Slučaj prvi

Brzo uletite u knjižnicu i posudite knjižicu Čovjek koji je sadio drveće Jeana Gionoa koja će vam trajati nešto duže od jednog ispijanja kave.

Ta pripovijest je naručena 1952. god. za Reader ’s Digest  sa zadanom temom «Najnezaboravnija osoba koju sam u životu sreo». Sam naslov već upućuje na tematiku knjige, ali je lijepo podsjetiti ljubitelje prirode i ekološki nastrojene čitatelje da je i pedesetih godina, a možda i prije, bilo plemenitih razmišljanja o očuvanju prirode.

Lik Elzearda Bouffiera tako je vjerno i plastično ocrtan da su mnogi čitatelji tražili čak i njegovu fotografiju. Na koncu, autor je otkrio istinu - Bouffier je izmišljena ličnost. Dakle, priča djeluje do te mjere realistično i životno da skoro bez dileme razmišljamo o njoj kao o stvarnom događaju, a tome svakako doprinosi toplina, jednostavnost i neposrednost izraza. Skoro da čujemo glas naratora dok nam pripovijeda o susretima s čovjekom koji je svoj život utkao u prirodu do te mjere da za njegove šume ljudi misle kako su samonikle.

lik

Knjiga je popraćena ilustracijama Willia Glasauera, što doprinosi uvjerljivosti priče, pa pred sobom imamo slike pejzaža, kolibe i samog Bouffiera. Pripovijest već desetljećima plijeni pažnju čitatelja, prevođena je i objavljivana, što u časopisima, što u samostalnom izdanju, a njena uvjerljivost ide do te mjere da je jedna izdavačka kuća tražila biografiju Elzearda Bouffiera.

Pogodna je za široku čitateljsku publiku i kao obiteljsko štivo, pa i predložak za neki izlet u šumu.

Slučaj drugi

Vani je nesnosna vrelina, ili vas je uhvatio iznenadni ljetni pljusak. Bježite u knjižnicu skloniti se od vremenskih nepogoda, ma kakve one bile.

Otiđite do police i potražite Priču o gospodinu Sommeru Patricka Sueskinda. To će biti ugodno iznenađenje nakon njegovog svjetski poznatih romana Parfem i Golub, a skoro da odgovara tematici iz Reader’s Digesta iz slučaja prvog (najnezaboravnija osoba koju sam upoznao). Riječ je o kraćoj pripovijesti koja će vas zabaviti dok sjedite u knjižnici ili u nekoj čekaonici.

Sjećanja na djetinjstvo vezana s pojavom gospodina Sommera dugo su mučila Sueskinda, pa je konačno odlučio pretočiti ih u pripovijest.

sommer

Ispričana je toplo i duhovito s puno svježih sjećanja na dječačke dane. Sve epizode na poseban način vezane su s pojavom gospodina Sommera koji u početku i nije predstavljen kao glavni lik. Prve dvije epizode više se pletu oko drugih zbivanja da bi gospodin Sommer polako iz pozadine sjećanja na kraju svake epizode i od usputne pojave u pripovijesti došetao do glavnog lika kraja. Tada nam postaje jasno zašto je toliko okupirao piščeva dječja sjećanja.

Knjiga je popraćena duhovitim ilustracijama francuskog crtača i karikaturista Jean-Jacquesa Sempea (sjetite se Nikice!) koje izvanredno dopunjuju priču, odnosno u potpunom su suglasju s osnovnim narativnim tonom, što samoj pripovijesti daje još dodatni šarm. Lijepo će vas zabaviti, možda i podsjetiti na neke epizode iz vašeg djetinjstva, ali kao i svako djetinjstvo sve nije idila. Vrlo često ostaju i neke gorke uspomene. Zato je Sueskind odlučio svoju dugo čuvanu tajnu podijeliti s čitateljima i osloboditi se gorčine, zbunjenosti i  nerazumijevanja koje mu izaziva sjećanje na gospodina Sommera i njegov neprestan dugi hod. 

Slučaj treći

Djeca u slobodno vrijeme stalno traže dodatnu zabavu i od vas očekuju da je isplanirate. Evo prijedloga: posudite iz našeg dječjeg fonda Tramvaj za Bahame Matka Elezovića. Ta knjižica bi mogla postati ugodno štivo za cijelu obitelj i glasno čitanje. Riječ je o obiteljskim temama ili hrvatskoj verziji Kishonove knjige «Kod kuće je najgore».

Provjerite kako jedna šesteročlana obitelj na čelu s tatom, duhovitim pripovjedačem, rješava svoje svakodnevne probleme kao što su ljetovanje, odlazak zubaru, čuvanje djece, pa čak i uzbunu u vrijeme domovinskog rata. 

Oni se ovako predstavljaju na početku knjige:

»Klinci su čitav dan skakali po dvorištu, trčali prolazima između uskih seoskih kuća i mještanima objašnjavali tko su oni.(…) Matea je držala stisnutu šaku, objašnjavala svima da Pipo ima dvije, Giga tri, ona pet, a Sanda deset godina i da su svi skupa braća i sestre i da ne gnjave više s tim blesavim pitanjima i neka odu mami Jadranki, ona ih je rodila i sigurno zna sve o svojoj djeci.» 

Nakon ovakvog predstavljanja slobodno se upustite u upoznavanje ove živahne obitelji i otkrijte načine njihovih snalaženja u rješavanju odgojno obrazovnog procesa, bilo da se on odnosi na djecu ili pak na roditelje.

Knjiga je podijeljena na kratke crtice, te tako i pogodna za povremena čitanja. Pravo obiteljsko štivo za velike i male.

Upute za korištenje

Moguće korištenje grupno i individualno, s djecom ili bez njih, uz kavu u nedostatku dobrog trača ili čekajući autobus, naročito za samce (ostavlja se dobar dojam, pa možda netko dovoljno radoznao i priđe).

Prednosti: knjige tanke, zgodne za torbu ili džep.

Nedostaci: debljinom knjige nećete impresionirati ljubitelje enciklopedija i raznih nastavaka u pozamašnim tomovima, nema vampira, krvi, čarobnjaka ni vila.

Preporuka: posudite i prosudite sami!

Fotografije: venividi