"Volim vjerovati da pričanje priča nadilazi ograničenja koja nameće nečija dob." Carlos Ruiz Zafon

Čemu uopće taj Tjedan dobre dječje knjige?

Jer nas raduje! Jer se cijele godine igramo i zabavljamo zahvaljujući dobrim dječjim knjigama, jer ih volimo čitati, jer dječja knjiga nama čini dobro pa to želimo razglasiti svima - navući sve vas na takav eliksir života!

Primjećujemo da se ljudi smiju sve manje, da život shvaćaju smrtno ozbiljnim pa im se život i vraća u smrtno ozbiljnoj formi. Čitajući dječje knjige svijet nam postaje mnogo ugodnijim mjestom za život. Zato naš TDDK nije namijenjen samo djeci. On u svom imenu nosi knjigu, dobru dječju knjigu koju preporučamo svima. Svima koji si život žele učiniti ljepšim.

Pa krenimo od danas. Donosimo jednu košaricu preporuka za vaš blagdanski stol. Družite se, blagujte, budite blagi jedni prema drugima, budite blagi i prema sebi: počastite se nečim zbilja dobrim. Preporuke slijede.

Godina za nama dala nam je mnoštvo dobrih dječjih knjiga. Kao da konačno osjećamo u zraku dašak neke zdrave konkurencije, konkurencije kvalitetnih domaćih uradaka i kvalitetnih prijevoda. Izbor je stoga bio dosta težak ali nužan. I sladak istovremeno. Prisjetimo se najboljega, podsjetimo na uspješnice.

Samo deset minuta dnevno je potrebno...

Kod ilustriranih knjiga crtež je taj koji privuče na prvi pogled. On nas uvuče, a priča zadrži ili odbije. Mnogo je likovnih umjetnika ušlo u taj svijet ilustrirane knjige. Mnogi se usude i sami ispričati priču koju oslikavaju. Neki ostanu na razini prekrasnog crteža, a neki nas uvuku i u priču.

Jedna serija slikovnica, 5 (dosad objavljenih) knjiga, pogađate već, o Pettsonu i Findusu sve nas je razbudila. I ujedinila. U ljubavi prema tom mačku i starčiću, u ocjeni kvalitete tog teksta i ilustracija. Bravo, Sven Nordqvist! Bravo, Planet Zoe! I za Findusa i za sve druge dobre knjige koje nam donosite tijekom godine!

Jedna posebna autorska slikovnica jednog izvrsnog hrvatskog ilustratora – Tomislav Tomić: Postoji – Ne postoji. Naslovnica koju biste rado uokvirili i objesili na zid, sadržaj otkačen, drugačiji. O (opsjednutosti) kukcima (i ostalim životinjama) je riječ.

Po prvi put na hrvatskom: Maurice Sendak. Legendarna i višestruko iskorištena tema Tamo gdje su divlji stvori. Autorska slikovnica. Ilustracije izuzetne, a priča… pa, recimo to ovako: 50 godina nakon izvornika ipak se mnogošto promijenilo u svijetu ilustrirane priče. Ova je tema u nekim recentnijim izdanjima daleko zanimljivije ispričana. Ali listati ovu slikovnicu i uživati u njenim crtežima svakako je jedinstven doživljaj.

Još jedna autorska, i to prva takva, cjelovita, toga autora: Stihovita hrvatska priča. Ruku Ninoslava Kunca prepoznajemo bez greške, njegovi crteži izmamljuju osmijehe, a ovom se knjigom upustio i u priču. Zemljopisnu, lijepom našom, onako, uz mnoštvo životinja i pokojeg čovjeka. Preporučujemo.

Jedna nova biblioteka kvalitetnih ilustriranih knjiga – Mali medvjed, Zvijezda Sjevernjača, Naklada ArtTresor. Svaka pohvala urednici, Lari Holbling Matković na dosadašnjem odabiru: Ukuhane jabuke, Sve je to obitelj, Ema spava negdje drugdje i jedna koju ćemo posebno izdvojiti nešto kasnije. Sve su te knjige spoj kvalitetnih ilustracija i dobre priče. Drago nam je da su prevedene i dostupne našoj dječici i svima nama.

Djevojčica i ptica Dražena Jerabeka i Dubravke Pađen Farkaš treći je izvrsni zajednički uradak ovog autorskog para. Prekrasno ilustrirana, predivno ispričana. Tema osjetljiva. Provjerite sami.

Knjiga Pišta oko svijeta Miroslava Slavka Mađera ilustrirana rukom Danila Dučaka neke je od nas iz srednje životne dobi katapultirala u djetinjstvo – ilustracije odišu nekim davnim duhom koji se danas nalazi samo u onim slikovnicama/knjigama kojima polagano istječe rok trajanja. A autor teksta, u ovom slučaju poetske priče, jamči da vam oko neće ostati samo na ilustracijama.

Trebate danas nešto obiteljsko? Pročitajte zajedno s djetetom priču S tobom smo postali obitelj : priča o posvojenju. Topla priča za topao zagrljaj.

