Neke pak nezgode kao da ih stalno prate, pa su se našli i u avionu prema Sejšelima čija je prtljaga nesretno završila na Karibima. Bez brige, kovčeg s kupaćima nije zauvijek izgubljen, ali će u hotel stići za koji dan. Putnicima je u rukama ostala tek pokoja knjiga koju je svatko uzeo sa sobom u avion. Pojedinci su pokraj slabog osiguranja provukli nekolicinu naslova. Drugi su nam pak poslali samo fotografiju.

U svakom slučaju bit će ovo za većinu slatko popodne, a vama nadamo se i dobar vodič za čitanje ovoga ljeta…

Igor Bajok

Daniel Kahneman: Misliti, brzo i sporo

 „Hrvatska može i mora bolje!“ uzvikivalo se nedavno na trgovima brojnih hrvatskih gradova u nastojanju da se podrži nastavak provedbe reforme obrazovanja koja bi trebala biti i podloga za razvoj (kritičkog) mišljenja, rješavanja problema i donošenje odluka kod djece i mladih. To su ujedno i središnji pojmovi knjige Misliti, brzo i sporo Daniela Kahnemana, jednog od najutjecajnijih psihologa današnjice koji je za svoj rad s Amosom Tverskim u području bihevioralne ekonomije 2002. dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

U knjizi objavljenoj krajem 2011. godine Kahneman nas vodi kroz intuitivno i racionalno formiranje mišljenja i donošenja odluka, ljudsku (i)racionalnosti, predrasude i pristranost, pogreške u zaključivanju, teoriju izbora i perspektive, detaljno, jasno i pitko objašnjavajući navedene i druge pojmove i koncepte koje možemo i primijetiti i primijeniti u našem svakodnevnom životu, a velik utjecaj imaju u različitim područjima, od psihologije i ekonomije do medicine i politike.

Brojne primjere, opise i nalaze eksperimenata zadivljeno ćete prepričavati djelatnicima i djelatnicama hotela na Sejšelima, odgonetati odgovore na pitanja i tražiti rješenja problema, pa tako i ove jednostavne zagonetke: Bejzbol palica i lopta koštaju 11$. Palica košta 10$ više od lopte. Koliko košta lopta? Intuicija je super stvar, ali ponekad je dobro oduprijeti joj se. ;)


Tajana Petrović Čemeljić

Ruth Ozeki: Priča za vremensko biće

Na Sejšele bih ponijela knjigu koja se događa na nekim drugim, beskrajno dalekim otocima - Japanu i Britanskoj Kolumbiji. Prekrasno napisana priča koja nesmetano prolazi kroz različite prostore i vremena, povezujući daleke i međusobno nespojive, a opet tako povezane ljudske sudbine. To ide dotle da sam se, čitajući na internetu o autorici, osjećala kao da sam već negdje čula njenu životnu priču - živi na otoku na sjeveru Pacifika s mužem Oliverom i mačkom... na koga li me to podsjeća..? I onda me prosvijetlilo - isto kao i lik Ruth iz knjige!

Ok, pustila sam da se zamagle sve granice vremena, prostora i stvarnosti, i zaronila u ovu predivnu knjigu (koju je sjajno prevela Mihaela Velina). I da, odabrala bih je i zato jer ljeti uvijek imam potrebu čitati knjige koje se događaju negdje na (u mojoj mašti uvijek hladnijem) sjeveru – ravnoteže radi, zamišljam si da bi objasnila prava Ruth Ozeki, koja je inače i prava pravcata zen redovnica. Čudesno!


David Blažević/Smeđi Šećer

Daniel Quinn: Priča o B

I Sejšele nisu zaobišle laži i mitovi majke Kulture. Pa ako ste željni mentalnih šamara, a jeste ako volite knjige, onda pročitajte ovaj eksplozivni koktel za vaš um -  Priča o B. Daniela Quinna. Kako su stvari postale ovakve kakve jesu i zašto boli razmišljati o tako jednostavnim stvarima, temeljna su pitanja ove knjige. Možda nećete pronaći odgovore, ali dobiti ćete nužan štokrlić za pomak tvoje i moje ustajale paradigme i veselo utvrđivanje nulte hipoteze. Sretne eksplozije sinapsi želi vam brat Šećer.


