerske ljubavne zaplete. (Sasvim sigurno ne.) Ne, preporučit ćemo vam Krpu jer je knjiga apsolutno fenomenalna. I zabavna. Da ne kažemo fantastična.

Čitati ako: tražite zbilja dobru knjigu, dosadni i nezainteresirani glavni likovi (poput onih iz lektire, možda?) popeli su vam se navrh glave, trebate nešto što će vas uvjeriti da ne odustanete od čitanja kao životne radosti. ("Krpa - vraća nam nadu u čitanje od 2010.!" Zapamtit ćemo i to za neku buduću preporuku.)


Zakon Kosti (Russell Banks)

Zakon Kosti roman je koji je nevjerojatno teško nekome preporučiti, možda jer to nije ni knjiga za mekušce. Niti za ljude koji vole ljubiće. Niti za ljude kojima je apsolutno neophodan sretan kraj. Niti za ljude koji se boje zamisliti kako bi se oni sami snašli na ulici, bez ikoga svoga, prepušteni na milost i nemilost divljini i svim spodobama koje, jel', u toj divljini žive. (Radi se o sjevernoameričkom gorju Apalači, da se razumijemo, i o kraju dvadesetog stoljeća - nije to neki novi Robinson ili ovaj nesretnik.) No, zašto se zapravo tako teško preporučuje? Jer "ljetno čitanje" i "griženje noktiju do kosti od napetosti radnje" ne idu baš ruku pod ruku...

Čitati ako:volite tetovaže (da, još jedna takva), ne vjerujete da je život sastavljen od sunca i leptirića i dobronamjernih ljudi, vjerujete u ljudsku snalažljivost i snagu.


Tamo gdje je srce (Billie Letts)

U jednom trenu, kad se čini da više ne postoje tinejdžerski tinejdžerski romani, dovoljno se vratiti niti petnaest godina unazad (knjiga je izašla ravno dvijetisućite) i na polici pod slovom L potražiti dva varljivo dosadna naslova - Tamo gdje je srce i svojevrsni nastavak Pritisni trubu i viči uskoro se otvara. Preporučujući ove naslove osjećamo se pomalo retro, ali činjenica jest - petnaest godina nije bilo dovoljno da zaboravimo Novalee i Americus i ludu Sestru i natjecanje u fotografiji i fobiju od broja 7 i kako je to kad nemaš novaca da si kupiš cipele... pa, možda ovi romani budu takvi i za nekoga od vas.

NasloviTamo gdje je srce, Pritisni trubu i viči uskoro se otvara

Čitati ako:vas više od spektakla zanima kako žive obične cure, vas zanima fotografija, mislite da su priče o tornadima prenapuhane.


Lijepe djevojke ne padaju s neba (Susanne Fülscher)

Pisali smo već o knjigama koje se provuku "ispod radara" - Lijepe djevojke još su jedna od njih. Na prvi pogled roman nije ništa posebno, naslovnicu da ni ne spominjemo (bolna tema). Ipak, jedan je od onih koji se pamte. Rekli bismo, čak, materijal pogodan za kakav film o opasnostima modnog svijeta. Ne morate ga baš čitati ako se planirate baviti modelingom, ali ako vas zanima jesu li sve te horor priče istinite... pa, dobit ćete bar dio odgovora.

Čitati ako:ste se uvijek pitali kako bi vam stajala kratka, platinasto plava kosa, mislite da vaše tijelo nije dovoljno dobro, vjerujete u "brz i lak uspjeh" cura s modne piste.


Život na vratima hladnjaka (Alice Kuipers)

Još jedan roman za mame i kćeri, najkraći teen roman u Striboru (ne bi se reklo po broju stranica, ali kad ga prelistate...), roman o tome čemu sve služe frižideri. I obiteljska ljubav. I majke, ali i kćeri. Upozorenje: nije za nježne dušice.

Čitati ako: tražitebrzočitajuću knjigu, tražite nezaboravnu knjigu, tražite knjigu zbog koje ćete jako dobro razmisliti sljedeći put kad nešto okačite na vrata frižidera


Zeleni pas (Nada Mihelčić)

Priče o ovisnicima rastu na grani. Priče o njihovim obiteljima, pak, mnogo je teže naći. Ne jer se skrivaju u nekom ormaru, nego jer je to nešto o čemu se jednostavno ne priča. A što kad se dogodi nekom od vaših bližnjih - recimo, kao starijoj sestri naše junakinje u Zelenom psu? Tada je vrijeme za suočavanje sa stvarnošću. Oh, jesmo li spomenuli da se to može i uz nemalu dozu doista kvalitetnog humora? To je uvijek problem sa zbilja dobrim preporukama - nikad se ne sjetiš nabrojati što sve vrijedi kod njih... a Zelenog psa doista s guštom preporučujemo. Neovisno o tome koji će ga sve članovi vaše obitelji čitati.

Čitati ako: tražite nešto duhovito, a opet realistično, iskreno, ali ne patetično; uvjerljivo, ali ne i tragično - ukratko, zeleno.

Fotografije: Michelle Robinson