Za cijelo popodne

Odvojili ste cijelo poslijepodne za čitanje? Bravo, jer Kebarie Janje Vidmar će vas uvući, zabaviti, nasmijati, zamisliti i nakon svega ispuniti. Duh male princeze romni još će neko vrijeme plahutati u vama.

Još je jedna biblioteka vrlo plodno zaživjela prošle godine. Puno naslova, puno autora, i starih i novih, raznolikih: Biblioteka mala Kluba prvih pisaca. Jedna je od tih knjiga dobila Književnu nagradu Grigora Viteza za najbolji tekst. Želite saznati zašto je Anđeo plišanih igračaka Nade Mihaljević dobio Viteza? Slobodno provjerite, neće vam biti žao. Zanimljiv stil, zanimljiva tematika, jednostavno vrlo dobro. A autorica knjižničarka. Eto, razlog više za čitanje! :)

Knjiga peta biblioteke Neruševac čekala se s nestrpljenjem, i stigla je – Trnoručica. Jezovita, strahovita… ali živa! Ako ste na kraju Pampira plakali za  Kosjenkom, ako vam je silno nedostajala u Djedu Mrzu, pročitajte Trnoručicu. Radnja se zbiva u Dječjem paklu, koji odraslima može izgledati strašno. No djeca se ne daju tek tako zaplašiti. Oni traže priče s one strane razuma. Oni znaju da svaki razum ima dvije strane. Ozbiljnu i šašavu.

Peti po redu i Gregov dnevnik: ljetna žega. Je li se Greg potrošio ili smo se mi malo zasitili, ali ni Greg nije više sasvim ono što je bio – posve neodoljiv, beskrajno duhovit, osvježavajući. Pa kako se onda našao u ovom izboru? Pa, iako je u ovom dijelu slabiji no što može biti, još uvijek odskače od „vršnjaka“. Greg Heffley, jedan i jedini. 

Djevojčica sa sjevera obiteljski je proizvod. Tatine priče iz djetinjstva kćeri su sačuvale, crtežom oplemenile i oživjele. Josip Janković, poznati sociolog, spomenuti je tata. Mia Janković Shentzer oslikava, Tea Janković uređuje, obiteljska izdavačka kuća Et cetera objavljuje. Druga je to po redu ilustrirana knjiga s cjelovečernjom pričom koju prati i zvučni zapis. Knjiga za čitanje, gledanje i slušanje. Knjiga koja nas uči "kako su djeca svugdje, bez obzira na boju kože, jezik ili stas onaj vedriji, znatiželjniji, bolji i na svoj način mudriji dio ljudskog roda." Knjiga koja nam pokazuje kako složna obitelj priču gradi. 

Za nekoliko dana

Roman Smeće Andyja Mulligana našao se i na popisu pročitanih knjiga Čarobne kućice, negdje u sredini ljestvice omiljenih. Poslužimo se jednim od njihovih komentara koji najbolje opisuje ovaj izvrstan roman: „Nevjerojatno zanimljiva i iznenađujuća tema (nevjerojatno da se to događa!), potiče na razmišljanje, odlična pripovjedačka tehnika (izmjena pripovjedača), zapleti, puno lijepih ulomaka, originalno, dirljivo. Efektan kraj.“ Dovoljno intrigantno, poziva na čitanje, zar ne?

Zafon se lani na hrvatskom uknjižio dvaput: Ponoćna palača i Rujanska svjetla oduševile su Zafonove poklonike, i tu se nema mnogošto reći. Zafonov stil ima magičnu privlačnost i iz njegovih se knjiga rado nameću lijepe misli koje rado citiramo. :)

Anotirani Hobit – poslastica za stare i nove hobitoljupce s više od 150 maštovitih ilustracija (crteža, zemljovida, slika u boji). Zaviruje u Tolkienov život, donosi pojašnjenja nastanka knjige, povezuje s ostatkom autorova opusa, sve u svemu, još dublje nas uvlači u svoj čarobni svijet.

I tu ćemo stati.

Hm, nešto nedostaje?

O, da.

Za posebno mjesto na polici

Apsolutni vrhovi, knjige koje se kupuju za kućnu biblioteku, knjige po kojima će knjigoljupci posebno pamtiti proteklu godinu:

U kategoriji knjige za djecu / za mlade /za sve:

Mjesečeve sjene : o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog kraja. Ili jednostavno: Mjesečeve sjene. Zdenko Bašić filigranskom preciznošću dovodi svoje samostalne autorske uratke do savršenstva. Spoj magije, baštine, ekologije, lijepe književnosti i prekrasne ilustracije jednostavno je dobitna kombinacija. Iskrenost i jednostavnost glavni su aduti Zdenka Bašića. Uza sve ostale kvalitete koje taj umjetnik ima, ove ga dvije izdvajaju iz mnoštva. Svaka nagrada za takvo stvaralaštvo je zaslužena.

U kategoriji ilustrirane knjige:

Velika tvornica riječi. Prekrasno ilustrirana poetska slikovnica. Mali dragulj među slikovnicama. Za dojmove o ovoj knjizi riječi ponestaju, potražite ih u priči.