Ljubitelji knjiga protiv trailera

Među modernim marketinškim alatima u promociji knjige sve su popularniji traileri. S obzirom na snagu slike oni se mogu činiti jako zanimljivima i nužnima, ali Guardianova stručnjakinja za knjige donosi zanimljive razloge protiv njihove popularnosti. 

http://bit.ly/16u8K3b

ROI knjižnice 400%!

U kontekstu krizne paranoje o prevelikoj javnoj potrošnji i animozitetu privatnog i javnog sektora konkretnim brojevima se vjerojatno najbolje dokazuje važnost knjižnica za moderno društvo i ekonomiju. 

http://bit.ly/172jndu

Programiranje kao nova pismenost 

Isplati se pročitati priču o alatu uz pomoć kojeg djeca uče programiranje na jednostavan, intuitivan i njima primjeren način. 

http://bit.ly/1b9xFvF

Pijano nadahnuće

Da su umjetnici skloni različitim oblicima hedonističkog življenja, poznata je stvar, a na granici alkoholizma plesalo je i nekoliko hrvatskih književnika. 

http://bit.ly/13vZc98

Žene i muški pseudonimi 

Jedna je od zanimljivijih priča iz književnog svijeta ovog ljeta vijest da je autorica Harryja Pottera objavila roman pod muškim pseudonimom, a zašto baš pod muškim pseudonimom, pitaju se autori Deutsche Wellea.  

http://bit.ly/1cirBVV

Geek Week 

Protekli tjedan na YouTubeu bio je u znaku geekova pa donosimo pregled 10 odličnih videa o različitim znanstvenim problemima i fenomenima. 

http://bit.ly/15LkvD9

Zaoštreni odnosi knjižnica i izdavača

SAD već tjednima potresaju rasprave, pa i pravi sudski procesi u čijim temeljima leže sporovi oko elektroničkih knjiga. NPR donosi odličan audioprilog o odnosu nakladnika i knjižnica, koji u cijeloj priči ima posebno složene posljedice na čitatelje, tj. korisnike. 

http://n.pr/12UjFG7

Kriza kritike? 

Pomalo hermetičko, ali korisno propitkivanje postojanja kritike u današnjem svijetu. 

http://bit.ly/13KY9lR

Staklenik na krovu škole

Volimo inovativne projekte, a jedan takav dolazi nam iz New Yorka, gdje je na krovu osnovne škole usred grada prepunog betona i čelika izgrađen - staklenik!  

http://bit.ly/101AxVG

Ostavi knjigu - na klupi! 

Da detalji čine razliku, pokazuje projekt iz Amsterdama, gdje su klupe u parkovima dobile mali dodatak na rubu koji može poslužiti za pridržavanje i ostavljanje knjiga. Dijeljenje dobrog štiva poprimilo je malom intervencijom potpuno nove oblike. 

http://bit.ly/13GKDzr