Dragan Ogurlić

Boba Đuderija: Zovem u vezi posla

Boba Đuderija je ženski Smoje. Iako sam knjigu uredio i priredio, i samim tim pročitao barem deset puta, opet bih je uzeo sa sobom. Sve njene priče, crtice, pa čak i „statusi“ s najpoznatije društvene mreže, predstavljaju potragu za smijehom, a Boba je iznimno duhovita. Iako je većina priča pisana u „ja“ formi, u njima se, nažalost, može pronaći i s njima se identificirati dobar postotak stanovništva ove zemlje, ali i regije. Tome treba pripisati Bobinu popularnost na društvenim mrežama.


Saša Stanić

Helena Klakočar: Nemirno more

Knjiga koja je nastajala na putovanju te kojoj je kozmičko-ironičnim spletom okolnosti trebao dugi niz godina da doputuje do Hrvatske. Riječ je o autoričinom strip-dnevniku prvotno objavljenom 1999. godine u Belgiji pod naslovom Passage en Douce.

Odmah po objavljivanju strip je naišao na iznimno pozitivan prijam (nagrada „Alph-Art“ 2000. godine na festivalu stripa u Angoulêmeu za najbolji strip godine stranog autora objavljen na francuskom jeziku), ali tek od 2015. godine možemo ga pronaći i u hrvatskim knjižarama i knjižnicama. U svome crtanome dnevniku Helena Klakočar bilježi mjesece provedene na moru 1991. godine zajedno sa svojim suprugom i dvogodišnjom kćerkom. Mjeseci su to tijekom kojih se zahuktavao rat u Hrvatskoj, rat koji je putnike jednog katamarana učinio nehotičnim egzilantima.

 Originalno nacrtano, ekonomično ispripovijedano, djelo koje naizgled govori samo o jednoj obitelji „zapeloj“ u nevremenu promjena… Idealno štivo za neplanirane pauze na ljetnim putovanjima.


Slobodanka Mišković

Roberto Bolano: Treći Reich

Kad sam već na Sejšelima i u hotelskoj sobi, umjesto na plaži, biram roman koji se također odvija u sobi nadomak plaže, roman koji govori o svijetu prijetećih igara koje brišu stvarnost, turizmu i nacizmu. Nadam se samo da će moj odmor proći bez Opečenog i Uda Bergera, mračnih hotela i barova, opsesivne potrebe za dominacijom, čudnih i bolesnih likova…

Robert Perišić: Područje bez signala

Roman s puno putovanja i crnog humora. Slika naše tranzicijske stvarnosti, postsocijalističkog društva i globalnog kaosa u kojem živimo kroz portrete poznatih nam likova- površnih novinara, švercera oružjem, pogubljenu radničku klasu, sumnjive menadžere, ratne profitere, dječake uvučene u rat, zlatnu mladež  i jako puno snažnih žena… Istovremeno smiješno i tužno, brutalno i nježno, baš kao i stvarnost. Priča o obnavljanju proizvodnje negdje na Balkanu koja nas vodi do Londona, Bliskog istoka i gdje sve ne… Osim o čudnovatom svijetu rada i globalnim financijskim tokovima, priča i o najintimnijim odnosima i stalnim preispitivanjima….

Jonathan Franzen: Čistoća

Roman o nesavršenim odnosima, djeci, roditeljima, obiteljskim disfunkcijama i nerazumijevanju koja su ujedno i jedine točke zajedništva. Istovremeno, roman o totalitarizmu online tehnologija i mreža. Izuzetno zanimljiva glavna protagonistica, Purity, čiji osjećaj  moralne superiornosti kojom istovremeno mjeri, privlači i odbija sve oko sebe zapravo prekriva veliku nesigurnost i strah od odnosa. Inače, volim Franzena pa bih ovdje dodala i Slobodu.

Viktor Pelevin: Sindrom WikiLeaksa

Citati, izvješća, vijesti, filozofske rasprave, halucinacije, dronovi koji se samouništavaju jer krivo čitaju lažnu poeziju… Suluda postmoderna fikcija koja lucidno tumači neprotumačivo.

Thomas Bernhard: Podrum ( ili bilo koje drugo djelo)

Klasik. Neurotični zapisi o neprilagođenosti. Kako kaže autor: Svakoga od nas, bez obzira na to što je i što radi, grubo odgurnu natrag sebi samom i on postaje noćna mora upućena na samu sebe...


Pjer Orlić

Karen Dolby: Golicava povijest svijeta

Stigao mi je mail u kojem piše da putujem na Sejšele! Ono super! Baš se veselim! Vjerojatno s milijunima onog nigerijskog princa koji čekaju na mene! No, kako sve lijepe stvari kratko traju, takva je i ova situacija! Prtljaga mi se izgubila, a ja ostao gol (ne baš doslovno) samo s knjigom u ruci. A knjiga se zove Golicava povijest svijeta, autorice Karen Dolby. Mislim, one prave, pametne knjige ostale su u prtljazi. A ja stojim s naslovom Golicava povijest svijeta. I smijuljim se.

