Moram priznati kako su naša Vlada i Sabor sa svojim prijeporima iz Drugog svjetskog rata napokon postali trendovski napredni. Retro je već nekoliko godina u modi, a po svemu sudeći stigao je i do zamašnjaka općeg razvoja društva, a to je tehnologija.

Doduše, da vam sada netko ponudi kao ultimativni hit crno-bijeli katodni televizor koji će, ajde, imati ugrađen i Wi-Fi ili da vam se kao glavni feature na novom računalu ponudi utor za disketu, onda biste vjerojatno pomislili da su hipsteri u dizajnerskim odjelima tech kompanija luđi od Pernara i Culeja zajedno. U redu, ponovni uzlet gramofona ili novi život Volkswagenove bube pokazao je kako retro u određenom kontekstu ima smisla, ali činjenica da je na ovogodišnjem Mobile World Congressu, koji se prošlog tjedna održao u Barceloni, najveća senzacija bila Nokia 3310 pokazuje kako je očito da neke stvari u svijetu tehnologije baš i ne štimaju.

I to je točno.

BD6A5773

Neuzbudljiva utrka

Utrka u tehnološkom naoružanju, barem kad su mobilni uređaji posrijedi, već je nekoliko godina sasvim neuzbudljiva. Posjećujem Mobile World Congress desetljeće i pol unatrag i ta se priredba od prestižnog showa na Croisetti u Cannesu kad su svake godine pristizali mobilni favoriti i tehnologije koje su mijenjale lice industrije prevorila u pistu za networking na sajmu Fira Gran Via u Barceloni.

Već nekoliko godina iste su priče – o 5G-u koji će promijeniti komunikaciju i među ljudima i među stvarima, Andriod uređajima koji će napokon pomrsiti konce iPhoneu odnosno iOS-u i nosivim uređajima kao što je smartwatchevi koji se uglavnom nose zbog šminke, a ne i funkcionalnosti. Utisak je da je sve što se moglo na smartfonima izmisliti već izmišljeno, a danas se stvari tek dorađuju, ugađaju tako da budu optimalne za najveći krug korisnika.

I upravo u takvim okolnostima kao najzanimljivija stvar s ovogodišnjeg sajma nadošla je nova Nokia 3310! Prema procjenama, više od 70 posto izvještaja sa sajma bilo je posvećeno upravo tome uređaju, odnosno uređaju koji ima tek 2,5G konekciju, koji uopće nema Wi-Fi, koji dolazi s operacijskim sustavom Series 30+, čija kamera ima rezoluciju od samo dva megapiksela i koji dolazi sa samo 16 MB memorije za pohranu podataka... Megabajta, ne gigabajta.

Uređaj doista dizajnom podsjeća na originalni telefon - tu su one prepoznatljive ovalne linije kućišta, jajaste tipke i čvrsto plastično kućište. Razlike ipak postoje, pa tako ova čak 17 godina mlađa verzija modela 3310 ima kudikamo veći ekran u boji, a dolazi i s pozadinskom kamerom. Stari zaslon imao je mogućnost prikazivanja pet redaka teksta i to je bila njegova jedina bitna specifikacija.

Ekran nije osjetljiv na dodir i to je sasvim zbunjućuje... Opcijama se upravlja isključio preko navigacijskih tipki smještenih oko glavne Home (ili OK?) tipke pri sredini uređaja, dok su Back i Menu tipke, one koje ponajprije služe za uspostavljanje i prekidanje telefonskih razgovora. Začudo, označene su slušalicama iste boje, a ne zelenom i crvenom slušalicom, što je već frustrirajuće.

Iznutra je uređaj ipak obnovljen. Moći ćete se spojiti na internet putem EDGE-a, što je prije više od desetljeća bio standard kojim su nadograđivane 2G mreže, pa se uređaje koji ga podržavaju nazivalo 2,5G mobitelima. To je brzina koja vam ne može omogućiti ugodno učitavanje web-stranica u njihovom punom sadržaju, kako ste navikli na uobičajenim zaslonima smartfona, ali bit će dovoljno dobra da se uz podnošljivu količinu strpljenja koristite ugrađenom Operom Mini za surfanje webom. Posrijedi je browser koji će s većine stranica renderirati isključivo elementarne elemente poput teksta. Ili će barem pokušati...

Facebooka, aplikacije za Instant Messaging i sličnih na Nokiji 3310 nema, niti će se moći instalirati.

Ugrađenih 16 MB memorije za pohranu čini se nevjerojatno skromnim, osobito ako se uzme u obzir da dio tog prostora uzima i operacijski sustav. Ipak, uređaj podržava microSD kartice kapaciteta do čak 32 GB. Nokia 3310 u tu svrhu dolazi s MP3 playerom, a ima i 3,5 mm audio priključak! Tu je i FM radio.

Untitled

Najpametniji potez sajma

Uz cijenu od svega 49 eura koja je najavljena za cijeli svijet, najveći adut Nokije 3310 - osim udovoljavanja nostalgiji - bit će i njezina iznimno izdržljiva baterija. S kapacitetom od 1200 mAh, ovakav ekran i nigdje službeno specificirana hardverska platforma pružaju autonomiju od čak mjesec dana u stand by modu.

Telefon je predstavio HMD Global, svojevrsni spin-off originalne Nokije koji je pokrenut nedugo nakon što je Microsoft odustao od ovog posrnulog, ali nikad posve ugaslog brenda. Nove Nokije za HMD Global proizvodi kontroverzni tajvanski Foxconn, u tvornici smještenoj u Kini, no pogrešno bi bilo reći da su ti novi uređaji "kineske Nokije" - danas se svi telefoni, pa i iPhonei, fizički proizvode u Kini. Šefovi HMD Globala vode biznis buđenja Nokije iz višegodišnjeg zimskog sna, zapravo, iz četiri grada: Helsinkija, Londona, Dubaija i Singapura...

Oni su, zapravo, napravili i najpametniji potez sajma: prodali su maglu koja se ekspresno raširila Barcelonom.

Ono što je bila glavna misija jest osvježivanje sjećanja na brand Nokia koji je od predstavljanja modela E72 2008. u Londonu (bio sam na press-konferenciji kad su čelnici Nokije govorili: "Neki smatraju da će nas iPhone uništiti. Ne budite smiješni, pa mi imamo 80 različitih modela uređaja, a Apple samo taj jedan") potpuno potonuo, a nije ga spasio ni Microsoft koji je preuzeo pogon Nokije s mobilnim uređajima i onda ga potaknut flopom na tržištu, jednostavno upokojio.

HMD Global pokazao je i tri Nokije s Androidom, odnosno smjer u kome će se Nokia kretati, no da bi se pokazalo da to nije kineska Nokia, mudro su odlučili comeback začiniti valom nostalgije.

Nevjerojatno je u kojoj su mjeri uspjeli u tome. Nostalgija je postala zlatna koka za industriju, doduše tek među posjetiteljima sajma.  Dok su oni nepodijeljeno oduševljeni komadom bolje prošlosti kojim će se moći koristiti za vjerojatno jednokratnu uporabu i koja će valjda biti popularna jedino među odvjetnicima (da ih se ne bi prisluškivalo), prve reakcije korisnika sasvim su dijametralno protivne.

Untitled

Za koga?

Mnoštvu millenialsa koji su udarni korisnici mobilnih tehnologija Nokia 3310 apsolutno ništa ne znači i nije im jasna takva nostalgija. Onima nešto starijima ne treba takav uređaj – potpuno su se odvikli od tipkanja na hardverskoj tipkovnici, uređaj nema ključne komunikacijske alate kao što su Viber, WhatsApp ili Messenger i ne dobacuje dalje od EDGE-a. To je ono kad zapnete, npr. na trajektu do otoka, pa biste najradije bacili uređaj u more jer jedva da se učita zaglavlje maila, a kamoli neka fotografija.

U tom smislu činjenica je kako je Nokia 3310 tek mamac za stručnjake koji su svojedobno bili oduševljeni uređajem koji može istodobno slati trostruko dulji SMS, a ne samo onaj od 160 znakova.

Prije 17 godina bio sam glavni urednik magazina Moj Moby i sjećam se kako je Nokia 3310 uistinu napravila spektakl među korisnicima, ne samo zbog ta dva-tri noviteta nego zato što je zbog plastične mase (a ne metala) bio jeftiniji od revolucionarnijeg prehodnika – Nokije 3210, prvog uređaja tog proizvođača koji nije imao antenu i u koji je integrirana igrica koja je veže uz 3310 – Snake.

Tada je to bila revolucija za Nokiju, a danas je revolucija za industriju. Jer, rijetko je tko mogao zamisliti da će u mobilnoj tehnologiji trend postati nešto što je davno nadiđeno. No, to nije posljedica snažnog trenda, nego očite trenutačne krize industrije. 

Hoće li korisnici ipak poželjeti biti vlasnicima Nokije 3310? Jedino ako hrvatska Vlada napravi posao pa se ministri suoče sa svojom tehnološkom prošlošću.

BD6A5713