Jer riječ je o zabavnoj i duhovitoj knjizi, a koja je opet – pametna. Provest će vas kroz malo drugačiju povijest (bez ustaša i partizana). A njoj su svoje mjesto našli mnogi, uključujući i one koje ne biste očekivali u ovakvoj knjizi. Ali to vas ne treba previše čuditi. Iako kažu da je nogomet najvažnija stvar na svijetu, nakon ove knjige to možda više nećete misliti. Uostalom bez seksa teško da bi bilo i nas!

Kroz hrpu zanimljivih činjenica i anegdota, ponekad i bizarnih, niže se povijest kakvu niste vidjeli. Lagano, ne previše zahtjevno, a opet zanimljivo, uzbudljivo i naravno zabavno. Jako zabavno.


Zoran Baljak

Manu Larcenet: Svagdanja borba

Putujem prema Sejšelima, a zahvaljujući agilnim hrvatskim nakladnicima i Gradskoj knjižnici Rijeka koja ima sve veću i veću policu s grafičkim romanima (što su zapravo stripovi, ali ovako zvuči pametnije), odlučih se za onaj koji mi je zadnjih godina najviše prirastao srcu. Svagdanja borba Manu Larceneta autobiografski je strip u kojem se svatko može prepoznati.

Okej, ako je „svatko“ muškarac u krizi srednjih godina koji usput odbija odrasti. Pametan i duhovit, a istovremeno anksiozan, poslovno nerealiziran, sa ženom kojoj kuca biološki sat i bolesnim ocem, naš anti-junak pokušava zadržati životne konce u svojim rukama, koristeći pri tome čitav niz nimalo preporučljivih tehnika - od napušavanja s bratom do razvijanja fobija svih vrsta i oblika. Muškarac na rubu živčanog sloma svakako ne zvuči kao štivo za bezbrižan odmor na drugom kraju svijeta, no Larcenetov strip je ljudski topao, prizemljen i duhovit, genijalan u svojoj jednostavnosti i garantirano izmamljuje osmjeh na lice.


Marin Miletić

Gilbert Keith Chesterton: Pravovjerje

Ako ste ljubitelj dobre pisane riječi, bez obzira kojem taboru podijeljenosti našeg malenog, ali duboko isfrustriranog hrvatskog društva pripadali, zar nije dobro uroniti u more baš te dobre Riječi koje te može logikom razuma voditi do shvaćanja onostranosti.

Gilbert Keith Chesterton je jedan od najutjecajnijih kršćanskih mislilaca dvadesetoga stoljeća. Ta Riječ utjecala je na možda nekima poznatije pisce poput Lewisa, Tolkiena ili Aleksandra Solženjicina, ali i Ernesta Hemingwaya i Gandhija. Chesterton je prihvaćen među najvećim književnim i intelektualnim ličnostima koje su mu tepale nazvavši ga "apostolom zdravog razuma." Ako ste upoznati s opusom navedenog gospodina - divno, ako pak kojim slučajem niste, onda bi baš dobro bilo zaroniti ovo ljeto u njegovo kapitalno djelo Pravovjerje. I dopustiti svome umu neka nova promišljanja osim srušenih mostova, ustaša i partizana, prosvjeda za ovo ili ono.

"Ako su veliki logičari često manijakalni, jednako je istinito da su manijaci obično veliki logičari," napisao je Chesterton. Pa eto, ludi smo, dogovorit ćemo se, mogao bih se i ja našaliti. Pročitajte knjigu, nećete pogriješiti.


Sven Maričić

Ilja Iljf, Evgenij Petrov: Zlatno tele

Što je muškarac bez brkova to je, vjerujem, isto i znanstvenik bez neke beletristike… Pa kud baš na Sejšele razmišljam i stišćem refresh, ali bez učinka jer knjiga je tiskana. Naziv knjige Zlatno tele autora Iljfa i Petrova sugerira da sam došao s najboljim namjerama prebacivanja iz službenog dress codea japanki u cipele ili obrnuto iz cipela u japanke. Sljedeće čega se sjećam dok me kapetan zabrinuto promatra jest kako se nalazim na farmi servera, a zlatno tele smije se golovima naše reprezentacije.. Pobliže analiziram likove i utvrđujem da su samo loše 3D printani i budim se svemirskom brzinom sretan jer na odmoru nije isplativo imati noćne more. Pa kad smo već na moru, uživam... do sljedećeg semestra!


Ivo Matošić

Alfred Hitchcock: Priče za nesanicu

ivo


Magdalena Lupi

Niccolo Ammaniti: Nek zabava počne

Svakako preporučujem jer je:

1. Urnebesno zabavno, duhovito i suludo maštovito.

2. Sadrži legendarne likove anti(junaka).

3. Koktel naljuđeg italo-disca, trash SF-a, i najfinijeg začinskog majstorskog pripovijedanja. Uz groteksnu sliku društva u kojoj se i mi u Hrvatskoj prepoznajemo, a koja nam se u enormnim količinama servira upravo kroz „opuštene“ ljetne društvene kronike.

4. Kada dođeš na posljednje stranice, strašno usporiš brzinu čitanja, jer ti je naprosto žao da je (već) došao kraj.

5. Knjigu s puno stranica ili obožavaš ili mrziš ako ti nije sjela od početka. Pogled na debljinu ove knjige silno veseli, sretan si što će čitanje potrajati.


Pavao Pahljina

Thich Nhat Hanh: Mir je svaki korak

Preporučio bi Mir je svaki korak jer će nas podsjetiti da je sve što nam treba da bi bili sretni već dostupno ovdje i sada. U sadašnjem trenutku. Drevno učenje zen budizma, koje sve više potvrđuju najsuvremenija shvaćanja u kvantnoj fizici  govori da je cijeli kozmos prisutan u svakoj pojavi, kao što je svaka pojava prisutna u kozmosu. Sve je jedno, jedno je sve.

A način na kojeg možemo steći taj uvid je vrlo jednostavan - osvijestimo disanje. Udišem - znam da udišem. Izdišem - znam da izdišem. Na ovaj način, generiramo energiju svjesnosti, koja nas vraća u sadašnji trenutak, povezuje um i tijelo, i transformira iskustvo života u sreću, radost, veselje, spontanost i zadivljenost.

Nikad do sad nisam pročitao tako jednostavne, a tako duboke misli - kao što je slučaj kod autora Thich Nhat Hanha. Pitko pisane, ideje iz knjige dok je čitaš kao da ti uranjaju i polagano tonu u cijelo biće - um i tijelo. Ako mi je neka knjiga "otvorila oči" da dotaknem čudo življenja ovdje i sada, onda je to ova. :)


Davor Mandić

Agota Kristof: Velika bilježnica, Dokaz, Treća laž

Iako na Sejšele obično letim sam, u svojoj Cessni, pa ne čitam, jer netko mora držati palice, razumijem što se od mene traži te ću prijeći na stvar. Ovo ljeto odlučili ste nadoknaditi propušteno pa pročitati trilogiju Agote Kristof koja počinje maestralnom Velikom bilježnicom, a nastavlja se u knjigama Dokaz i Treća laž, u kojima se sve, pa tako i pripovjedač, dovodi u pitanje.

Knjige su to koje pisci čitaju uz izvjesnu dozu ljubomore, iako to neće rado priznati, jer su tako prokleto jednostavno, a opet genijalno napisane. Najjače je što ćete čitajući drugu knjigu pomisliti “Ih, pa to je kao Matrix braće/sestara Wachowski” (ovo stvarno zvuči weird, a istina je), uludo potraćeni nastavci kad je prvi film, odnosno knjiga, ostavila taman toliko neizrečenoga da popunjavajući praznine dolazite do spoznaja koje će vas promijeniti, a za što znamo da rade samo najbolje knjige/filmovi. No taman kad biste to pomislili, prijeći ćete na treću knjigu i shvatiti zašto je to sve baš tako moralo biti, i nikako drugačije. I onda ćete ponovno uzeti Veliku bilježnicu i čitati je novim očima. A svijet više nikad neće biti isti.


Hrvoje Hafner

Hrvoje Jurić: Cestom leda do kraja svijeta

Cestom leda do kraja svijeta Hrvoja Jurića, to je moja bianco preporuka. Knjigu nisam još pročitao jer sam ju tek prije koji dan dobio u ruke. Putopisi su oduvijek bili moje poželjno ljetno štivo. Očekujem savršen kontrast realnosti čitajući o autorovim ledenim zgodama, nevoljama i usamljenosti, a sve dok ispijam pivo u zagrljaju borovog hlada plaže prepune turista. Hrvoje je avanturist, putopisac, bloger, tviteraš i uvijek u kontaktu sa svojom publikom. Ne sumnjam da se u njegovoj novoj knjizi kriju detalji njegovog života koji i nas mogu činiti sretnijima.